Стайна киселина - как да расте в домашни условия

Стайната киселина расте на почти всички континенти. Особено трябва да се подчертаят южните субтропични и тропически части на планетата, където има изобилие. Културата се използва активно в готвенето, тъй като растението съдържа оксалова киселина.

Стайна киселина - що за цвете е?

В Русия вишната се нарича заешко зеле, кисела детелина, детелина на щастието. Това далеч не са всички имена на това полезно стайно растение.

Оксалисът или оксалисът е грудково или луковично растение с изключителна красота с нежни цветя и листа, които приличат на листа от детелина.

Оксалис

Забележка!Културата се отглежда не само на открито. А у дома се отглежда вътрешен лилав оксалис, грижата за който изобщо не е трудна.

Основна информация за растението

Латинското наименование на културата идва от комбинация от две думи: "Oxys" - пикантна, кисела и "Als" - сол. Тази дума се използва за описание на специфичния аромат на листа, които съдържат оксалова киселина. Принадлежи към семейство Кислични, което има повече от 800 вида едногодишни и трайни насаждения. Те могат да бъдат намерени в Южна / Централна Америка, Африка, Централна Европа.

Стаен виолетов оксалис

Цветовете на Oxalis са малки лилави, жълти, розови или бели, при някои сортове са двуцветни. Цветът на листата, разположени на тънки дръжки, в зависимост от вида варира от светло зелен, сребърен до кафяво-червен, както и тъмно лилав тон.

Листата на киселеца са къдрави, разделени на три или четири части. Има растения, при които листата са разделени на пет, шест или девет части, но има по-малко от тях. Още по-рядко се срещат екземпляри от кисело дърво, чиито листа са разделени на 15-19 лопатки, което придава на розетката уникален футуристичен вид. Листата се държат на дълги тънки дръжки. Те са подредени в кръг и много наподобяват крилата на пеперудите. Издънките се събират в храст. Когато са много, храстът е буен и привлекателен. Листата са не само зелени на цвят, но и оранжево-червени, лилави, виолетови. Някои се отличават с пъстър цвят на листната повърхност.

Популярни сортове кисела киселина за домашно отглеждане

Виолетовият оксалис е много разнообразен. Има повече от 800 негови разновидности.

Разнообразие от видове култура

Внимание! Русия е естествено местообитание за 5-6 от тях.

Триъгълен оксалис

Топлолюбивите растения за домашно отглеждане се отличават с големи тъмнолилави листа с по-светъл център. Всеки дръжка има 3 ъглови плочи. Малки светлорозови цветя се събират на дълги гъвкави дръжки в хлабави съцветия.

Oxalis triangularis или оксалисът на Regnella, лилав

Оксалис с форма на чаша

Това е трилистен вид със светлозелени листа и тъмно розови цветя.

Oxalis bowiei

Железен оксалис

Популярното градинско растение образува гъст цъфтящ храст с височина само 8 см и диаметър до 15 см. Сиво-зелените овални листа са доста забележителни.На всяка дръжка може да има 9-22 сегмента, сгънати във вентилатор. През юни-юли големи бели сребристи цветя цъфтят с розова мрежа на жилки на вътрешната повърхност.

Oxalis adenophylla

Лилав оксалис

Oxalis бордовият оксалис се отличава с опушени, заоблени листни плочи. Листата достигат диаметър 7 см. Събират се в розетки от осем парчета. С подходяща грижа цветята на оксалис се предлагат в бели или ярко розови нюанси.

Oxalis purpurea

Отглеждане на вишна в домашни условия

Стайният лилав оксалис е много популярен сред домашните култури, грижата за които не е никак трудна. Основното нещо е да изберете правилното място за растението и да му осигурите подходяща температура.

Внимание! Ако не следвате препоръките на опитни градинари, това значително ще влоши външния вид на културата и ще повлияе отрицателно на нейното развитие.

Как да осигурите правилна грижа за оксалис у дома

От особен интерес е реакцията на растението на слънчева светлина. Движението му се дължи на промяна в налягането в клетките на листата в основата им. Ето защо листата на киселеца се сгъват по-близо до нощта и след това стават като малки пеперуди. Те се отварят отново с появата на слънце. Бавното движение на сгъваемите листа е очарователно.

Осветеност и температурни условия

Растението изисква определено количество слънчева светлина, но не твърде ярко. Ето защо източните или западните первази на прозореца са подходящи за тях. Необходимо е да се вземе предвид фактът, че пряката слънчева светлина може да изгори листата. Липсата на светлина обаче може да повлияе негативно на растежа на венчелистчетата - те няма да имат наситен цвят.

Най-добрият температурен диапазон е около 20-25 ° C през лятото и 17-20 ° C през зимата. Трябва да се отбележи, че прохладата удължава цъфтежа на растението.

Правила за поливане и влажност

Oxalis е вътрешно домашно цвете, което изисква редовно и умерено поливане. Но лесно може да издържи на преовлажняване на почвата.

Важно!При висока влажност на въздуха културата не се нуждае от напояване.

Само с настъпването на лятото листата могат да се пръскат

Подхранване и качество на почвата

Тъй като декоративното растение цъфти постоянно, то изисква седмично подхранване. Необходимо е да се подхранва това растение само по време на цъфтежа, а също и когато се наблюдава период на активен растеж - веднъж на 2 или 3 седмици. Комплексният минерален тор е отличен за това (използвайте 1/2 от препоръчаната доза).

Културата няма специални изисквания за качеството на почвата.

Период на цъфтеж и латентност

Цъфтежът започва през май-юни и продължава до края на лятото. Културата изхвърля стрела, към края на която се появяват нежни 5-листни 4-5 цветя.

Цъфтяща култура

Като правило триъгълният оксалис, подобно на други грудкови видове, има подчертан естествен период на покой и принудителен, при неблагоприятни условия на растеж. Естествената фаза на покой обикновено настъпва след цъфтежа, в късна есен. При сортовете Oxalis triangularis със зелена зеленина периодът на покой продължава 2-3 месеца, а при лилавия около месец.

Наземната част постепенно изсъхва и отмира. Препоръчително е да изрежете сухи дръжки с цветни издънки накратко и да преместите саксията на хладно място с ниско ниво на осветеност. Поливането е рядко, като същевременно се уверите, че земната бучка не изсъхне напълно.

Забележка!Появата на нови дръжки с листа е знак за началото на вегетационния период и края на фазата на покой.

Методи за отглеждане на киселина у дома

Киселината се размножава чрез засяване на семена, грудки и резници.

От луковици (грудки)

Най-често стайно растение, наречено оксалис, се размножава чрез луковици или грудки, които растат близо до старото коренище.

електрически крушки

През есента, когато земната част отмине, можете да изкопаете възлите от почвата.От началото на март саксиите се приготвят с рохкава градинска пръст, смесена с пясък. Всеки контейнер може да побере до 10 възли. Те се засаждат на дълбочина около 1 см. Клубените се държат на хладно (+ 5 ... + 10 ° C) място в продължение на няколко седмици. Навлажнете почвата с голямо внимание. До края на март температурата се повишава.

Можете да трансплантирате 5-10 луковици (грудки) в една саксия. Ако се грижите правилно за растението, то то се развива достатъчно бързо.

Важно!И така, само след малко повече от 4 седмици от момента на засаждане, расте пълноценно растение. Поради тази особеност цъфтежът се регулира.

За отглеждане в домашни условия можете да засаждате грудки по всяко време на годината. Ако кацнете през последното десетилетие на октомври, тогава до Нова година вече ще се образува буен храст.

От семена

Семената се засяват през пролетта директно в открита почва. След 1,5-2 седмици ще се появят разсад. През цялото това време растенията трябва постоянно да се пръскат. За отглеждане на култури се избират малки саксии със специална почва от пясък, торф и хумус. Първоначално разсадът образува листни розетки, които отглеждат коренището. По-плътни храсти с цветя могат да се наблюдават от следващата година от живота.

Семена

От резници

Резниците от вишна трябва да се вкореняват в навлажнен пясък и да се държат при температура около 25 градуса. След около двадесет дни те могат да бъдат засадени в отделни саксии.

Резници

Болести на оксалис и други нарастващи проблеми

Листното петно ​​е общ термин за няколко подобни гъбични заболявания. Основният му симптом е появата на червени, лилаво-кафяви, кафяви или черни петна по листата. Размерът им варира в зависимост от вида на гъбичните спори. Листата пожълтяват и след това падат.

Инфекциозната хлороза е често срещана. Симптомът му е пожълтяване, причинено от недостиг на хранителни вещества. Също така заболяването се характеризира с появата на жълтеникави пръстени или ивици върху листната плоча, които в крайна сметка се сливат, потъмняват и самият лист изсъхва.

Листно петно

Ръждата на листата е друго гъбично заболяване, което се характеризира с появата на жълти или жълтеникави оранжеви петна и подутини.

Сивата плесен е гъбична инфекция, която засяга цветя, стъбла и листа на много растения, включително лилаво кисело. Симптомите могат да варират, но често срещано явление е размита, белезникаво-сива плесен, която расте на повърхността на листата и други засегнати части. По листните листчета се появяват малки, жълти или кафяви петна, които постепенно се увеличават. Заразените стъбла стават воднисти, меки и загниват на нивото на почвата.

В повечето случаи проблемите могат да бъдат решени чрез прилагане на инсектициди. В особено пренебрегвани ситуации ще трябва да унищожите цветето.

Забележка!Набръчкани, петнисти листа са знак, че проблемът е причинен от твърде ниски температури.

От вредителите могат да бъдат засегнати акари, които се унищожават с помощта на инсектициди.

При наличие на слаби резници с малки листа, трябва да помислите за увеличаване на нивото на осветление, както и за възможна прекомерна влажност. Ако листата загубят яркостта си, тогава трябва да изберете място с добра светлина. Когато коренища, възли и лук изгният, трябва да спрете да ги поливате често.

Вътрешното цвете оксалис не само радва окото с необичайните си листа, подобни на тропическите пеперуди, но е и доста подходящо за ядене. Грижата за него е проста. В знак на благодарност за това културата ще цъфти дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина