Как да размножаваме орхидея у дома: с дръжка и други опции

В интернет често се задава въпросът дали е възможно да се размножават орхидеи у дома. Отговорът е прост - да, възможно е. Статията съдържа всичко за размножаването на орхидеи - лайф хакове на практикуващи и експертни съвети, орхидея азбука за начинаещи.

Как се размножава орхидеята

Бебе се появи на орхидеята, необходимо е друго копие на любимата ви орхидея, искам да зарадвам приятел с шикозно цвете на закрито - всички тези случаи се свеждат до едно - има желание да разберете дали е възможно да вземете ново растение у дома.

Орхидеите могат да се размножават по два начина:

 • генеративни (семена);
 • вегетативни (зелени части на растението).

Темпераментни красавици, чиято изтънчена изтънченост ще ви спре дъха

В първия случай резултатът може да се различава от родителския екземпляр. Във втория, при вегетативно размножаване, се получава точно копие на растението.

Малцина се осмеляват да започнат да засаждат растение, без първо да съберат достатъчно информация за това как се размножава орхидеята. В крайна сметка е по-добре незабавно да използвате подходящи методи, отколкото да проверявате следващите знания и да проверявате цветовете си.

Кога и как да размножавате орхидеи

Основното условие е състоянието на орхидеята. Тя трябва да е достатъчно възрастна и гарантирано здрава. Как да изберем подходящото време за размножаване на орхидея у дома, защото зимата е периодът на относителна почивка на растението, лятото е времето за повишен растеж на вегетативните органи? Остава най-приемливото време - пролетта.

Периодът след цъфтежа се счита за оптимален, но не веднага, необходимо е растението да събере сили. Степента на оцеляване на растенията пряко зависи от спазването на тези условия.

Забележка! Най-добрият е периодът, когато Луната е във фаза на растеж. Това е силен съвет от опитни производители на орхидеи.

Опции за това как да размножите орхидея у дома

Днес много хора не са просто запалени по орхидеите, а истински фенове на тези уникални растения. Редиците на аматьорите непрекъснато нарастват и информацията за размножаването на орхидеи у дома е много търсена и подходяща. Основите на този интересен урок, разбира се, са едни и същи, но някои нюанси, лични наблюдения и съвети със сигурност няма да са излишни.

Как се размножава орхидея чрез разделяне

Възрастен фаленопсис с 6-8 пълни листа може да бъде разделен на две части и да получи две растения. Това се прави с остър, дезинфекциран секач. Върхът на растението с няколко листа и въздушни корени се отрязва внимателно, мястото на среза се дезинфекцира.

За ваша информация! Водородният пероксид е отличен за дезинфекция на секции. Достатъчно е да го пуснете върху среза.

Деленка се поставя в нов съд. Долната, останала част трябва да има поне 2-3 листа. Прясният разрез също се напудрява с въглен.

Начинът за размножаване на орхидеи е чрез разделяне на възрастно растение

След няколко месеца се получават нови бебета от страничните пъпки. Те се засаждат в почва, която включва:

 • малки (не повече от 1 см) фракции от борова кора;
 • парчета мъх сфагнум (пресен или сушен);
 • перлит или парчета въглен.

Най-лесният начин за размножаване на Cattleya и онцидий у дома е чрез разделяне на храста на части. Не забравяйте да имате 2-3 псевдолуковици на всяка от тях. Тази операция е добра за трансплантация. Ако деленките са отслабени, трябва по-внимателно да следите влажността и температурата.

Резници

Рязането е по силите на дори начинаещите Orchievods.

Дръжката, завършила цъфтежа в основата, се отделя от майчиното растение. Разделя се на парчета с дължина 3-4 см. Резниците се изрязват по такъв начин, че в средата на всеки има спящ бъбрек. И двете разрези на дръжката се обработват с въглен (дървен или активиран) или водороден прекис.

Забележка! Инструментите, използвани за размножаване, трябва да бъдат стерилизирани. Това може да стане с алкохол или водороден прекис.

Подготвените резници се поставят във влажен сфагнум, покрит с фолио или стъкло, образувайки вид мини оранжерия. При влажност 60% и температура 25-28 ° C резниците покълват успешно.

Ето как изглежда стъблото с растящо бебе върху него.

Ако поставите дръжка с пъпки, третирани с хормонална паста в бутилка и добавите малко вода, поставете я на топло място, можете да получите цяла оранжерия.

Малки растения се засаждат в малки саксии.

Деца

Отглеждането им съвсем не е трудно, но е необходимо не само търпение: можете просто да изчакате бебетата да се появят на възрастен фаленопсис или да стимулирате появата им.

Ето как изглеждат децата

Тази операция не е сложна и се извършва с помощта на цитокининова паста. Намазва се със спящи пъпки на дръжка. Тънките, но плътно прилепнали люспи от бъбреците трябва внимателно да се отстранят (с помощта на пинсета) и да се приложи пастата. След това третираната зона се покрива с мокър мъх от сфагнум.

Директно върху дръжката от найлонова торбичка те правят подслон за бебето - мини оранжерия. Торбата се завързва от двете страни и растението се поставя на топло място, докато пъпката покълне.

Ако бебето е самостоятелно оформено на необрязан дръжка, то се отглежда, докато се появят няколко листа и корени. След това внимателно изрежете с остър нож. Мястото на разделяне се обработва с въглен или канела и се оставя да изсъхне.

И четирите етапа на работа на бъбречната стимулация са ясно показани

Този метод обаче не винаги помага да се получи ново растение, често от пробудената пъпка се появява друг дръжка. Интересното е, че този на пръв поглед нещастен неуспех никога не спира любителите на орхидеите. Със завидна упоритост те продължават да работят в тази посока и да постигат желаните резултати.

Някои видове дендробиум се размножават чрез наслояване. Издънка без листа, но с пъпка, е опакована в пашкул - оранжерия. Спазването на температурния режим и необходимата влажност, плюс търпение, в крайна сметка дават положителен резултат - пробудената пъпка дава ново растение.

Грижа за бебешка орхидея

Грижите за младите растения трябва да бъдат много внимателни. Разделеното бебе трябва да бъде вкоренено. Поставя се в малка оранжерия, където се поддържа необходимата температура и влажност.

Появяващите се корени, отгледани на дължина 5 см, са сигнал, че бебето може да бъде засадено в саксия като самостоятелно растение. Грундът се използва в този случай, обикновен, универсален. Но отначало се препоръчва да се използват стимуланти за растеж или торове. Тогава растението ще бъде силно и здраво.

Важно! Няма начин да се организира вентилацията на мини оранжерия? Тогава е по-лесно да го откажете. Високата влажност без вентилация е добра среда за бактериални и гъбични инфекции.

Можете да поставите саксии с бебета във висок палет и да инсталирате допълнително осветление. Температурата трябва да се поддържа 24 ° C.

Такива малки орхидеи трябва да се поливат по-често, това се дължи на малкия размер на саксията

Семена

За да получите отговор на въпроса дали една орхидея може да се размножава със семена, е необходимо да се запознаете с морфологичните особености на растението. Орхидеята може да цъфти няколко месеца. Плодът (суха капсула) в орхидеите се състои от няколко клапана, които се отварят, когато са сухи.

И сега най-важното: семената на орхидеите са много малки, те приличат повече на прах. Само семенната шушулка може да съдържа повече от 4 милиона семена. В това отношение орхидеите с право се считат за лидери сред цъфтящите растения по отношение на производителността. Но без заразяване на семената с микоризна гъба, те не покълват.

За ваша информация! Отглеждането на орхидеи от семена се извършва в индустриалния сектор в специализирани биологични лаборатории.

При стерилни условия семената се поставят в епруветки с хранителна среда. Покълването се извършва в зависимост от необходимата влажност и температурни условия. Процесът е трудоемък и не бърз. Понякога отнема до 4 години, за да получите възрастна орхидея. У дома методът практически не е осъществим.

Въздушни корени

Размножаването с въздушни корени е възможно, при условие че те са на разположение в допълнение към корените и пънчето. Случва се по някаква причина орхидеята да хвърли листата си и да остане грозен пън, който мнозина изхвърлят. Не бързайте. Можете да опитате да използвате останалата част като посадъчен материал, да съживите орхидеята от останалите корени. За това пън с корени се засажда в саксия с пръст.

Забележка! Багажникът не трябва да е сух. Ако е сухо, тогава дори зелените здрави корени няма да могат да помогнат за получаването на бебето.

Саксията трябва да съответства на размера на останалите корени. Не забравяйте за дренажа, той може да бъде създаден от експандирана глина или големи парчета кора. Почвата е напълнена прясна, не е нужно да измисляте нищо, обичайната универсална (за орхидеи) ще стане.

Орхидея: грижи и размножаване у дома

Най-често срещаните видове орхидеи са:

 • фаленопсис;
 • дендробиуми;
 • оицидиуми;
 • скотлея.

Най-непретенциозните и най-популярните са първите. Може би затова начинаещите производители на орхидеи им обръщат повече внимание.

Превод на името от латински - „подобно на пеперуда

Почти всички орхидеи обичат разсеяна слънчева светлина, а не ярка. Но някои видове, напротив, всъщност не се нуждаят от него и се чувстват чудесно дори далеч от прозореца.

За ваша информация! Орхидеите растат на всички континенти с изключение на Антарктида.

Не трябва да се забравя, че ако има нужда от чист въздух, орхидеите все още не обичат течения.

Поливане и подхранване

Едно изречение не може да ви каже как да поливате орхидеите си. В началото трябва да знаете, че различните видове имат свои собствени характеристики по отношение на влагата.

Важно! Неправилното поливане е една от основните грешки, които водят до смъртта на орхидея.

Фаленопсисът например винаги обича влажен субстрат. Някои видове земни орхидеи предпочитат да изсъхнат няколко месеца.

Необходимостта от поливане се определя от следните критерии:

 • вътрешните стени на саксията са сухи;
 • цветът на корените, видими през стените на саксията, изсветлява (трябва да бъде сочно зелено);
 • теглото на гърнето става много по-леко;
 • листата губят тургор.

2-3 поливки седмично са достатъчни за основните видове орхидеи през лятото. През зимата се полива не повече от 2 пъти месечно. Препоръчително е да поливате орхидеи сутрин.

Поливането се извършва по периметъра на саксията, като се внимава да не се удари основата на листата. Ако попадне там, трябва внимателно да го изсушите или да се уверите, че влагата се изпарява. Стагнацията дори на малко количество вода в изхода на листа води до много бързо разпадане на меките тъкани на орхидеята.

Важно! Идеалната вода за напояване е дъжд или стопилка. Не събирайте вода от покриви, индустриални зони или градове.

Основното правило при поливането е да не се прекалява: по-добре е да не се долива, отколкото да се прелива. Температурата на използваната вода трябва да бъде между 25 ° C и 35 ° C.

Има и поливане чрез потапяне в съд с приготвена вода. Растението се държи в него до 30 минути. След това извадете и оставете излишната вода да изтече.

Орхидеята има ли нужда от хранене? Да, той се нуждае, както всички растения, за дълго време в един и същ субстрат.

На този етап не се насърчават самодейни изпълнения. Орхидеите не понасят твърде много тор. Те трябва да бъдат закупени в специализирани магазини, отглеждани стриктно в съответствие с инструкциите. Подхранването се извършва при поливане. По-добре е да намалите концентрацията, отколкото е посочено от производителя.

Важно! Не трябва да се използват торове, предназначени за други растения.

Важно е да не навредите. Излишъкът от торове понижава имунитета на орхидеята. През лятото са достатъчни две допълнителни превръзки.

Влажност и температура

Орхидеята е тропическо цвете, което изисква висока влажност. Това се постига чрез увеличаване на влажността в помещението до 60–70% с помощта на домакински овлажнители.

У дома можете просто да подредите малки съдове с вода. Груповото засаждане работи добре, орхидеите се поставят сред други растения, микроклиматът в един вид оазис има благоприятен ефект върху орхидеите.

Въпреки че всъщност има много начини за повишаване на влажността на въздуха, важно е да намерите най-подходящия във всеки конкретен случай.

Стайната температура трябва да бъде най-малко 22 ° C, не по-висока от 32 ° C.

Много орхидеи могат да бъдат насърчавани да цъфтят чрез регулиране на влажността и температурата. През зимата се понижава до 16 ° C. Колкото по-висока е температурата, толкова по-висока трябва да бъде влажността.

Осветление

Основният фактор за цъфтящите орхидеи е осветлението. Количеството дневни часове пряко влияе върху цъфтежа. Продължителността му трябва да бъде най-малко 12 часа. Необходимото допълнително осветяване се извършва със специални лампи, които могат да бъдат закупени в цветарски магазин. Те са икономични и евтини.

Осветление

Както бе споменато по-горе, орхидеята обича дифузната светлина. Директната слънчева светлина, особено през лятото, причинява изгаряния на листата. При излишък на светлина листата се оцветяват и пожълтяват. При липса, напротив, стават тъмни. Най-подходяща е източната или западната страна.

Осигурявайки подходяща грижа за цветята, се получава здрав посадъчен материал, готов за трансплантация и по-нататъшно развъждане. Размножаването на орхидеи е много вълнуваща дейност и реална възможност, прилагайки горните съвети на практика, да се почувствате създател на красива градина с орхидеи. Това малко практично ръководство ще ви помогне да се отървете от възможни неуспехи и най-важното да избегнете грешки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина