Защо листата на рододендрон пожълтяват и какво да правя

Рододендронът е храстово растение от семейство Хедър, отличаващо се с големите си цветя и гъсти листа. Цветето се отглежда като декоративно растение. Сред градинарите е известен под името "Алпийска роза". Видът рододендрон е много обширен: включва вечнозелени и широколистни храсти, както и малки дървета. Хедърс е известен със способността си да "сигнализира" за болести и вредители: те променят цвета на листата си. Когато рододендронът пожълтява, не всеки знае какво да прави. Експертите съветват да се започне с установяване на причината. Това ще ви помогне да насочите лечението си.

Основните причини за пожълтяване на рододендрон

Рододендронът, както повечето градински растения, понякога изведнъж пожълтява, така че е важно да знаете какво да правите в такива случаи. Най-често това се дължи на нарушение на правилата за грижи, болести и вредители.

Здравият рододендрон има изумрудено зелени листа.

Неспазване на правилата за поливане

Една от причините, поради които листата на рододендрон пожълтяват, е нарушение на "технологията" на поливане. Алпийската роза е хигрофилна. Липсата на вода е изпълнена със сухота, пожълтяване и падане на зеленина. Прекомерната влага също няма да бъде от полза: кореновата система ще започне да гние.

За да разберете колко влага получава растението, трябва да вземете буца земя изпод храста. Ако от него се изстискат капки, значи има твърде много течност. Ронлива топка показва липса на вода. Оптималната влага се проявява в пластичността на почвата: от нея лесно се образува бучка.

Важно! Дърветата ще помогнат да се поддържа необходимото ниво на влага. Ако засадите алпийска роза на сянка на високо растение (например бор), водата бавно ще се изпари.

Рододендронът „обича“ подкиселена вода, затова се препоръчва да се смесва с:

 • лимон;
 • оцетна;
 • оксалова киселина.

Поливането се извършва с помощта на спринклерна система.

Подкисляването на почвата е ключът към здравето на алпийската роза

Осветление

Рододендронът бързо пожълтява на пряка слънчева светлина и "предпочита" сенчести зони. Това трябва да се вземе предвид при избора на място за цветно легло.

Ако е необходимо, засенчването се създава изкуствено: растението е покрито с плат за сенници или поликарбонат. Идеалният вариант е да разпределите алпийска роза на място под сянката на сгради, храсти или дървета.

Увреждане на кореновата система

Рододендроните се отличават с плитка коренова система. Може да се повреди не само по време на пресаждането, но и по време на плевене, разрохкване и дори прегряване на почвата. За да се предотврати пожълтяването на листата, кръговете на багажника се мулчират с:

 • дъбови листа;
 • борови иглички;
 • торф с високо ниво;
 • мъх.

Височината на слоя трябва да бъде 5 cm.

Важно! Необходимо е да се разхлаби почвата под рододендрона с голямо внимание. Много градинари изобщо отказват такова лечение.

Лошо качество на почвата

Ако градинарят не знае какво да прави, ако рододендронът има жълти листа, той трябва да започне с анализ на почвата.

За правилното развитие рододендроните се нуждаят от кисела почва: тя няма да получи полезни вещества от неутрална. Традиционно се използват торф с висока болота и изгнили иглолистни отпадъци. Съставът на почвата се регулира с лимонена киселина, електролит, колоидна сяра.

Рододендронът ще пусне корени само на кисела почва

Лошо оплождане

Състоянието на растенията пряко зависи от качеството на торовете.

Рододендроните ще пожълтеят, ако използвате следните храни:

 • Пепел. Намалява киселинността на почвата, което води до появата на хлороза. Болестта се проявява като пожълтяване между листните вени.
 • Суперфосфати. Този вид тор трябва да се използва внимателно. Излишъкът от фосфат води до липса на желязо, което провокира развитието на хлороза.
 • Подкортекс на основата на хлор и вар. Той унищожава микоризата, която е необходима за подкисляване на почвата.
 • Внесени торове в гранули. Такива препарати са предназначени за отглеждане на рододендрон в горещи климатични зони. Те стимулират растежа на нови издънки в края на август, които ще умрат с настъпването на зимата.

Важно! За подхранване на рододендрони се препоръчват сезонни течни торове. Те се усвояват по-добре.

Органичните фуражи са по-малко ефективни от незабавните фуражи

Съцветията не са премахнати

За да може алпийската роза да остане здрава, всички съцветия трябва да бъдат отстранени своевременно. Това ще помогне да се избегне пожълтяване на листата и да се направят "капачките" на рододендрона по-буйни.

Съцветията се отчупват лесно с ръцете си. Основното нещо е да не се повредят младите издънки. На мястото на старите съцветия ще се появят 2-3 нови, а листата ще запазят зелен оттенък.

Вредителите могат да доведат до пожълтяване

Можете да разберете защо листата на рододендрон пожълтяват, като изследвате храстите. Градинските растения често са атакувани от вредители и алпийската роза не прави изключение.

Рододендрон бъг

Наличието на вредител се определя от промяна в цвета на листата: първо, той става бледо зелен, след това жълтеникав. Долната част е покрита с екскременти от дървеници. Те приличат на лепкава субстанция.

Рододендрон отблизо

При сериозно увреждане от вредители листата се сгъват и падат.

За да се отървете от дървеници, рододендронът се напръсква с инсектицид Karbofos или BI-58.

Внимание! Грешката на рододендрона може да унищожи целия храст.

Mealybug

Този вредител изглежда като малки бучки памук. Червеят се придържа към външната повърхност на листа и се прикрепя към междувъзлията. Сухата почва и рядкото поливане провокират нейното размножаване. Mealybug не понася висока влажност.

Важно! Преди химическа обработка на рододендрон вредителят се отстранява от листата на ръка. Растението се избърсва с памучен тампон, потопен в сапунена вода.

След първично лечение, рододендронът се напръсква със системен инсектицид. Confidor и Aktara ще направят.

Mealybug е лесно да се разпознае по приликата си с памучни топки

Листни въшки

Един от най-често срещаните вредители.

Листните въшки атакуват долната страна на листата. Те постепенно избледняват, придобивайки жълтеникав оттенък.

Те се борят с листните въшки с помощта на Konfidor, Aktellik, Nurela D.

Листните въшки за кратко време засягат вътрешната повърхност на листата

Черен трипс

Вредителят оставя сиви дупки в горната част на листа. Поставя дупки отдолу с черен ръб. Засегнатите области са покрити с кафяви и сиви петна. Болните листа пожълтяват, след това падат.

Органофосфатните инсектициди помагат да се отървете от трипса. Например Atom, Fostran, Dishans, Eurodim.

Трипсът изяжда листата на рододендрона, оставяйки дупки в него

Хрушч

Хруш е ларва на бръмбар.

Той уврежда кореновата система, поради което листата пожълтяват и падат. В някои случаи издънките изсъхват.

Има много инсектициди, които могат да убият бръмбара. Най-популярните са:

 • Антихруш;
 • Базудин;
 • Aktara;
 • Землин;
 • Nemabakt.

Ларвите на май бръмбари могат да се превърнат в истинско бедствие, ако рододендронът не бъде лекуван навреме

"Химия" бързо ще освободи алпийската роза от различни вредители. Основното е да предприемете действия навреме.

Какви заболявания могат да причинят пожълтяване на листата

Рододендроните са особено податливи на инфекциозни и гъбични заболявания.Те отслабват растението, унищожават кореновата система и причиняват пожълтяване и проливане на листата.

Септория

Счита се за най-опасното гъбично заболяване при рододендрони.

Проявява се в образуването на червени петна по листата, бързо нарастващи по размер. След известно време следите стават бледи. Листата изсъхва, пожълтява и в крайна сметка пада.

Внимание! Ако не започнете лечение след появата на първите симптоми, рододендронът може да остане без листа.

Можете да се преборите с болестта, като премахнете засегнатата част от храста и обработите растението с фунгицид. Например можете да използвате Ridomil Gold.

Септория е лесно да се разпознае по червени маркировки

Хлороза

Хлорозата често причинява пожълтяване на рододендрони. Болестта се обяснява с недостиг на хранителни вещества в почвата: азот или желязо. Най-често това се случва през пролетта. Хлорозата се проявява в промяна в цвета на листата: тя става бледа, пожълтява, покрива се с петна.

Хлорозата се лекува с железни хелатни превръзки. Най-ефективни са течните продукти, които могат да се пръскат върху листата. Най-често се използват железен сулфат и лимонена киселина.

Хлорозата е типично заболяване на алпийската роза

Фузариум

Това е гъбична инфекция на кореновата система. Болестта започва с пожълтяване, изсушаване на листата и завършва със смъртта на леторастите.

Важно! Фузариумната болест изисква незабавно лечение с фунгициди. Например, Бактофита е подходяща.

Fusarium причинява изсъхване на листата

Какво да направите, за да спасите растението

За да разберете какво да правите, когато листата на рододендрон избледняват или пожълтяват, трябва да определите причината. Като начало преценете колко влага получава растението. Рододендронът реагира незабавно на обилно и лошо поливане. Поливайте алпийската роза пестеливо.

В случай на инфекциозна растителна инфекция, повредените части на храста внимателно се отрязват, а листата се третират с инсектицид от двете страни. В някои случаи (например при хлороза) лечението се допълва с обогатено хранене.

Също толкова важно е да се следи киселинността на почвата.

Важно! Индикаторите трябва да съответстват на 3-4,5 pH. При необходимост почвата се подкислява.

Освен това има възможност за разкъсване на почвата по време на работа. За да се избегне това, земна бучка се отърсва от корените. Ако растението „не харесва“ почвата, корените няма да надхвърлят старата кома и рододендронът ще умре.

Каква е опасността от жълтите листа

Промяната в цвета на рододендроните може да се отдаде на естествените причини. Например настъпването на есента. В този случай санирайте и отстранете изсушените листа.

През есента алпийската роза променя цвета на листата

Пожълтяването през топлите месеци е лош знак. Може да бъде причинено от гъбични заболявания или вредители. Петната и увреждането на листа показват тежкото състояние на растението. В този случай няма да е възможно да се направи с пренасянето на цветното легло на сенчесто място. Ще трябва да лекуваме рододендрона с химикал, след като премахнем болната листа.

Важно! "Непланираното" пожълтяване на рододендрона е изпълнено със смъртта на младите издънки и самия храст. Промяната в цвета сигнализира за недостиг на хранителни вещества, ниско ниво на киселинност на почвата, механични повреди и опасни заболявания. Следователно този симптом не може да бъде пренебрегнат.

Профилактика

Както знаете, по-лесно е да предотвратите неприятни последици, отколкото да се справите с тях.

Предотвратяването на пожълтяването на листата при рододендрони е както следва:

 1. Умерено редовно поливане.
 2. Разположението на цветното легло на сенчесто място (през пролетта и лятото алпийската роза е особено чувствителна към слънцето).
 3. Поддържане на необходимото ниво на киселинност на почвата (в рамките на 3-4,5 pH).
 4. Пръскане на листата ежедневно.
 5. Поливане на растението с противогъбични лекарства и превантивно третиране срещу градински вредители.
 6. Избягвайте разрохкване на почвата и премахване на плевели: кореновата система е близо до повърхността.

По този начин, за да се разбере защо листата на рододендрон падат или пожълтяват, е необходимо да се анализират условията на живот на растението. Много е лесно да се създаде благоприятна среда в страната. Ако се грижите правилно за рододендрона, той ще радва с цъфтеж повече от една година.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина