Флоксни заболявания и тяхното лечение: защо листата се извиват

Името на тревисти храсти джуджета - флокс се превежда от гръцки като "пламък". Те са популярни сред производителите на цветя не само заради яркия си цъфтеж, но и защото са издръжливи, непретенциозни. Основният проблем при отглеждането на флокс може да бъде необходимостта от защита на растенията от болести и вредители.

Гъбични инфекции - основни видове и лечение

Не винаги градинарите обръщат внимание на заболяванията на флокса. Красиво цъфтящите буйни растения може да не загубят декоративния си ефект, но в същото време на листата им вече ще има спори от гъбични инфекции, ларви на вредители.

Флокс

Причините за заболяванията на флокса могат да бъдат:

 • незадоволителни грижи за растенията;
 • неблагоприятни климатични условия;
 • дългосрочно отглеждане на едно място;
 • неспазване на правилата на селскостопанската технология.

Гъбичните инфекции често се появяват на флоксите с помощта на опрашващи насекоми, които носят патогени по тялото си. Спорите на гъбички по цветята могат да се носят от вятъра, който разпространява микроорганизми не само между растенията, растящи наблизо, но и на големи разстояния.

Флоксите могат да се разболеят и да умрат на всеки етап от своето развитие. Излекуването им може да бъде много трудно. Но градинарите никога не отказват да се борят за това растенията да цъфтят и да радват стопаните си.

Вертициларно увяхване

Болестта се провокира от микросклеротия на гъби от рода Verticillium, които живеят върху растителни остатъци в почвата до 15 години.

Болестта избухва с огнища. Основните симптоми на заболяването са загубата на тургор, тоест пълнотата на листата с влага, тяхното пожълтяване, потъмняване и изсушаване, промяна в цвета на стъблата. Гъбата попада в растенията през кореновата система, след което се придвижва до стъблата, дръжките, листата и понякога достига до плодове и семена.

Вертициларно увяхване

Можете да видите мицела на гъбата върху разфасовките на стъблата под формата на слаб сивкав цвят. Мицелът запушва проводящите съдове и не позволява на хранителните вещества и влагата да проникнат във вегетативните и генеративните органи на флокса. Най-често вертикалното увяхване на растенията започва да боли на етапа на подготовка за полагане на съцветието.

Можете да предотвратите появата на болестта чрез превантивни мерки - отстраняване на растителни остатъци, есенно-пролетно изкопаване на земята, обработка на почвата с биологични продукти и фунгициди.

Растенията могат да бъдат лекувани с лекарства:

 • "Триходермин",
 • "Глиокладин",
 • Фундазол,
 • "Максим",
 • Витарос.

Крекинг стъбла

Понякога флоксните заболявания и тяхното лечение се причиняват от дисбаланс между количеството влага, което е необходимо за поддържане на растението, и възможностите на кореновата система, която не е в състояние да абсорбира и повиши необходимия обем вода.

Напукване на дръжката на флокса

Резултатът е изсъхване на листата и напукване на долната зона на стъблата. Тъканите на стъблата са изложени и втвърдени. При достатъчен запас от хранителни вещества и влага в почвата, растението страда от липсата им. Най-често това се случва в периода на активен вегетационен период - засилен растеж на зелена маса от цветя.

След като разбрахме защо флоксите изсъхват отдолу и стъблата се напукват, е необходимо само да се организира храненето на корените на растенията, за да се увеличи тяхната сила. Поливането на кореновата зона на флокса с разтвори на лекарства, които увеличават образуването на корени, като Kornevin, Epin, Amber Acid и сложни минерални торове, помагат за развитието на кореновата система.

Допълнителна информация: в света се отглеждат повече от 50 многогодишни култивирани вида флокс и само един едногодишен вид - Phlox Drummond.

Флоксът на Дръмонд

Пръстеновидно петно ​​на листа

Вирусните заболявания, засягащи флокса, не са специфични само за тези цветя.

Пръстеновидното петно ​​на листата във флокса се причинява от вируси на доматите и те се пренасят от растение на растение от насекоми вредители - нематоди Longidorus. Болестта се проявява през пролетта и причинява спиране на растежа на храста, деформация на листата. Върху листните плочи се образуват участъци с жълт цвят с характерни пръстеновидни шарки.

Пръстен на петна флокс

Важно! Растенията с пръстеновидни петна не могат да бъдат третирани.

След като открихме причината, поради която флоксът се извива, целият болен храст се отстранява от мястото и се изгаря. От парцела, върху който расте флоксът, повърхностният слой на почвата се отстранява до дълбочината на корените, дупката се обработва с препарати, съдържащи хлор (домакинство "Белина") или формалин.

Некротично петно ​​на листата

Преди да се лекува флокс за заболявания, които причиняват некротични петна по листата, е необходимо да се разбере защо се появяват кафяви петна по флокса.

Болестта се причинява от вируса на краставичната мозайка (VOM), поради което производителите губят до 100% от реколтата от домати, краставици и чушки.

Борбата с ВОМ се води навсякъде, защото е често срещана навсякъде, където се отглеждат зеленчукови култури. Вирусът съществува върху останките от диво растящи плевели, пренася се от насекоми до култивирани растения, след което се връща в почвата с растителни остатъци.

ВОМ се унищожава заедно с болното растение. Само премахването на болните растения от градинския парцел ще предотврати разпространението на болестта върху здрави цветя. Почвата и градинските инструменти се дезинфекцират.

Некротично зацапване

Сушене и падане на листа

Основните фактори, влияещи върху състоянието на флоксните листа, са много гъсти насаждения, нередовно поливане и хранене, висока киселинност на почвата.

Храстите отделят листата си, които кореновата система не е в състояние да осигури с необходимите за живота им вещества. След установяване на нормално ниво на влага и киселинност на почвата, въвеждането на сложни торове, изтъняване на храстите, растежът на зелената маса се възобновява.

За да спрат растенията да умират, е необходимо да се спре изсъхването им. Ще трябва да напръскате листата на флокс с разтвор на течност от Бордо в размер на 1 ч.л. суха смес за 7 литра вода. Подхранването на корените се извършва с фосфорно-калиева смес (1 супена лъжица от всеки тор се разрежда в 10 литра вода). Сухата пепел се разпръсква върху почвата под храстите на растенията, която при напояване постепенно прониква в почвата и дава на корените микроелементите в нея.

Важно!За да накара флоксът да цъфти буйно, на храстите остават не повече от 5-6 стъбла.

Фома (латински Phoma betae)

Появата на множество кафяви ронливи петна от фома в основата на стъблата и на кореновата шийка показва защо листата на флокса са навити.Какво да се прави в случай на силно развитие на флокс фомоза е посочено в описанието на препаратите "HOM" и "Abiga-Peak". Тези контактни фунгициди са предназначени да унищожат гъбични организми Phomaphlogis, които причиняват фомоза.

Флокс флокс

Онези растения, на които не им липсва фосфор и калий, показват устойчивост на болестта. Прекомерното внасяне на азотни торове води до отслабване на имунитета и несигурност на цветята от болести. Повишава устойчивостта на фомоза преди засаждане превръзка на разсад и резници от флокс в разтвор на "Fitosporin-M".

Мръсна стотинка

Флоксите страдат не само от патогени, но и от насекоми, паразитиращи по храстите му.

Цикадите от различни цветове, които се наричат ​​мърляви стотинки, причиняват значителни щети на храстите на флокса. Пенницата отделя вискозна течност, в която се развиват нейните ларви. Вредителят живее от тъканите и сока на растението.

Липсата на хранене води до факта, че листата на флокса се свиват, свиват, пъпките спират да растат, издънките изсъхват. Третирането на цветни храсти със средства Inta-Vir, Aktara, Tsvetofos ще бъде ефективен начин за борба с вредителите.

Слюняв стотинка от вредители

Листа от ръжда (лат. Cronartium ribicola)

За болест, при която по листата се появяват многобройни и постоянно нарастващи оранжево-кафяви петна, се казва, че е ръжда. Болестта е изключително сериозна. Всъщност, в момента, ако върху флоксите се появи ръжда, не е известно как да се лекува. Няма химикали или традиционни лечения.

Затова лошите, болни листа се откъсват и унищожават. Когато ръждата се разпространи по целия храст, тя се изкоренява и изгаря.

Ако борбата срещу болестта започне с появата на първите симптоми, тогава използването на 1% железен сулфат, лекарства "Oxyhom", "Skor" може да го спре.

Брашнеста мана (лат. Erysiphaceae)

Болестта, която се провокира от гъбички от семейство Erysiphoid, се нарича брашнеста мана.

Вредната гъба се заселва върху отслабени растения, страдащи от липса на влага, активна е с появата на промени в температурата и влажността.

Причинителите на болестта живеят в земята, следователно долните листа на флокса са първите, които страдат от брашнеста мана - от тяхната шевна страна се появяват петна от бяла плака, подобна на дебела паяжина. Тогава развиващите се мицели стават кафяви. Тъмните петна се увеличават, преминават от листа към стъбла и пъпки.

Забележка!Листата и стъблата на флокса, заразени с брашнеста мана, трябва да бъдат подрязани и изгорени. Дезинфекцирайте работните инструменти, ръкавици и ръце.

Растенията се третират с агенти с висока степен на експозиция:

 • "Скоро",
 • "Топаз",
 • Ридомил злато,
 • "Hom".

Третирането на растенията се извършва не само по време на огнище, но и за профилактика.

Нематоди (латински Phyllotreta cruciferae)

Мерките за борба с нематодите върху флокса включват отстраняване на засегнатите храсти заедно с бучка земя.

Ларвите на нематодите живеят в почвата и нахлуват в корените на флокса. На мястото на проникване се образуват ронливи подутини, които се наричат ​​гали. Възрастните червеи заразяват стъблата, като се хранят с техните тъкани.

Нематоди

Храстите, обитавани от нематоди, първо спират развитието си, след това пожълтяват, изсъхват и умират от цветя. Чрез увреждане на тъканите всички видове патогени, пренасяни от вятъра и водата, се колонизират в растенията.

Септория или листно петно ​​(латински Septoria phlogis Sac)

По време на периода на нарастване на зелената маса на флокса могат да се появят сиви петна, което показва, че растението е заразено със спори на септория.

Болестта има второ име - бяло листно петно. Той е познат на много градинари и градинари, защото много многогодишни култури са податливи на болести в периоди на висока влажност и високи температури на въздуха.В процеса на развитие на болестта сивите петна пожълтяват, около тях се появява червеникава граница.

За лечение използвайте средствата, с които се третират листата и стъблата. Активните вещества на препаратите действат не само на повърхността на растенията, но също така проникват в стъблата. Защитата се разпростира и върху нови издънки, които се появяват след обработки с такива агенти като "Oksikhom", "Acidan".

Септория флокс

Мърлява стотинка (лат. Philaenus spumarius Larve)

Вредителите живеят в градини върху културни растения, ливади, гори, паркове.

Ако колонията на вредителите не е многобройна, тогава борбата с нея може да се води ръчно, като се откъсват листата и стъблата с признаци на гнездене на стотинки - образуването на пенеста лепкава субстанция, вътре в която живеят ларви на насекоми.

Но е трудно да се следи възрастните насекоми, те могат да скочат от храста и да се скрият. Следователно многобройни колонии от насекоми се унищожават с помощта на химически инсектициди. Народните лекарства, като отвари от стръкове и цветя от вратига, пелин, чесън, могат да изплашат възрастно насекомо, но няма да е възможно да унищожат неговите ларви.

Флокс: контрол на вредителите и превенция на болести

Превенцията на флоксните заболявания и тяхната защита от вредители ще бъде успешна, ако преди засаждането на разсад от флокс на постоянно място за отглеждане се извърши работа по дезинфекция на растенията и почвата от патогени и ларви на насекоми.

Важно! Не можете да отглеждате флокс на едно и също място повече от 3-4 години.

Адекватното поливане и навременното подхранване ще повишат устойчивостта на растенията към болести и вредители.

През есента е необходимо да се изкопае почвата на дълбочина 30-40 см. Опадналите листа и растителните остатъци трябва да бъдат премахнати от градината, предотвратявайки зимуването на патогени в тях. Растенията могат да бъдат засадени до флокса, който с острата си миризма ще изплаши вредителите.

Растенията трябва периодично да се третират с химически агенти, предназначени за профилактика на болести - фунгициди "Максим", "Витарос", "Топаз", "Скор".

Листна болест

Причинителят на заболяването са гъбички от рода Alternaria (Alternaria tenuis).

На първо място, те населяват флокс листа, образувайки върху тях кафяви заоблени петна. След известно време броят на петна се увеличава, те се комбинират в едно място, листните плочи изсъхват, листата падат, стъблата на флокса са напълно голи. За профилактика на болести през пролетта, цветята се третират със системни фунгициди, по-специално за тази цел можете да използвате "Fundazol".

Листна болест

Пъстра

Това заболяване е нелечимо, възниква поради ефекта на мозаечния вирус върху образуването на оцветяващи пигменти в венчелистчетата.

Вирусът елиминира сортовите черти на цветята. Разнообразието се предава от насекоми със сок и цветен прашец. Също така се разпространява със семена от флокс. Вирусната инфекция може да се определи чрез сравнение с референтни растения.

Пъстра флокс

Жълтеница

Когато се появи фактът на недоразвитие на флокс храсти, къдравост и хлороза на листата, опитни градинари диагностицират: микроорганизми от класа на бактериите - микоплазма, заселили се върху флокса.

Опасенията, че флоксните листа стават напълно жълти, как да се лекуват заболявания, защо флоксът не цъфти, са оправдани.

Внимание! Микоплазмозата практически не се лекува. Растенията се унищожават, земята под тях се дезинфекцира.

Но има решение на проблема как да се лекува флокс хлороза, ако е възникнала поради неправилна грижа за цветята. Жълтият връх на младо листо на стъблото на флокса показва, че му липсва желязо. С увеличаване на броя на такива листа, растенията се хранят със сложни торове, тъй като е трудно да се определи без лабораторни изследвания от какви минерали се нуждаят растенията.

Флокс жълтеница

Нишковидност на листата

Признаците за промяна във външната структура на листата, превръщането на техните листни плочи в нишковидни образувания с вълнообразни ръбове показват, че растението е нападнато от вирус на краставична мозайка или е обитавано от нематоди.

В последния случай промяната в листата се случва главно в центъра и в горната част на стъблото. Растенията, заразени с вируса, не цъфтят, не увеличават растежа си и бързо умират.

Пъстра

Болестта се характеризира с появата на бели ивици по листата и венчелистчетата на цветята. Влияе върху времето на цъфтеж и формата на флокс листата.

Диагностиката на заболяването е трудна, тя се определя от външните показатели на модела и цвета на венчелистчетата. На болните растения моделите са разположени неравномерно. Болестта се предава по наследство и влошава сортовите показатели на цветята.

Дрънкалка

Показатели за заболяването са пръстени и полупръстени, ивици, полукръгли петна, които се появяват на листата на фона на промяна в цвета им от зелен до светложълт. Броят на петна се увеличава, растежът на растенията спира. Причината за заболяването е патогенът Тютюневият дрънкал вирус.

Охлюви

Мекотелите, които включват сухоземни охлюви, обичат да ядат млади листа и издънки, пъпки от флокс. Освен това те са носители на инфекциозни агенти.

Невъзможно е да видите охлюви през деня, те се крият в земята, под камъни и други заслони. Ако разпространявате капани около градината под формата на парчета дебел картон, шисти, тогава можете ръчно да събирате тези вредители.

Внимание! За унищожаване на охлюви се използват гранулирани инсектициди ("Antislime"), които се поставят на повърхността на почвата.

Кръстоцветна черна бълха

Вредители от семейство листни бръмбари - черни кръстоцветни бълхи - живеят в повърхностния слой на почвата, паразитират по клоните и листата на кръстоцветните растения.

Кръстоцветна бълха

От ранна пролет те ядат издънките и листата на флокса, през лятото добавят пъпки и цветни листенца към диетата си. Флоксният храст може да умре от множество повреди.

За унищожаване на вредителя, прах на почвата и храстите със смес от тютюнев прах и дървесна пепел се извършва суха гасена вар.

Гъсеници

Членовете на семейство Noctuidae - различни видове пеперуди-лъжички - снасят яйцата си върху стъблата на растенията.

Лъжичка пеперуда

Гъсениците, излизащи от яйцата, ядат пъпки, цветя и стъбла на флокс. За да унищожите вредителите, използвайте препаратите "Карате", "Fastak", извършете ръчно събиране на насекоми.

Превантивно третиране на посадъчен материал

Резници, разсад, семена от флокс се третират с лекарства, които предотвратяват образуването на гниене, унищожават различни видове патогени.

Тези лекарства включват биологични препарати:

 • "Актофит",
 • "Лепидоцид"
 • "Фитодоктор",
 • Fitoverm.

Профилактика на заболяванията

За да не боледуват растенията, трябва да се грижат добре за тях. Почвата в районите, където растат цветята, редовно се плеви, освобождава се от растителни остатъци, мулчира, ако е необходимо, за да се поддържа достатъчно влага в кореновата зона на растенията, опложда се и се вземат мерки за защита срещу вредители - носители на инфекции.

Многоцветен флокс

Болните храсти унищожават и дезинфекцират почвата. За да се предотврати разпространението на патогени, се извършват редовни инспекции на растенията, отстраняват се листата и стъблата с най-малките признаци на заболяването.

Въпреки че флоксите са доста непретенциозни растения, ако не отделяте време и пари, за да се грижите за тях, едва ли ще бъде възможно да се постигне, че такива представители на тези цветя цъфтят в градината, на която всички без изключение биха се възхищавали.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина