Защо орхидеята не цъфти: основните причини и методи за справяне с тях

Защо орхидеите не цъфтят? Този въпрос си задават много любители на екзотични стайни растения, които непрекъснато трябва да изхвърлят цветя у дома. Ето защо, преди да вземете каквото и да е решение, трябва да разберете основните причини за липсата на цветя в орхидеите.

Основните причини, поради които орхидеята не цъфти у дома

Когато купуват чудесно цъфтяща орхидея от рода Falenopsis, мнозина се надяват, че след следващия цъфтеж тя отново ще образува цветни пъпки и ще зарадва с луксозни цветя. Когато обаче много месеци не могат да чакат нови цветя, се чувства разочарование. Причините за това може да са няколко, но преди да предприемете сериозни мерки, струва си да определите защо орхидеята не цъфти.

Орхидеята не цъфти

Излишък или липса на светлина

Повечето орхидеи обичат топлината. През сезона стайното растение предпочита температури над 22 ° C. Ако по това време е твърде студено, зелената листна маса расте бавно, образуват се по-малки листа и орхидеята може изобщо да не цъфти. През периода на почивка растенията се нуждаят от поддържане на по-ниски температури на околната среда (средно 10-18 ° C).

Dendrobium Nobile е вид, който обича много ниски температури (5-10 ° C) през зимата, дори у дома. Ако не го преместите в по-хладно помещение поне за няколко седмици, може изобщо да не цъфти. Популярният фаленопсис цъфти добре само след почивка в топла стая. Цъфтежът обаче може да е по-малко буен.

Забележка! Някои представители на орхидеите почиват в различни периоди (и това не е непременно зима). Обикновено състояние на покой настъпва веднага след падането на цветята.

Магазините за цветя предлагат широка гама от любими на студ орхидеи, които се отглеждат в помещения с температури не по-високи от 18-19 ° C.

Орхидейна светлина

Липсата на цъфтеж може да се отдаде и на лошо осветление. Орхидеите обичат добре осветени места, но там, където няма пряка слънчева светлина. Излишъкът може да причини изгаряния на листа и цветя. Растенията виреят най-добре на первазите на прозореца, които са обърнати на север или изток. Те могат да се отглеждат и на по-слънчеви места - близо до прозорец.

Важно! Трябва да се пазите от студен въздух и течение, които могат да унищожат цветята.

Растението не може да цъфти поради твърде висока температура. Въпреки че по време на вегетацията това не ги притеснява особено. Но през есента и зимата орхидеите се нуждаят от повече студ, за да зарадват с великолепен цвят за дълъг период след това.

Нарушаване на режима на поливане

Нередовното поливане е основната причина, поради което едно закрито цвете не дава цветя, но се появяват голям брой листа. Малко хора, купуващи това стайно растение в цветарски магазин, се притесняват как и с какво да го поливат.

Когато отглеждате орхидеи, струва си да знаете, че качеството на водата е от голямо значение за тези растения. За много стайни цветя водата от чешмата е твърде трудна, за да им навреди, а също така причинява грозни петна по листата. Ето защо не трябва да поливате орхидеята с вода директно от чешмата.

Вредители или болести

Ако държите орхидеите на правилното място и правилно организирате поливането, тогава вътрешното цвете постоянно ще цъфти.Трябва да се помни, че орхидеята не може да цъфти поради гъбични и бактериални заболявания, които се проявяват под формата на гниещи листа и корени. Най-често подобни болезнени симптоми се появяват поради прекомерно поливане, твърде ниски или твърде високи температури на околната среда или лошо осветление. Най-добре е да премахнете заразените органи и да напръскате растенията с фунгицид.

Болести на орхидеите

Ако вредителите атакуват агресивно стайно растение, трябва да действате бързо, за да спрете разпространението на насекоми върху други цветя. Болната орхидея трябва да бъде отделена от другите растения.

Борбата с вредителите трябва да започне с пълна подмяна на субстрата. В повечето случаи вътре в саксията се натрупват насекоми, в които преобладаващата влага допринася за развитието и размножаването на вредителите. Старият субстрат трябва да бъде заменен с нов.

Опции за това как да накарате да цъфти

Ако от апартамента се направи тропически рай, а цветята продължават да се развиват, освобождават нови листа и корени, но не и стрели, време е да помислите за по-радикални методи за това как да принудите орхидеята да цъфти у дома. Често можете да чуете, че не е нужно да се отдадете на капризно цвете. Много по-ефективно е да предизвикате стрес у него, след което орхидеята ще цъфти през цялата година.

Промени в условията на задържане

Създаването на подходящо осветление за вашите орхидеи е от съществено значение, ако планирате да цъфтите. Мястото, което е твърде тъмно или твърде светло за саксия, е еднакво вредно. Излагането на пряка слънчева светлина, която незабавно изсушава кореновата система, незабавно изчерпва растението и след това води до смъртта му, е неприемливо.

Ако орхидеята е твърде слаба, трябва спешно да бъде преместена на друго място. При липса на приемливо ниво на светлина трябва да се организира изкуствено нежно осветление, като се използват обикновени дневни или LED лампи. Не е нужно да поставяте лампи близо до цветето, тъй като можете да изгорите листата.

Как да накарам стайно растение да влезе във фазата на цъфтеж?

Забележка! По-добре да се организира дифузна светлина. Когато орхидеята възвърне силата си и се възстанови от стреса от лошо осветление, тя ще започне да цъфти.

Спрете поливането

Симулирането на дъждовния сезон помага на цветето да цъфти. По-долу е даден поетапен план за действие как да го направите. За да направите това, саксията с корени се потапя в топла вода три дни подред (температурата на водата трябва да бъде 35 ° C) и се оставя за 2 седмици без поливане. Цветето възприема подобна промяна в напоителната система като края на дъждовния сезон и започва да пуска или нови издънки, или веднага пъпки.

Струва си да опитате трика за поливане, преди да използвате цъфтящи химикали, защото това е най-безопасното и естествено за орхидеите.

Поливане на орхидеята

Ако поливате растението стриктно, след като субстратът е напълно изсъхнал, както се вижда от изсветляването на корените до почти белота, скоро орхидеята ще изстреля стрела и ще цъфти. Ако е необходимо, по време на поливане, можете да подхранвате и малка доза калиев фосфатен тор, който също стимулира цъфтежа.

Лечение с лекарства

Преди да цъфти орхидея, трябва внимателно да я разгледате. И не само въздушната част на листата, но и кореновата система. Ако всички части на растението са напълно здрави и достатъчно добре развити, цъфтежът може да започне. Ако има съмнение, че растението не е в много добро състояние, не трябва да рискувате.

Разтвор на янтарна киселина (2 g на 2 L вода), който се използва за оплождане на орхидея, може да причини бурен цъфтеж. След 2-3 обработки с това вещество растението освобождава съцветието. Също така е позволено да избършете листата с хранителен разтвор.

Торене на цвете

Лечението с епин също дава добри резултати.Можете да подхранвате растението с разтвор (3 капки на чаша вода), орхидеята се напръсква ежедневно с пулверизатор, докато излезе нова стрелка. Също така, веднъж седмично, производителите на цветя се съветват да поливат растението с този разтвор.

Какво да направите, за да накарате орхидея да цъфти? За активен цъфтеж цветето се наторява с калиево-фосфорни торове, които дават тласък за образуването на цветна стрела и пъпки. Не си струва да ги използвате по време на вегетация или възстановяване на орхидея след увреждане на корените, защото можете бързо да развалите фаленопсиса.

След цъфтежа издънките на съцветието трябва да се отрежат. Обикновено се прави разрез върху третия бъбрек. Това е необходимо за обилния цъфтеж на орхидеята при повечето видове. Случва се обаче, че подобно подрязване може да увреди структурата на цялото растение: ще спре растежа му и съответно ще изключи цъфтежа.

За ваша информация! Орхидея, която реагира слабо на неправилно подрязване на издънките, е фаленопсисът. В този случай е по-добре да изчакате, докато издънката на съцветието започне да изсъхва напълно.

Когато определяте защо една орхидея не цъфти, трябва да обърнете внимание колко често се храни растението. Орхидеите могат да цъфтят както при липса на тор, така и в излишък от него. В първия случай на растението липсват хранителни вещества за цъфтеж, във втория случай развитието може да върви към прекомерен растеж на листа и корени.

Инспекция на цветя

И така, как да оплодим и как да накараме орхидеите да цъфтят? На първо място, е необходимо да се използват специализирани торове, които се продават в широка гама от цветни магазини. Най-често се продават концентрати, които трябва да се разреждат с вода и да се използват съгласно инструкциите. Растенията се дават в малки дози - веднъж на 2-3 седмици през целия период на растеж. По време на фазата на почивка храненето не се извършва. Храненето може да бъде по-интензивно, когато на орхидеята се появят цветни пъпки.

Мислейки защо фаленопсисът не цъфти, е важно да се изследва субстрата. Орхидеите трябва да се отглеждат от смес от торф, листна почва, корени от папрат и мъх. Всички кухини трябва да бъдат запълнени с кора и да осигурят надежден дренаж.

Забележка! Орхидеите рядко се трансплантират - само когато корените запълват дупките в контейнера. Вътрешно цвете, което е променило твърде много саксии, може да не цъфти през следващите месеци.

Орхидеята може да не цъфти поради отслабена имунна система. Болестите или вредителите са често срещани причини. Освен това сухият въздух в помещенията е вреден за тях. По време на вегетационния период това се отразява на по-слабия растеж и здравето на екземплярите, а по време на цъфтежа води до изсъхване на пъпките.

Необходимостта от пресаждане след цъфтежа

След дълъг период на цъфтеж орхидеята навлиза в латентно състояние. През това време нейните хранителни и температурни нужди се променят.

Забележка! Орхидеите, които произвеждат псевдолуковици или коренища (включително Oncidium, Cattleya, Cymbidium, Dendrobium, Zygopetalum, Paphiopedilum), не цъфтят втори път от същата псевдолуковица.

Цветните издънки в тази група орхидеи растат само от едногодишни псевдолуковици. Следователно, когато всички цветя падат и издънката на съцветието изсъхне, тя трябва да бъде премахната. Старите псевдолуковици вече не са активни, но те са вид съхранение на вода и храна за нови издънки. Поради тази причина премахването им не е необходимо или дори е в неизгодно положение. След 2-4 години псевдолуковиците умират и губят привлекателния си вид. След това те трябва да бъдат внимателно отделени от растението и изхвърлени.

Трансплантация на орхидея

В орхидеи, които не образуват псевдолуковици или коренища (например Vanda, Doritis), след цъфтежа и увяхването на стъблото, издънката на съцветието трябва да се отреже възможно най-близо до най-високия лист. Останал изсушен цветен израстък върху растението спира развитието на младите издънки.Освен това растението, което иска да регенерира умиращия орган, постепенно ще отслабне.

Фаленопсисът е изключение сред орхидеите. Представителите от този тип имат способността да изхвърлят няколко цъфтящи клона на един издънка. След цъфтежа и увяхването на цветята на орхидеята фаленопсис, резитбата може да се извърши по два начина:

  • След като всички съцветия са цъфнали на издънката, просто трябва да отрежете издънката възможно най-близо до най-високия лист. След това ограничете поливането и преместете орхидеята на по-хладно място, за да се регенерира преди следващия цъфтеж.
  • Наблюдавайте стрелбата в продължение на 7-10 дни. Ако пожълтее и избледнее, трябва да се отстрани бързо и внимателно. Ако обаче остане твърдо и зелено, можете да го нарежете на три парчета. При благоприятни условия на мястото на среза може да се развие млад издънка с нови красиви съцветия.

Забележка! Трябва да се обмисли и трансплантацията на растения. Без това рано или късно орхидеята няма да може да расте здрава, да цъфти в бъдеще и нейният растеж ще бъде спрян.

След цъфтежа всички стайни цветя се нуждаят от почивка за регенерация. Прескачането на този етап от живота на орхидеите е голяма грешка, която спира развитието на младите цветни издънки. При естествени условия този период настъпва през есента и зимата. Периодът на почивка на орхидеите приключва, когато растенията започват да покълват млади издънки и корени. В този момент те започват да се грижат за схемата: увеличават честотата на поливане и преместват орхидеята в стая с по-висока температура.

Ако растението отдавна не се радва на луксозни цветя, това означава, че нещо не е наред с него. Често представителите на орхидеите не пускат цветя по естествени причини, в този случай е невъзможно да се намесва в естествените процеси.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина