Орхидеята е избледняла - какво да правим по-нататък с растението

Наред с периода на цъфтеж, важен момент са грижите за растенията в бъдеще. В този случай е необходимо не само да се осигурят благоприятни условия, но и да се реши какво да се прави със стрелките и стъблата. Това важи особено за орхидеите, които се считат за едно от най-фините цветя наоколо. Струва си да разберете как да се грижите за орхидея, след като тя избледнее.

Период на цъфтеж на орхидея

Времето за цъфтеж е специфично за всеки сорт. Създаването на благоприятни условия ще позволи на орхидеята да расте и цъфти за по-дълъг период от време. Какво да правим с орхидея след цъфтежа у дома?

Разцвет на орхидея

Опитните производители знаят, че повторен цъфтеж може да се случи само ако са изпълнени редица условия. Първо (и най-важното), кракът трябва да е здрав. Възрастта на растението също е важна. Ранният цъфтеж може да унищожи твърде младите растения, което ще доведе до риск цветето да не се възстанови. Лесно е да се направи разлика между възрастно и младо растение: възрастна орхидея трябва да има поне 5 клона, 7-8, тъй като се счита за стандартен показател.

Важна информация! Орхидеите, които растат строго изправени, отнемат по-малко време за обработка, отколкото орхидеите, които растат в храсти.

Друг фактор, който гарантира повторно цъфтеж, е редовното осветление. Чрез намаляване на поливането и понижаване на температурата в продължение на няколко дни е възможно да се стимулира появата на нови цветя. Когато пъпките растат, е необходимо правилно поливане. Пръскането се препоръчва по време на отоплителния сезон. Прекомерната употреба на азотни добавки влияе отрицателно върху развитието на растението.

Какво трябва да се направи с дръжката

Не изрязвайте стрелката, на която са били разположени цветята. С течение на времето върху дръжката могат да се образуват нови издънки, а от скъсеното стъбло се появява млада цветна пъпка. Ако е необходимо, дръжката се съкращава до височина 1 см над последния спящ ембрион. Това води до образуването на нови странични стрелки. Цъфтежът на страничен клон обикновено е по-слабо изразен в сравнение само с избледнелия клон.

Подрязване на стъблото

Има три начина за лечение на цветни стъбла:

  • Подрязване. Зелените съцветия Phalaenopsis образуват нови цветя. Търпението е важно на този етап, тъй като те могат да се образуват в рамките на 1-3 месеца след падането на предишното цвете. Някои производители предпочитат да изрежат стрелките на ножките. През пролетта се извършват поредица от досадни резници на стрели. За това растението се отрязва на 2-2,5 см над спящата пъпка. При фаленопсис оптималният размножителен сезон е лятото.
  • Препоръчително е да премахнете сухите тъмни стрелки. Това трябва да стане само след като цветята изсъхнат напълно. От изсъхналите стъбла на съцветието, натрупаните по време на цъфтежа хранителни вещества навлизат в растението. Те са от съществено значение за по-нататъшното възстановяване и растеж. Изсушените цветни пъпки се изрязват на височина около 2 см от основата. След няколко месеца, при оптимални условия, орхидеите ще образуват нови съцветия. Спящите пъпки са способни да образуват нови издънки.
  • Преждевременното подрязване на орхидеи забавя периода на възстановяване и цъфтежа на фаленопсиса с поне шест месеца. Ако сушенето не се разпространи по-нататък по цветето, струва си да изрежете стрелката с цветята върху живата тъкан. Спящите пъпки могат да цъфтят след това.Подрязването на цветни стрели над пъпките на височина 1,5-2 см ефективно ще размножава фаленопсис.

Допълнителна информация! Не е необходимо спешно да се режат зелени дръжки веднага след цъфтежа.

Стрелка за орхидея: подстригване или не

След цъфтежа на орхидеята е позволено да отрежете дръжката. Условието е задължително за сортовете орхидея Cumbria, Cymbidium и Oncidium. Голям брой бъбреци не гарантира положителен резултат. Орхидеята е избледняла какво да прави със стрелката? В милитониите се препоръчва да се белят педалите „предварително“ в началото на тяхното незабавно увяхване. Няма нужда да чакате цветята да паднат напълно.

Разлика между частично и пълно отстраняване

Подрязването на домашното растение се изисква само когато жабата е суха. Ако върху него все още има живи съцветия, които не са цъфнали, по-добре е да не ги докосвате и да изчакате появата на нови цветя. Важно е да запомните, че растението съхранява хранителни вещества в псевдолуковици. По принцип растенията с избледнели стъбла изглеждат грозно.

Премахването на ножката е лесно. След като орхидеята избледнее, тя се подрязва с нож, ножица или ножица за подрязване. Първо трябва да се дезинфекцират инструментите. Препоръчително е да оставите пъпките с дължина около 1 см и да третирате резените с нарязан въглен или други средства. Орхидеята е избледняла, какво да правя по-нататък? Някои експерти предлагат „запечатване“ на зоните с естествен пчелен восък.

Важно е да знаете! Повечето орхидеи имат кухи стъбла. Когато поливате след отстраняване на педикелите, е важно да бъдете внимателни, защото ако водата попадне вътре в стъблото, това може да доведе до гниене и избледняване на увяхналите орхидеи.

Ако върху изрязаните стрели има пъпки, те могат да се използват като посадъчен материал, който се разпространява върху резници.

Частично изрязване

Частичното съкращаване на стрелката е едно от възможните решения. Методът е най-подходящ за фаленопсис. Изследването на стъблата ще разкрие наличието на „спящи пъпки“ в растенията, от които се появяват „бебета“ и странични съцветия. В този случай опитни производители на цветя отрязват стъблото, след като то е изсъхнало, но не напълно, а на известно разстояние от пъпките. Цъфтежът води до нови листа и въздушни корени.

Частично обрязване

Интересно! Сухият и хладен микроклимат ще увеличи вероятността от образуване на стрели, докато влажният и топъл микроклимат ще благоприятства размножаването.

Ако изсъхналата орхидея Phalaenopsis изсъхне, нейното стъбло ще започне да пожълтява. В този случай той се отстранява до най-ниските издънки.

Какво да правим със стъблото

За да разберете какво да правите с орхидея след цъфтежа у дома, е важно да разберете как да се справите със стъблото. Има стъпка по стъпка алгоритъм на действията:

  1. Подрежете листа по средната линия до самото дъно.
  2. Внимателно извадете двете половини от стъблото с ръце.
  3. Не поливайте орхидеята няколко дни. Раната трябва да е суха, за да се предотврати унищожаването на цветето.

По същия начин се отстраняват сухи и пожълтели листа. Ако са зелени, но сухи, струва си да изчакате, те могат да възвърнат еластичността си. Ако все пак започнат да пожълтяват, важно е да изчакате, докато изсъхнат напълно, и след това да ги отрежете. Всичко от млади въздушни корени до нови стрели, които са започнали да се образуват, може да се намери под отстранените листа. Какъв алгоритъм за трансплантация се решава от цветаря по отношение на местните условия.

Как правилно да трансплантирате орхидея след цъфтежа?

Собствениците на орхидеи се опитват да не се увличат с трансплантация. Това обикновено се прави на всеки две до три години. Факт е, че процесът е придружен от стрес за растението: разграждането на цветята инхибира растежа на коренища. Датата на трансплантация зависи от вида на орхидеята. Трансплантацията се извършва само през пролетта.

Трансплантация на орхидея

Когато се появят нови издънки, „дамските обувки“, онцидиумите и говедата се преместват в отделна саксия (не чакайте, докато започнат да пускат корени).Сигналът за трансплантация на фаленопсис е нов връх близо до корена. Ако орхидеята е изгнила, цветето трябва да бъде спасено. Причините за спешна трансплантация могат да бъдат:

  • кореново гниене;
  • появата на вредители;
  • разградени субстрати (почва);
  • коренищата не се побират в саксията.

Вие трябва да знаете! Твърдата вода (високо съдържание на желязо и други тежки примеси) ускорява процеса на засоляване и разлагане на почвата, което влияе отрицателно върху избледняването на орхидеята.

Продължителност на периода на покой след цъфтежа

Орхидеята почива през студения сезон. Грижата за растението през този период има свои собствени характеристики. Проблемът с поливането се решава чрез намаляване на броя на процедурите. Основата трябва да изсъхне. Стандартният период на почивка между поливанията е не повече от една седмица и половина. Водата се отстранява. За орхидеите от студената страна съществува риск от ниски коренови температури, така че дренажното устройство трябва да е високо.

Цветята трябва да се поддържат сухи, в противен случай съществува риск от бактерии и гъбички. За изолация можете да поставите лист от стиропор под саксията с цветя или да поставите растението в контейнер с високо дъно. Необходимо е своевременно да се идентифицират болести и вредители, да се прилагат ефективни средства за борба с тях. Необходими са и превантивни действия.

Характеристики на грижите през периода на почивка

Повечето хибридни закрити сортове не се пръскат през зимата. Застоялата влага може да причини разлагане. От друга страна, прекалено сухият въздух (до 40% влажност) създава условия за появата на вредители. За да избегнете това нещастие, трябва редовно да включвате овлажнителя. В бъдеще това ще ви помогне да разберете как да се грижите за вашата орхидея след цъфтежа.

Температурите от +15 ℃ вечер и до +23 ℃ следобед се считат за удобни. Разлика от 5-6 ℃ влияе на скоростта на цъфтеж. Температурният режим се регулира чрез отваряне на прозореца през нощта.

Проветряването е изключително полезно, но цветята не трябва да се оставят в течение (риск от хипотермия). Орхидеите обичат светлината. Височината на осветителното тяло (обикновено флуоресцентно) е 20 см над цветето. Над 30 см не се препоръчва. Основното нещо е да не поставяте прекалено силен прожектор (60 W са достатъчни).

Допълнителна информация! При слаба светлина листата се разтягат и придобиват скучен цвят.

През зимата торенето с торове се извършва не повече от веднъж месечно или дори по-рядко. При ниски температури на околната среда цветята „усвояват“ хранителните вещества по-зле и им отнема повече време за оплождане, което в крайна сметка може да им попречи да цъфтят.

Грижата за орхидеите по време на покой и след цъфтежа има особености. Познавайки правилата за отглеждане на отделни сортове, дори неопитен цветар може успешно да се справи с тази задача.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина