Калатея - болести по растенията и вредители

Калатея привлича вниманието на много производители на цветя поради своя необичаен външен вид и ярка зеленина. С подходящи грижи растението ще зарадва околните със своята красота, която може да засенчи други видове. Болестите при калатеята са често срещано явление, тъй като цветето е много причудливо за грижи. У дома само опитни цветари могат да отглеждат растение с високо качество. Калатея, листата изсъхват по краищата, какво да се прави и как да се избегне този проблем - този въпрос се задава от много любители на цветята. Домашните грижи за цветето на калатеята, болестите, тяхното лечение и профилактика са темата на този материал.

Защо растението може да се разболее

Ако говорим за стайно растение, наречено калатея, върху него могат да се появят болести и вредители само поради неправилна грижа. Това е, което опитните любители на цветята, които успешно отглеждат различни сортове, не престават да повтарят.

Калатея е многогодишно растение с височина до 1,5 м

На първо място трябва да се обърне внимание на поливането. Прекомерната влага в почвата, студената или твърда вода са фактори, които могат да повлияят отрицателно на качеството на растеж и развитие на цветето. След поливане не трябва да остават капки върху листата на растението, тъй като това не винаги е полезно.

Съставът на почвата също играе съществена роля. Мазната и изгнила почва може да навреди на растежа на калатеята. Причината за гниенето е почти винаги излишната течност, която се задържа в почвата поради лош дренаж. Ако на повърхността се появят мъх, плесен или плесен, те трябва незабавно да се отстранят.

Друго име на калатея е молитвено цвете или молеща билка

Правилно избраната саксия също се отразява на състоянието на цветето. Малкият капацитет ще забави растежа. Прекалено широка и твърде висока саксия също влияе негативно на живота на растението.

Листата могат да изсъхнат поради липса на осветление или висока температура в стаята. Освен това всеки вид растение изисква спазване на определени правила.

Торовете играят специална роля - те трябва да се внасят по точно определен график, в пропорциите, посочени от производителя. Когато се използват народни средства за подхранване, минералните комплекси трябва да се прилагат в много по-малки количества.

Забележка! Предозирането на хранителни вещества е също толкова вредно, колкото и дефицитът.

Калатея хвърля листа

Листата на Calathea могат да бъдат изхвърлени по няколко причини. Сред основните:

  • недостатъчно поливане;
  • появата на вредители по цветето;
  • неправилно осветление;
  • студ.

На първо място, трябва да се уверите, че на цветето няма паразити. За да направите това, трябва внимателно да изследвате всеки лист, почва и стъбло на растението. След това е необходимо да се коригира грижата, по-специално температурният режим.

Листата пребледняват, пожълтяват, появяват се петна

Защо листата на Калатея пожълтяват интересуват много производители на цветя. Появата на жълтеникавост се дължи на липса или излишък на торове. Храненето с Calathea трябва да се извършва от март до септември, веднъж на всеки 2 седмици. От октомври до март, веднъж месечно.

Необходимо е да се използва специално хранене за декоративни растения. Дозировката трябва да бъде намалена наполовина от посочената на опаковката.

Защо calathea оставя къдрици е въпрос, на който може да се отговори, ако преразгледаме правилността на поливането и параметрите на влажността на въздуха.

Когато върху листата се появят кафяви петна, това може да означава слънчево изгаряне. Петна се появяват на места, където по листата са останали капки вода и слънцето ги е изсушило. За да се предотврати този проблем, е необходимо растението да се напръска с фин спрей.

Внимание! Растението се навлажнява рано сутрин и вечер, така че слънчевите лъчи да не падат върху цветето в този момент.

Понякога на гърба на листа се появяват лепкави прозрачни кристали и в същото време плочата се усуква. Причината за това заболяване е в резки промени в температурата и влажността. В този случай е необходимо да се коригират тези показатели и да се изключат чернови. Всяко застудяване под 18 ° C може да навреди на цветето.

Калатея: листата изсъхват по краищата, какво да се прави

Защо листата на калатея започват да се извиват и изсъхват зависи от няколко фактора. Лошото поливане и ниската влажност на въздуха са сред основните причини. Необходимо е да увеличите обема на течността за поливане и да пръскате цветето периодично.

Ако тези мерки не помогнаха да се подобри състоянието на растението, е необходимо да се отрежат листата, които са започнали да изсъхват, и да се опитаме да спасим кореновата система. Поставете саксията върху навлажнена експандирана глина и покрийте с торба. Когато се появят нови издънки, торбата може да бъде премахната.

За да предотвратите сухота на върховете на листата, трябва да следите влажността.

Преди да отговорите на въпроса какво да правите, ако листата на калатеята са свити, е необходимо да се установи причината за патологията. В повечето случаи отговорът се крие в липсата на влага във въздуха около цветето. В идеалния случай процентът на влага трябва да бъде поне 90%. Това не е лесно за поддръжка, затова се препоръчва да закупите овлажнител.

Ако не е възможно да закупите такова устройство, е необходимо да пръскате листата с филтрирана и утаена вода всеки ден. Не можете да използвате обикновена течност от чешмата, тъй като след нея върху листата остават петна от вар, които в бъдеще са изключително трудни за премахване. Това правило важи особено за калатея с кадифени листа.

Ако листът започне да изсъхва или се навива в тръба, той трябва да бъде отстранен от растението своевременно. Осветлението трябва да бъде дифузно и меко.

Важно! От действието на пряката слънчева светлина може да има различни последици. В допълнение към изгарянията, често са изсъхване на листата, загуба на цвят, отпадане.

Ако върховете на листата изсъхнат на цветето калатея, трябва да промените местоположението на цветето. Подобен ход изглежда съвсем разумно и често помага да се спасят издънките.

Листата могат да бъдат усукани не само поради неправилна грижа или болест. Особеността на калатеята е, че всички представители на този вид извиват листните пластинки през нощта. Това е нормално и трябва да мине през деня.

Калатея е много елегантно цвете, което ще се впише във всеки интериор

Петна по листата на калатея, усукване и изсушаване на багажника, могат да се появят по много причини. Преди да третирате растението, е необходимо точно да установите източника на проблема, в противен случай няма да има положителен резултат.

Корените гният

Листата на растението калатея пожълтяват, стъблото и корените загниват най-често поради хипотермия и прекомерно поливане. Начинаещите производители на цветя често не знаят как да се грижат правилно за причудливата калатея, така че възникват редица проблеми.

За да се премахнат неприятните симптоми, е необходимо да се намали количеството поливане и да се повиши температурата на въздуха до + 23-28 ° C.

Забележка! Ако растението е на студен перваз на прозореца, то трябва спешно да бъде премахнато от там.

Набръчкан багажник

Стволът на калатеята се формира от мъртви стари листа. В здраво растение е твърдо и съответства на цвета на листата. Не трябва да има петна или лепкави включвания.

Калатея със смачкан багажник се нуждае от спешно лечение.Този симптом показва, че растението умира. Ако проблемите не бъдат забелязани навреме, цевта може да се извие под нестандартен ъгъл.

Това се случва поради факта, че корените гният и цветето престава да получава хранителни вещества. В този случай е трудно да се спаси калатеята. Препоръчително е да отрежете короната и да я вкорените.

Гниене по листата и стъблото

Всички процеси на гниене започват в растенията поради прекомерно поливане и гъбична инфекция.

Прекомерното наторяване на почвата също може да доведе до размножаване на гнилостни бактерии, които се появяват в местата на изгаряния на корените. Ето защо е важно да се придържате към нормите за хранене. Не допускайте преовлажняване на почвата и застой на влага в почвата.

Вредители по калатея

Ако говорим за вътрешната цветна калатея, вредители под формата на паразити най-често се срещат поради различни проблеми в грижите и отглеждането на растението:

  • Паяк. Симптомите на паразита са бял цвят на гърба на листата. С течение на времето паяжина става забележима на растението. Кърлежът е много малък и трудно се вижда. Листата първо пожълтяват, а след това започват да падат. Вредителят предпочита сух въздух, така че цветето трябва да се пръска често. Освен това се извършва механична обработка с инсектициден агент.
  • Щит. При заразяване на стъблото и листата се появяват малки кръгли плаки. С течение на времето листата пребледняват и изсъхват. Растението може да бъде излекувано, ако се третира с разтвор на сапун за пране. За да се консолидират резултатите, е необходимо да се напръска с Fitoverm.
  • Трипс. На листната плоча се появяват малки точки, които постепенно се превръщат в петна. В почвата се виждат малки продълговати насекоми, които се движат скокообразно. Ако се открият паразити, е необходимо растението да се изплакне под душа и да се напръска с Intavir. За да фиксирате резултата, можете да повторите пръскането два пъти. Същото решение се използва за обработка на почвата, в която се намира цветето.

Признаци за увреждане на растенията от листни въшки

С ранното откриване на вредители не е трудно да се справим с тях, тъй като има много инсектицидни и народни средства.

Калатея (грижите за дома, болестите, лечението са описани по-горе) е привлекателен храст, който често се използва като декоративна украса. Когато листата на цветето на калатея се извиват, всеки производител трябва да знае какво да прави. Растението изисква повишено внимание към себе си и то трябва да се отглежда, като се вземат предвид всички правила.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина