Болести на астри

Любителите на Aster рядко се обръщат към домашен посадъчен материал. Предпочитание се дава на чужди семена и разсад. Това доведе до разпространението на болестотворни организми, способни да унищожат цветето. Днес има приблизително 24 известни вируса, които заразяват растението. Болната астра започва да избледнява. Листата му стават тесни, съцветията се деформират, растежът се забавя. В допълнение към вирусни и бактериални инфекции, многобройни вредители също имат вредно въздействие върху цветето.

Кратки характеристики на растението

От древни времена астрата се е считала за символ на красота, скромност и елегантност. Днес почти никой не се интересува от произхода на тази красавица, но всички се възхищават на нейния удивителен външен вид.

Астери

Благодарение на работата на животновъдите е създадено такова разнообразие от сортове астри, че дори опитни градинари започват да се бъркат в тях. Това декоративно растение има много форми и цветове. На лични парцели можете да намерите жълти, бели, червени, сини, розови, лилави екземпляри.

Aster е закърняло цвете. Тя е украсена с тераси, засадени по градинските пътеки, на балкона. В грижите и отглеждането растението не е причудливо, но е склонно да бъде засегнато от различни заболявания.

Симптоми на цветни болести

Важно е предварително да разпознаете симптомите на определена растителна болест. Това ще позволи навременното предприемане на подходящи мерки за спасяването му. В никакъв случай проблемът не трябва да бъде оставен на случайността - растението ще умре и цялата работа по отглеждането му ще бъде напразна.

Пожълтяване на листата

Ако листата на астрата пожълтеят, това предполага, че цветето може да има следните проблеми:

 • ръжда;
 • фузариозно увяхване;
 • жълтеница.

Забележка! Във всеки от случаите, ако листата пожълтеят, се изискват подходящи мерки за отстраняване на причината.

Усукване

Защо листата на астрата се къдрят? В 90% от случаите това явление е ярко потвърждение, че растението е било засегнато от Fusarium.

Забелязване

Появата на петна по листата показва следните проблеми:

 • инфекция със септицемия;
 • развитието на фузариум;
 • поражение от бактериални инфекции.

Сеприозата е заболяване, което в народите се нарича кафяво петно.

Други

Растението изсъхва на корена - това е доказателство, че цветето е претърпяло гъбично заболяване.

Върховете на листата се извиват - причината може да са листни въшки или наличие на голямо количество азот в почвата. Извиване на листа може да се наблюдава и при недостатъчно поливане.

Астери - борим се с опасни болести

Всяка инфекция не би ударила цветето, това ще доведе до загуба на красотата му и дори до смърт на растението. Ето защо е важно да знаете основните заболявания на астрата и тяхното лечение.

Болести на астри

Жълтеница на астри

Цветята са заразени от вирус, носен от цикади и листни въшки.

Листата на астрата в областта на вените придобиват лека сянка и с времето побеляват. Растенията спират да растат, развитието на пъпките спира.

Начини за борба:

 • основните мерки за защита на астри трябва да бъдат насочени срещу носителите на вируса;
 • всички растения, засегнати от болестта, трябва да бъдат изгорени;
 • астерите трябва да се третират със средства, които няма да позволят привличането на листни въшки и цикади към цветето.

Забележка! Можете също така да се борите с носителите на вируса с помощта на народни методи - растенията се напръскват със смес, която се състои от инфузия на бял равнец и сапунен разтвор.

Черен крак

Причинителят, който е гъбичка, засяга растителните разсад:

 • разсадът почернява;
 • гниенето започва да се появява в корена и в основата на шията;
 • стъблата на разсад стават тънки и умират.

Начини за борба:

 • почвата трябва да се дезинфекцира с 0,5-1% разтвор на калиев перманганат (100 ml разтвор на 10 литра вода);
 • необходимо е да се гмуркат разсад на ранен етап от растежа;
 • невъзможно е да се използват семена от болни растения като посадъчен материал;
 • контейнерите за засаждане се обработват с разтвор на меден сулфат (100 грама на 10 литра вода).

Забележка! Можете също така да се отървете от гъбични образувания с помощта на народни методи. За това почвата се полива с инфузия на лукови люспи.

Ръжда от астри

Това заболяване за всички видове цветя се счита за доста опасно, тъй като може да доведе до смъртта на всички разсад на мястото. На астерите се появява ръжда под формата на израстъци и кафяви петна, които засягат листата на растенията. Спорите, причиняващи болестта, понасят добре зимуването, разпространяващи се на дълги разстояния с вятъра. Това води до масово заразяване на различни видове цветя.

Ръжда по астри

Начини за борба:

 • растенията трябва да се засаждат далеч от иглолистни дървета (разстояние - най-малко 300 метра);
 • цветята се пръскат седмично с 1% разтвор на течност от Бордо.

Ако астерите са засегнати от това заболяване, всички заразени растения трябва да бъдат унищожени. Това ще спести други цветя.

Бактериално петно

От долната страна на листата, засегнати от бактерии, започват да се образуват мазни петна с кафяв цвят. Те могат да се видят и по стъблата и пъпките на растението. С течение на времето тези петна започват да се появяват в горната страна на листата. В резултат на това болестта обхваща всички листа на цветето.

Болестта започва да се развива през периода на бутонизация. Впоследствие той заразява астерните съцветия и семена. Бактериите понасят добре зимуването; през студения сезон те се заселват върху растителни остатъци в земята.

Начини за борба:

 • пръскане на храстите с 1% разтвор на течност от Бордо - седмично;
 • обработка на цветя с 0,5% състав меден оксихлорид - на всеки 10 дни.

Забележка! Лечението с разтвор на течност от Бордо трябва да започне веднага след откриване на заболяване в растението. В този случай всички засегнати листа трябва да бъдат премахнати.

Fusarium увяхване

Fusarium е едно от най-вредните заболявания на астри. Неговият причинител е гъбата Fusarium, която прилича на спора с дебели стени. Той е в състояние да остане дълго време в земята, през която храстите са заразени. Спорите на този патоген попадат в цветето през корените му и започват активно да се разпространяват през проводящата система, което води до запушването му.

Признаци на заболяването:

 • листата променят цвета си - от пожълтяване до кафяво;
 • по стъблата се появяват кафяви петна с удължена форма;
 • цветето придобива мрачен вид, развитието му спира;
 • листата се извиват и изсъхват;
 • в основата на стъблото се развива мицелът, появяват се розови цветове.

Забележка! Младите храсти рядко са засегнати от Fusarium. Самият патоген атакува само едногодишни астри. Не се отнася за цветя от други видове.

Ако от едната страна на стъблото на растението се появят тъмни ивици (едностранно увреждане) и листата започнат да изсъхват, това е основният признак, че се провежда астер фузариум: как да се справим с това заболяване?

Начини за борба:

 • спазване на сеитбооборота;
 • унищожаване на заразени храсти, последвано от обработка на почвата с негасена вар;
 • връщането на културата за сеитба на първоначалното й място не по-рано от 5 години;
 • понижаване на киселинността на почвата чрез варуване;
 • дезинфекция на семена преди засаждане със специални разтвори.

Fusarium aster увяхване

Благоприятен температурен режим за интензивно разпространение на патогена е от 12 ° C градуса по Целзий, а за неговото размножаване - + 20-27 ° C.

Сиво гниене

Листата, съцветията и стъблата на астри са засегнати от това заболяване. Това заболяване е особено коварно за млади храсти, които все още не са узрели. Местата, засегнати от болестта, придобиват кафяв оттенък и започват да гният. В областта на инфекцията с течение на времето се появява сив цвят с пух.

Единственият начин да се противопоставим на това заболяване е да унищожим болните растителни издънки.

Основните вредители, методи за справяне с тях

Различни вредители обичат да се заселват на астри. Те унищожават листата, пъпките, стъблата на растението. Това разваля декоративния вид на цветето и често води до смъртта му.

Забележка! Преди да започнете да отглеждате астри на личния си парцел, препоръчително е да се запознаете с основните вредители на тези растения, за да разберете как да се справите с тях.

Паяк акари

Този вредител разваля астерните листа. Първо сменят цвета си, след това избледняват и падат.

За да се преодолее паякът, храстите се третират със сапунена вода.

Обща ушна перука

Най-опасният вредител на астрата е обикновената ушна перука. Той заразява листата на растенията, убива съцветия и пъпки.

За да се отървете от него, храстите трябва да се напръскат с Fundazole.

Aster виелица

На храстите се вреди не толкова от самата пеперуда, колкото от нейните гъсеници. Те ядат млади астерни съцветия, семена и листенца.

Aster Blizzard Caterpillar

За да се спаси растението от гъсеници, храстите трябва постоянно да се инспектират и ларвите трябва да се събират ръчно. За да се предотврати появата на астерна виелица, почвата се третира с Bazudin.

Листна въшка

Тези насекоми заразяват листата на младите цветя, които започват да се навиват и падат.

За да се противопоставят на поражението на бъбречните листни въшки, храстите се напръскват с Karbofos.

Оран плужек

Той уврежда листата и цветните пъпки. За да се отървете от него, храстите трябва постоянно да се изследват. Ако се намерят охлюви, те се събират на ръка и се изгарят на място.

За да предотвратите създаването на проблеми на разораната охлюв, трябва своевременно да премахнете всички плевели, да поддържате района чист и да обработвате земята със суперфосфат.

Мръсна стотинка

Вредителят се появява в края на пролетта и засяга младите растения. В пазвите на листата астра тя оставя секрети под формата на пяна. Там живеят ларви на вредители. Листата на цвете, засегнати от мърлява стотинка, придобиват малки жълти петна и неговият цъфтеж значително се влошава.

Забележка! За борба с насекомите храстите трябва да се напръскат с 0,2% разтвор на Karbofos.

Листна въшка

Листните въшки атакуват пъпките и листата на едногодишните астри. Това води до тяхното увяхване и отпадане.

За да се отървете от атаката на листни въшки, храстите се напръскват със системни инсектициди.

Профилактика на заболяванията и правилна грижа

Болестите на астри допринасят за смъртта на растението. За да се предотврати това, се предприемат следните превантивни мерки:

 • за разплод на растения се използват здравословен посадъчен материал и семена;
 • отглеждане на сортове, способни да устоят на вируси;
 • осигурете цветя с подходящи грижи;
 • постоянно да идентифицират и унищожават насекоми, които представляват заплаха за растението;
 • изхвърлете и унищожете храстите, които имат симптоми на вирусна инфекция;
 • борба с плевелите.

Забележка! Астрите трябва постоянно да се наблюдават и да се грижат за тях. Това е единственият начин да идентифицират своевременно най-малките им заболявания и да предприемат подходящи мерки, за да спасят растенията.

Профилактиката на астерните заболявания предпазва цветята от инфекция с вируси и гъбички

Как правилно да се грижим за астри е написано накратко по-долу:

 • За благоприятния растеж на астри температурата на въздуха не трябва да пада под 18-20 ° C градуса по Целзий.
 • Asters обичат осветени, слънчеви места. Цветята няма да растат на сянка и ще умрат.
 • Астрите се поливат, докато почвата изсъхне. Не трябва да се допуска преовлажняване на почвата. В противен случай кореновата система на растението ще започне да гние.
 • Астрите не се нуждаят от допълнително пръскане. Те получават цялата влага за растеж и развитие от поливането. Растенията се пръскат само със специални разтвори и смеси, когато третират цвете от увреждане от болести и вредители.
 • Оптималната влажност на въздуха за благоприятния растеж на астри трябва да бъде най-малко 60% и не повече от 70%. Сухият въздух има пагубен ефект върху декоративния вид на растението.
 • Почвата, в която растат цветята, се нуждае от редовно снабдяване с кислород. Как да направим почвата наситена с нея? Това се прави чрез конвенционално разхлабване, като се избягват увреждания на корените на растенията.
 • Астерите обичат торенето под формата на минерални торове. Не трябва да се използват азотни, тъй като те намаляват броя на съцветията, като същевременно увеличават образуването на широколистна маса.

Астрите могат да умрат от вируси или вредители. За да предотвратите това, трябва редовно да инспектирате растенията. Ако се открият дори най-малките симптоми на заболяване или увреждане, трябва да се вземат спешни мерки за спасяване на цветята.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина