Zamioculcas - трансплантация на доларово дърво

Декоративното растение Zamioculcas е открито и описано през 1828 г. от английския ботаник Конрад Лоджес, който е изучавал тропическата флора. В началото на миналия век директорът на известната европейска ботаническа градина в Берлин Адолф Енглер я нарече Zamioculcas Zamiifolia заради приликата с листата на замията, която живее в тропиците и субтропиците на Америка.

Zamioculcas принадлежи към семейство Aroid. Това цвете идва от Източна Африка, така че не се страхува от парещите лъчи на слънцето. Растението е перфектно овладяно у дома, може да се намери не само в апартаменти, но и в големи офиси. Необичайни цветя и особена корона от zamiokulkas могат да се превърнат в истинска декорация на всяка стая.

Zamioculcas е неразделна част от всеки интериор

Развъждането на zamiokulkas или доларово дърво, както го наричат ​​понякога, не е трудно. Въпреки че цветето е екзотично и специално, тъй като неговата родина е знойният африкански континент, то се е вкоренило добре в закрити и оранжерийни условия. Най-трудното в процеса на отглеждане на растение замиокулкас е трансплантацията. За да не правите грешки, трябва да се запознаете с агротехническите особености на развъждането. За да постигнете цъфтежа си в „плен“, ще трябва да приложите много търпение, постоянство, знания.

Характеристики на доларовото дърво

Растението придоби голяма популярност благодарение на вярата на хората, че носи просперитет на къщата, в която е засадено. Дали е вярно или не, неизвестно е, но там, където е това цвете, винаги цари добро настроение. Домакинята е двойно щастлива, ако е пуснал пъпките, което е изключително рядко.

Групата от сочни растения, към която принадлежи замиокулкусът (като алое, агава, гад, кактуси и други), се отличава с дебели месести листа и големи грудки. При подходящи грижи при стайни условия те могат да цъфтят. Доларовото дърво има особени цветя, подобни на кочани от царевица, увити в листа.

Цъфтящо доларово дърво

Едно от правилата за грижа за растението е засаждането му. Цветето може да бъде закупено във всеки магазин. За да може растението да поеме добре в нови условия за него, трябва да знаете как да трансплантирате zamiokulkas. Задължително е да трансплантирате закупеното цвете, в противен случай то ще умре.

Причините:

 1. При транспортиране от чужбина се използва специална почва, която е тежка и лишена от хранителни вещества.
 2. Този субстрат е неподходящ за отглеждане на zamiokulkas.
 3. В транспортните контейнери дренажът се заменя с дупки в дъното, в които корените на цветята могат да покълнат.

На бележка! Не трансплантирайте растението веднага след покупката, дръжте го в "карантина" в продължение на 3 седмици. Той се адаптира добре в помещения, където няма други цветове. 

Оптималното време за трансплантация

Най-благоприятното време е пролетта (март или април). Тези месеци са подходящи за млади и възрастни екземпляри. Доларовото дърво се счита за бавнорастящо растение, поради което зрелите замиокулкаси могат да бъдат трансплантирани за 3-4 години. Младите издънки трябва да се засаждат ежегодно, докато навършат 3 години. През този период цветята растат активно.

Има изключителни случаи, когато периодът на трансплантация е отминал, но растението се нуждае от него.Процедурата може да бъде отложена до началото на лятото. Есента е най-неподходящото време за засаждане, защото цветята се подготвят за зимата, попадайки в „зимен сън“, тоест в състояние на покой. По това време растението няма да пусне корени, тъй като всички негови жизнени процеси са инхибирани.

Доларово дърво, готово за трансплантация

Как да трансплантирате доларово дърво от саксия в саксия

Има три вида трансплантация: след закупуване на цвете, ежегодно до навършване на 3 години и периодично веднъж на всеки три години за възрастни екземпляри.

Важно! Закупените растения трябва да бъдат напълно почистени от транспортиращата почва. 

Какви признаци показват, че трябва да трансплантирате zamiokulkas у дома:

 • Изсъхнала и изсъхнала зеленина.
 • Спиране на растежа на цветя.
 • Уплътняване и херметичност на почвата в саксията.
 • Напукване на контейнера от обрасли корени.

Първият признак, който изисква присаждане на цвете, е стегнатост за корените.

В допълнение към планираната, аварийна трансплантация на zamiokulkas понякога се извършва, когато има съмнение за растителна болест или гниене на коренища.

Каква земя е необходима за едно доларово дърво

За да може растението успешно да започне след засаждането в нова саксия, е важно да се знае какъв вид почва е необходима за замиокулкас. Почвата трябва да бъде:

 • хлабав и дишащ;
 • смесени с експандирана глина или речни камъчета, тоест имат свойството да отводняват;
 • с минимално количество торове, тъй като предозирането им води до заболяване;
 • дезинфекцирани с вряща вода или термична обработка във фурната.

За да може растението да се вкорени добре след покупка или трансплантация, е необходимо да се определи какъв вид земя е необходима за zamiokulkas. Подготвената почва за замиокалкус трябва да включва листна земя, копка, пясък и торф в равни пропорции. Добавете малко количество хумус. Алтернатива на този състав може да бъде специален субстрат за сукуленти с неутрална киселинност, който може да бъде закупен в специализиран магазин.

Важно! Глинестата почва, която има лоша проводимост на влага, не е подходяща за засаждане на замиокулкас. Това води до често гниене на корените. 

Въпреки факта, че в подготвената почва за засаждане на замиокалкус има експандирана глина, на дъното на саксията е необходим дренажен слой. Това е необходимо не само за осигуряване на пропускливост на влагата, но и за стабилността на контейнера. Доларовото дърво расте на височина до 1 метър, разклонените му стъбла и месести листа могат да надхвърлят саксията отстрани. Камъчетата отдолу ще помогнат за стабилността на цветето.

Субстратът за пълнене на саксията трябва стриктно да отговаря на основните изисквания за правилното пресаждане на растението.

Изборът на подходяща почва е важен за растежа на доларовото дърво.

В коя саксия да засадите замиокулкас

Преди да решите кога и как да трансплантирате zamioculcas в друга саксия, трябва да го изберете правилно. Изборът на контейнера е също толкова важен, колкото и подготовката на почвата за замиокулкасите. При подготовката на контейнери за засаждане на сукулент трябва да се вземат предвид всички подробности:

 1. Размерът на саксията трябва да надвишава само размера на предишния с 3 см. Не си струва да избирате ястия по размер с марж, защото листата и стъблата на цветето ще започнат да растат едва след като корените запълнят всички кухини .
 2. Капацитетът трябва да е стабилен, тъй като доларовото дърво по време на активния растеж се увеличава както по размер, така и по тегло. Дренажът може да помогне за създаването на стабилна позиция.
 3. Най-оптималната форма на саксия за цвете е стеснена към основата и удължена към върха.
 4. Материалът за саксията е глина или пластмаса.
 5. Широки и не много високи саксии са подходящи по размер.

Предимствата на керамичните съдове включват дишаща пореста повърхност, голямо тегло, терморегулация и издръжливост. Минуси - бели петна се образуват от солта във водата, при пресаждането тя трябва да се счупи.

Пластмасовите саксии са лесни за почистване, удобни и лесни за преместване и при необходимост могат да се режат. Отрицателните характеристики включват бърза деформация от прегряване или обрасли корени, задържане на влага, водеща до увреждане на корените, лоша циркулация на въздуха, поради ниската маса, те лесно могат да се обърнат. Положителното свойство на пластмасовите саксии, което ги отличава от глинените саксии, е малка цена. Освен това, поради разнообразието от цветове, те могат да се използват в различни интериори.

Важно! Като се имат предвид тези характеристики на материалите, трябва да си купите саксия, като обърнете внимание на възрастта на цветето, неговия размер и външните параметри на контейнера. Особено внимателно трябва да проверите качеството на керамиката или пластмасата, от която е направена саксията, и наличието на дренажни отвори. 

Трябва да решите кой контейнер е по-добре да изберете индивидуално. Керамиката е по-екологична за развитието и растежа на кореновата система. Но не икономично, защото при пресаждането трябва да се разделите. В пластмасовите саксии е по-лесно да се види дали е дошло времето за засаждане на цвете. Можете лесно да извлечете корените на растение от такъв контейнер, без да ги повредите.

Размерът на саксията за трансплантация на zamiokulkas играе важна роля.

Характеристики на трансплантацията на доларово дърво

Преди да засадите цвете в нов контейнер, трябва да научите как правилно да трансплантирате zamiokulkas. Има два начина: прехвърляне и прехвърляне. За възрастно доларово дърво за предпочитане е вторият метод, тъй като ви позволява да извлечете предварително накиснатите корени на растението заедно със земна топка с минимални щети и да го засадите в друг, по-голям контейнер. Методът на директна трансплантация изисква пълно почистване на корените от почвата. Това може да доведе до увреждане на крехките корени на замиокулкасите. Този метод е по-подходящ за новозакупен екземпляр от екзотично растение.

На бележка! Сокът на доларовото дърво съдържа отрова, затова се препоръчва да се работи с него с гумени ръкавици. 

Стъпка по стъпка трансплантация на цветя:

 1. Пригответе саксия за цветя, по-голяма от предишната, изсипете слой от дренаж на дъното.
 2. Извадете zamiokulkas от старата тенджера чрез прехвърляне. Проверете корените, отрежете изгнилите клубени и отделете младите клубени.
 3. Разстелете влажен слой пръст отгоре, оставете място за корените.
 4. Засадете вертикално с корени в земята и ги поръсете. Уплътнете почвата, за да спестите влага и поръсете с експандирани трохи или мулчиране на речни камъчета.
 5. Поставете на мястото на по-нататъшния му растеж. Първоначално не поставяйте разсада на пряка слънчева светлина. Постепенно се пренареждайте на слънце.
 6. Наблюдавайте процеса на присаждане на растения. Това е необходимо, тъй като след трансплантацията възникват непредвидени усложнения.

Присаждане на доларово дърво

Грижи след трансплантацията

След трансплантацията грижата за замиокулкас се състои в спазване на правилата, както за всяко закрито растение. Тези изисквания са прости: осигурете разсад с необходимото количество светлина, напойте го правилно и не много често го наторявайте.

Поливане на цвете

Въпреки факта, че замиокулкасът е южно растение и е много топлолюбив, той също изисква спазване на определен режим на поливане. През летния сезон трябва да се полива често, но не твърде обилно. Индикаторът ще бъде 2 см суха почва в саксия. През зимата изсушаването на почвата до половината саксия дълбоко в почвата показва необходимостта от овлажняване.

На бележка! Пръскането и избърсването на листата на доларовото дърво дава положителен ефект.

Осветление и контрол на температурата

Ако растението расте на перваза на прозореца, тогава е по-добре да го поставите на източната или западната страна. На пода на доларовото дърво трябва да се отдели място под прозорците с южно изложение. Температурата на топлолюбивото цвете Zamiokulkas изисква +20 градуса и по-висока през лятото и най-малко +16 през зимата. В студено време листата му пожълтяват и летят наоколо, самото растение постепенно ще избледнее и ще умре.Започвайки от първите топли пролетни дни, той трябва да бъде изнесен на чист въздух.

Подхранване

Доларовото дърво се натрупва и задържа влагата добре. Той консумира бързо хранителни вещества в периода на активен растеж. Следователно, през пролетта и лятото, необходимото количество специални торове за сукуленти (кактуси) трябва да бъдат приложени върху субстрата. Те могат да бъдат закупени в магазини за цветя. Характеристика на процедурата е стриктното спазване на инструкциите. Предозирането е животозастрашаващо за растението.

Любителите градинари и професионалисти обичат това непретенциозно екзотично растение заради лесната грижа. Хубаво е да знаете, че дърво долар, отгледано от собствените ви ръце, може да донесе просперитет и семейно благополучие във вашия дом.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина