Здравец у дома - къде е по-добре да се постави в апартамент, в саксия или на перваза на прозореца,

Навремето, когато видяха на прозореца буйна цъфтяща пеларгония, те казаха: „Тук хармонията цари“. Но дали това е така и дали е възможно здравецът да се държи у дома си струва да се разбере. В крайна сметка има мнение, че това растение е в състояние да причини вреда.

Има истински фенове на пеларгония сред цветарите. Има и такива, които се дразнят от миризмата, излъчвана от здравец. Хората, които се интересуват от магия, вярват, че това растение просто трябва да се държи в къщата. Експертите по Фън Шуй препоръчват да изберете правилното място за цветето.

Ползите и вредите от здравец в къщата

Има много видове пеларгония; по отношение на декоративността това е истинска интериорна декорация. Възможно ли е да държите здравец у дома, колко полезен или вреден е? Има аргументи както в полза на плюсовете, така и на минусите от присъствието на пеларгоний в домовете.

Пеларгония в къщата

Полезни свойства на здравец

ПосокаОписание
МикроклиматФитонцидите, отделяни от листата, освежават и обеззаразяват въздуха в помещенията. Това изключва болестите на членовете на семейството от настинки и инфекциозни заболявания.

Вдишването на ароматната миризма на пеларгония успокоява нервната система, облекчава раздразнителността. Освен това е чудесно средство за главоболие и безсъние.
Лечебни свойстваВ народната медицина пеларгонията се използва за лечебни отвари:

· От корена - с епилепсия;

· От листата - от ревматизъм, подагра, гастрит, диария;

· От надземната част и корените - за гаргара при ангина и настинки; със стоматит и зъбобол.
Козметика у домаЗа възстановяване на епидермиса с акне и кожни обриви се препоръчват маски, използващи смачкани листа от здравец.
АроматерапияЕтеричните масла се приготвят от части от растението във фармакологията, които имат тонизиращо действие. В малко количество агентът се използва за лечение на:

Среден отит, ринит, тонзилит;

· Измръзване и изгаряния;

· Кръвно налягане и заболявания на сърдечно-съдовата система;

· Нарушаване на хормоналния баланс.

Етеричното масло може да помогне за облекчаване на менструалната болка. Няколко капки, добавени към водата, са добро средство за лечение на целулит, кожни обриви и акне.

Важно! Препаратите от здравец не трябва да се приемат на гладно. Етеричните масла не трябва да се използват повече от 3 седмици.

Етерично масло от здравец

Въпреки такъв списък с предимства, в някои случаи пеларгониумът може да бъде вреден, когато:

 • хронични заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • остър гастрит и язва;
 • повишен вискозитет на кръвта;
 • тромбофлебит;
 • бременност и кърмене.

На възрастните хора и децата не се препоръчва да използват лекарства с пеларгоний вътре. Допуска се само външна употреба, като се отчита липсата на алергия към естери на здравец.

Къде да сложите цветето

След претегляне на всички плюсове и минуси се определя дали е необходим здравец и дали е възможно да се държи растение в къщата. Ако искате да украсите интериора с ярко цъфтяща пеларгония, трябва да помислите къде ще бъде най-удобно.

За да може растението да има положителен ефект върху домашната енергия, да успокои нервите и да създаде радостно настроение, те подхождат към избора на място за закрито цвете от гледна точка на Фън Шуй.Науката препоръчва да се показват саксии с здравец на прозореца, обърнат към югоизток.

Опитните производители на цветя вярват, че пеларгонията е непретенциозна при избора на място, така че може да бъде поставена във всяка стая, независимо от местоположението на прозорците. Но честото преселване на цвета влияе негативно на неговото „настроение“.

Забележка! Ако растението започне да мирише грубо след преместването, по-добре е да го оставите на същото място.

В частна къща през лятото пеларгонията се засажда на цветна леха. Следвайки източните учения, най-доброто място за здравец ще бъдат саксиите, монтирани от двете страни на входната врата. Това ще помогне да защитите дома си от лоша енергия. Желателно е това да са цветя с червени венчелистчета. Те се виждат отдалеч и според легендите плашат привличащите вниманието хора.

Засадете на негово място

Ако вземем предвид функционалността на помещенията, тогава здравецът ще бъде прав навсякъде:

 • в хола цветето ще създаде доброжелателна, спокойна атмосфера;
 • в спалнята ще настроите съпрузите в романтично настроение;
 • в детската стая ще осигури здравословен сън и ще стимулира учениците към творческия процес;
 • в кухнята здравецът е полезен за подобряване на храносмилането.

Ако има прозорци в банята и коридора, тогава и тук ще е подходяща пеларгония. След като сте поставили здравец около къщата, не е нужно да се притеснявате, че семейството ще се дразни от мухи, комари и други вредни насекоми.

Забележка! Хората, които са чувствителни към миризми, но не искат да се разделят с пеларгония, не трябва да държат цвете в онези стаи, където почиват и работят.

Мушкато в саксии

Има такива, които обичат да отглеждат стайни цветя в неизвестност. Пеларгонията може да се засажда и в саксии. За този вариант са подходящи само определени сортове от групата на катерещите се (ампелни) растения.

Пеларгония в саксии

Мушкатото се окачва в саксия ниско и се поставя възможно най-близо до слънчевата светлина, като се избира източен прозорец за лятото, надвишаващ на юг за зимата.

Мушкато под изкуствено осветление

Не всеки апартамент има прозорци, обърнати в правилната посока. Ако любовницата е принудена да държи пеларгония на северния перваз на прозореца, растението няма да има достатъчно слънчева светлина. Следователно ще е необходимо допълнително осветяване с фитолампа или флуоресцентно устройство.

Алергенност

Специфичната миризма на пеларгония кара тревожните хора да се тревожат. За тях въпросът: алергенен здравец ли е, е жизненоважен. Растението-алерген, което стои на перваза на прозореца, може да причини хрема, възпалено гърло и кашлица. Това важи особено за пеларгония с бели съцветия. При твърде податливи хора контактът с цвете в саксия може да доведе до оток на Квинке.

Знаци и суеверия

Вътрешният здравец пеларгоний е заобиколен от много суеверия. Някои от тях са свързани със семейното благополучие, други със спокойствието, а трети с финансовия успех. Дори това да е просто празно мнение на обикновените хора, струва си да им обърнете внимание.

Ако човек вярва в магическите свойства на растението, той неволно се настройва на желания резултат. Това го принуждава да действа в определена посока (понякога несъзнателно).

Признаци и суеверия за любовта и семейното щастие

Научно доказано е, че пеларгонията със своя фитонциден излъчващ аромат е способен да потуши изблиците на гняв. Колкото повече негативни емоции здравецът приема в себе си, толкова по-великолепно ще цъфти. Така сигнализирайки, че в къщата цари мир.

Хора, които не знаят за научната основа на това явление, са дарили растението с магически свойства, променяйки причината и резултата на места. Те са сигурни, че ако в къщата се появи здравец, щастието ще се настани там. Доказателство за това са народните признаци, които също вземат предвид цветовите нюанси.

Мушкато и семейното щастие

Цветен сянкаСуеверие
РозовПеларгонията носи любов, щастие и брак в дома.

Растението ще предпазва от кавги и любовни заклинания на зли съперници, спасявайки съпрузите от раздяла.

Розовият здравец ще помогне на човек да се ожени успешно, а момиче няма да седи в булки. Ако растението е цъфнало, е време да се приготвите за сватбата.

На креативните хора се гарантира признание за таланта им, а на земните хора - късмет в бизнеса.
БялПомага за справяне с безплодието. Тази пеларгония се препоръчва да бъде поставена в спалнята на съпрузи, които безуспешно се опитват да заченат дете. Ако растението е дало пищен цвят, очаквайте скоро попълване в семейството.

Бялото ще предпази невинно момиче от зли духове и малтретиране.

Ако поставите здравец в детската стая, бебето ще расте спокойно и сънят му ще бъде здрав.
ЛюлякКогато здравецът цъфти великолепно, изчакайте силно приятелство в къщата от векове.

Това също е знак, че собственикът ще бъде заобиколен от голяма чест и уважение.
червенТова е символ на лоялност и истинска любов.

На младите се гарантира взаимност на чувствата. Помага на женените хора да запазят своята красота и младост.

Ако носите със себе си торба изсушени червени листенца, лесно е да се срещнете с годежа си.

Символ на невинност

Въз основа на описаните суеверия може да се надяваме, че пеларгонията от всякакъв нюанс ще привлече любовта в живота и ще направи хората щастливи.

Истинският смисъл е, че здравецът в къщата е атрибут на ароматерапията. Това е ефирният аромат, който създава релаксираща, уютна атмосфера, настройвайки обитателите на позитивно настроение.

Мушкатото губи

Колкото по-буйно е растението, толкова повече негативизъм успя да неутрализира. Ако пеларгонията е спряла да цъфти и изсъхва, причината е не е нарушение на условията на селскостопанската технология, трябва да помислите за причините:

 1. Къщата има твърде сериозни проблеми, с които здравецът не може да се справи сам. Собствениците трябва да анализират събитията от последните дни (седмици), които привлякоха негативизъм към семейството.
 2. Може би предишния ден в къщата имаше много гости, сред тях имаше недоброжелатели, завистници или хора с лоша енергия.
 3. Пеларгонията е чувствителна и към физическото състояние на членовете на семейството. Закърнелото състояние на цветето може да означава предстоящо заболяване, дори ако то все още е в латентен етап. Червеният здравец може дори да предвиди рак.
 4. Мушкатото също може да изсъхне, защото нечие друго нещо, обвинено в щети, е влязло в къщата. Ако конспирацията е силна, за Pelargonium е трудно да се справи с такава енергия.

Колко верни са признаците защо пеларгонията изсъхва, всеки собственик ще реши сам. Но не боли да анализирате живота си, отношенията си с другите.

Пеларгонията се хаби

Полезни и магически свойства на растението

От горното става ясно защо е необходим здравец в къщата. Реалистите виждат лечебни ползи в нейно присъствие. Хората, които вярват в отвъдното, даряват пеларгонията с магия, която може не само да поддържа положителна енергия в къщата, но и да привлича материално благосъстояние.

Как да привлечем пари

В старите дни здравецът е бил на почит от търговци и банкери, вярвайки, че силата на растението привлича богатство. За да проверите това, препоръчително е да използвате един от следните методи:

 • носете малка чанта от платно със сухи цветя от здравец в портфейла или джоба на гърдите си;
 • можете да изцедите сок от листата или да си купите етерично масло от пеларгоний и да смажете вътрешността на портфейла с него;
 • ако се предвижда важна сделка, се препоръчва предния ден да се търка прясно листо бял здравец с пръстите на работната ръка;
 • струва си да донесете цвете със себе си в предприятието и да го инсталирате близо до работното място; това ще ви помогне да се настроите на творческия процес и да го направите продуктивен (в материален смисъл също); помагат на офис служители с кариера.

Забележка! За да постигнете високо материално благосъстояние и да привлечете пари в къщата, цветята трябва да излъчват аромат. Това е възможно при правилна грижа за стайните растения.

Мушкато и знаците на зодиака

Пеларгониумът е почитан от любителите на астрологията. Смята се, че растението, подобно на Луната, оказва влияние върху съдбата на хората. Мушкатото засяга всеки знак по свой начин:

 • За Скорпиони, Раци и Риби е необходимо цвете за отпускане и избавяне от стреса от работния ден;
 • Пеларгонията енергизира Козирози, Лвов и Стрелцов;
 • Водолей, Овен, Телец ще ви създаде романтично настроение;
 • Близнаци, Дева и Лъв ще помогнат да се отървете от мързела.

Независимо от знака на зодиака, здравецът ще бъде добра защита срещу негативизъм отвън и талисман срещу зли магии. Цветето помага да се развие чувство за хумор, да се отървете от комплексите и придава самочувствие.

Азалия - партньор на здравец

Допълнителна информация. Магическият ефект на пеларгония ще бъде засилен от азалиите, стоящи наблизо - цветя, подобни на здравец по своята енергия.

Полезни характеристики

Дали твърденията за магическите способности на пеларгонията са верни, но фактът, че наличието на цветя от здравец унищожава негатива в стаята, е факт. Както и факта, че растението с право може да бъде наречено „народен лечител“.

Използват се всички части на храста (корени, цветя, листа), съдържащи танини, пектин, захар, нишесте, галова киселина, смола и много други полезни химични елементи. Благодарение на тях пеларгонията има бактерицидни, антивирусни, антисептични, диуретични свойства. В народната медицина обхватът на приложение на здравец е доста голям:

 • с негова помощ можете да облекчите подуването, да спрете кръвта и да облекчите болката;
 • пеларгониумът е добро лекарство за диабет;
 • отвари от здравец подобряват притока на кръв, проводимостта на сърдечния мускул, установяват ритъм;
 • при хипертония е достатъчно да прикрепите лист от растение към китката, за да намалите налягането;
 • присъствието на здравец в къщата подобрява физическото състояние на хората, страдащи от проблеми с бъбреците, жлъчния мехур и стомашно-чревния тракт;
 • смачкани листа под формата на компрес през нощта ще облекчат болката, причинена от остеохондроза и радикулит;
 • каша от здравец, приложена върху възпалената област, насърчава бързото заздравяване;
 • разреденият пресен сок ще облекчи болката при отит на средното ухо и ще победи болестта за 3-4 процедури;
 • За възрастните хора здравецът може да помогне за избягване на склероза, болест на Паркинсон и други проблеми, свързани с умствена и физическа активност.

Стайно растение ще облекчи страданието от сериозно заболяване, ако варите чай от цветя от червен здравец. Но не можете да приемате повече от 1 чаша от този продукт на седмица.

Пеларгониумът е истински антидепресант, който облекчава нервното напрежение. Неговото присъствие в къщата е желателно дори там, където не е обичайно да се засаждат цветя. Ако няма алергия към фитонциди, основните миризми не провокират главоболие, струва си да поставите поне една саксия със здравец в апартамента на място, където тя ще бъде ясно видима. Какъв цвят ще се комбинира с интериора, всеки решава, въз основа на собствените си предпочитания.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина