Традесканция Зебрина - домашни грижи

Много къщи отглеждат това декоративно растение, непретенциозно в ежедневието, наречено Tradescantia Zebrin. Цвете от тропиците, то се адаптира добре към домашните условия и не изисква много внимание от собствениците си. Заема отделна ниша в цветарството.

Как изглежда, към кое семейство принадлежи

Растението принадлежи към семейство Коммелинови, ботаническото му име е Tradescantia zebrina. Името се свързва с наличието на надлъжни ивици, придаващи на Tradescantia райест цвят. В цветарството има няколко вида зебрини, най-често срещаният от тях е висящите зебрини. Това е ампелно растение с декоративен ефект. Пълзящите, пълзящи, бързорастящи издънки са с дължина 60-100 см и са покрити с яйцевидно заострени листа.

Традесканция зебрина

Горната част на листата е лъскава, лъскава и двуцветна. Яркочервена ивица се вижда в средата от двете страни на централната вена. Зад него сиво-зелени или сребърни ивици се простират до самия ръб на листа от двете страни. Зад тях, по краищата, цветът е същият като в средата. Дължината на листата достига 7-8 см, ширината е 3 см. Долната им шевна страна, както и гладки стъбла, са боядисани във виолетово-лилав цвят. Височината на растението не надвишава 15 cm.

Накратко за историята на появата

Историята е запазила споменаване на учен на име Джон Традескан. Той живее през седемнадесети век и известно време работи като градинар в двора на английския крал Чарлз I. Ученият се занимава с изследване и отглеждане на растения, донесени в Европа от Америка. Вниманието на Tradescan беше особено привлечено от бързорастящото пълзящо растение, което сега носи неговото име.

Родина на растението

Тропическите гори на Мексико се считат за родното място на цветето. Разпространявайки се естествено, растението е достигнало Южна Америка и Флорида. По-късно той е пренесен в Африка, Австралия, Азия и Европа.

Характеристики на домашните грижи

Tradescantia Zebrina не се нуждае от специални грижи. Тя лесно се адаптира към условията на отглеждане и е толкова непретенциозна, че дори начинаещ в цветарството няма да е трудно да се грижи за нея. Zebrina е подходяща за леко, периодично проветриво помещение, но в горещ ден трябва да се избягва пряка слънчева светлина. През лятото растението се изнася на балкона или верандата, но в същото време е леко засенчено.

Растението обича светлината, но е по-добре да избягвате пряката слънчева светлина

Сокът от раирани листа е много полезен, има заздравяващо рани, противовъзпалително и антисептично действие. Отдавна се смята, че зебрина е вълшебно цвете, което предпазва собствениците си от недоброжелатели, слухове и клюки, а също така пречиства въздуха около себе си.

Важно е да знаете! Лечебните свойства на зебрините привличат домашни любимци. За да се запазят стъблата и листата непокътнати, растението се поставя по-високо.

Температура

Цветът зебрин може да издържа на различни температури, но ще се развива по-бързо на топъл въздух и растежът ще се забави на хладен въздух. Обичайният режим на стая е подходящ: от +18 до +24 ℃. Най-ниската температура, при която растежът все още не се забавя, е +12 ℃.

Осветление

Растението обича светлината, при липсата й издънките започват да избледняват и избледняват. Поставянето на саксии на източните или западните первази е идеално.Сутрешните и вечерните слънчеви лъчи само ще са от полза за растението. През зимата, когато дневните часове стават по-къси от 8 часа, цветето се нуждае от допълнително изкуствено осветление с флуоресцентни лампи.

Поливане

През лятото Tradescantia zebrina лилаво се полива умерено, около 2-3 поливки седмично. За това най-подходяща е омекотена и филтрирана вода. През зимата, ако зебринът е в хладно помещение, развитието на растението се забавя и количеството поливане се намалява. Сухотата на почвата в саксиите служи като ориентир. Между поливанията почвата трябва да изсъхне на дълбочина 1-2 см. Прекомерното поливане за цвете е много по-опасно от липсата на влага. При рядко поливане листата могат да изсъхнат, но след това бързо ще се възстановят. Ако почвата в саксията се поддържа постоянно влажна, корените и стъблата ще започнат да гният и растението ще умре.

Пръскане

При недостатъчна влага листата на зебрин започват да се бръчкат. Поради това саксията с растенията понякога се поставя върху чакъл, напълнен с вода, а листата и издънките се пръскат редовно с пулверизатор. Но ако цветето расте и се развива добре, изобщо не е необходимо да го овлажнявате чрез пръскане. Утаеният върху листата прах се отстранява с влажна гъба или се отмива под душа.

Ако въздухът е сух, трябва да се напръскат листа и стъбла

Влажност

Влажността на въздуха в помещенията трябва да бъде най-малко 60%. Приемливо е, ако саксията се намира до аквариум или друг източник на влага. Наблизо можете да поставите купа с вода.

Грундиране

Почвата се характеризира с неутрално или слабо кисело рН. Трябва да се разхлаби. За да се подготви такава почва, се прави смес от листна земя, хумус, копка и едър речен пясък. Тези компоненти трябва да се приемат в съотношение 2: 1: 1: 1. Можете също така да направите смес от 2 части торф и 1 част едър пясък или перлит. Саксията за засаждане трябва да е дълбока, с отвор за отводняване на дъното.

Подхранване

Zebrin се подхранва със сложни торове, започвайки от пролетта до края на активната фаза на растеж. Трябва да оплождате веднъж на всеки две седмици, излишъкът от торене може да причини бланширане на цвета на листата.

Допълнителна информация! През зимния и есенния период подхранването не се извършва. Болните и отслабени растения също не се оплождат.

Кога и как цъфти

Зебра Традесканция цъфти с малки розово-лилави или лилави цветя, които се появяват по стъблата и пазвите на листата. Цветята са радиално симетрични, всяко с по три листенца.

Цветни форми

Съцветията на растението са с форма на чадър, те са разположени аксиларно. Цветовете са дребни, трилистни. Чашката и венчето са многолистни.

Период на цъфтеж

На открито поле Zebra Tradescantia обикновено цъфти в края на пролетта - началото на лятото. На закрито, ако създадете парникови условия, растението може да цъфти и от началото на септември до февруари.

Зебрина цветя

Подрязване

Стъблата на растението растат бързо, разтягат се и с възрастта клоните стават открити. За да се поддържат декоративни свойства, издънките трябва да бъдат отрязани, придавайки на храста красива форма. Отстраняват се и дръжките с изсъхнали пъпки и стъбла, които започват да изсъхват. Върховете на дългите клони редовно се прищипват, за да направят растението по-компактно и буйно.

Забележка! Подрязването на зебрините трябва да се извършва с ръкавици, тъй като сокът на растението може да раздразни кожата.

Как се умножава

Това растение се размножава по няколко начина:

 • резници;
 • семена;
 • чрез разделяне на растението на части.

Размножаване чрез резници

Методът е най-лесният и ефективен. За резници вземете издънки с дължина 8 см. Желателно е те да имат 3-4 двойки листа. За да стане растението по-буйно, в една саксия се засаждат няколко резници наведнъж.Издънките могат да се вкореняват както в почвата, така и във водата. Те не покриват върха с нищо. Когато резниците се вкоренят и пораснат малко, те се трансплантират в специално подготвена почва.

Размножаване със семена

Счита се за най-трудоемкия начин. През пролетта семената се засяват в съд с пръст, почвата се навлажнява и всичко се покрива отгоре с фолио или стъкло, за да се създаде парников ефект. Контейнерът е инсталиран в стая с добро осветление и отопление. Температурата на въздуха трябва да бъде около +20 ℃. За да се предотврати натрупването на излишна влага, оранжерията се проветрява от време на време. След поникване филмът се отстранява. Разсадът се овлажнява периодично и когато поникне, се трансплантира в саксии.

Разделяне на растенията

Ако храстът е голям, той се разделя на няколко части, разделяйки коренищата. Това обикновено се прави при пресаждане. Всяка от получените части се засажда отделно. Отначало младите разсад се засенчват и се поливат умерено.

Прехвърляне

Трансплантирани, като правило, през пролетта. Контейнерът за трансплантация трябва да е нисък, но широк с отвори в дъното за дренаж. Така че влагата в почвата да не застоява, на дъното на контейнера първо се полага слой експандирана глина или малки камъни и след това почвата се излива. Младите растения се трансплантират веднъж годишно, възрастните - веднъж на две години.

Трансплантация на зебрин

Важно! За да може кореновата система да има достатъчно хранене и място за растеж, разстоянието между корените и стените на контейнера трябва да бъде най-малко 2-5 cm.

Възможни нарастващи проблеми

Основните вредители на Zebra Tradescantia са:

 • паяк;
 • щит;
 • листна въшка.

Наличието на тези насекоми се показва преди всичко от бледността на листата. Ако в междувъзлията се появиха паяжини, не беше без паякови акари. Наличието на щитовидната жлеза може да се идентифицира по характерните плаки от вътрешната страна на листата. Листните въшки предпочитат да пируват с млади издънки.

За борба с вредните насекоми стъблата и листата се измиват със сапунена вода. Но ако поражението вече е тежко, не можете да правите без химикали. Инсектицидите се предлагат във всички цветарски магазини.

Други проблеми

Много е трудно да се повреди растението с неадекватни грижи, но понякога това се случва. Други проблеми обикновено са свързани с неадекватни грижи:

 • ако листата паднат, растението няма достатъчно светлина и вода;
 • цветът им е станал по-избледнял - липсва слънцето;
 • оставя бръчки, придобиват кафяв оттенък - няма достатъчно влага;
 • изсъхват и върховете стават кафяви - въздухът около цветето се нуждае от влага;
 • листата са воднисти и полупрозрачни - почвата не изсъхва и корените започват да гният.

Непретенциозна Зебрина

Ако се окаже, че проблемът е в суха почва, трябва да поливате зебрина и това ще помогне да го съживите. Липсата на светлина си струва да се поправи. Ако става въпрос за корените, оцелелите резници се изрязват и засаждат отново.

Домашните грижи за Tradescantia Zebrina не е трудно да се осигурят. Това е непретенциозно цвете. Изисквайки само малко внимание, той ще украсява къща, апартамент или офис за дълго време, радвайки окото и помагайки да понасяте заболявания.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина