Ампел петуния - отглеждане в саксии и грижи

Буйният цъфтеж на петунията няма да остави безразличен нито един любител на цветя. Можете да срещнете ароматни храсти на растение в почти всяка област. Основните предимства на тревистото многогодишно растение са дълъг цъфтеж и непретенциозност. Петуниите не създават неудобства, те ще се превърнат в истинска украса на всяко цветно легло.

Особености на отглеждане и грижи за ампелни петунии

За да отглеждате ампелни петунии от семена, е важно да изберете висококачествен посадъчен материал, доставен от чуждестранен производител. По-добре е да сеете семена през пролетта. До цъфтежа на древноцветните сортове трябва да минат 10 седмици. Едроцветните цветя започват да цъфтят 12 седмици след засаждането.

Ампел петуния

Почвата за засаждане трябва да бъде рохкава, питателна и старателно овлажнена. Преди сеитба семето се накисва за 30-40 минути. в разтвор на калиев перманганат.

Процес стъпка по стъпка:

 1. Направете дупки на долната повърхност на контейнера за засаждане, през които може да излезе излишната вода.
 2. Малка част от камъчета или експандирана глина е изложена на дъното на контейнера. Дебелината на слоя не трябва да надвишава 2 cm.
 3. Семената се разпръскват върху излятата почва. Контейнерът е покрит с полиетиленов материал.
 4. Няма нужда да поръсвате семената със слой пръст. Саксията се поставя на перваза на прозореца, добре осветена от слънчевите лъчи. Ултравиолетовата светлина помага да се активира и стимулира растежа на растенията. За да покълне семето, е важно да се поддържа стайна температура от 23-25 ​​° C.
 5. Всеки ден полиетиленът се изважда от саксията за няколко минути, за да се проветри.
 6. След 6-7 дни се появяват първите издънки, които се нуждаят от ежедневно пръскане. След покълването на семената стайната температура спада с няколко градуса.
 7. След появата на първата зеленина разсадът се поставя в отделни контейнери. Можете да започнете да берете в момента, в който се появи петият лист.
 8. След прищипването петунията може да бъде засадена на открито.
 9. Много е важно да се овлажнява почвата своевременно при отглеждане на разсад. Храстите умират от прекомерна сухота на почвата, а прекомерната влага води до заразяване с гъбична инфекция. Идеалното поливане за петунии е умерено и систематично.

През първите седмици разсадът на тревистите трайни насаждения се развива изключително бавно. Не се притеснявайте обаче, през този период растението е фокусирано върху изграждането на кореновата система. Растежът на петуниите след 14 дни ще стане по-активен. На всеки четири седмици е необходимо да се прилага специален сложен тор върху почвата, за да се помогне на цветята да се вкоренят в градинския парцел.

Забележка! Отглеждането на семена от тревисти трайни насаждения е доста популярно сред производителите на цветя.

Ампелната петуния, чието отглеждане не създава неудобства, ще се превърне в истинска украса на сайта.

Петунии: грижи и отглеждане в саксии

Преди да започнете да засаждате многогодишно растение, важно е да се запознаете с особеностите на отглеждането и грижите за ампелна петуния. Когато избирате саксии, е важно да вземете предвид вида растение, което трябва да бъде засадено у дома. За засаждане на ампелни петунии най-подходящи са петлитровите контейнери. За хавлиени трайни насаждения са достатъчни саксии, чийто обем е 3 литра. В него можете да поставите няколко ампелни храста петуния, така че декоративната ваза да придобие шикозен вид.В контейнер с размери 40Х18Х15 см можете едновременно да засадите три храста от ампелна петуния.

Много е важно да се вземе предвид необходимостта от отпадъчни води. Препоръчително е да поставите малък слой пяна от каучук на долната повърхност на сеялката, която да абсорбира излишната влага.

Важно! Като плантатор можете да използвате глинен съд, дървен или пластмасов съд, кофа с майонеза.

Засаждане на ампелна петуния

За да се предотврати изсъхването на почвата в саксиите, експертите препоръчват използването на хидрогел или вермикулит. Хидрогелът първо трябва да се накисне във вода. Вместо вода за хидрогела, можете да използвате разтвор за тор за цветя. Вермикулитът се смесва с почвата по време на приготвянето на почвената смес. Препоръчително е да добавите малък процент бавно разтварящ се сложен тор към почвената смес.

Плантатор в син и бял нюанс

В саксия се засаждат чифт петунии с цветя, боядисани в син нюанс. Alyssum се засява между два храста и се покрива с прозрачен филм. След няколко дни семената ще започнат да покълват. Филмовият материал може да бъде премахнат.

Забележка! След една седмица си струва да премахнете излишните кълнове на алисум. Най-добре е да оставите 3-4 здрави растения.

По време на цъфтежа се получава удивителна композиция от ароматен облак от бяла сянка със сини петуниеви цветя по краищата. В случай на засаждане на цветни разсад в края на пролетта, саксиите могат да бъдат изнесени навън. Въпреки това, през първата седмица е по-добре да държите цветята на сенчесто място. Това ще ускори процеса на адаптация към новите условия и ще им даде възможност да станат по-силни.

Образуване на ампелна петуния

Генетиката на ампелните петунии е предназначена за образуване на буйни, разклонени храсти. Възрастните трайни насаждения не се нуждаят от оформяне. Те обаче трябва да премахнат цъфналите пъпки и семенната шушулка. Спазването на това условие прави възможно петунията да пренасочи силите си към образуването на други пъпки, които могат да цъфтят великолепно и да радват собственика.

Забележка! В хладен и влажен период храстът ще се нуждае от допълнително внимание, тъй като продължителните дъждове допринасят за развитието на гъбична инфекция, която се отразява негативно на цъфтежа. За да се постигне нормална вентилация на храстите, за да се предотврати появата на такова заболяване, те трябва да се изтънят малко.

За да се насърчи активният растеж на страничните издънки и правилното образуване на ампелни петунии, не трябва да се пренебрегва прищипването на основния издънка. Как да го направим:

 1. Процесът на формиране на разсад започва достатъчно рано. Прищипването се извършва в момента, когато петият лист се появи на храстите.
 2. Горната част на стъблото на разсада се отстранява, което насърчава растежа на спящи странични пъпки по стъблото.
 3. Благодарение на прищипването на храста започват да се образуват нови стъбла, които растат отстрани и нагоре.
 4. В някои случаи процедурата може да се повтори няколко пъти, което ви позволява да постигнете максимална плътност на храстите. Повторното прищипване се извършва с интервал от 30 дни. За удобство при премахване на стъблата можете да използвате остър канцеларски нож или ножица. Секач се използва за подрязване на възрастна петуния.
 5. След процедурата за формиране на ампелен храст, зелената маса започва да расте енергично. По време на прищипване опитни цветари препоръчват да се приложи горната превръзка.
 6. За всеки подход прищипването може да премахне само една трета от тревистото многогодишно растение. Премахването на голяма част от билката наведнъж може да убие храста.

Важно! Неприемливо е да се щипете с ръце. Подобна процедура уврежда стъблото и провокира гниене.

Прищипване на ампелна петуния

Ampel петуния се грижи за обилен цъфтеж

Правилната грижа за петунията ви позволява да постигнете буен и дълготраен цъфтеж на растението. По-долу са основните характеристики на грижите за растенията, които ви позволяват да отглеждате здрав храст и да постигнете обилен цъфтеж, устойчивост на болести. Петуния ампелна, грижата за която е съвсем проста, ще се превърне в истинска украса на цветното легло.

Подхранване

Подхранването на тревистите трайни насаждения трябва да бъде редовно. Първото торене се прилага на 14-ия ден след засаждането на семената. Повторното въвеждане трябва да се извърши след 10 дни.

За ваша информация! През пролетта подхранването с азотсъдържащ тор ще ускори растежа на трайните насаждения. Въвеждането на сложна превръзка с наличие на повишено съдържание на фосфор и калий допринася за полагането на пъпки.

Важно е да осигурите на растението хранене с желязо. При дефицит на това полезно вещество петуниите започват да страдат от хлороза, чиито симптоми са пожълтяла зеленина. За да се предотвратят такива заболявания, струва си да използвате ferovit. С помощта на течен препарат се провежда профилактично или терапевтично лечение на храстите в продължение на една седмица.

Хумично и органично торене, инфузията на лопен е снабдена с висока ефективност. Възрастен храст може да се храни веднъж седмично. В този случай основният тип на процедурата и листният лист трябва да се редуват. За да се постигне обилен цъфтеж на стайна култура, която цветарят отглежда в саксии, е необходимо да се въведат значително количество хранителни вещества, които са в състава на всеки сложен тор.

Важно е при засаждането да се третира материалът от семена с янтарна киселина, която помага за регулиране на микрофлората на почвата и активния растеж на петунията. Янтарната киселина, с която са били третирани семената, позволява на тревистото многогодишно растение да се справя с всяка болест и да издържа на сухи периоди. Дори предозирането на такъв тор няма да навреди.

Важно! Когато използвате гранулирани семена, не третирайте с янтарна киселина. Производителят защитава такива семена с торфена обвивка с минерален тор и хумус, добавен към състава.

За да се предотврати развитието на болест на черни крака, струва си да добавите малко количество торф към почвената смес. Спазването на тази препоръка ще избегне застояла влага.

Хранене с петуния

Поливане

Продължителната суша често води до смърт на храстите на ампелна петуния. Листата на растението започват да увисват, цветята наподобяват външния вид на мокра кърпа. Ако почвата е била поддържана суха за кратко време, тогава трайното насаждение може да бъде спасено. Това ще отнеме няколко дни, за да излеете обилно храстите с вода. Редовното изсушаване на почвата води до:

 • изсушаване на зелена маса;
 • пожълтяване на листата;
 • увяхващи цветя;
 • намален имунитет;
 • загуба на визуална привлекателност.

За ваша информация! Растението става податливо не само на болести, но и на вредители като белокрилка и кърлежи.

През пролетта е достатъчно да поливате цветята веднъж на ден. През лятото честотата на поливане на растението се увеличава до 2 пъти на ден. Препоръчително е да се навлажнява почвата сутрин и вечер. В случаите, когато не е възможно да се осигури достатъчно поливане, опитни производители на цветя препоръчват да се добави малка част от хидрогела към почвената смес. Също така за тази цел можете да използвате керамичен фуниев конус, който ви позволява да овлажнявате достатъчно почвата.

Поливането на ампелна петуния трябва да бъде изобилно. В този случай водата трябва да се отстрани от дренажния отвор. Това е единственият начин да сте сигурни в достатъчно влага в земната кома в саксията.

Забележка! Недопустимо е да се полива през деня, когато към растението е насочена ярка слънчева светлина. Многогодишната коренова система в този случай буквално се вари в почвата. Това често се превръща в причина за смъртта на храста.

Навлажняване на открита земя със засадена петуния в края на пролетта, струва си да се помни, че през нощта температурата на въздуха е достатъчно ниска за многогодишно растение. Следователно поливането след 18:00 е неприемливо. Спазването на тази препоръка ще предотврати хипотермия на кореновата система. Това не се отнася за растения, отглеждани на остъклен балкон.

През сухите летни месеци опитни производители на цветя препоръчват допълнително да пръскат растенията с топла вода от спрей бутилка. Тази препоръка е отлична превенция срещу нашествието на паякови акари и добър вариант за овлажняване на трайни насаждения. За да излекувате и укрепите растението, ще трябва да пръскате храстите всяка вечер. Много е важно да се овлажнява след залез слънце. В противен случай слънчевите лъчи ще преминат през капчиците вода, които ударят листата и ще предизвикат изгарянето на листната плоча.

Ампелни петунии

Болести и вредители

Ампелната петуния не принадлежи към категорията на капризните растения, но някои вредители все още могат да я развалят.

Най-честата причина за увреждане на храстите е брашнестата мана. От дъното на зелената маса се образува бял оттенък с аромат на гъби. Листата пожълтяват и губят тургора си, висят с безжизнен парцал на храста. За да се справите с неприятно заболяване, трябва да използвате противогъбично средство от типа:

 • основа;
 • смарагд;
 • топаз.

Цветарите често се оплакват от обилното натрупване на мушици в близост до многогодишни храсти. За да се справите с нашествието на белокрилката, която може да изяде растението, трябва да използвате инсектициди от типа:

 • актари;
 • актелика;
 • фитоверма.

Същите лекарства могат да се използват за справяне с паякови акари, най-честият вредител, засягащ ампелната петуния. Паякообразните, разположени в долната част на зелената маса, изсмукват сокове и провокират смъртта на многогодишно растение.

Петуния вредители

Ампел петунията е уникално тревисто многогодишно растение, за отглеждането на което е важно първо да се запознаете с характеристиките на грижите. Липсата на подходящи познания не позволява на начинаещ цветар да постигне обилен цъфтеж на растението. Опитните ампелни петунии могат да отглеждат растението на всякаква географска ширина и да се наслаждават на изобилието от цветя по храстите и аромата на трайни насаждения. С подходящи грижи можете да отгледате удивително красиво растение.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина