Стая традесканция - домашни грижи

Около шейсет вида са обединени в рода Tradescantia, който е кръстен на изкусния фламандски градинар и натуралист Джон Tradescant. Родното място на Традесканция е блатото на Северна и Тропическа Америка. Подобно на други представители на семейство Коммелинови, Tradescantia е непретенциозна, но много сортове не издържат на замръзване, поради което се отглеждат като стайни растения.

Как изглежда, към кое семейство принадлежи

Традесканцията е едно от най-често срещаните стайни растения. Цветята й са малки, скромни. Плодовете са малки, подобни на листа капсули, всяка от които съдържа няколко семена.

Традесканцията се отглежда в оранжерии и на открито.

Растението ампел се използва за озеленяване както на ярко осветени помещения, така и на сенчести помещения. Вътрешната традесканция изглежда добре на високи стойки и във висящи саксии, арки и ниши са украсени с нея. Чрез комбиниране на различни гледки могат да се създадат висящи градини, придаващи на помещението усещане за лекота и въздушност.

Допълнителна информация! Циолковски говори за необходимостта да се използват растения при дълги полети, за да се осигури дишането и храненето на хората. През 1960 г. растителните обекти извършиха първия си космически полет и сред тях беше и Традесканция!

Химичният състав на растението определя способността за пречистване на въздуха от вредни примеси и увеличаване на влажността на външната среда. Фитонцидите, секретирани от Tradescantia, инхибират растежа на гъбички и бактерии.

Традесканцията има ампелни и лечебни свойства, което отдавна е забелязано от народната медицина. Разреден пресен сок се използва за изплакване на болки в гърлото, а носът се измива с бульон. Тинктурите се използват за прочистване на червата. В местата на естествен растеж сокът от цветя се използва като средство за заздравяване на рани, смазвайки с него порязвания и натъртвания.

Домашна грижа за традесканция

Всички вътрешни типове са непретенциозни. Те предпочитат дифузната светлина, а пъстрите сортове са по-взискателни към осветлението. Растат добре в широк температурен диапазон: 12-25 ℃ над нулата. В топла стая със сух въздух е препоръчително растенията да се пръскат. През лятото всички видове могат да бъдат изнесени на балкона или засадени на открито.

Традесканция като декоративна култура

Трансплантация и формиране на храст

Те могат да растат във всякаква почва, но най-подходяща за тях е смес от три части листна земя и по една част от хумус, торф и перлит. За пъстри сортове количеството хумус се намалява наполовина, замествайки го с перлит.

Обърнете внимание! Възрастните екземпляри се трансплантират на всеки две години, като се избира саксия, малко по-голяма от предишната. Засаждането е най-добре през пролетта.

Препоръчва се едновременно подмладяване на растението чрез отрязване на удължените издънки. През годината върховете се прищипват, за да образуват компактен храст. Избледнелите съцветия и повредените издънки се отстраняват незабавно.

Подхранване и поливане

Тори се два пъти месечно със сложен минерален тор. Необходимо е редовно поливане, без застой на влага. През зимата се реже. За да се запази пъстротата, цветята с тази характеристика се подхранват с фосфорно-калиеви торове.

Блум

Ако растението се гледа добре, то може да цъфти по всяко време на годината, но през лятото е най-обилно.Малките цветя на Tradescantia pink, които се образуват в пазвите на листата, му придават специална привлекателност. Има сортове с цветя от бели, розови, сини, лилави нюанси. Студеното зимуване с рядко поливане стимулира цъфтежа.

Цъфтяща традесканция

По време на цъфтежа не са необходими специфични грижи, освен че пръскането трябва да бъде изключено, за да не се повредят цветята. Цъфтящите екземпляри се оплождат редовно.

Размножаване

Традесканцията се вкоренява добре и расте бързо. За да размножите растение, използвайте следните методи:

 • Разделянето на храста се извършва по време на трансплантацията. Бушът се разделя внимателно на две или три части, в зависимост от капацитета му, и се настанява в отделни контейнери. В същото време във всяка част се оставят няколко издънки, за да се образува буйно растение.
 • Нарязването е най-лесният и бърз начин. Изрежете резници с 2-3 възли с остър нож. Растенията бързо се вкореняват както във вода, така и в почвата. Чрез засаждане на няколко резници в саксия бързо се получава декоративен екземпляр.
 • Размножаването със семена е най-трудоемкият вариант. През пролетта семената се засяват в смес от торф и пясък, навлажняват се и се покриват с фолио. За да получите пълноценен храст, ще трябва да изчакате няколко месеца.

Важна информация! По време на размножаването на семена в Tradescantia се наблюдава разделяне на сортовите признаци. Не всички разсад ще изглеждат по същия начин като майчиното растение.

Нарастващи проблеми

Харди традесканция опитомена рядко се разболява и е нападната от вредители. Ако растението е засадено в градината през лятото, може да има проблеми с листни въшки и акари. Охлювите обичат да пируват със сочни листа. През есента, преди да внесете многогодишно растение в къщата, трябва да се третира с инсектоакарициди, например фитоверм.

Сухите ръбове и върховете на листата показват прекомерна сухота на въздуха. В този случай трябва да овлажните въздуха с пулверизатор и да изсипете мокри камъчета в тигана.

Бледият цвят може да бъде резултат както от прекомерно, така и от недостатъчно осветление. Оптималното разположение на традесканцията в стаята се определя емпирично, като се изпробват различни опции.

На бележка! Традесканцията се счита за показател за енергийно благосъстояние в дома. Там, където има слаба енергия, растението пожълтява и губи зеленина без видима причина. Традесканцията прочиства къщата от негативната енергия на мисли и думи на недоброжелатели.

Популярни типове

Поради факта, че периодът на покой на Традесканция не е ясно изразен, те запазват декоративния си ефект през цялата година, за което са особено ценени от производителите на цветя. Следните видове са най-често срещани в растениевъдството на закрито:

 • Белоцветната традесканция (бяла) е подходяща дори за най-сенчестите стаи. Този вид има дълги тревисти издънки с редуващи се малки листа. Листните плочи са овални, с остър връх, меки и лъскави. Има сортове с яркозелени, бяло-зелени и трицветни листа. Цъфти доста рядко, с малки бели цветчета. Използва се като ампелно растение.

Традесканция белоцветна

 • Tradescantia virginiana има изправени стъбла и тъмнозелени тесни листа с дължина 2-3 см. Има екземпляри с цветя от сини, розови, бели и лилави нюанси. Често се използва като градински вид.
 • Деликатната традесканция на Блосфелд се отличава с големи дръжки и сочни, ясно изразени еластични листа с дължина до седем сантиметра. Горната страна на листа е маслинено зелена, долната има люляков оттенък. Цветовете са розови. Бавнорастящи видове, препоръчани за групови цветни композиции.
 • Виолетова традесканция (setcreasia) е растение с излежаващи се пълзящи стъбла и продълговати, заострени листа със зелено-лилав цвят. Обратната страна на листа има по-подчертано лилав цвят. Листата са космат. Розовите цветя контрастират ярко с тъмната зеленина.Този вид се нуждае от добро осветление, в противен случай издънките ще се разтегнат и цветът ще избледнее.
 • Крайречната или миртолистната традесканция расте добре на полусенчести места. Красивите пълзящи лилави стъбла са покрити с много листа, яркозелени отгоре и лилави отдолу. Белите цветя на дълги лилави дръжки се събират в сдвоени къдрици. Използва се като почвено покритие и ампелно растение.
 • Tradescantia sillamontana е компактно, слабо разклоняващо се растение с издънки с дължина не повече от 40 см. Листата са големи, плътни, с гъсто светло опушване на сребрист нюанс. Цветовете са сини или лилави, аксиларни. Устойчиви на суша видове.

Традесканция Силамонтана

 • Традесканцията на Андерсън е името на група хибриди с плоски цветя, събрани в съцветия в краищата на леторастите. Цветът на венчелистчетата е разнообразен, има сортове с полу-двойни цветя. Разклоняващите се стъбла имат ярки ланцетни листа.
 • Дребнолистната традесканция е най-малкият вид. Кръглите листа не надвишават 0,6 см дължина. Въпреки привидната крехкост, растението е непретенциозно, расте бързо и се развива добре при изкуствено осветление.

Допълнителна информация! В резултат на кръстосването на основните видове са получени много ефектни сортове. Разнообразните екземпляри са особено търсени.

Изненадващо добро е разнообразието от крайбрежни Tradescantia Maiden’s Blush, което означава „Blush Blush“. Различава се с розовия цвят на младите листа, които с времето стават зелени.

Търговски момински руж

Друг впечатляващ сорт с подчертана пъстрота е Tradescantia Nanuk. Листата са ярко оцветени, на бяло-розов фон, зелени ивици с различна наситеност на цвета.

Традесканцията лесно се използва в дизайна на помещенията. И двете групи от един и същи вид и комбинации от различни растения изглеждат хармонично. Традесканцията със светла зеленина контрастира ефективно с тъмните листа на фикуса на Черния принц или черния дракон колеус. Случаите с наситено лилав цвят се открояват на фона на светлозелени сингониеви листа.

Непретенциозността и разнообразието от сортове ви позволяват да експериментирате с поставянето на цветето, като използвате различни стелажи, окачени кошници, високи рафтове. По този начин можете да създадете цели каскади от растения в стаите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина