Bacopa ampelous - отглеждане, грижи, засаждане

Декорация на градината, балкона, верандата - цветна бакопа. Това растение дойде в нашите градини съвсем наскоро, но вече е много популярно сред производителите на цветя и декоратори. Непретенциозният обитател на тропиците се е приспособил перфектно към климата и изисква само обилно поливане и светлина. Расте в градината като почвопокривно растение или в саксия за цветя като ампелна украса.

Цвете Bacopa

Бакопа обитава влажните блата в тропиците на Америка, Африка и Австралия. Любовта й към влагата остана в условията на декоративно отглеждане. За обилния му цъфтеж е необходима ярка слънчева светлина, а за активен растеж на леторастите влажна почва.

Bacopa розово

Малките цветя покриват цялата дължина на леторастите, които могат да растат до метър. Цветя от светли нежни нюанси - бяло, люляково, синьо, лилаво, розово. Зелените или маслиновите листа са малки, растат по двойки. Бакопа принадлежи към семейство живовляк.

Интересно е да се знае! Другите имена на растението са Vasora или Sutera.

Зелената красавица расте добре както на открито, така и на закрито - на балкони и веранди през цялото лято. Растението е непретенциозно, активен и здравословен растеж се подкрепя от спазването само на няколко условия:

 • Осветлението трябва да е в изобилие, цветето трябва да получава дневна доза пряка слънчева светлина. Необходимо е да се засаждат на открито място на слънчеви и незасенчени места. Балконите и лоджиите също се нуждаят от добро осветление.
 • Обилно поливане, но почвата трябва да преминава добре вода и да не задържа влага в корените на цветето. Почвата в саксията трябва да се поддържа постоянно влажна през цялото време. За дишането на корените е важно да се разхлаби почвата след всяко поливане, както в саксията, така и в цветното легло.
 • Оплождането е необходимо, когато се размножава цвете, за да укрепнат корените по време на активния растеж на зеленината.
 • Единственото изискване за почвата е разхлабеност и въздушност. Той трябва да преминава добре влага и въздух.

Важно е да знаете! При липса на светлина Bacopa няма да цъфти, въпреки че ще расте. Много любители на цветята несъзнателно очакват.

Болестите и вредителите, при подходящи грижи, практически не засягат цветето. Най-често растението се разболява през зимуването в стайни условия, когато се оставя земната кома да изсъхне, температурата се повишава или нивото на влажност намалява.

Зимуване

За правилно зимуване всички издънки се отстраняват от растението почти в корена. Един храст се изкопава от градината и се трансплантира в саксия (Bacopa няма да понася замръзване). Поставете саксията в помещение, където температурата ще бъде не по-висока от 10 градуса постоянно. Поливането е намалено до минимум, желателно е земната буца да е добре изсушена след топъл период преди следващото поливане. Всяко хранене, повишаване на температурата, обилна светлина са изключени.

Bacopa е многогодишен храст, следователно, при подходящи зимни грижи, тя може прекрасно да живее няколко години в саксия

Такова зимуване ще запази максимално растението и през пролетта, след събуждане, може да продължи своя растеж и цъфтеж в градината или на балкона.

Ако температурата не е подходяща за сън, растението губи своя декоративен ефект, издънките се разтягат на тънки нишки, листата избледняват и изтъняват. В тази ситуация можете да отрежете миналогодишния храст и да получите много нови здрави растения, готови за засаждане през пролетта.

Размножаване

Бакопа се размножава лесно.Ново растение може да се получи от семена, резници или наслояване.

Има общи правила за отглеждане на разсад, които трябва да имате предвид:

 • Разсадът на Bacopa, за разлика от възрастен храст, не обича пряката слънчева светлина. Обилната светлина може да убие млади разсад.
 • Почвата трябва да бъде постоянно влажна, но без натрупване на вода в дъното на саксията.
 • Когато отглеждате в оранжерия - под филм, стъкло, е важно да привикнете растението към домашните условия. В бъдеще, с активен растеж, младите храсти трябва да бъдат изнесени на открито. Без втвърдяване, растението ще умре след пресаждането.
 • Bacopa трябва да се засажда на открито или да се изнася в саксии на открито не по-рано от средата на май. Намаляването на температурата или замръзването на земята е вредно за деликатната коренова система.
 • По време на вкореняване и сеитба е важно температурата на почвата в саксията да се поддържа на 20 градуса. Това е топлолюбиво растение.

Bacopa - отглеждане от семена

Важно е да знаете! Отглеждането на бакопа от семена трябва да започне през март. Кълняемостта на семената е доста висока, често възникват проблеми при по-нататъшни грижи за кълновете.

За да отгледате здраво и красиво растение от семена на бакопа, трябва:

 1. Смесете торфа и пясъка на равни части като почва.
 2. Семената трябва да се засяват чрез леко притискане в навлажнена почва.
 3. Покрийте купата с фолио или стъкло.
 4. Поставете на топло място при разсеяна светлина.

Семената се събуждат след 14 дни. Семената покълват напълно за четири седмици.

Отглеждане на бакопа от семена в торфени саксии

По това време е важно температурата да се поддържа най-малко 23 ° C и да се навлажни почвата. Подхранването трябва да се извършва последователно с разредени органични и минерални торове.

Резници

Най-благоприятният период за размножаване на Бакопа е през лятото - края на август, за зимната процедура - януари-април.

Култивирането на бакопа чрез резници изисква подготовка на материал за засаждане.

Издънките могат да бъдат разделени на няколко части, те ще се вкоренят добре. На резниците трябва да има поне два възела - единият ще бъде зачатъкът на корените, а другият - листата и издънките.

 • На изрязаните резници трябва да премахнете цветя и неотворени пъпки, долни листа.
 • За по-уверено вкореняване върховете на резниците се обработват с коренови корени.
 • Корен в мокра смес от пясък и торф чрез потапяне на долния възел в земята.
 • Отгоре се покрива с фолио или стъкло.

Резниците се вкореняват бързо, след две седмици можете да оцените растежа на кореновата система. Топлината не е по-ниска от 23 градуса, светлината и влагата са всичко, от което се нуждаете за успешни резници. Важно е да не забравите да наторите резниците с разредена органична материя и минерални добавки и да закалите разсад.

Важно е да знаете! След появата на 2-3 двойки листа, прищипете издънката, за да получите буен и разклонен храст.

Активният растеж на нови листа и издънки с цветя предполага, че размножаването на бакопа чрез резници е било успешно и разсадът е готов за засаждане на открито или в саксии.

Слоеве

Това е най-бързият и надежден метод за производство на здраво и вече цъфтящо младо растение.

По време на активния растеж на леторастите, до майчиното растение се поставя саксия с питателна влажна почва. Слоевете просто трябва да се поставят върху почвата и да се закрепят с метален или пластмасов щифт.

Периодично проверявайте за корени, разхлабете почвата в нова саксия и я навлажнете. След появата на нови издънки или забележим растеж на вкоренения, резниците могат да бъдат отделени от майчиния храст.

Методът е добър с това, че кълновете растат много по-бързо поради снабдяването на майчиния клон. А също така млад храст расте веднага в условията на възрастен цвят и не изисква допълнително торене или втвърдяване. Може да се отглежда чрез наслояване от началото на активния растеж на леторастите.

Ampelnaya Bacopa: засаждане и грижи

Замръзване, рязък спад на температурата няма да остави на младите разсад шанс за вкореняване. Bacopa има много деликатни корени, които растат почти на повърхността на почвата, така че те ще бъдат първите, които страдат. След повреда на корена, те не могат да бъдат възстановени. Можете да запазите дръжката и да опитате да я изкорените отново.

Ампел Бакопа

Преди засаждането разсадът трябва да се втвърди. Няколко дни преди засаждането трябва да оставите саксиите на улицата на мястото на растеж на бъдещия храст - балкон или веранда.

За засаждане в саксии трябва да подготвите почвата. Смес от торф, пясък и копка земя в равни части ще бъде отлична почва за ампелно цвете. Саксията трябва да има дренажен отвор. Слой от експандирана глина е не по-малък от 4-5 см, застоялата влага води до загниване на кореновата система.

Важно! След засаждането на разсада можете да го подхранвате отново, така че корените да се вкоренят по-бързо и растението да премине в активен растеж.

След преминаване през периода на рехабилитация (14 дни), растението може да бъде притиснато, образувайки го под формата на храст, тъкане или падащо цвете.

Bacopa перфектно съжителства в една и съща саксия с други ампелни цветя, създавайки композиции с невероятна красота

Bacopa - засаждане и грижи в цветна леха

Грижата за Бакопа в градината е също толкова лесна и проста. При избора на място е важно то да е добре осветено и да предпазва цветето от вятъра. В открито поле растението се разпространява или храсти - в зависимост от това колко често го прищипвате и режете.

Ако почвата в градинската зона не е много питателна, трябва да наторите почвата преди засаждане на разсад. Това ще провокира активен растеж и цъфтеж на бъдещата красавица. След слизането, грижата за бакопа в градината е проста:

 • Обилното осветление ще я провокира към активен цъфтеж, който се проявява в тази екзотика по вълнообразен начин. Съцветията узряват, разтварят се и изсъхват почти едновременно. След кратка почивка и лош цъфтеж започва следващата вълна от още по-буен цъфтеж.
 • Поливането трябва да е често и обилно.
 • След поливане, не забравяйте да разхлабите почвата, за да диша корените. Това трябва да се прави много внимателно, като не се забравя, че корените на бакопа са повърхностни и много крехки.
 • Плевелите запушват растението, важно е да се отървете от тях в ранните етапи изключително чрез ръчно плевене.

До първите слани Bacopa ще продължи да расте и цъфти, а след това ще бъде готова да мигрира в саксията за зимуване. Такова втвърдено и силно растение ще направи отлични разсад за следващата година. И ако Бакопе има пълноценен зимен сън, тогава този храст отново ще се превърне в пълноценна украса на градината.

Трябва ли да щипна Бакопа

Прищипване и подрязване Bacopa стимулира активния му растеж и цъфтеж. Тази процедура започва да се провежда дори върху разсад.

Важно е да знаете! Ако цветето се реже редовно, тогава храстът ще освобождава странични и коренови издънки по-интензивно.

Прищипването се извършва, така че издънката да събуди страничните си пъпки. Бушът ще бъде гъст и осеян с цветя. Цветята растат не само по пазвите на върховете на издънките, така че прищипването изобщо няма да навреди на цъфтежа, а само ще го стимулира.

Ако Bacopa ampelous е засадена, отглеждането трябва да бъде придружено от резитба. Необходимо е да се отреже поне 1/3 от дължината на издънката. Отрязаните издънки ще бъдат отличен материал за по-нататъшно възпроизвеждане. Когато оформяте декора, можете да оставите няколко издънки дълги и да отрежете други, създавайки интересни композиции.

Топка най-често се оформя от ампелна бакопа.

На почвата неизрязаната Bacopa ще положи своите издънки на земята, но все пак си струва да прищипете красотата - издънките ще бъдат дебели и ще цъфтят по-пищно.

Болести и вредители

Сред болестите на Bacopa най-често се срещат сиво гниене и гъбички. Те възникват поради твърде гъсто засадени няколко цветни храста или преовлажняване на почвата.

Да, Bacopa много обича влагата, но ако тя не се изпари и слънчевата светлина не достигне почвата поради гъстата зеленина, се появяват гъбички и сиво гниене.Необходимо е да изтъните плътните стъбла, за да отворите леко почвата, не забравяйте да я разхлабите. Няма да навреди да се лекуват издънките с фунгицид.

Вредителите се появяват най-често по време на зимуването в стаята, когато влажността е ниска и температурата е над 15 градуса. Има достатъчно топлина и сух въздух за появата на смукащи вредители - листни въшки, белокрилки и паякови акари. Ако растението зимува в не особено подходящи температурни условия, важно е да го проверите за своевременно откриване на вредители и борба с тях. Можете да унищожите паразитите чрез 2-3 обработки с акарициди.

Bacopa е прекрасна декорация. В градината тя ще създаде цъфтящ килим, на балкони или лоджии в ролята на ампела - това е лавина от дълги цъфтящи мигли. Bacopa, чиито грижи и отглеждане не изискват много усилия, ще радва собственика си със зеленина и цвят до най-студените дни.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина