Защо теменужките имат листа, свиващи се навътре

Виолетовото е непретенциозно и много красиво растение. Благодарение на тези качества градинарите често избират цвете за отглеждане на закрито. Но за да може растението да радва с цъфтеж и ярка зеленина, трябва да следвате прости правила за грижи. Недостатъчното поливане, нападение от вредители или неправилно подбрана почва води до факта, че листата на теменужката се навиват. Важно е своевременно да се определи причината за явлението преди началото на смъртта на растенията.

Отговорностите на градинаря, когато се грижи за теменужки

Saintpaulia е много лесно да се отглежда в домашни условия. За да запазите растението здраво, трябва да обърнете внимание на следните точки:

 • Препоръчително е да поливате растението от поднос с топла вода. Не можете да го оставите да падне върху листата.
 • За да цъфти виолетово добре, трябва да му осигурите добро осветление.
 • Температурата на въздуха не трябва да бъде по-ниска от 18 ° C.
 • Веднъж на всеки два месеца листата на теменужката трябва да се избърсват от прах с мека гъба.
 • Почвата трябва да съдържа мъх, пясък и хумус.

Виолетовото е популярно стайно растение

Трябва да оплодите растението само през лятото и есента. През зимата той трябва да си почине от ненужен стрес.

На виолетовото трябва да се осигури допълнително осветление

Защо виолетовите листа се къдрят

Ако на фона на активен растеж в теменужката листата започнат да се свиват в тръба, трябва спешно да вземете мерки. Най-често проблемът възниква на фона на неправилна грижа. Трябва внимателно да изследвате растението, за да идентифицирате допълнителни признаци.

Прекомерно поливане

Това е основната причина листата да започнат да се къдрят. Често неопитните градинари започват активно да поливат растението, когато видят, че то има мудни листа. Всъщност така се проявява излишъкът от влага. Листата губят своята еластичност, те започват да се навиват. Освен това корените започват да гният. Ако не предприемете действия, растението ще умре.

Навиване на листата

Правила за поливане

Редовността на поливането зависи от сезона. През лятото трябва да поливате цветето рано сутрин, докато слънцето започне бързо да изпарява влагата. При много горещо време овлажняването може да се извършва всеки ден. През зимата процедурата се извършва през деня не повече от три пъти седмично.

Ако теменужката е постоянно под изкуствена светлина, тогава времето за поливане няма значение.

Правилно поливане на цветето

Рехабилитация на растенията след прекалено поливане

Ако растението започне да гние и умира поради неправилно поливане, единственият начин да го върнете към живот е чрез презасаждане. Цветето трябва внимателно да се вдигне от саксията и да се проверят корените. Изгнилите части трябва да бъдат отстранени. След това растението се поставя в нова саксия с прясна почва.

Допълнителна информация. Ако е открит проблем с преливането на ранен етап, е необходимо да се намали честотата на процедурата, да се изсуши почвата и да се разхлаби горният й слой. Освен това можете да направите резервна канализация.

Грешна основа

Причината, поради която листата на виолетовата стая се къдрят вътре, може да е грешната почва. Понякога активният растеж на растението се затруднява от излишък на торове или липса на такива.

Почвата трябва да отговаря на следните характеристики:

 • бъдете свободни;
 • абсорбират добре влагата;
 • оставете въздуха да премине.

Въглищата, мъхът, доломитовото брашно са устойчиви на влага. И като бакпулвер можете да вземете пясък или експандирана глина.

Виолетова трансплантация

Как да направите сами почва за теменужки

За да предотвратите навиването на листата поради неправилна почва, можете да го приготвите сами. Има две рецепти:

 1. Вземете една част от виолетовата смес, две части торф, една от мъх сфагнум и половината въглен.
 2. Смесете три части торф с една част хранителна почва, една част вермикулит и половината въглен.

Важно! Ако листата на цветето започнат да се къдрят, можете да използвате други почвени рецепти. Важно е да се следи киселинността на почвата, която не трябва да надвишава 6,5 pH.

Професионални миксове

За правилен растеж на растенията можете да закупите готова почва, която да съдържа всички необходими хранителни вещества. След закупуване на сместа, тя трябва да се калцинира във фурната. Първото подхранване се извършва един месец след засаждането. Популярни готови смеси:

 • „Академия за растеж“ - почва на основата на торф и варовик, обогатена с хранителни вещества, необходими за теменужките;
 • "Bereginya" се счита за най-добрият вариант за отглеждане на Saintpaulias. Почвата се състои от торф, компост, пясък и доломитово брашно.

Ако теменужката не е била трансплантирана дълго време, тя трябва да бъде хранена със сложни минерални съединения.

Готови смеси за цвете

Рехабилитация след трансплантация

За да може растението да оцелее добре при трансплантацията, е необходимо да му се осигурят оптимални условия за растеж:

 • ниво на влажност 50%;
 • средната температура на въздуха е около 21 ° C.

Важно! Саксията с цветя трябва да е на светло място, защитено от течение.

Вредители

Един от най-сериозните проблеми, защо листата на виолетовата се навиват навътре, е инфекция с акари. Това е миниатюрен паразит, който не може да се види с просто око. Той се утаява на дъното на листа. Външно изглежда сякаш е сбор от прах.

Начини за справяне с тях

Мерките за борба с кърлежите трябва да започнат веднага след откриване на симптоми на инфекция. Ако нищо не се направи, когато листата се извиват, растението бързо ще умре. За да се отървете от вредителя, трябва да направите следното:

 • саксията със засегнатото растение трябва да бъде изолирана от други цветя;
 • всички места, където е намерена плака, трябва да бъдат отрязани с ножица;
 • третирайте цветето с акарициди за стайни растения.

Не винаги е възможно да се справите с паразита за първи път. Може да се наложи повторна обработка.

Инфекция на растение с кърлежи

Последици и рехабилитация след инфекция

Ако сте успели да се справите с акарите, трябва внимателно да наблюдавате състоянието на растението. За да се предотврати появата на проблема отново, е важно да се спазва режимът на поливане и да се следи качеството на почвата.

Предотвратяване на вредители

Можете да избегнете нападения от насекоми, ако използвате превантивни мерки:

 • Веднага след покупката третирайте цветята с акарициди и ги поставяйте под карантина отделно от останалите в продължение на три седмици.
 • Спазвайте правилата за отглеждане на растението.
 • Отстранете всички сухи и стари листа своевременно.
 • Не поставяйте цветя близо един до друг.

Превантивното лечение с лекарства трябва да се извършва в началото на лятото.

Външни фактори

Състоянието на листата на цвете се влияе не само от нарушения на правилата за грижи, но и от отрицателни външни фактори.

Сух въздух

Теменужките не понасят добре сухия въздух. Този проблем е най-спешен през лятото и през отоплителния сезон. Поради прекомерната сухота на въздуха, листата ще започнат да се навиват навътре и след това ще изсъхнат. Този период е особено труден за влаголюбивите сортове. Стъблата им стават меки, цветето спира да се развива.

Забележка! Оптималното ниво на влажност за теменужки трябва да бъде между 40-50%.Растението се нуждае от специални грижи през зимата.

Чернова

Чистият въздух е важен за нормалното развитие на Сенполия. Но в същото време не можете да оставите цветето в течение. Ако замръзне, листата ще почернеят и върху нея ще се появят ивици. След това листата ще започнат да променят формата си.

Състоянието на листата при теменужките може да се влоши по различни причини: от преовлажняване или неправилно подбрана почва в резултат на нападение от вредители. Но всички проблеми могат да бъдат решени чрез промяна на правилата за грижи. Ако започнете да третирате растението своевременно, тогава можете не само да го спасите, но и да продължите да се наслаждавате на красотата на цъфтежа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина