Цветя спатифилум и антуриум - мъжко и женско щастие заедно

Популярните спатифилум и антуриум са местни в тропиците. Външно растенията са доста сходни, дори са придобили народна символика като "мъжко" и "женско" щастие.

Преди да развъждате тези растения у дома, трябва да знаете малко повече за тях.

Как изглеждат спатифилум и антуриум

Най-поразителната разлика между спатифилум и антуриум е в цветята. Първият е нежен и лек, следователно е свързан с жена. Втората има нюанси от бяло до ярко алено, плътно на допир и дори малко твърдо.

Дамско и мъжко щастие

Именно поради такива разлики и външни прилики цветята изглеждат необичайно красиви в интериора. Също така, ароматът на растенията може да се различава в зависимост от сорта, варира от нежен, едва заместен, летлив до подчертан и дори леко тръпчив.

Интересно. Въпреки факта, че и двете растения принадлежат към рода Aroids, те са доста различни по външния си вид.

Знаци и суеверия

Жителите на тропиците свързват Антуриум със смелост и страст. Смята се, че след сватбата младите трябва да държат тези цветя в стаята през целия меден месец. Антуриумът има положителен ефект върху настроението на семейството, облекчава умората след тежка работна седмица, помага за възстановяване след заболяване и дори помага за премахване на някои бактерии.

Според легендата спатифилумът бил представен от богинята Астрата на обикновено момиче в деня на брака си. Богинята влага щастие и радост в растението, след което цветето се свързва с „женско щастие“. Сега се смята, че ако спатифилумът е в къщата, тогава всяко неомъжено момиче ще има щастие, най-важното е да повярвате в силата на цветето.

Различни нюанси на антуриум

Интересно. Тъй като мъжкото и женското щастие не могат да бъдат един без друг, производителите на цветя засаждат тези растения в една саксия.

Има вярвания, че антуриумът изпълнява някои желания и ще отбележи определени събития:

 • ако цветето е цъфнало, тогава в живота на собствениците започва бяла ивица;
 • най-добре е, ако някой даде растението, въпреки че закупеното лично ще донесе много късмет и радост;
 • цвете не само е в състояние да донесе щастие, както и да изглади недоразуменията, но и да ви научи да заобикаляте острите ъгли в семейния живот;
 • ако някой в ​​къщата има сърдечни заболявания, тогава е по-добре да има такова растение, това е особено полезно за здравето на възрастните родители;
 • цветето няма да ви позволи да бъдете тъжни, то ще донесе позитив и радост в къщата;
 • ако мъжът има свързани с възрастта проблеми със здравето на мъжете, тогава това цвете е просто необходимо на перваза на прозореца;
 • когато едно момиче не може да намери сгодени или да се срещне с достоен млад мъж, тогава антуриумът също ще се притече на помощ;
 • момиче с цвете се ожени, тогава спешно трябва да закупите чифт за него - спатифилум;
 • растението помага за увеличаване и поддържане на паричните спестявания.

Интересно. Най-доброто място за антуриум се счита за нощно шкафче, в краен случай - най-близкият перваз на прозореца. Наблизо не трябва да има електрически уреди, те ще откраднат цялата положителна енергия.

Нежен спатифилум

Някои признаци за спатифилум:

 • добър асистент в личните дела за жените;
 • помага да се намери достоен спътник;
 • интересно е, че ако млад мъж харесва момиче, но животът с него не се получава и той не е способен на дългосрочна връзка, растението ще го изплаши;
 • за женените жени ще помогне връзката с любимия мъж да стане по-пълна, по-богата, да научи на уважение и взаимно разбирателство;
 • ако искате да родите дете, то също ще допринесе и ще помогне.

Важно! Цветето помага само на онези, които вярват в неговия подарък, ако не, тогава можем да го считаме за случайност или инцидент, но си заслужава да опитате.

Дали да засаждате спатифилум и антуриум в една саксия

Свързаните цветя все още се нуждаят от различни грижи, което означава, че не се препоръчва засаждането им в една саксия. Достатъчно е просто да поставите растенията до него на перваза на прозореца. Ако цъфтят по едно и също време, тогава наистина щастието няма да закъснее. Благоприятните промени са на прага.

Ако желанието за засаждане на мъжко щастие антуриум, женско щастие спатифилум заедно в една саксия е силно, тогава си струва да изберете удължена версия, в която има възможност за вътрешно разделяне на две части. Това трябва да се направи, в противен случай антуриумът няма да позволи на корените на спатифилума да се развият, а вторият ще умре.

Растителните условия са сходни, но спатифилумът може да понася по-ниски температури. Корените на спатифилум се нуждаят от малко място в саксията, той цъфти едва след като запълни цялото пространство, за антуриум се нуждаете от възможно най-много свободно пространство.

Необичайно засаждане на спатифилум и антуриум

При съвместно отглеждане най-трудният период ще бъде зимуващият период. Обича допълнително осветление спатифилум бяло "женско щастие", антуриумът влиза в хибернация от ноември до февруари.

Грижа за спатифилум и антуриум у дома в една саксия

Отглеждането на спатифилум и антуриум заедно в една саксия ще изисква отлични грижи за всяко от цветята. Въпреки че са роднини, все още има разлики в грижите за тях. Правилното съдържание ще помогне да се създаде уникален тандем от тези растения.

Температура

Спатифилумът ще се чувства добре, ако през лятото температурата е в диапазона от + 210C до 220C, през зимата трябва да се поддържа в границите от + 13-160C. На свой ред антуриумът предпочита по-високи температури и през лятото ще се радва, когато въздухът е + 25-300C, през зимата - + 16-200C.

Ако женското щастие спатифилум, мъжкото щастие антуриум са в същата саксия, тогава ще бъде доста трудно да се наблюдава такава разлика, ще трябва да поддържате температурата на граничните стойности.

Осветление

Отношението към пряката слънчева светлина и при двете растения е доста еднозначно - те не ги харесват. И двамата братя предпочитат дифузна слънчева светлина, полусянка, докато мястото на растеж трябва да е достатъчно светло, без тъмни ъгли.

Важно! Ако антуриумът е мъжко цвете, женското растение спатифилум се поставя на тъмно място, тогава тяхната зеленина ще загуби своята привлекателност, ще стане бледа и не толкова буйна.

Поливане

Поливането е много различно за тези две цветя - "мъжкото щастие" обича умерено поливане, "женското щастие", напротив, - обилно, обилно пръскане през лятото. През зимата антуриумът трябва да се полива не повече от веднъж на всеки 15 дни, спатифилумът се прехвърля на умерено поливане.

Антуриум и спатифилум

Пръскане

Антуриумът не обича да плува, затова е по-добре да не го пръскате, докато спатифилум просто обича да се къпе в слънчев летен ден. Когато засаждате в една саксия, трябва да вземете предвид особеностите на растенията и да извършите внимателно процедурата.

Влажност

И за двете растения е важна висока влажност, тъй като те идват от тропиците. Може да се поддържа с овлажнител или чрез пръскане на въздух около растенията.

Грундиране

Почвата за братски цветя е подобна - слабо кисела с торф и дренаж. Трансплантацията трябва да се извършва не повече от веднъж на всеки три години през пролетта.За спатифилум, дерниста почва, листни с торф, както и хумусна почва с пясък, трябва да се поставят в саксия, дренаж до дъното.

По-добре е Антуриум да вземе хлабав иглолистен субстрат с листна и торфена почва. Поставете дренаж на дъното на саксията, покрийте го с мъх отгоре, което ще помогне да се задържи влагата и растението ще се почувства като у дома си.

Подхранване

Подхранването трябва да се извършва на всеки 3-4 седмици за ароиден или декоративен цъфтеж. Спатифилум ще се нуждае от тази процедура от март до септември; за антуриум най-доброто време за оплождане ще бъде лятото.

Женското цвете спатифилум и мъжкият антуриум са сродни растения, които изглеждат красиво заедно и имат немалко народни признаци, свързани със семейното щастие. Тези растения не само ще украсят къщата, но и ще внесат радост, щастие и море от положително в нея. С необходимите грижи растенията могат лесно да се размножават с помощта на деца.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина