Стайна хортензия - засаждане и грижи у дома

Хортензията е храст с буйни съцветия и големи зелени листа. Обичан от градинари и ландшафтни дизайнери. Има около 80 разновидности. Някои от тях са предназначени за домашно отглеждане, но е важно да се вземат предвид разликите в засаждането и грижите.

Описание на стайна хортензия

Необходимо е да се запознаете с описанието, преди да закупите сорта - някои сортове се различават значително един от друг по височина, размер, цветове и други параметри.

Стайна хортензия

Има ли вътрешни хортензии

Вътрешната хортензия ще украсява всяка стая - буйни съцветия, широки листа със сочен зелен цвят, липса на аромат (следователно не привлича пчели и други насекоми).

Домашните сортове са джудже подвид на градински сортове. Малките храсти се различават значително по височина, въпреки че отделните собственици отглеждат домашни видове до 1,5 m.

Произход

Домашната хортензия е подвид на растението, въведено в Европа през XIV век. Първоначално той е бил предназначен изключително за заможни слоеве от населението - луксозните съцветия са били свързани с богатството и специалното положение на собственика. Хортензията придобива особена популярност в Англия и Франция.

Храстът е широко разпространен в Азия и Америка. Най-голям брой сортове расте в Япония и Китай. Някои устойчиви на замръзване видове се срещат и в Русия - главно в Далечния изток.

По какво се различава от градинската хортензия

Растението изглежда най-познато на парцелите, но няма нужда да се страхувате да отглеждате храсти у дома - домашната хортензия се счита за доста непретенциозно цвете (ако знаете някои нюанси).

Грижите се различават само по мащаб. Вътрешните сортове обичат водата, не толерират екстремни горещини (при лятно време, което е твърде слънчево, по-добре е да го премахнете от перваза на прозореца).

За справка! Основната разлика между градинската и стайната хортензия е размерът, някои сортове растат само до 20 см.

Характеристики на

Запознатите с градинската хортензия знаят, че това е голям храст с буйни съцветия от различни нюанси. Популярни имена - "съдба", "булка". Миниатюрните сортове практически не се различават:

 • съцветията са сферични, цветята са с гроздовидна форма, под формата на "чадър", щитовидна;
 • листата са големи, наситени в зелено, обрамчени с малки зъби;
 • кореновата система се развива бързо (често се вижда от под земята в саксии).

При правилна резитба листата са подредени на купчина отдолу, а цветята цъфтят отгоре, образувайки ярка капачка.

Предимства и недостатъци

Хортензията е специално цвете. За да не съсипете растението, трябва да знаете за основните правила и изисквания за грижи.

Цветя от лилава хортензия отблизо

Недостатъци на храсти:

 • повишени изисквания за киселинност и състав на почвата (резки промени, излишък или отсъствие на минерали води до пълно отсъствие на съцветия, смърт на храста);
 • обилно поливане - хортензията трябва да се полива често (оставянето й за няколко дни заради пътуването няма да работи);
 • необходимостта от постоянно място на растеж - растението не обича чести трансплантации, промяна в местообитанието му.

За някои производители подстригването може да бъде трудно - това често плаши начинаещите. Не трябва да се притеснявате, много продукти за грижа се продават готови, най-важното е да се подготвите.

Предимства на вътрешните хортензии:

 • липса на аромат - не привлича пчели, други насекоми;
 • ярки, наситени нюанси, които можете да промените сами (от розово до синьо, например);
 • буйни съцветия ще изглеждат страхотно във всеки интериор, привличат вниманието на другите.

Хортензията е многогодишен храст, така че ще радва внимателния собственик няколко години подред.

Най-подходящите сортове хортензия за отглеждане у дома

Няколко десетки сорта са отгледани от животновъди, така че е важно да се „направят запитвания“ преди покупката. Растенията се различават по външен вид и по нюансите на грижите. Експертите препоръчват следните сортове.

 • Компакти

Малък храст с буйна зеленина. Съцветията обикновено са розови или бели (в зависимост от почвата). Благодарение на компетентната резитба тя придобива красива форма с височина до 50 см.

 • Рамарс Марс

Миниатюрен сорт, съцветията достигат диаметър не повече от 20 см. Хортензията в саксия изглежда компактно, необходимо е постоянно подрязване. Особеността на сорта е, че с времето краищата на венчелистчетата придобиват зеленикав оттенък.

 • Мадам Е. Муйер

Сортът расте сферично, оказва се компактен и сферичен. Листата са лъскави, леко стеснени (в сравнение с други видове). Съцветията са плътни, обикновено бели, дълготрайни.

 • Soeur therese

Бушът цъфти рано, през първата половина на юни. Растението достига височина 35-40 см. Съцветията са сферични, правилни, бели. Листата са малки, тъмнозелени.

 • Европа

Декоративен храст джудже, височина не повече от 50 см. Считан за средно голям в своя клас. Чаршафите са големи. Можете да го различите по синия оттенък на венчелистчетата.

 • Червена сензация

Разтегнат храст, но достатъчно гъст, за да расте без опора. Листата са лъскави, яркозелени. Ако следвате препоръчаната киселинност, цветята ще бъдат червени.

Внимание! Ако в почвата се добави стипца, цветята ще придобият лилав или бургундски оттенък.

 • Прайм

Купчина, едролистен храст, сферичен, леко сплескан. Съцветията достигат 18 см в диаметър, малки цветя - до 3,5 см, обикновено розови. Стъблата растат до 25 см.

Стайна хортензия Prime

 • Мис Саори

Сортът се появи през 2013 г. благодарение на японските животновъди. Голям храст - височината и ширината достигат 100 см. Издънките са силно разклонени. Съцветията са розови.

За справка! Характеристика - не променя цвета на цветята, когато киселинността на почвата се промени.

 • Бавария

Цъфти от юни до октомври. Храстът може да се отглежда до 1,5 м. Съцветията са големи - до 20 см.

Цъфти обилно, цветът на венчелистчетата е син.

Как да трансплантирате домашна хортензия в саксия след покупка

Домашните грижи и поддръжка започват от момента на първата трансплантация след покупката. Растението се препоръчва да се пресажда ежегодно, правилата са едни и същи. Саксия, почва, дренаж, хранене трябва да бъдат закупени предварително.

Избор на капацитет

Хортензиите се продават в саксия, която не може да се кърми. Необходима е трансплантация веднага след покупката. Избира се нов контейнер въз основа на размера на разсада. Саксията трябва да е широка и плитка.

Внимание! Хортензиите не се трансплантират в дълбоки контейнери. Кореновата система на растението е плитка, дълбочината ще причини застой на водата, развитие на болести и паразити.

Изисквания към земята

Домашните грижи за стайна хортензия включват избора на определена почва. Растението не понася алкална почва. Земя с висока киселинност ще осигури добър растеж и енергичен цъфтеж.

Можете да използвате закупена почва, например за азалии. Топките от експандирана глина са подходящи като дренаж.

Как се засажда

Можете да трансплантирате растението на широка маса, която предварително е покрита с филм или вестник. След това саксията се приготвя. Отдолу се излива дренаж, около 1-2 см. Отгоре се изсипва земя, разпределяйки го до страничните стени на контейнера - необходимо е да се образува яма.

Важна информация! Важно е да проверите закупения разсад за болести на корените. В този случай земята не трябва да се отърсва. Цветето трябва да бъде внимателно засадено в леген с вода, изплакнато с корени и изследвано.

Разсадът се поставя в центъра на саксията. Внимателно придържайки стъблото на растението, поръсете със земя до желаното ниво. Не трябва да е прекалено силно. След засаждането е достатъчно да се напръскат листата от спрей, поливането започва на следващия ден.

Трансплантирайте хортензия след покупка

Хортензия - домашни грижи

Всеки любител на този вид цветя трябва да знае как да се грижи за хортензия в апартамент. Растението се счита за капризно, затова е важно да се вземат предвид определени нюанси.

Контрол на температурата и вентилация

За домашните хортензии е подходяща стайна температура, която обикновено се поддържа в диапазона 18 ... 22 ° C. За зимата е по-добре да пренаредите саксията на по-хладно място (оптималните стойности са 7 ... 9 ° C).

Цветето не толерира течения, поради което при проветряване на стаята е по-добре да премахнете растението от прозореца.

Осветление и поставяне на цветя на перваза на прозореца

Хортензията обича добре осветени места, но не понася пряка слънчева светлина. Ако се държи на перваза на прозореца, вземете предвид посоката на прозореца. Ако е необходимо, създайте допълнително засенчване. В противен случай по листата ще се появят бели петна - изгаряния от ултравиолетово лъчение.

Поливане и пръскане

Когато се грижите за хортензия у дома, важно е да не забравяте за навременното поливане. През лятото растението се полива редовно и обилно, през зимата и есента - умерено.

Водата трябва да е със стайна температура. От време на време може да се добавя лимонов сок (5 капки на литър течност).

Необходимо е пръскане - листа, цветя.

Торене и подхранване

Домашните сортове се нуждаят от редовно попълване на почвата - веднъж на две седмици. Торовете, препоръчани за цъфтящи растения, са подходящи за хортензии.

Внимание! Дозировката, посочена на опаковката, трябва да се спазва стриктно. Прекомерните количества могат да изгорят корените.

Какво да правите, когато хортензията на закрито е избледняла

Буйният цъфтеж завършва през есента, обикновено през октомври. След това растението се подготвя за зимуване.

Избледнелите краища трябва внимателно да се отрежат. Грижите - подхранване, резитба, спазване на режима - не спират през зимата.

Подрязване

Вътрешните сортове също се нуждаят от компетентно формиране, като градинските сортове. Процедурата се провежда два пъти годишно:

 • през есента, в края на цъфтежа, премахнете половината от дължината на стъблата и слабите клони;
 • слабите издънки се изрязват през пролетта.

Понякога горната част на цветето се отстранява. Това помага да направите храста по-буен и заоблен.

Размножаване

Покупката на разсад от магазин е популярна, но не винаги най-добрият вариант. Няма информация за грижи, възможни заболявания, понякога се появяват „изненади“. Хортензията може да се размножава у дома по няколко начина.

Отглеждане от семена

Няма специална подготовка за засаждане на семена от хортензия. Семената се поставят в почвата през февруари. Препоръчваме да използвате малки, отделни контейнери. Почвата се използва закупена или подготвена:

 • хумус, листна или дерниста почва - равни части;
 • торф, пясък - ½ част.

Покрийте саксиите със стъкло. Всеки ден е необходимо да се проветряват и овлажняват посевите. По-добре да се използва спрей бутилка. След появата на първите издънки стъклото може да бъде премахнато.

Резници

Счита се за най-лесния метод за размножаване на храсти. Провежда се в края на зимата. Резниците се отрязват от приосновни издънки - дължина около 8 см, максимум три клона. Долните листове се отстраняват, горните се разрязват наполовина.

Детайлите се поставят в саксии, покрити със стъклени буркани. Проветрявайте всеки ден. Осветлението трябва да е налично, но не на пряка слънчева светлина. Разсадът ще бъде готов след 3-4 седмици.

Размножаване на стайна хортензия с дръжки

Разделяне на храста

Извършва се по време на годишната трансплантация на растения. Важно е внимателно да се отделят стъблата на хортензията, без да се увреждат клоните. Корените и издънките се съкращават малко.

След разделяне храстите се засаждат в отделни саксии. По този начин често се прави комбинация от сортове.

Слоеве

Методът е по-подходящ за градински сортове. Вътрешните хортензии се поставят до пълни със земя саксии. Издънки, нови стъбла се развиват внимателно (развиват се), като се преместват на земята в нов контейнер. За да се предотврати извиването на издънките, те трябва да бъдат фиксирани (например с дървена дръжка).

След 3-4 седмици растението може да се отдели.

Болести и вредители, средства за борба с тях

Всяко култивирано растение е изложено на различни фактори, включително понякога развитието на болести, настъпва колонизация на вредни насекоми. Хортензията не прави изключение, въпреки че се счита за доста издръжливо растение.

Типични болести и вредители:

 • сиво гниене - появява се от прекомерна влажност, листата се обработват с течност от Бордо;
 • брашнеста мана - също от висока влажност, се третира с разтвори, съдържащи мед;
 • листни въшки, паякови акари - появяват се в сух въздух и влажна почва, сапунен разтвор, Karbofos действа срещу насекоми;

Внимание! Ако на храстите се открие нематода, растението ще започне да изсъхва, ще трябва да бъде унищожено. Такъв храст не подлежи на лечение.

Възможно ли е да засадите вътрешна хортензия на открито и как да го направите правилно

Всяко разнообразие от стайна хортензия може да бъде трансплантирано на открито. Процедурата се извършва по същия начин - подготвя се дупка, растението се премества и корените се поръсват със земя.

За да може храстът да се отдалечи по-добре от контейнера, саксията се поставя отстрани, между стените и корените внимателно се изтегля владетел. Важно е да не спирате обилно поливане, хранене на растението.

Не бива да има съмнение дали е възможно да отглеждате хортензия в саксия у дома. Растението изисква внимателни и постоянни грижи, но изобилието от цветя и големи съцветия ще зарадва всеки собственик.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина