Болести от невен - защо листата изсъхват

Невенчетата (тагетес) са обитателите на всяка градина. Те се срещат в градски цветни лехи, радващи очите на минувачите. Изпълвайки въздуха с ненадминат аромат, те се парадират по балконите на градските апартаменти. Тези цветя са напълно непретенциозни за отглеждане. Градинарите обаче имат много въпроси, ако храстите по някаква причина са станали сини, зачервени или лилави. Много хора не разбират съвсем какво да правят, когато тези растения са нападнати от вредители. За да не бъде изненадано заболяването и своевременно бяха взети мерки за неговото премахване, трябва да знаете основните болести на невенчета, както и онези насекоми, които увреждат тези цветя.

Болести от невен и тяхното лечение

Тагетесът, в сравнение с други цветове, практически не е податлив на болести. Нарушаването на елементарните правила за грижи, безразличие към почвата, поливане, хранене водят до факта, че растенията започват да изсъхват и умират.

Защо листата на невен стават червени

Някои градинари са в задънена улица и не разбират защо листата на невен стават червени. Някои смятат, че това се дължи на лоши грижи за тях. Второ, поради факта, че растенията са болни.

Невен

Следните причини допринасят за зачервяването на листата на невен:

 • студено време. Засяга листата на растението, в резултат на което те стават червени;
 • парещо слънце. Също така има определен ефект върху листата, което води до промяна в цвета им;
 • прехвърляне. Храстите трябва да преминат през период на аклиматизация и през това време листата им ще бъдат червени;
 • кисела почва. Ако листата на невен станат червени, тогава трябва да проверите киселинността на почвата.

Както можете да видите, няма нищо лошо в това, че листата на растенията стават червени, не. Достатъчно е да се анализира по каква причина възниква подобно явление и няма да е трудно да се премахне проблемът с труда.

Защо невенът не цъфти: какво да правя

В зависимост от метеорологичните условия трябва да изчакате около два месеца от момента, в който храстите са засадени в земята, за да видите как цъфтят растенията. Ако след това време нищо не започне да се случва, тогава се полагат грешни грижи за разсад.

Основните причини, поради които невенът не цъфти и какво да се направи с него:

 • липса или излишък на торове. Невенчетата трябва да се хранят с препарати, съдържащи калий и фосфор (всеки компонент се приема в 1 супена лъжица. Лъжица и се разтваря в 10 литра вода, докато дебитът за поливане трябва да бъде 2-3 литра на 1 m²);
 • недостатъчно или прекомерно поливане. Цветята се поливат ежедневно, ако лятото е сухо - сутрин и вечер (консумация на вода - 20 литра на 1 m²);
 • няма достатъчно въздух в земята. За да се насити почвата с кислород, тя трябва да се разрохква веднъж седмично;
 • недостатъчно осветление. Храстите трябва да бъдат засадени на слънчево място, ако това не е възможно, можете да ги поставите на полусянка.

Забележка! Невенът толерира спокойно сушата, но липсата на влага влошава външния им вид и предотвратява пълния цъфтеж.

Листата на невенчетата побелели

Понякога по листата на храстите се появява бял цвят. Това може да показва както наличие на болест, така и увреждане на цветя от вредители.

И така, защо листата на невен стават бели? Основни причини:

 • растенията са засегнати от паякови акари - на листата се виждат бели петна под формата на паяжина;
 • храстите са претърпели такова заболяване като брашнеста мана - в допълнение към появата на плака по листата, те започват да се увиват от краищата.

Ако листата на невен побелеят, трябва да вземете мерки възможно най-скоро, за да премахнете причината за заболяването. В противен случай растението ще умре и всички усилия за отглеждането му ще бъдат напразни.

Листата на невен се извиват

Ако невенът се извива, първата стъпка е да обърнете внимание дали цветовете са достатъчно светли. Случва се, че храстите първоначално са били отглеждани в стая, в която на практика не е имало слънчева светлина, и след това са били изнесени на слънце. В този случай листата първо пожълтяват, след това изсъхват, свиват се по краищата и падат.

Важно! Ако листата на невен изсъхнат и се извиват, а пъпките изсъхнат, причината може да е рядкото поливане на храстите. Сушата е противопоказана за тези цветя!

Валцуването на листата може също да показва, че растенията са засегнати от хлороза или брашнеста мана.

Как се проявява невен хлороза

Хлорозата на невен е болест, появата на която е причинена от дефицит на определени микроелементи. При това заболяване процесът на образуване на хлорофил в листата се нарушава. Фактът, че Tagetes страда от хлороза, се посочва от следните явления:

 • жилките на листата остават зелени, а плочите им пожълтяват;
 • върховете на растенията изсъхват;
 • листата стават по-малки по размер и падат;
 • пъпките се деформират и отпадат;
 • развитието на кореновата система е спряно.

Лечението с хлороза се състои в добавяне към почвата на микроелемента, който липсва на растението. Ако възникнат трудности при определянето му, трябва да използвате сложни превръзки, които съдържат всички необходими вещества.

Какво представлява брашнестата мана при невен (лат. Erysiphaceae)

Брашнестата мана се класифицира като гъбично заболяване. Когато се случи, на листата на растенията се появява белезникаво покритие под формата на прах, което мнозина сбъркват с обикновения прах. Лесно е да го премахнете с пръст, но скоро той се появява отново.

Болести на невен

Ако дълго време не обръщате внимание на това заболяване, цялото растение е покрито с цъфтеж. С течение на времето листата му пожълтяват, а новите растат изкривени и грозни по форма.

За лечение на храстите от брашнеста мана се използват фунгициди, чиято основа е сяра.

Забележка! Ако растенията са били третирани от брашнеста мана, те не трябва да се пръскат с никакви химически съединения през следващите две до три седмици.

Сиво гниене (лат. Butrytis cinerea)

Болестта засяга растенията в студено и влажно време. По-често гъстите насаждения на цветя са податливи на заболявания. Ако листата и стъблата на храстите са потъмнели, върху тях започнаха да се образуват петна с кафеникав оттенък, тогава е време да се предприемат действия и да се спасят растенията от сиво гниене.

Болестта може да се разпространи бързо. Ето защо при първите признаци на заболяване е необходимо да се отстранят засегнатите части на цветето. В противен случай болестта ще се разпространи върху култури, растящи наблизо.

Черно гниене от невен (лат. Guignardia bidwellii)

Черен крак е най-често срещаната болест на невен. Засяга предимно младите растения. Долната част на стъблата им първо потъмнява, а след това гние, от което цветето умира.

В борбата срещу черното гниене се обръща специално внимание на превантивните мерки. Понякога можете да поливате растенията със слаб разтвор на калиев перманганат. Ако някои от тях се разболеят, те незабавно се отстраняват, за да се избегне заразяване на други храсти.

Важно! Черното гниене не се лекува, но могат да се вземат превантивни мерки, за да се избегне.

Признаци на късна болест (латински Phytophthora infestans)

Невенът не страда от късна болест. Напротив, тези цветя се засаждат в близост до картофи, чушки, домати и други култури, които са податливи на инфекция от гъби Phytophthora infestans, което означава „унищожаване на растенията“.

Кафяво петно ​​от невен (латински Phyllosticta petuniae Sp.)

Кафявото петно ​​не е ужасно за невен, тъй като те също не са податливи на това заболяване.

Причини за болест на невен

Невенчетата са непретенциозни растения. Неправилната грижа за тях обаче провокира развитието на различни заболявания.

Нарушение на температурата

Поради нарушение на температурния режим могат да се развият следните заболявания:

 • брашнеста мана (външният въздух е под 15 ° C);
 • сиво гниене (студено, влажно време).

Забележка! Оптималната температура за растежа на невен на открито е 18-26 ° C.

Нарушаване на правилата за поливане

Нарушенията на напояването могат да причинят следните проблеми:

 • брашнеста мана (почвата постоянно се пресушава и след това се излива);
 • черен крак (потъмняване и гниене на стъблата при прекомерно поливане);
 • спиране на растежа (почвата е слабо навлажнена);
 • малки съцветия (липса на влага).

Излишната влага води до невъзможност за развитие на съцветия след цъфтежа на невенчетата. Те гният, което в крайна сметка унищожава растението напълно.

Липса на желязо

Ако растенията или разсадът пожълтеят, това може да е признак на недостиг на желязо. Проблемът се решава лесно, ако добавите превръзка, която съдържа липсващия микроелемент.

Вредители

Понякога е напълно неразбираемо какво се случва с цветята: или някой яде невен, или е претърпял някаква болест, или просто се полагат грешни грижи за тях. Всъщност е доста лесно да разпознаете какво се случва с храстите. Основното е да се знае какви вредители могат да атакуват тези растения и как изглежда резултатът от тяхната жизнена дейност.

Кой яде невен

Най-често срещаните насекоми, които ядат невен, са:

 • оранжерийна белокрилка. Той засяга растенията, растящи в горещи условия. Например в слабо вентилирани оранжерии или на открито през изключително топло лято. Това е малка пеперуда. Основната й храна е сокът от листата на цветята. На растенията това насекомо може да остави своите ларви, секретите от които се превръщат в местообитание за саждисти гъбички. Наличието на това заболяване се доказва от черен цвят върху листата на растенията;

Оранжерийна белокрилка

 • охлюви и охлюви. Тези паразити, принадлежащи към класа мекотели, гризат храстите в дъждовно време. Те ядат както листа, така и стъбла на растения;
 • трипсите са малки насекоми, които изсмуквайки сок от пъпките на невен ги унищожават. Те започват да гният и накрая изсъхват и падат. Засегнатите области се виждат доста лесно: приличат на малки пробиви в областта на венчелистчетата на пъпките;
 • гъсеници. Те се хранят с листата на цветята, поради което растението губи своя декоративен ефект.

Забележка! Основната мярка за борба с вредителите върху невен е частна проверка на растенията. Това е единственият начин да забележите своевременно, че насекомите са започнали да унищожават храстите, и да предприемете подходящи мерки за предотвратяване на смъртта на Tagetes.

Паяк акари на невен

Този вредител заразява младите растения. Ако обаче лятото е горещо и сухо, то може да атакува и зрели храсти. Това насекомо се разпространява в суха среда, затова е важно, когато отглеждате невен, да поддържате подходяща влажност на въздуха и да пръскате растенията възможно най-често.

Когато паякът се появи на невен, листата на храстите придобиват белезникав цвят. След това изсъхват и, умирайки, падат.Необходимо е да се вземат навременни мерки за борба с този вредител. В противен случай градината ще загуби очарователните си обитатели.

Ако възникне въпросът как да се справим с паяжините на невен, тогава единствените верни методи са поддържането на въздуха влажен и пръскането на храстите често.

Можете да се отървете от паяк акари, както следва. Необходимо е да се налеят 200 г тютюн в 2 литра вода. Настоявайте два дни, филтрирайте и добавете вода, докато се напълни 10-литров съд. Към този разтвор добавете 50 g стърготини сапун за пране и разбъркайте всичко добре. Тагетес се напръсква с такава настойка сутрин и вечер, докато вредителят напълно изчезне.

Забележка! По време на приготвянето на различни инфузии за пръскане на храсти, при разреждане на торове за торене и химикали за лечение на болести и насекоми, не трябва да се използват контейнери от неръждаема стомана. Най-добрият вариант са пластмасовите кофи и легени.

Листни въшки върху невен

Тези насекоми са с малки размери от 3 до 7 мм. На главата на вредителя има хобот, с който той пробива стъблото и листата на растението, изсмуквайки сока. Насекомите атакуват храстите в колонии.

Листни въшки върху невен

Когато листните въшки се появят на невен, основният начин за борба с него е използването на инсектициди. Преди да ги използвате, трябва да измиете насекомите от храстите със силно налягане на водата. След като това бъде направено, химикалите могат да се използват, за да се предотврати връщането на вредителите към цветята.

Агрохимия и растителна защита

За да може Tagetes да радва окото с външния си вид, трябва да се погрижите за превантивни мерки за защита на растенията от болести на етапа на засаждане на семена.

Как да лекуваме с народни средства

Някои заболявания на невен могат да бъдат излекувани по нетрадиционни методи:

 • Хлороза. Можете да спасите растение от тази напаст, ако пуснете ръждясали нокти в саксията, където расте (някои остъргват ръждата от стари метални предмети и след това я добавят към почвата).
 • Гъбичните заболявания се лекуват със следните състави: 40 г калцинирана сода се смесва с 10 г препарат, разтваря се в 10 литра гореща вода и се охлажда (напръсква с храсти и пръст); 80 г горчица на прах се изсипва в 20 литра вода, полученият разтвор се напръсква върху цветята; 60 г ситно нарязан чесън се изсипва в 2 литра вода, влива се в продължение на един ден, филтрира се, използва се за пръскане.

Важно! След като растенията се напръскат с един състав, третирането с друг може да се извърши не по-рано от седмица по-късно.

Профилактика и защита на невен от вредители и болести

Превантивните мерки са както следва:

 • спазване на температурния режим, правилата за поливане на храстите, засаждане на растения на места с добро осветление;
 • решавайки да засадите семена на открито, това трябва да стане не по-рано от втората половина на май (почвата е покрита със защитен материал и не се отстранява, докато не се появят първите издънки);
 • когато отглеждате разсад в саксии или чаши, на дъното им трябва да се излее дренаж (можете да използвате груб пясък или натрошен камък). Това е превантивна мярка за предотвратяване развитието на гъбични заболявания;
 • през пролетта растенията се оплождат умерено, тъй като обилното торене може да провокира активен растеж на широколистната маса и да забави цъфтежа.

Забележка! Здравословният вид на цветята зависи от това колко добре се гледат. Невенът не е сред онези растения, които можете да засадите и да забравите за тяхното съществуване. Внимателното отношение към тях е гаранция за красотата и комфорта на всяка градина.

Защита на невен от болести и вредители:

 • Оранжерийна белокрилка. Превантивните мерки включват третиране на храстите с горчица и вода. За да го приготвите, трябва да вземете 2 с.л. супени лъжици суха горчица и 0,5 литра вода. Съставките се смесват и се поставят на водна баня. Когато горчицата се разтвори, агентът се охлажда и се напръсква с храстите.
 • Охлюви и охлюви.За да им попречите да ядат растения, тези вредители трябва да се берат на ръка. Също така по храстите на невен се полагат дъски от дърво. Те са пречка за охлювите и охлювите по пътя им да засаждат листа.
 • Трипс. Превенцията за защита срещу тях започва в началото на пролетта. Когато градината се третира срещу вредата от различни насекоми, невенът също се напръсква със специални препарати. Трипсът, като правило, засяга овощните дървета и преминава от тях към цветя. Ето защо е важно да се направи цялостно лечение на всичко, което може да цъфти в градината.

Вредители от невен

 • Гъсеници. Мерките за защита се свеждат до пръскане на растения с химикали. Можете също така да напудрите листата на храстите с прах.
 • Паяк акари. Превантивните мерки включват често пръскане на растения, тъй като това насекомо не може да понася висока влажност.
 • Хлороза. Защитата на растенията от развитието на това заболяване се състои в спазването на правилния метод за отглеждане на цветя, както и в навременното хранене.
 • Черно гниене. Превантивните мерки се състоят в това, че семената на цветята се накисват във фунгициди преди засаждането, те също се врязват в почвата, в която ще растат растенията.

Навременните превантивни мерки позволяват в бъдеще да се освободи растението от въздействието на химикали, които му позволяват да се бори с вредители и болести.

Tagetes надеждно защитава много култури от различни вредители и болести. Тези самите цветя обаче могат да претърпят определено заболяване. За да предпазите домашните си любимци от такава ситуация, трябва да им отделите повече време и да премахнете всякакви признаци за възникващ проблем дори на етапа на неговото възникване.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина