Калибрахоа ампелно цвете: описание и грижи

Calibrachoa ampelnaya е храст, който принадлежи към семейство Solanaceae. Пъпките имат разнообразни цветове. Подробности за кацането и грижите са по-долу.

Калибрахоа ампелно цвете

Растението може да процъфтява както в саксии, така и в земята.

Calibrachoa ampelous много обича светлината, било то лампа или слънце, тя посяга към нея. Въпреки това, прякото излагане на слънчева светлина има пагубен ефект върху цветето, особено в разгара на лятото.

Цвете отблизо

За правилна грижа за растенията се изисква да държите цветето на слънце само сутрин, когато слънчевите лъчи не са толкова силни. При пълно отсъствие на слънчева светлина цветето избледнява.

Описание на цветето калибрахоа или милион камбани

Ампелното цвете калибрахоа стана популярно не толкова отдавна. Самият храст е доста буен, с малки камбанки. Размерът на пъпката е приблизително 4 см в диаметър.

В началото растението имаше само един цвят - лилав. С течение на времето започнаха да се появяват и други цветове, приблизително подобни на дъгата (жълто, розово, бяло, синьо).

Цвете в саксии

Дължината на стъблото може да достигне повече от 1 м. Сферичната корона е покрита с много малки пъпки. Много мек и приятен на допир, донякъде като коприна.

За ваша информация! До 1990 г. цветето се е считало за вид петуния.

Отглеждане на калибрахоа от семена

Съвсем наскоро градинарите започнаха да практикуват отглеждането на ампелно цвете на калибрахоа от семена. Преди това се използваха само резници от майчиното растение. Това се дължи на естествената особеност на културата.

Забележка! В момента пазарът започна да предлага различни сортове хибриди, които ви позволяват да отглеждате от семена дори у дома. Например, калибрахоа ампелната Calita може да бъде получена с намалени резници.

Грижа за разсад, получен от семена

Всичко зависи от това как да засадите разсад. Ако семената са били изкопани в торфени таблетки, гмуркането не е необходимо. В случай на други опции за кацане са необходими бране и изтъняване.

След 3-4 седмици след покълването разсадът се гмурка в отделни контейнери. Този процес трябва да се извършва с повишено внимание: повдигнете цветето заедно със земята и го преместете в саксиите.

Освен това грижата за ампелния калибър предполага хранене и напояване. Бушът не може да понася твърде влажна почва.

Забележка! Методът за напояване трябва да се използва през целия ден.

Освен това, за да може цветето да се превърне в буен храст, трябва постоянно да го прищипвате.

Грижи на открито и вкъщи за калибрахоа

Основното е местоположението. Цветето може да се чувства задоволително не само в саксии, но и в земята.

Важно! Има определен нюанс за отглеждането на цвете. Ярката светлина от слънцето през лятото може лесно да съсипе цвете, трябва да внимавате с него, защото е като коприна.

Ампелното цвете на калибрахоа изисква подходящи грижи: трябва да го направите така, че сутрин да се "къпе" на слънце, а през деня да е на сянка.Ако се борави неправилно, това може да доведе до притъпяване на цветето.

Също така храстите могат да се отглеждат в саксии. За добър растеж се вземат 3-4 кг пръст на цвете. Растението изисква рохкава почва. Цветето трябва да има постоянно поливане, но не много често. Ако е твърде обилно, може да се излее и калибрахоата ще изчезне.

Особености на грижата за калибрахоа през зимата

Бушът може да понесе зимата безопасно. Когато дойде пролетта, растението се възстановява много бързо и започва да цъфти.

Има различни начини за съхранение на резници от калибрахоа:

  • В хладилник. Този метод е предназначен за градинари, които нямат изба и отглеждат цветя в достатъчен мащаб. След хладилника, когато растението се върне на мястото за засаждане, то ще хвърли издънки и ще започне да натрупва маса.

Поливане

  • В мазето. С пристигането на първите студове през есента, възрастните храсти се изхвърлят. За да го съхранявате в мазето, се нуждаете от специални условия и определена температура (поне 10 ° C). Растителното съхранение се извършва до февруари.
  • На перваза на прозореца. Ако първите студове вече са се появили на улицата и цветето продължава да цъфти, за да го запазите, трябва да го внесете в къщата и да го поставите на перваза на прозореца и да продължите с обичайните грижи.

За ваша информация! В условията на Централна Русия е много трудно за един храст да оцелее, може да не презимува. По принцип градинарите купуват резници предварително всеки нов сезон.

Поливане и влажност

Калибрахо-ампелният е доста чувствителен към почвената влага. Поливайте само когато кората е суха. За правилно поливане се препоръчва гореща вода на слънце. През лятото поливайте няколко пъти на ден.

Важно! При напускане почвата винаги трябва да е леко влажна. Това цвете особено обича да се пръска през деня.

Избор на място за кацане

Бушът може да пусне корени в земята, у дома на лоджия или на перваза на прозореца на балкона, най-важното е, че прозорците са обърнати към слънчевата светлина. Вкъщи той няма да бъде възпрепятстван от атмосферни влияния, които могат да му навредят.

Цвете на балкона

Как да се предпазим от болести и вредители

При неправилна грижа за растенията могат да възникнат различни заболявания:

  • черен крак (издънки твърде гъсто засадени);
  • брашнеста мана (влажност в горещия сезон, спадане на температурата);
  • хлороза (високо съдържание на калций).

Черният крак може да бъде идентифициран по омекотената част на стъблата.

Брашнестата мана се определя от вида на белия цвят.

Хлорозата се вижда от необичайния цвят на листата.

За ваша информация! Инсектицидите, предназначени за петунии, ще помогнат да се отървете от заболявания.

Формиране на Буш

Периодично храстът трябва да се подрязва, за да запази красивата си форма. Първата резитба се извършва след цъфтежа, по-нататъшната резитба се извършва през лятото, съкращавайки издънките.

Каква е разликата между калибрахоа и петунии

Когато се разглеждат различни образци (от гледна точка на науката), първата разлика е в хромозомите. Петунията има четири по-малко хромозоми, но това не пречи на градинарите да бъркат имената.

Има още една разлика. Calibrachoa ampelous има плътни лози и цвете не надвишава няколко сантиметра в диаметър, количеството се компенсира от малкия му размер.

Калибърът ампелен изглежда отстрани като петуния, но подробното изследване на стъблото може да покаже разликата в диаметъра.

Чрез засаждане на калибрахоа, градинарят ще получи буйна цъфтяща топка, изцяло покрита с камбанни цветя. Ще трябва да се забъркате с напускането, но резултатът си заслужава!

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина