Защо фуксията оставя къдрици навътре - какво да правя

Фуксията е добре дошло цвете във всеки дом, стремящо се към комфорт. Понякога й се случват неща, които озадачават любителя ботаник, който се грижи за нея. Защо фуксията оставя къдрици навътре, какво да направя? Дори неопитен собственик може да реши този проблем.

Фуксията е изпуснала всички листа и изсъхва, въпреки че поливам добре, кажете ми как да спестя

Подобно явление е сигнал за неблагоприятна ситуация около растението. Трудно е да се идентифицират първопричините, но е необходимо. В екстремни случаи, когато растението умре, трябва да направите следното:

 1. Изгорете земята и останките от растението или, след като сте херметично опаковани, ги хвърлете в контейнер за боклук.
 2. Измийте и дезинфекцирайте добре саксията.
 3. Купете нов посадъчен материал и вземете предпазни мерки по време на засаждането.
 4. Третирайте растенията в съседни саксии и почвата в тях с фунгициди (противогъбични средства).

Фуксия - декорация на дома

Причини за падане на листата

Всеки цветар се чудеше защо фуксията хвърля листа, какво да прави? Няма категоричен отговор. Падането на листа може да бъде причинено от:

 • неблагоприятно ниска или висока температура, влажност на въздуха;
 • изсъхване на почвата;
 • недостатъчно осветление;
 • заболявания;
 • вредители;
 • липса на хранене или излишен тор;
 • възрастта на листата.

Фуксията хвърля листа

Определяне на причината по външни признаци

За да разпознаете безпогрешно причините за всички възможни нещастия от фуксия, не е нужно да сте учен или да имате собствена лаборатория. Чрез външните характеристики на лезиите може да се определи правилната причина. Следното е често срещано:

 • Листата са жълти, сухи, опадащи. Земята е суха. Пръскането с вода не се извършва. От долната страна на листа има паяжини. Паяк акари работи.
 • Плака върху вегетативни органи, язви, пустули (кухини по листата, пълни със спори), напукване, гниене, зацапване, израстъци са резултат от действието на гъбички, вируси, които заразяват основните тъкани на растението.
 • Изсъхване, усукване на целия лист в тръба или ръбовете му, смъртта на част или цялото растение - инфекция с гъбички, които заразяват кръвоносните съдове.

Листа ръжда

Болести и вредители

Защо фуксията изсъхва в саксия обикновено е виновна за гъбични и вирусни заболявания:

 • Гниенето прави листата недоразвити и бледи, като лесно падат.
 • Първо ръждата се появява от долната страна на листа като оранжево-кафяви спорови петна. След това отива към горната повърхност. Листата на фуксия започват да кафяви или пожълтяват, падат.
 • Ботритисната гъбичка се идентифицира като сивкавокафява плесен. Тогава цветята стават петнисти и безцветни. Бъбреците започват да не се отварят и да гният. Листата и стъблата изсъхват.
 • Гъбата на вертицилиум увяхва причинява изсъхване, извиване, обезцветяване и умиране на листата.Той се различава от другите гъби по това, че при мек климат, когато топлината все още не е набрала скорост, човек може да подозира съществуването му, когато се сблъска с изсъхнали или изсъхнали екземпляри.

Важно! Много е трудно да се справите с гъбички. За да не се налага да третирате растението, се препоръчва да се обърне специално внимание на процеса на засаждане. Прилагането на фунгициди е наистина ефективно за посадъчния материал, тъй като по това време се обработват много малки площи. Вероятността пръскането с лекарството да не проникне дори милиметър от повърхността под листа или в пазвите на стъблата е практически 0.

Листата на фуксия падат, какво да направя? Предпоставка за обработка на цветя е разпаряването на почвата и премахването на остатъците от мъртви или отсечени растения от всякакъв вид, растящи в квартала.

Когато засаждате фуксия през топлия сезон на открито, всичко става по-сложно. Единственият наличен в момента начин за борба с гъбичките на увяхването на вертицилиум е затоплянето на почвата:

 1. Изкопайте земята.
 2. Намокрете го с вода.
 3. Покрийте с прозрачен филм и заровете краищата.

Засегнато от гъбички растение

Ако има поне 3 седмици (за предпочитане 5) ярко слънце и висока температура, гъбичките ще умрат. За да се намали разпространението на това заболяване, засегнатите растения се унищожават и на тяхно място се засаждат само устойчиви видове. Посребрените листа, изпражненията, обезцветените листенца са признаци, че малките трипси са жизненоважни. Листни въшки, белокрилки и други издънки оставят подобни следи - лепкави, закърнели листа, като че ли са склонни да се свият в малка топка.

Недостатъчно поливане

Водата играе критична роля в живота на фуксията. Тя е:

 • осигурява скованост на органите и ви позволява да поддържате изправено положение;
 • доставя хранителни вещества от корените нагоре по стъблото;
 • участва в фотосинтезата за създаване на храна и енергия.

Признаци на недостиг на вода:

 • изсъхване;
 • суха почва;
 • върховете, ръбовете, цели листа стават кафяви, започват да се свиват и изсъхват;
 • бавен растеж.

Липса на хранителни вещества

Фуксията е чувствителна към плодородието на почвата. Влиянието на липсата на основни микроелементи влияе върху скоростта на растеж на растението.

Липса на желязо и други микроелементи

Последствията от липсата на микроелементи се проявяват:

 • Калий. Отслабване на имунитета, недоразвитие на корените, намаляване на абсорбцията на вода и хранителни вещества. Малки дупки в остаряващите листа.
 • Фосфор. Слаб растеж, липса на цъфтеж. Зачервяване на листата.
 • Азот. Ускоряване на началото на цъфтежа. Листата са бледи на цвят, пожълтяват и падат.
 • Желязо, манган. Обезцветяването на листата се увеличава пропорционално на разстоянието от съдовете.
 • Калций. Тенденцията да се навиват листата с лъжица. 

Забележка! Торът може да е по-малко ефективен в суха и уплътнена почва.

Изисквания към осветлението на растенията

Фуксиите обичат интензивното осветление, но не от директните изгарящи лъчи. Добре е, ако прозорецът е покрит с регулируеми щори. При умерени температури цветето предпочита да е на слънчева светлина. При температури около +30 ℃ и повече. За него сянката е по-добра, ако няма начин да се създаде леко засенчване. Фуксиите с плътни тъмни цветя издържат на по-високи температури от растенията със светли венци.

По-тъмните цветя са по-устойчиви на топлина

Увреждане на кореновата система

Растението може да загуби не повече от ¼ от кореновата си система. Кореновите заболявания могат да се развият с годините, причинявайки отслабване на целия организъм поради недостатъчно хранене и дори неговата смърт. Симптомите на неразположение се проявяват от страната на отсечения корен. Редки листа, които започват да увяхват и потъмняват с времето, трябва да предполагат увреждане на съответния корен.

Причини за нараняване:

 • разрохкване на почвата;
 • продължително или многократно излагане на неблагоприятни условия (излишък или липса на влага, торове).

За да помогнете на растението през труден период може:

 • идеален режим на съдържание;
 • отстраняване на всички умиращи, започващи да изсъхват и отслабени части.

Прекалено сух въздух

Сухият въздух на фуксията не ми харесва. През пролетно-есенния период се изисква да се създаде благоприятен микроклимат около растението, като се избере подходящият метод от следния списък:

 • Инсталирайте овлажнител.
 • Поставете дълбок съд, пълен с камъчета и вода, под всяка саксия с цветя. Саксията трябва да е над нивото на водата.
 • Поставете всички саксии в обща дълбока тава с вода и камъчета, както е описано по-горе. Пропуските могат да бъдат запълнени с елементи за подобряване на композицията.
 • Поне веднъж седмично пръскайте растението с вода със стайна температура.

В условия на кратък светъл ден и ниски температури, фуксията се поддържа в относителна сухота. Увеличението на влажността и количеството топлина започва през февруари.

Реакция на предозиране на тор

Както всички растения, фуксията има тенденция да абсорбира повече хранителни вещества, отколкото е необходимо, за да я поддържа жива и в добро здраве. Поразително потвърждение на този факт е напукването на плодовете на дърветата и градинските култури в резултат на прекомерните дъждове.

Прекомерното торене може да доведе до увеличен растеж на вегетативна маса с недостатъчно развитие на корените. Последицата ще бъде недостиг на вода и хранене за вече съществуващи органи. В резултат броят на цветовете ще намалее драстично. Листата ще започнат да увяхват и пожълтяват. Първо ръбовете стават кафяви, а след това целият лист. Листата падат и растежът се забавя. Възползвайки се от отслабването на защитните сили на организма, атакуват болести и смучещи насекоми.

Друг ефект е натрупването на водоразтворими соли в почвата, което води до промяна в рН на почвата. Избягването на неутрално pH във всяка посока затруднява растението да извлича храна от почвата (включително водата). Промяната в ситуацията унищожава полезните микроорганизми в земята.

Допълнителна информация. Предимството на естествените органични торове е, че те освобождават хранителни вещества по-бавно, по-съобразени със скоростта на растеж на растението. Неорганичните вещества се доставят незабавно в количествата, които съдовата система е в състояние да транспортира с физиологичен разтвор. Всъщност дори изследваните негативни аспекти на предозирането на торенето са много повече.

Правила за грижи по време на периода на цъфтеж

За да цъфти фуксията, тя се прищипва и отрязва. 6-8 седмици след пролетни щипки, храстът се превръща в истинска украса на стаята. Ако искате растението да е покрито с цветя поне през цялото лято, трябва да продължите да отрязвате цъфтящите клони и да прищипите младите. Ако старите кълнове не бъдат отрязани, те просто ще унищожат естетическото въздействие на фуксията като едно от най-изящните цветя в света.

Важно! Цветята се образуват само на нови издънки.

Количеството торове, приложени с началото на цъфтежа, намалява, но не спира, тъй като са необходими големи енергийни разходи не само за развитието на пъпки, но и за растежа на стъблата.

Изисквания за поливане на растенията

Почвата, в която расте фуксия, трябва да бъде постоянно влажна и добре дренирана. Обичайният режим на поливане е 1 път на ден до самия спад на жизнената активност в края на есента. Тогава, в зависимост от относителната влажност в помещението, може да са достатъчни 2 поливки на месец.

Ако фуксията изтръпне в жегата, тя се полива 2 пъти на ден, като се проверява съдържанието на влага в почвата, като се потапя пръст в нея. Но не трябва да се допуска излишна влага, за да не се прекъсне достъпа на корените до кислород. Най-добре е да преместите растението в сенчеста зона.

В горещо време листата от фуксия стават летаргични и увиснали.

Ако това се повтаря няколко дни подред и през нощта цветето се възстановява, тогава причината за това явление е липсата на влага, тъй като в жегата процесите на изпаряване надвишават възможността за абсорбиране на вода от растението. В този случай пръскането ще бъде спасение. Колкото по-често, толкова по-добре.Единственото условие е да се гарантира, че в резултат не се образуват изгаряния на листа. Това е възможно, ако след пръскане с вода мократа зеленина е изложена на пряка слънчева светлина.

Фуксията със светъл цвят е взискателна към условията на живот

Но гъбичките, от които има стотици разновидности, също могат да причинят подобни симптоми. Те оцеляват както в Арктика, така и в най-горещото време в пустинята. Идеалните условия за размножаване за тях са температури 25-30 ℃ над нулата с висока влажност. Спорите на гъбата се задържат в почвените отломки в продължение на много години. Семената също могат да бъдат източник на инфекция. В резултат на заразяване със семена растението се разболява дори при ниски температури. Болестта се разпространява нагоре от корените, поради което фуксията изсъхва.

Важно! Нараняванията по време на засаждане-трансплантация от ухапвания от насекоми могат да провокират заболяването.

Признаци на залива

Излишната вода лишава растението от кислород, попаднал между почвените частици. Признаци, които могат да означават излишък на вода в почвата:

 • изсъхване;
 • кафяви върхове на листа;
 • листата са изсъхнали, кафяви, но меки;
 • жълти листа и бавен растеж;
 • пъпките не се отварят, отпадат млади и стари листа;
 • когато пръстът е потопен на дълбочина 3-5 см в земята, се усеща излишък на влага;
 • в тенджерата или тавата има вода.

Как да спасим фуксия след залива

Най-безопасният начин е да извадите растението от саксията и:

 1. Проверете корените, като отрежете всички изгнили.
 2. Увеличете дренажния обем.
 3. Премахнете всички мъртви и започват да изчезват листа.
 4. Изсипете лека почва с нормална влага в саксията.
 5. Отрязва се и се пуска коренът на дръжката, в случай че напоеният екземпляр умре.
 6. Поставете растението на сянка, докато се възстанови.
 7. Поливайте, когато почвата е суха на допир, но не я изсушавайте.
 8. Не внасяйте торове до пълно възстановяване.
 9. Третирайте с фунгицид, за да поддържате имунитета.

До една седмица ще стане ясно дали заводът е реанимиран.

Как да предотвратите повторното възникване на проблема

За да не се сблъскате с повторение на залива, трябва:

 • сондирайте почвата през цялото време и поливайте само когато започне да изсъхва;
 • поливайте растението рано сутрин, особено в жегата;
 • увяхнало, изсъхнало растение не трябва да се полива по никакъв начин, а да се поръсва и засенчва;
 • не торете в жегата.

Както във всеки бизнес, проблемите са неизбежни в процеса на нарастване на фуксията. Но опитът с тяхното преодоляване води до най-добрия резултат. Очарователната фуксия определено ще украси къща или лятна вила.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина