Болести на Антуриум, Антуриумът не расте - какво да правя?

Разграничете гъбични, вирусни и неинфекциозни заболявания на антуриума, които засягат растението с неправилни грижи или инфекция чрез вода, почва, насекоми. По-голямата част от болестите могат лесно да бъдат предотвратени чрез спазване на основните правила за грижа за цвете. Избягването на гъбични инфекции ще позволи правилния режим на напояване, вирусните заболявания се пренасят от вредители, важно е да се осигури превенция с инсектициди. Много е лесно да се преодолеят неинфекциозните заболявания на антуриума, достатъчно е да се осигурят комфортни условия за отглеждане на растението.

Причини за болестите на антуриума, тяхното лечение

Листата пожълтяват

Ако по време на отглеждането на антуриум листата пожълтяват какво да правят, много собственици не знаят, обаче причините за неприятностите са очевидни: често проблемът е причинен от грешки в грижите и неудобни условия, на които цветето бързо реагира с протест.

Поражението на листата е признак на болно цвете

Условия, които определят защо върховете на листата и цветята изсъхват в антуриума:

 • напояване на пряка слънчева светлина;
 • слаба светлина в стаята;
 • дефицит на азотна стръв;
 • малка саксия;
 • поливане с твърда, твърде студена и неутаена вода.

Жълтите или кафяви петна по листата на растението често сигнализират за заболявания, които изискват хирургично лечение. Преовлажняването на почвата и ниската температура на въздуха заплашват с бактериални и гъбични заболявания на листата на антуриум:

 • фузариум се въвежда при смяна на почвата;
 • хлорозата се проявява с липса на желязо и магнезий;
 • септорията е следствие от течение, студ, влага;
 • гниене се образува, когато влажността на въздуха е висока, листата могат да станат кафяви при прекомерно поливане.

На бележка! Не забравяйте за естествената характеристика на стария антуриум, когато листата пожълтяват по естествена причина. Какво да правя? Правилното решение по време на периода на обновяване на културите ще бъде да се намали поливането и храненето.

Защо листата и цветята стават черни и сухи

Почернелият антуриум се провокира от следните фактори:

 1. Поливане със студена вода. Оптималната температура на течността, използвана за овлажняване на културата, е 22-26 градуса. Допустимото отклонение от стайната температура е 2-3 градуса.
 2. Разпадане на коренището. Решението на проблема защо листата на антуриумите почерняват трябва да се търси при неправилно поливане. Излишната влага причинява почерняване и смърт на растението.
 3. Гъбички по корените на антуриум. При недостатъчен дренаж цветето започва да се задушава и изсъхва. За да предотвратите заболяването, трябва да разхлабите земята и да създадете допълнителни дупки в саксията.
 4. Твърда вода. Излишъкът от калций влияе отрицателно върху нивата на магнезий и калий. Процентът на капацитета на желязо, манган, цинк, бор също намалява. Липсата на полезни елементи кара антуриума да изсъхне.
 5. Излишък от тор. Дозировката трябва да се намали наполовина или храненето да се спре временно.
 6. Недостиг на влага. Симптоми - листата започнаха да се навиват и потъмняват, промяна в обичайната им форма. Струва си да се обърне внимание на пръскането на културата или поставянето на палета с вода до нея, осигурявайки повишена влага на растението.

Почерняване на листата на антуриум

На бележка! Вредителите са най-опасният враг за цветето на антуриума. Защо листата и цветовете почерняват и изсъхват, причината трябва да се търси в резултат на жизнената дейност на белокрилката и листните въшки. Ако страховете се потвърдят, засегнатите области се измиват със сапунена вода, обработени с пестициди.

Лепливи листа как да се лекува

Плътната зеленина предпазва "мъжкото щастие" от различни паразити. Но не бива да губите бдителността си. Когато на антуриум се появят лепкави секрети, кафяви петна по листата, е важно да знаете какво да правите в борбата с ножницата. Обикновено вредителят се отстранява с памучни тампони, храстът се третира с актарен разтвор - за 2,5 литра вода 2 г. В случай на незначителни повреди е достатъчно да избършете листата със сапунена вода. Също така цветето се третира с "Karbofos" (2%).

Антуриум не расте

Ако антуриумът не расте какво да прави, цветарят определя въз основа на условията на културата, където основният фактор е разположението на открито и добре осветено място, без течение. Често любителите правят грешка, когато засаждат цвете. Почвата не е подходяща за растението, необходима е трансплантация или дренаж - допълнителни причини, поради които антуриумът не расте.

Помня! Цветето предпочита пластмасови контейнери, субстрат с дълбоки влакна и не толерира излагането на пряка слънчева светлина. Саксиите за млади индивиди се сменят веднъж годишно, а за възрастни след 3-4 години.

Гъбични заболявания на антуриум, тяхното лечение

Микроскопичните гъбички могат да останат на растението, когато са закупени или да се появят при обилно поливане. Антуриумът е влаголюбива култура, вероятността от разпространение на бактерии е възможно най-висока.

Пероноспороза

Листата на "мъжкото щастие" са покрити с бели, жълтеникави петна, на обратната страна се наблюдават сиви спори. Източникът на болестта е микроскопична гъба, която е изключително чувствителна към влажен въздух. Лечението на пероноспорозата е лесно - достатъчно е да се намали влажността на въздуха и да се обработи културата с фунгициди с контактно действие (Topaz, Acrobat).

Лечение на ръжда от антуриум

Когато светли петна се появят от горната страна на листа и кафяви пустули от долната страна, е много вероятно антуриумът да започне да страда от гъбична инфекция като ръжда. В долната част на листата спорите се развиват достатъчно бързо, петната се сливат заедно, листата изсъхват. За лечение на заболяването се използват фунгициди (Albit, Alirin, Fitosporin).

Ръждата е често срещано заболяване на антуриума

Fusarium увяхване

Фузариумът се предава по много начини, включително вода и въздух. Нови спори на гъбичките могат да растат по време на екстремни температури и химически атаки. Гъбичното увяхване на антуриум издава светлорозов цвят върху кореновата шийка, увяхване на листата. Основната мярка за борба с фузариума е превенцията, например, попълване на почвата с противогъбичното лекарство "Glyokladina". Системните пестициди "Vitaros", "Rovral", "Fundazol" също са добре препоръчителни в борбата срещу фузариума.

Септориаза

Гъбичната микоза се появява по листата с червени петна, заобиколени от жълти линии. Листата започват да изсъхват постепенно и растението умира. Основният метод на лечение е обработката на културата с медни съдържащи фунгициди (смес от Бордо, меден сулфат, "Купроксат").

Антракноза

Гъбичните заболявания водят до изтъняване и изсушаване на листата. По краищата или в средата на листните пластинки се появяват сухи кафяви петна. Системните фунгициди (Fundazol, Acrobat, Ridomil Gold) ще помогнат в борбата срещу антракноза. Спорите на гъбичките са доста упорити, ако антуриумът не може да бъде спасен, трябва да третирате съседните растения с пестициди, да запалите старата саксия и да отгледате нов индивид в безопасна среда.

Късна болест

Симптомите на заболяването са появата на лилаво-кафяви петна по листата, бързото им развитие върху растението и увреждане на корените.За унищожаване на късната болест се използват системни фунгициди, включително Fitosporin-M, Fundazol, Alirin-B, Previkur. Със сигурност ще трябва да замените почвата, да потопите корените в чиста вода, да изплакнете и изгорите саксията. Кореновата система също се третира със слаб разтвор на калиев перманганат.

Вредители

Вътрешният антуриум, в допълнение към болестите, може да изсъхне или да изгние под въздействието на насекоми: листни въшки, трипси, паякови акари, мащабни насекоми или белокрилки. Когато се появят вредители, ще е необходим сапунен разтвор или инсектицид; културата ще трябва да се обработва на всеки 2-3 дни.

Листни въшки

Лесно е да се разпознае поражението на антуриум от листни въшки по жълти, усукани листа, лепкави секрети, растението започва да умира бързо. Най-простата мярка за борба с вредителите е топъл душ или пръскане на растението със сапунена вода (20 g сапун за пране на 6 литра топла вода). По-ефективно решение би било използването на лекарства: "Antitlin", "Aktara", "Actellik".

Листни въшки върху антуриум

Трипс

Листата, засегнати от трипс, са покрити със светложълти петна с различни параметри и форми. Паразитите са разположени в долната част на листата и се характеризират с кафяв оттенък. Заплахата от трипс се постига чрез разпространението на вируса на ръждата. Оптималната среда за нежелани гости е високата влажност и температура. Необходимо е да се коригира вътрешният климат. За лечение на цвете, засегнато от трипс, ще помогнат лекарства с висока токсичност: Tanrek, Actellik или Fufanon.

Паяк

Паяковите акари издават малки жълти петна от външната страна на листата, сливайки се в огромни петна. В долната част на листа се появява паяжина, пълна с малки насекоми. Акарите обичат топлината и сухия въздух. Веднага след като цветето пожълтява, важно е спешно да третирате листата със сапунена вода, да премахнете насекомите и да избършете с минерално масло. Регулирайте режима на влажност и температура.

Щит

Белезникави или златистокафяви туберкули по листата на антуриума са първите признаци на скално насекомо, което изсмуква жизнените сокове на домашното цвете. Обикновена игла ще ви позволи да премахнете вредителя от листа. Отделните индивиди също се изтриват с четка за зъби, избърсват се с памучен тампон, напоен с керосин - под керосиновия филм щитът ще се задуши.

На бележка! Флористите често експериментират със спрей на маслена основа за полиране на листа от антуриум. С активното размножаване на паразити трябва да се направи инсектициден разтвор и да се приготвят минерални масла за обработка на зеленина.

Бяла муха

Цветето изглежда депресирано, листата се извиват и обезцветяват, пъпките и цветята падат. Струва си внимателно да разгледате домашния любимец, особено долната страна на листата. Може би растението се е превърнало в рай за насекоми вредители - белокрилки. Малки молци с много ларви изсмукват жизнените сокове на антуриума. Разрядът на бялата муха в горната част на листа наподобява консистенция на лепкав лъскав цвят, подобен на захарни ивици. Когато се появи бяла муха, експертите съветват да се прибегне до използването на химикали: Aktara, Confidor, Akarin, Iskra, Fitoverm, Aktellik, Tanrek.

Бяла муха върху здраво растение

Незаразни болести

Хлороза

Ако на зелената зеленина при ярка светлина се виждат жълти петна, културата страда от лошо хранене (липса на магнезий и желязо). Важно е да се грижите за редовното торене на растението с торове за декоративни цветя.

Едра шарка

Жълто-зелените подутини и пръстеновидното пожълтяване са резултат от ниски температури, съчетани с висока влажност. Ако забравите за редовното хранене на антуриум, растението няма да има силата да устои на едра шарка, ще отнеме много време, за да съживи културата.

Enaties

Когато цветето е болно от енация, се вижда неравномерно изкривяване на листата, грозен и гърбав вид, антуриумът може да почернее.Болестта прогресира в студени помещения с течение, внезапни промени в сух, влажен въздух.

Как да спасим антуриум, ако има пън с листа

Луксозен антуриум смачкан, изгнил и оставил пън с листа? Ще трябва да използваме радикален метод за запазване на културата: напълно отрязваме стъблата, листата и цветята, отстраняваме антуриума от почвата, внимателно изследваме коренището за гниене, почистваме или нарязваме, обработваме с антипаразитен агент. Трансплантирайте в здравословна почвена смес.

Антуриумът изисква спешна трансплантация

Антуриумът е красива и непретенциозна екзотична култура. Когато държите растение у дома, струва си да установите подходящи грижи и профилактика на болести. Цветето ще украсява интериора повече от 10 години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина