Листа от орхидеи: основни заболявания и методи за справяне с тях

Орхидеята, особено нейният сорт Phalaenopsis, е доста капризно растение, което изисква грижи и много внимание. Начинаещите производители на цветя често се сблъскват с такъв проблем като отпадането и увяхването на листата на това тропическо растение. В повечето случаи проблемът може бързо да бъде разрешен чрез промяна на условията, в които се съдържа цветето. Това може да изисква индустриално произведени „лекарства“ или домашно приготвени лекарства.

Възможни проблеми

Листата са най-уязвимото място на орхидея, особено при вида Phalaenopsis. Най-често срещаните проблеми са:

 • Частично или пълно слягане;
 • Внезапно пожълтяване или увяхване;

  Фаленопсисът изисква специално внимание и грижи

 • Изсушаване, усукване и други видове деформации;
 • Напукване.

Всеки от тези случаи изисква индивидуален подход.

Орхидеите често имат проблеми с листата.

Потъва

Понякога листата на орхидеите изведнъж започват да падат, те могат да се отделят спонтанно от стъблото по всяко време. Ако всички листа на орхидеите са паднали, какво да правите зависи от състоянието на корена. Ако коренът е засегнат от гъбична или вирусна инфекция (това обикновено се случва при прекомерна влажност на почвата), е малко вероятно да бъде възможно съживяването на цветето. Проливането може да бъде причинено от лошо хранене. В този случай ситуацията може лесно да бъде коригирана чрез редовно внасяне на сложни минерални торове.

Изсъхне и пожълтява

Ако листата на орхидея пожълтеят и изсъхнат какво да се прави, не всеки знае. Най-често този проблем се причинява от факта, че е твърде горещо в стаята (на балкона). Растението спира да цъфти, дръжките се деформират, понякога стъблото почернява. При температури от 27-28 градуса Фаленопсис изразходва цялата си енергия, за да се адаптира към топлината и да абсорбира водни капчици от въздуха, това има изключително неблагоприятен ефект върху състоянието на листата: те стават червени, кафяви или жълти. Растението изпитва въздушен глад и хранителни дефицити. Когато стане по-студено на закрито или на открито, листата ще възвърнат здравия си вид.

Жълтият оттенък на листните пластинки може да бъде причинен от липса на хранителни вещества и лоша почва.

Изсушаване

Въпросът защо орхидеите сушат листа е лесен за отговор. Растението липсва влага. В този случай увеличеното поливане ще спаси ситуацията. След поливане не забравяйте за разрохкване, за да не застоява водата в почвата. Когато листните пластинки са отново здрави, подаването на влага в растението може да бъде намалено.

Редовното поливане ще помогне да се предотврати изсъхването

Други

Не всички производители знаят защо листата на орхидея се напукват или стават меки в средата. Този проблем обаче е доста често срещан. Най-често пукнатините в листовите плочи, като изсъхването, са причинени от дехидратация. Възможно е обаче да има и други причини: бактериални или вирусни инфекции. Също така, механични повреди могат да бъдат оставени от вредители: листни въшки, мащабни насекоми, паякови акари. Поради това тургорът на листните плочи се променя, те омекват и потъмняват. Листата дори могат да изгният, плесен или лепкаво покритие, подобно на мъх, и цветето ще спре да расте. При тежки случаи листните плочи са изцяло покрити с бял цвят, така че дори жилката не се вижда, листът наподобява модел, направен от бяла непрозрачна хартия.

Внимание! Коварността на много вирусни и бактериални инфекции е, че те са почти невидими в ранните етапи. Орхидеята все още активно расте и се развива, но болестта вече подкопава силата на растението. Само на по-късните етапи, когато коренът вече е дълбоко засегнат, листата започват да изсъхват (изсъхват по краищата, деформират се). В този случай няма смисъл да съживявате цветето.

Основните причини за заболявания

Доста трудно е да се идентифицира най-вероятната причина за болестта на Фаленопсис. Най-често проблемът се причинява от цял ​​комплекс от различни причини. Най-често срещаните са:

 • Недостатъчна влажност в помещението;
 • Липса на ефективен дренаж и стагнация на водата в почвата;
 • Липса на хранене или неправилно (нередовно) хранене;
 • Интервенция на насекоми вредители и паразити.

Заразяването с опасни гъбични, вирусни, бактериални инфекции може да бъде причинено от трансплантация на растение в саксия, пълна с пръст, донесена от улицата. Ето защо, за да се предотврати увяхването или пожълтяването на върховете на листата, се препоръчва да се използва само специална почва за стайни растения, закупена в специализиран магазин.

Изсушаването и увяхването на листата много често са причинени от слънчево изгаряне.

Внимание! Фаленопсисът не обича пряката слънчева светлина, така че експертите препоръчват да държите орхидеята в полусянка през лятото, в противен случай растението може да бъде загубено: листата ще започнат да се извиват, след което ще изсъхнат.

Избирайки подхранване, трябва да отдадете предпочитание на препарати с висока концентрация на азот, калий, фосфор. Именно тези вещества се нуждаят от орхидеята за набор от зелена маса, правилно развитие на листата, активен растеж и дълъг цъфтеж.

Причините за болестите понякога са вредители и паразити: мащабни насекоми, паякови акари, нематоди. В този случай, за да реанимирате растението, трябва да се третира с насекоми. Когато вредителите изчезнат, листните плочи отново ще станат здрави. Инвазията на ненаситни листни въшки особено отслабва жизнеността на орхидеята; можете да се борите у дома с помощта на пръскане.

Най-често заболяванията се причиняват от неправилна грижа

Методи за реанимация

Най-популярните методи за справяне с заболявания на орхидеите са народните средства. Основното им предимство е, че няма нужда да се харчат много пари за закупуване на скъпи лекарства и да се трови болното растение с „химия“. Въпреки това, методите на "баба" няма да дадат незабавен ефект. Те действат много по-бавно от комерсиално произведените лекарства. При редовна обработка народните средства могат да бъдат много ефективни. Препоръчва се използването им изключително в ранните стадии на заболяването.

Народни средства за защита

Можете да опитате народни средства за реанимация на орхидеи без точка на растеж и листа. Най-лесният начин е да се трансплантира с частична резитба на корена. Това изисква:

 • Внимателно изкопайте цветето от старата саксия;
 • За да изчистите корените от старата почва, като отрежете всички обработени участъци с наточен нож;
 • Преместете цветето в нов съд с предварително приготвена почвена и хранителна смес с добавка на естествен абсорбент - въглен и дренажен слой;
 • Поставете опора, тъй като за първи път след пресаждането цветето може да загуби стабилност.

След тази процедура основната задача на производителя е да осигури на цветето голямо количество дневна светлина, за да предпази Фаленопсис от внезапни промени в температурата и течение.

Внимание! Друг популярен метод също дава добри резултати. Корените на изкопаната орхидея се поставят в съд с вода със стайна температура. След 12 часа течността се излива напълно. След същия интервал от време, нова порция от течността се излива в съда.

Процедурата ще бъде ефективна само ако стайната температура е над 25 градуса.След 2-3 месеца трябва да се появят нови корени. Това обаче може да се случи след шест месеца.

Изпитаните във времето народни средства дават добър резултат

Химически

Флористите често мислят как да съживят орхидеите без листа, но с корени. Ако падането на листата е причинено от гъбични заболявания. Само химически агенти ще помогнат - индустриални фунгициди. Те бързо убиват гъбичките и предотвратяват повторното им появяване. Добри резултати дават лекарствата "Gaupsin" и "Vitavax". По време на приготвянето на разтвора трябва стриктно да следвате инструкциите. За всички продукти е приблизително еднакво - прахът се разрежда наполовина с течност:

 • Затоплете леко вода, за да се разтвори лекарството по-бързо;
 • Изсипете течността в пластмасова бутилка с минерална вода или лимонада, като напълните съда до половината;
 • Изсипете праха от торбата на същото място, разклатете и разбъркайте, докато се разтвори напълно;
 • Добавете необходимото количество вода.

След това готовият разтвор може да се използва за лечение на растението у дома. Като правило са достатъчни два до три пъти. Ако обаче гъбичките стартират и корените са силно повредени, ще е необходимо лечението да се извършва дълго време. Тогава постепенно ще се появят нови корени, които да заменят засегнатите.

Внимание! Не прибягвайте веднага до „тежка артилерия“. Трябва да се помни, че всяко третиране с индустриални химикали е най-големият стрес за едно стайно растение. Дори ако проблемът с листата бъде разрешен, защитните сили на цветето могат да отслабнат. Тогава орхидеята ще стане уязвима към инфекции, вредители и паразити.

Биологични методи

Ако всички листа на орхидеите са паднали, как да спасят цвете, опитните любители на стайни растения знаят. Фаленопсисът реагира добре на биологични методи за реанимация. За да съживите цветето, можете да използвате биологично активни добавки - стимулатори на растежа. Най-популярният от тях е Фитоспорин. Възстановява жизнеността на растението, насърчава активната регенерация на кореновата система на орхидеята и помага на цветето да се адаптира към неблагоприятните влияния на околната среда. Трябва да подготвите лекарството стриктно в съответствие с инструкциите на опаковката. Основното предимство на фитоспорина е, че не съдържа сурови химикали. След обработката цветните листа вече няма да падат.

По-нататъшни грижи за орхидеята

Ако растението е реанимирано, следващите грижи трябва да бъдат правилно организирани, в противен случай отслабеното цвете отново ще се разболее. За да направите това, е необходимо да се предотврати преовлажняването на почвата и да се подхранва редовно Phalaenopsis. Доброто осветление е от голямо значение. За профилактика на нови заболявания е необходимо да се извършва визуална проверка на листата на орхидеята възможно най-често. Такъв преглед ще помогне навреме да се идентифицират всички симптоми на проблеми: пожълтяване, увяхване или поява на пукнатини. Не забравяйте за навременна трансплантация. Ако листата в основата на стъблото започне да пада, да се набръчква или да се спука, трябва да се предприемат спешни действия, в противен случай орхидеята може да изсъхне.

Основното нещо е да не се повтарят грешките, довели до болестта на растението.

Експертите казват, че повечето от проблемите при грижата за Фаленопсис са причинени от неправилния микроклимат в стаята. Ето защо, ако не е възможно да се създадат подходящи условия за орхидеята, по-добре е да изберете растение, което е по-малко капризно и взискателно за грижи. Phalaenopsis и други сортове тропически "гост" се нуждаят от внимателно и деликатно лечение.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина