Защо амарилисът не цъфти у дома - какво да правя

Това ярко цвете е донесено в Европа от Южна Африка. Първоначално той е принадлежал към разнообразие от диви лилии, но вече през 18 век Карл Линеи приписва амарилиса на отделен род. Оттогава растението се счита за многогодишно цвете, принадлежащо към семейство Амарилис. Поради ниската си устойчивост на замръзване и южен произход, той се отглежда в къща или специални оранжерии. Много често възниква въпросът защо амарилисът не цъфти. Причините и решенията са описани по-долу.

Амарилис цъфти, как изглежда

От луковица расте цвете. Формата му е овална, с диаметър 4-12 см. Стъблото е здраво и еластично. Листата са прави, тъмнозелени, тесни, растат до 60 см дълги и 4 см широки. Те растат по двойки. По време на периода на цъфтеж листата стават по-малки. На юг амарилисът цъфти в края на април - през май и е активен в продължение на 6 седмици. У дома този период е намален до 21 дни и пада в края на август - началото на септември. Това се дължи на факта, че активността на растението съвпада с лятото в Южна Африка.

Червен амарилис

Как изглежда цъфтежът?

Луковицата дава 1-3 дръжки, но е по-добре да отрежете 1-вото стъбло, в противен случай допълнителното издънка ще забави растежа и развитието на цветето. Когато стволът нарасне до 40-60 см, върху него ще се появят съцветия. Те наподобяват чадъри по форма. Тогава цветето расте до 85 см. Всеки цветонос има 4-12 венчелистчета, които растат до 10 см и са подредени в 2 нива. Самата пъпка наподобява фуния или дълбок чадър. Пестиците са нишковидни. В дълбочина и на повърхността на пъпката се виждат 6 бели тичинки със зелен връх.

Цветът на венчелистчетата от амарилис е червен, люляк и розов. Основата е бяла, зелена или жълтеникава. Има 3 цветни цветя.

Растението е интересно, защото може да цъфти до 2 пъти годишно. Периодите могат да се редуват изкуствено.

Важно! "Ужасно красиво" е за амарилис, тъй като луковицата и издънките му са пълни с отрова. В ниски концентрации е полезен, тъй като помага в борбата с вируси и инфекции. Превишаването на допустимото ниво на отрова води до отравяне.

Препоръчително е да почистите цветето на място, недостъпно за деца и животни, и да измиете ръцете си след засаждане или напускане.

Защо амарилисът не цъфти у дома

Някои любители на екзотичните цветя отказват амарилис поради взискателната му поддръжка и грижи. Липсата на пъпки през вегетационния период също не е необичайна.

Амарилис оставя без пъпка

Основните причини, поради които цвете пуска само листа

За да накарате амарилис да цъфти, трябва да разберете причините за появата на листата, а не на пъпката.

Основни причини:

 • Възможно е дръжката да не се е образувала поради повреда на крушката.
 • Цветето "обърка" етапа на цъфтеж и покой. Това се случва, когато температурният режим е нестабилен в апартамент или на улицата.
 • Листата бяха отрязани и това силно отслаби луковицата.
 • Липса на хранене и влага.
 • Миналата година отне много енергия за цъфтежа, а през новия сезон се изисква по-дълга почивка.
 • Хипотермия или недостатъчна температура на въздуха.
 • Малко светлина, липса на слънчева светлина.
 • Тесен капацитет.
 • Лошо качество на почвата.

За ваша информация! Не бийте алармата, ако дръжките не са се появили в рамките на месец от началото на активността, а самото цвете не показва очевидни признаци на дискомфорт.

Правилното засаждане е важна предпоставка за цъфтежа.

Амарилис обича правилната домашна грижа, защо растението не цъфти? Защото преди засаждането трябва да обърнете внимание на избора на саксия, почва и луковица.

Процес на засаждане на цветя

Избор на кораб

Поради силния и тежък дръжка контейнерът може да падне, така че трябва да изберете тежка и издръжлива сеялка. Засаждането на няколко разсада в една саксия не е изключено. Размерът на контейнера зависи от крушката. Диаметърът на дъното трябва да бъде с 3-5 см по-голям от главата, с дълбочина 20-30 см. Ако има повече от едно цвете, се взема предвид и разстоянието от 2-3 см между луковиците. Можете да закупите съд с стеснен врат. За да се хранят корените добре с кислород, по-добре е да се вземат неглазирани керамични съдове.

Грундиране

Почвата се продава в магазина, но можете да я приготвите и у дома. Почвени рецепти:

 • Смесете 1: 1 трева и хумус, добавете 2 части пясък.
 • Вземете 1: 1: 1 чимове и градинска пръст, речен пясък, добавете ½ част от хумус.
 • Равни части от почвата от градината, копка земя, речен пясък, торф и хумус.

Важно! Всяка почва трябва да бъде обеззаразена. За целта се поставя във фризер, държи се над пара или се залива с вряща вода.

Дренаж

За това са подходящи камъчета, тухлени и керамични чипове, чакъл, експандирана глина. Материалът се смесва с част от почвата и се излага на дъното. В центъра се прави дупка, за да може да излезе излишната влага, а отгоре се излива пясък. Дренажът ще предпази амарилиса от гниене и ще отстрани излишната течност.

Материал

За засаждане се избират само еластични, гладки, здрави и красиви цветни глави, на които има малки корени. Не засаждайте цвете, ако луковицата:

 • засегнати от гниене, корозия, пукнатини;
 • няма корени;
 • плесенясал;
 • мирише на неприятна сладост.

Подходящ лук

Инструкции за кацане стъпка по стъпка:

 1. Обелете внимателно черните и бежови кори от лука.
 2. Поставете в контейнер с разтвор на калиев перманганат или течност от Бордо за 30 минути.
 3. Поставете лука върху чиста кърпа и подсушете през целия ден.
 4. Покрийте половината саксия с пръст. Поставете разсада в центъра с тъп край в почвата.
 5. Покрийте го със земя, така че ½ от лука да остане на повърхността.
 6. Притиснете почвата с ръце, мулчирайте. Вместо мулч могат да се използват дренажни остатъци.
 7. Налейте добре с топла вода и извадете съда на определеното място.

Важно! Откритите болни области се лекуват с фитоспорин, брилянтно зелено и други лекарства. Не можете да ги изрежете!

Анализът на условията на задържане е всичко подходящо

Ако засаждането е извършено правилно, но амарилисът не цъфти, той дава само листа, какво да правя? Необходимо е да се анализират условията на задържане, да се коригират недостатъците и да се започне да се полагат правилни грижи за тях.

Независимо дали растението почива, редуването на фазите на вегетация и покой

Амарилис цъфти през есента и зимата и почива през пролетта и лятото. Когато лятото дойде в Русия, цветето „спи“, мислейки, че е дошла зимата. Тъй като в родината му по това време идва студено време. Трябва да е подготвен за „сън“:

 • намалете деня, след което го премахнете напълно на сянка;
 • постепенно намалете температурата до +10 ° C;
 • намалете честотата на поливане и хранене.

Растението е подготвено за активния етап в обратен ред.

Поливане и подхранване

Интензивното напояване на растението започва, когато дръжката достигне 10 см. Индикаторът е горният слой на земята. Не трябва да се оставя да изсъхне напълно. С приближаването на „съня“ на амарилис честотата на поливане намалява, докато не спре напълно. За да се предотврати изсъхването на цветето, то се напръсква от спрей бутилка.

Важно! Амарилисът се полива от стените на саксията, така че водата да не тече върху крушката. В противен случай луковицата ще започне да гние, а самото цвете ще спре да расте.

Растението се подхранва със специални смеси за луковични растения на всеки 10 дни до пълна почивка.

Правилно поливане

Има ли достатъчно място в саксията

Те подхождат внимателно към избора на саксия. В тесен съд растението ще изсъхне и ще се разболее. Твърде просторно - ще се съсредоточи върху размножаването, а не върху формирането на цветя. Ако от крушката до стените е по-малко от 3, но повече от 4 см, амарилисът трябва да бъде трансплантиран.

Осветеност и температура

Частичното или пълното отсъствие на светлина дава основание на амарилиса да продължи периода на покой, а пряката слънчева светлина кара растението да се изнерви. Слънчево място с лека полусянка би било идеално.

Допустимата температура за амарилис е + 18 ... +25 ° C. Само по време на фазата на почивка може да достигне +10 ° C. Растението не обича течения и резки промени.

Какво да направите, за да цъфти амарилисът

Най-лесният начин е да диагностицирате растението и да откриете причината за инхибирането. Проблемът се отстранява по необходимия начин. След това трябва да започнете да се грижите правилно за растението и да изчакате резултата. Какво още трябва да се направи, за да цъфтят екзотичните амарилиси? Възможно е да се създадат условия, близки до естествените условия за растеж и развитие. Цветето е свикнало с топлина, лека суша и от време на време дъждовни бури.

Може би амарилисът все още не е готов да цъфти, тогава си струва да му направите изкуствен период на почивка, независимо от сезона. Превантивните мерки срещу вредители и болести няма да са излишни.

Период на покой

Amaryllis няма да може да пусне пъпка, ако не са изпълнени всички условия за засаждане и грижи. Растението може да бъде накарано да цъфти. За да направите това, трябва да откриете и премахнете неблагоприятните фактори. Ако се направи правилно, амарилисът ще ви радва с красиво цвете два пъти годишно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина