Как да се справим с листните въшки на овощните дървета

Един градинар и градинари трябва да знаят как да се справят с листните въшки на овощните дървета. Насекомото е с малки размери. Трудно е да се види, но характерните следи от щети ще показват неприятен квартал. Експертите са разработили няколко ефективни техники, които се препоръчват да се използват за поддържане на здравето на насажденията.

За методите на борба

Поддържането на овощна градина здрава без умения и знания е трудно. Опасността от инфекция с листни въшки е, че насекомото е трудно забележимо, процесът на неговото размножаване е бърз. Градинарят трябва да спазва правилата на земеделските технологии и превенцията в комплекса. Той трябва да помни как да третира дърветата от листни въшки, за да предотврати появата им и образуването на колонии.

Здравата градина носи голяма реколта

Предлагат се различни препарати за преработвателни предприятия:

 • Биологичен - на основата на екстракта от почвена гъба (аверсектин): Fitoverm, Aktofit, Akarin;
 • Химическа - обработката е рядка. В дългосрочен план: Fufanon, Karbofos;
 • Фолк - лечението на дърветата през пролетта от вредители и болести е най-ефективно. Използва се пръскане: обикновена вода без добавки, сапунена сода или сапунен разтвор. Настойки - тютюн, пепел, лимонова кора.

Преди да използвате това или онова лекарство, препоръчително е да разберете причината за появата на вредители, както и техния приблизителен брой.

Вредителят се развива бързо

Защо гостът в градината е опасен?

Добрият контрол на листните въшки върху млади или зрели овощни дървета в градината помага да се поддържа здравето и да се увеличат добивите. До 90% от хората са изправени пред листни въшки. Ето защо е важно да знаете колко е опасно. Първото нещо, което трябва да запомните, е, че размерът на насекомото е твърде малък, за да се види с невъоръжено око. Листата и дървото са повредени. Средният размер на индивидите е 0,3 мм, някои достигат 0,5 мм. Рядко листните въшки са повече от 7 мм. Колониите на насекомите растат много бързо. Поради това е необходимо незабавно да се приложат мерки за контрол и превенция.

Важно! Първият признак на инфекция с листни въшки на овощното дърво е появата на малка черна точка от вътрешната страна на листната плоча.

Бързото развитие на колонията се постига благодарение на способността на листните въшки да мигрират - насекомите имат крила, което им позволява да летят до други дървета. Обработката на градината трябва да бъде изчерпателна. Трябва да повлияете на всички дървета и съседни растения, тъй като листната въшка се движи в търсене на оптимално местообитание за себе си. Безкрилите индивиди също могат да причинят болести при насажденията и овощните култури. Следното трябва да бъде подложено на обработка:

 • дървета;
 • декоративни храсти;
 • цветя;
 • плодов храст
 • декоративни насаждения - малки дървета, лозя;
 • зеленчукови култури.

Листата са първите, които страдат от листни въшки

За нормалния живот на колонията на листни въшки е необходима влага. С помощта на хоботчето насекомото пробива меките тъкани на листа или пъпки.След това растението нарушава обмена на хранителни вещества, достъпът на аминокиселини до увредената област спира. В резултат на това част от растението или листата не се развиват и изсъхват.

Визуално е лесно да се определи, че насажденията са повредени от колонията на насекомите. Градинарят може да наблюдава върху насажденията:

 • ранно падане на листа (това не се случва около или в близост до съседи);
 • листната плоча се сменя: ръбът й се извива, става по-тъмен, изсъхва;
 • ако листните въшки увреждат не плодни дървета, а насаждения наоколо, тогава стъблата им се деформират;
 • на ствола на дървото се наблюдават израстъци с различна интензивност и тежест;
 • пъпките и яйчниците отпадат.

В резултат индикаторът на добива намалява. Освен това се наблюдава как цялостният растеж на храст или плодно дърво се забавя.

Важно! Повреденото растение отслабва интензивно. Ако не предприемете навременни мерки, за да се отървете от вредители, тогава вероятността той да умре през зимата се увеличава.

Листните въшки оставят отпадъчни продукти по листата или ствола на дървото, които съдържат захарни вещества. Плаката се нарича медена роса. В резултат на това се нарушават естествените процеси на фотосинтеза. Гъбата активно се размножава на листната плоча. Опасността от листни въшки идва и от способността за бързо прехвърляне на различни вирусни заболявания, които водят до отслабване и смърт на храсти, дървета и други културни насаждения. Навременната и компетентна грижа за културите може да предотврати проблема. Допълнителна защита ще бъде прилагането на превантивни мерки и поетапното унищожаване на колониите. За тази цел се използват химически, биологични и народни методи.

Как да лекуваме дървета от листни въшки

Ако има подозрения, че листните въшки са се заселили на дървета, как да се борим и какво да правим, всеки градинар трябва да знае. За първично лечение и като профилактични средства се използват народни, биологични и химически препарати. Използват се и механични методи. Всеки метод има своите предимства, поради което се препоръчва комплексен ефект.

Народни средства за лечение на листни въшки

Дървото се нуждае от активна защита на различни етапи на растеж. Когато се наблюдава цъфтеж на листа или започват да се появяват пъпки, атаката на листни въшки води до отслабване на дървото. Намаляването на добива е една от проявите на болестта.

Народни средства за защита:

 • обработка с билкови инфузии;
 • пръскане с разтвор на катран;
 • избелване на стволове (можете да избелите през пролетта и есента);
 • пръскане (с амоняк, шампоан, сапунена вода).

Навременната помощ може да намали вредата от колонията на листни въшки или да предотврати нейното образуване. Уреята и амонякът (разтвори за пръскане) действат добре.

Пролетно пръскане от листни въшки и други вредители

Препоръчва се билковото лекарство да се използва като добавка или по време на фазата на профилактика. Има лек ефект върху дървото, помага да се изплаши, но не винаги премахва напълно източника на щети. Сред най-ефективните:

 • Течност от чесън - 5 литра вода и 50 г нарязан пресен чесън. Етеричните масла отблъскват листните въшки и предпазват обработената повърхност от образуването на гъбички;
 • Инфузия с тютюн (0,5 л вода и 100 г сух тютюн);
 • Инфузия с помощта на върхове от жълтурчета, картофи и домати (растенията трябва да се вземат в същото количество).

Пръскането се извършва през пролетния етап на напускане, когато закръгляването още не е започнало, през лятото (юни).

Химични начини за защита на градината от листни въшки

Химикалите се прилагат на няколко етапа:

 • в началото на пролетта (след разтапяне на снега);
 • след подуване на бъбреците (бъбрекът не трябва да се отваря напълно).

Освен това лекарствата се подразделят на:

 • системно - поливане и пръскане на растенията, повторете след 14 дни;
 • контакт - пръскане;
 • чревни ефекти - имат проникващ ефект.

Всяко от лекарствата трябва да се използва съгласно инструкциите. Примери за средства - Confidor, Fufan, BI - 58.

Важно! По време на узряването на реколтата не се използват химически компоненти.

Навременното пръскане на дървета през пролетта срещу вредители и болести се извършва с помощта на силни по тежест на ефекта - инсектициди. Примери - Thunder, Provotox. Използването им включва обработка в близост до растения, съгласно инструкциите за конкретен инструмент. Срокът на валидност достига 20 дни.

Биологични методи

Тези методи в борбата с вредителя включват свързването на естествени врагове. Понякога само обработката не е достатъчна, трябва да използвате сложна защита. Сред биологичните методи за защита:

 • засаждане на вратига (привлича калинки, които са естествени врагове на листни въшки);
 • използването на червени мравки за борба с черни мравки, които са носители на ларви на вредители;
 • засаждане на бъз, чесън, хрян, пелин или горчица до плодни дървета и храсти - листните въшки не понасят характерния аромат на тези растения.

Биологичните методи включват пръскане на пепел.

Правилното съседство увеличава защитата на засаждането

Механични методи

Ефективен популярен начин за борба с вредителя е използването на силен насочен поток от вода. Струята успява да отмие колонията и оставената от нея медена роса. Използва се и летяща лента. С негова помощ можете да събирате листни въшки ръчно.

За бърза и гарантирана защита е монтиран колан за задържане на листни въшки. Устройството може да бъде закупено готово за употреба или направено на ръка. За капана се използват различни материали: плат, хартия, картон. Ширината на лентата е около 30 см. Инсталира се върху ствола на дървото в началото на пролетта (преди пробуждането). Той действа като бариера и предпазва листните въшки да образуват колония.

Третиране на дървета през пролетта от вредители и болести

Градинарят трябва да знае как да предпазва и опазва дърветата от мравки, листни въшки и други вредители. Пръскането и навременното лечение могат да намалят вероятността от заболяване. За ефективен ефект трябва да спазвате пропорциите и да пръскате и обработвате стриктно навреме.

Кога да третираме дървета от вредители през пролетта

За първи път можете да пръскате в началото на пролетта. Ако са избрани химикали, периодът трябва да бъде избран преди счупване на листа или след прибиране на реколтата. Ако са избрани биологични или народни средства, обработката се извършва на няколко етапа.

Пръскането и обработката по народни методи се извършват:

 • по време на почивка на пъпките;
 • по време на периода на цъфтеж;
 • по време на образуването на яйчниците.

Важно! По време на вегетационния сезон можете да използвате средства, базирани на живи микроорганизми. Химикалите могат да се пръскат преди появата на яйчниците и 3-4 седмици преди прибиране на реколтата.

Как да пръскаме овощни дървета през пролетта

Ранният период (ранна пролет) включва обработка на овощни дървета с разтвор на вар и меден сулфат. Инфузията от Бордо трябва да се използва поради причината, че меден сулфат е ефективна защита срещу болести, вредители и гъбички. Методът на пръскане е ефективен, но трябва да се извършва в няколко стъпки:

 • до подуване на бъбреците;
 • по време на отваряне на бъбреците (използва се 3% разтвор);
 • по време на вегетация (1% разтвор).

Готовият за употреба разтвор има светлосин оттенък, показателите за киселинност са леко алкални. Ако сянката е зелена, тогава съставът не е подходящ за употреба. Железният компонент (Fe) или сапунът за пране също не трябва да се добавят. Те могат да причинят прекомерно количество медни соли в почвата.

За да се защити градинската площ и овощните дървета, когато листната въшка вече се е появила, се използват химически агенти.Те имат целенасочен ефект и гарантирано премахват вредителите. Примери за средства - Fitoferm, Aktara.

Превантивна работа

Следните мерки ще помогнат за намаляване на вероятността от образуване на колония на листни въшки:

 • косене на трева край дървета през пролетта и есента;
 • премахване на мравуняци;
 • варосване на стволове и долната част на храсти.

Освен това се препоръчва да се наблюдава здравето на насажденията - на болни и отслабени дървета листните въшки образуват колонии по-бързо. Въвеждането на пепел и вар в почвата ще позволи на насажденията да получат оптималното количество хранителни вещества.

Как да намалим риска от заразяване на растения с паразитни насекоми? Правилно подбраните растения - съседи ще помогнат за опазването на овощната градина. Паразитите не обичат острите миризми, затова се препоръчва да засадите копър или лук. Кориандърът и ябълковото дърво са добри варианти за квартал. Парцели лук или чесън в непосредствена близост намаляват риска от заразяване от паразитни насекоми поради острата миризма на посевите.

Как да предпазим дърветата от мравки

Навреме е необходимо да се извърши работа, свързана със защита от мравки. Те носят болести, които отслабват дърветата. Като ефективна мярка за влияние се прилагат следните:

 • защитен конус;
 • лепило;
 • прихващащ колан.

Важно! Необходимо е да се предприемат мерки за защита срещу мравки, тъй като те привличат листни въшки.

Лепило за мравки върху дървета

Съставът се нанася върху цевта. Не позволява на насекомите да се изкачват нагоре. В резултат на това намалява вероятността ларвите да достигнат области, удобни за развитие (листна плоча). Обработката трябва да се извърши през пролетта.

Пояси за лов на мравки по овошки

Трябва да знаете не само кога да пръскате дървета, но и как допълнително да ги предпазите от нашествието на мравките. Капачният колан помага за това. Препоръчително е да го залепите ниско, да го подновявате всеки сезон. Можете да оформите конус - капан, така че мравките да не могат да излязат навън и да повредят багажника.

Побелване на цевта - ефективна защита

Как да варосаме дървета през пролетта

До началото на цъфтежа, трябва да избелите стволовете и долните части на храстите. Градинарите трябва да знаят откъде да започнат лечението си, за да постигнат най-голяма ефективност. Трябва да започнете от земята. Оптималното време е есента. През този период е лесно да се елиминират вредителите и спорите на гъбичките. Извършва се предварителна обработка на багажника от старата кора и заздравяване на щети с градинска смола. За работа се използва разтвор - 10 литра вода и 2 кг гасена вар.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина