Орхидеята оставя петна - какво да правя

Орхидеята е екзотично растение, което напоследък стана популярно сред любителите на цветята на закрито. Ако грижите са нарушени, растението бързо губи своята привлекателност. По листата на орхидеята се появяват петна с различни цветове. За да разрешите проблема, трябва да знаете възможните причини за появата на петна и как да се справите с тях.

Основните причини за появата на петна по листата

На орхидея петна по листата са знак, че растението се е заразило с патогенни организми. Проникването на инфекцията се случва по различни начини:

 • Може би растението не е трансплантирано дълго време, субстратът е претоварен и удебелен. Корените на орхидеята нямат достатъчно кислород, така че растението е отслабено.
 • В дъното на саксията няма дренаж, натрупва се излишна влага, възниква преовлажняване. Корените се намокрят, загниват и по листата се появяват тъмни петна. Необходимо е да се трансплантира образецът, като преди това са били отстранени всички заразени части.
 • Прекомерната сухота на въздуха също може да причини гъбична инфекция.

Какво е с орхидеята

 • Орхидеята много обича светлината, но пряката слънчева светлина може да причини жълти изгаряния по листата. В този случай е необходимо да пренаредите саксията на друго място.
 • Екзотичната красавица изисква много свободно пространство. Ако саксиите са много близо, цветето страда от липса на въздух. Растението не трябва да се поставя близо до отворения прозорец - теченията са противопоказани за него.

Важно! Не можете често да захранвате цветето. Голямо количество тор няма да е от полза, а ще навреди.

Ако разберете какво точно е отслабило растението, тогава можете да предскажете периода на възстановяване и възобновяване на цъфтежа.

Болест на орхидеите

Видове пигментация

Опитните производители на цветя предупреждават, че петна по листата на орхидеите са първият признак, че цветето е болно. Ако се вгледате внимателно в засегнатите култури, можете да видите, че петната идват в различни цветове.

Кафяви петна

Кафявите или кафяви петна по листата могат да бъдат сухи, мокри, мазни. Сухите петна показват висока влажност в помещението, където расте орхидеята. Процесът на разпространение на тъмни петна е бърз: появяват се все повече и повече нови огнища, които могат да бъдат елиминирани само чрез премахване на повредени растителни фрагменти.

Черни точки

На орхидея черните точки по листата могат да показват едно от двете заболявания: хлороза или късна болест. При късна болест листата сменят цвета си два пъти. Първо те стават лилави, а след това стават черни. Болестта възниква поради висока влажност. При хлороза почернените листа се свиват на тръбички и падат. Ако не реагирате на промяната в цвета на листата, болестта ще се развие и растението ще умре.

Жълти петна

Петна с жълт цвят върху листата на орхидеите могат да бъдат от различно естество. Малките точки са слънчеви изгаряния. Очевидно саксията беше на пряка слънчева светлина. Петната ще изчезнат, ако контейнерът с цветето бъде преместен на по-хладно място. Ако жълтите петна са малки, това е индикатор, че върху орхидеята се е заселила гъбична инфекция.

Важно! Опасни са и жълтите изпъкнали петна. Те постепенно растат и притискат листата.

Орхидеята има жълти петна

Други възможни петна

Петната по листата на орхидеите са не само жълти, черни или кафяви, но и в други цветове.

Белите петна по листата на орхидеите показват, че бактериите, причиняващи болест, наречена брашнеста мана, са се заселили върху растението. Той се разпространява отдолу нагоре: след листата стъблата са покрити с петна, корените са засегнати от последните.

Понякога по листата се появяват червеникави ярки петна. Те могат да бъдат знак за различни проблеми. Така се появяват изгаряния от ярките слънчеви лъчи. Понякога ярките петна са признак на заболяване, като антракноза или кафяво гниене. Ако насекомите са засегнати от мащабно насекомо или паяк, цветето също може да се покрие с подобни петна.

Забележка! Ако изведнъж се появи петно ​​върху листните плочи на растение (без значение къде, отгоре или отдолу), трябва незабавно да започнете да третирате цветето. За това се използват химикали или народни методи.

Нуждаете се от лечение

Причини за появата на петна

По различни причини могат да се появят петна по листата на растението. По този начин се проявяват вирусни, бактериални или гъбични заболявания. Понякога причината може да е ниска температура на въздуха на мястото, където се намира саксията с цветя. За да разберете защо се появяват петна по листата, трябва да знаете какво представляват болестите на орхидеите.

Бактериално петно

Бактериалните петна могат да бъдат с различни нюанси в зависимост от причинителя на болестта и вида на цветето:

 • Ако по листата на орхидеята има черни петна, тогава растението е заразено с бактерии от рода Bacillus. Отначало цветът на петна е жълт или белезникав и с времето стават черни.
 • Ако петната са мокри, кафяви на цвят, те се причиняват от бактерии от рода Pseudomonas, Erwinia или Burkholderia gladioli.

Излагане на ниски температури

Южната красавица е много капризна и не издържа на температури над 28 ° C. Оптималната температура за неговото развитие е 20-25 ° C. Растението може да расте при 15 ° C, но след това става уязвимо към инфекция.

При ниски температури на въздуха и висока влажност се появяват петна по листата на цвете поради увреждане от кафяво бактериално гниене. Отначало те са воднисти, след това потъмняват и растат.

Вирусни заболявания на орхидеите

Понякога това цвете, подобно на човек, се разболява от вирусна инфекция. Вирусът може да бъде в багажника или да остане дълго време и да не се проявява по никакъв начин. Веднага след като условията на живот на растението се влошат (промяна в температурата, влажността, преместване на ново място), вирусът се активира, започва активно да се размножава и заразява цветята, стоящи наблизо.

Забележка! Орхидея с вирус не може да бъде излекувана. Трябва да се изхвърли, в противен случай болестта ще засегне всички стайни растения.

За да се предотврати вирусна инфекция, стайните цветя трябва периодично да се третират с фунгициди.

Гъбични заболявания

Тези заболявания включват антракноза (брашнеста мана). Може да се различи по мек белезникав цвят по листата на растението. След това изсъхват и падат. Причините за заболяването са висока влажност и висока температура на въздуха.

Схема за развитие на антракноза:

 • по листата се появяват черни петна;
 • те растат и покриват целия лист;
 • появяват се вдлъбнатини.

Важно! Когато поливате орхидея, трябва да се уверите, че водата не попада в пазвите на листата.

Как да спасим орхидея, ако има петна

Вредители на орхидеи

Поради вредните насекоми, върху орхидеята се появяват не само петна, но и лепкаво покритие върху листата. Насекомите често разпространяват инфекциозни заболявания. Цветните вредители включват: мащабни насекоми, брашнести и коренови бъгове, листни въшки, белокрилки и гъби комари.

Щит

Насекомото се установява върху ствола на цветето или под листата, поради което върху тях се образуват подутини.Така вредителят защитава своите яйца, от които се появяват нови индивиди и се разпространяват в цялото растение. Паразитите изсмукват сока, покривайки листа с лепкав цвят. Той е отлична среда за появата на саждиста гъбичка, която запушва порите в тъканите на цветето. В резултат на това растението е наясно с липсата на кислород.

Можете да спасите орхидеята, ако почистите всички неравности и лекувате с инсектициден агент, който има стомашно-чревен ефект. Когато се използва, растението поглъща отрова и само се отрова. Ножницата, която изсмуква сока, е отровена и умира. Изсушените "плаки" се отстраняват с четка за зъби и след това се третират повторно.

Ножници на орхидеята

Скорми

Ако малки брашнести бъгове са се заселили на орхидея, е много трудно да ги премахнете. Микроскопски паразитите се крият в пъпки и се размножават чрез ларви. Червеят заплита ларвата с нишки, прикрепяйки я към растението, за да могат излюпените индивиди да се хранят. Възрастни паразити и ларви изсмукват сока на цветето. По листата остават малки петънца. Отслабеното растение губи способността си да се противопоставя на болестите. Можете да унищожите вредителя с инсектициден агент, който прониква в стомашно-чревния тракт на паразитите.

По-трудно е да се излекува растението, ако червеят се е установил върху корените. Коренната грешка е подобна на брашнестата, но по-малка по размер. Невъзможно е да се види вредителят под почвения слой, но за наличието му може да се съди по падащите листа, жълтите петна по тях и постепенното набръчкване на плочите поради липса на хранене.

Важно! За профилактика в саксията може да се излее сух инсектицид. По време на поливането тя ще се разтвори и заедно с водата ще стигне до корените.

Листни въшки

Ако по цветята на орхидеите се появят лепкави петна, това е признак за увреждане на листни въшки. Насекомото се размножава много бързо, храни се с клетъчен сок, така че повредените листа са лепкави. Впоследствие върху тях се развива гъбичка. Светлозелените вредители се сливат с листата, така че може да не ги забележите в началото. Когато листата започнат да се навиват на растението, трябва да подадете аларма. Те се борят с вредителя с помощта на химически инсектициди, биологични продукти или народни средства.

Нов вредител - листни въшки

Бяла муха

Появата на бели ивици по листата и стъблата показва появата на белокрилка, насекомо, подобно на молец. Вредителят е много опасен, тъй като изсмуква сока от тъканите на орхидеята. Ако пеперуда лети близо до цвете, трябва да го прехвърлите на хладно място, да го напръскате с отрова и да го увиете в торба, за да създадете парников ефект.

Гъбени комари

В началото на пролетта в саксиите могат да се появят гъби комари (сциариди). Това се дължи на факта, че през пролетта, когато няма достатъчно слънчева топлина, почвата изсъхва лошо и в стаята става хладно. За да унищожите комарите, е необходимо да изсушите почвата или да я замените с прясна и да я покриете с пясък. Освен това трябва да обработите почвата с инсектицид.

Профилактика на петнисти заболявания

Орхидеята е капризна красавица. По-добре е да му обръщате внимание всеки ден (да спазвате правилата за грижи, поливане, хранене), отколкото след това да лекувате заболявания. Превантивните мерки ще помогнат да се запази цветето здраво:

 • Спазване на режима на хранене. Необходимо е да закупите специални торове, върху опаковката на които има бележка "За орхидеи". Не можете да използвате универсални торове за стайни растения, тъй като те имат много азот, който не е подходящ за семейството на орхидеите.
 • Балансирано поливане. Орхидеята е влаголюбива, но не понася прекомерна влага. Необходимо е да се полива само когато почвата е напълно суха (в този случай саксията става лека). В това състояние корените са бели. Саксията с растението се поставя в по-широк съд, разлива се добре с вода и се оставя за 30 минути, така че корените да се наситят с влага. За напояване вземете топла вода с ниско съдържание на сол.
 • Навременно проветряване на стаята. Растението се нуждае от добра циркулация на въздуха, но не толерира течения.
 • Адекватно количество светлина. Орхидеята е светлолюбиво растение, което се нуждае от допълнително осветление през зимата.
 • Редовно презасаждане. Това трябва да се прави на всеки две години през пролетта. Като почва е подходяща специална почва за орхидеи.

 

Време е да пресадите цветето

Орхидеята е растение, което може да ви радва със своята красота повече от дузина години. За да предотвратите появата на петна с различни цветове по листата, трябва да спазвате правилата за грижи (поливане, температура, осветяване) и да предпазите цветето от вредители.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина