Петунии ампелни - кога и как да се щипят

От няколко години петунията е лидер на градинарския пазар. Но не всички хора знаят принципите на нейното отглеждане. Това цвете много обича резитбата. Как да прищипите ампелна петуния не е трудно да се разбере, трябва своевременно да отрежете върховете на стъблата и тя ще започне да изстрелва странични издънки. След резитбата на храста се образуват много нови и буйни цветя. Тази статия описва правилата за прищипване на ампелни петунии и как да се грижим правилно за тази култура като цяло.

Трябва ли да прищипя ампелна петуния?

Петунията е многогодишно планинско растение от Източна Европа; в началото на 80-те години, ампелният сорт петуния Avalina и Lobelia е пренесен в Русия. Но никой не знаеше как да се грижи правилно за нея и дали е необходимо да се прищипе ампелната петуния.
През годините градинарите са се убедили, че тя обича водата, топлината и не може да толерира силни студове, а също така реагира положително на резитбата.

Как изглежда едно цвете

Прищипването е процес на подрязване на най-външните листенца на цвете, за да се разклони издънка. Няколко листа остават на върха на ампелната петуния. Основното стъбло инхибира растежа на храста, пъпките не могат да покълнат.

Ако не стиснете, тогава храстът:

 • Ще отслабне.
 • Не расте по-нататък.
 • Силно опъната.
 • Цветята не растат.

След резитбата са необходими грижи за храста, той се наторява с минерални добавки (Агрикола, Цветна градина), а също се добавят стимуланти за растеж (Корневин). Те съдържат всичко необходимо за възстановяване и цъфтеж. Бушът се нуждае от много голямо количество превръзка. В противен случай новите издънки ще бъдат слаби. След отщипване остава малко материал, който не трябва да се изхвърля. Можете да го размножите чрез присаждане.
Как да прищипите ампелна петуния

Преди процеса на прищипване, производителите на цветя препоръчват да се следват правилата:

 • Използвайте стерилни ножици.
 • Опитайте се да не повредите кълна.
 • Слабите издънки не трябва да се режат рязко.
 • Пръскането е разрешено или рано сутрин, или след залез слънце.
 • Можете да прищипите петунията няколко пъти за по-обилен цъфтеж.
 • Торовете могат да бъдат закупени само в градинарски магазини.
 • Всички изгнили цветя и стъбла трябва да бъдат отрязани.
 • Видовете петуния с големи пъпки са по-устойчиви на изменението на климата.
 • Не можете да смесвате различни сортове.
 • Почвата трябва да се почисти от плевели и вредители.

Забележка! Заводът трябва да бъде прищипан. Ако този процес се извърши правилно, храстът образува по-голям брой клони, периодът на цъфтеж ще се увеличи, самите пъпки ще бъдат много буйни.

Трябва да се отбележи, че резитбата повишава имунитета на растението, което го прави по-устойчив на вредители. Невъзможно е да се забави, струва си да го задържите възможно най-бързо. Трябва да оставите няколко листенца и да отрежете издънката над тях. Времето за тази процедура е веднъж на две седмици. Първата резитба се извършва, когато културата е напълно израснала.

Важно! Необходимо е да се режат, така че да има 5 венчелистчета на горния издънка. В няколко случая цъфтежът не е изобилен след резитбата. Не е нужно да се притеснявате, тъй като след определено време страничните издънки ще започнат да растат отново и цветята ще станат много големи.

Прищипване на растението стъпка по стъпка на различни етапи:

Етап на резитбаКак да го направимРезултат
В разсадПълно отстраняване на стъблата около 5-ти листАктивира растежа на страничните издънки, ще бъде основата за образуването на храст
5 дни след пресаждането на постоянно мястоПодрязване на странични издънки над петия листНасърчава широк растеж и обилен цъфтеж
Редовно, всеки месецПодрязване на излишните върхове, страничните издънки, корекция на растениятаСтимулира обилния цъфтеж, поддържа подрязана корона

Петунии ампелни: кога и как да прищипите цъфтящо растение

Ако храстът вече цъфти в саксии и кутии, горната част се формира и се състои в подрязване на страничните издънки.

По принцип храстите на петунията се засаждат в саксия (кутия), които някога са били прищипани в разсад, а сега енергично освобождават страничните издънки. Желателно е да бъдете креативни в процеса на прищипване, на растението може да се придаде всякакъв желан външен вид. Само от градинаря зависи колко дълго иска да види издънките, падащи в пъстър и разкошен водопад.

Петуния ампелна, кога да прищипва разсад

Първата резитба се извършва не по-рано от 45 дни след засаждането на семената в почвата. Цветето трябва да има поне 5-6 истински венчелистчета, които да са напълно здрави. Работата се извършва с остри малки ножици или канцеларски нож. Голям брой опитни цветари стигнаха до извода, че прищипването с нокти е забранено.

Резултат от прищипване

Това може да доведе до ронливост на листата, което увеличава риска от инфекция и изсушаване. Необходимо е да се отреже върха на растението с около 3-4 см. В никакъв случай дължината на отсечения връх не трябва да бъде по-голяма от височината на целия храст. Правилното съотношение е 1: 3, където едната част ще бъде отстраненият връх, а останалите три ще бъдат остатъкът от храста.

Кога да прищипвате ампелна петуния след покълване

Трябва да защипите растението след изгрев слънце на 75-ия ден от засаждането на семената. Повторната резитба се извършва, така че нововъзрастните странични издънки дават свежи клони, поради което по време на цъфтежа броят на цветята ще се увеличи. Между резитбата трябва да мине около месец. Ако не се придържате към това, тогава цветето ще изпита стрес, поради което ще започне да расте слабо и също няма да цъфти.

Как да се образува ампелна петуния

Само с помощта на формация може да се възстанови декоративността на петунията. Прищипването се извършва в няколко прохода. Като начало отрежете две издънки, след седмица още две и след това останалите издънки. С тази формация старите цъфтящи издънки постоянно ще бъдат на храста и ще растат нови.

Забележка! При бавно формиране на храст те не се прищипват, а само режат. Подрязвайте клони, оставяйки две или три междувъзлия от почвата. От тях започват да растат нови клони, след две седмици цветето става много буйно и започва да се храсти, с голям брой цветя.

Как правилно да се образува ампелна петуния

По принцип ампелната петуния трябва да бъде буен храст. Няма нужда да се формира възрастен храст, понякога само отрязват избледнелите пъпки. Това е необходимо, за да може цветето да насочи цялата си сила към създаване на нови пъпки и буен цъфтеж. Препоръчително е да прищипите петунията на етапа на разсад. Подрязването на основния издънка ще помогне на растението да цъфти по-енергично.

Важно! Ако лятото е достатъчно хладно и с чести дъждове, тогава на растението трябва да се обърне много внимание.

Цъфтеж във висяща саксия

Повечето градинари подчертават, че при влажно време, поради големия разкош, на храста се образуват гъбични заболявания. Поради това се препоръчва храстът да се изтъни, така че да има добро течение в него. Това се отнася главно за сортовете ампел.

Как да отрежете ампелна петуния

Ако растението не бъде прищипено, то ще се разтегне силно и върху него ще растат малки цветя с блед тон.Ако правилно отрежете (прищипете) върховете на храста, растежът на страничните стъбла се увеличава дори по време на отглеждането на разсад. И само след няколко седмици ще се появят първите добри пъпки.

Забележка! Първото прищипване се извършва по време на отглеждането на разсад. Най-подходящият период за това ще зависи от вида на избраното растение.

Защо ампелната петуния расте

За да няма разтягане на втулката на петунията поради липса на светлина, тя трябва постоянно да се осветява с флуоресцентни или други специализирани лампи. Препоръчително е да осигурите денонощна светлина.

На тъмно светлината трябва да е слаба. Разстоянието от лампата до цветето е около двадесет и пет сантиметра.

Ако температурата е над 25 градуса и висока влажност, тогава семената растат добре. Но за формирано цвете такава температура е смъртоносна, тя започва да се разтяга и след това да умира. За да разрешите проблема, поставете храста на по-хладно място.

Също така може да се разтегне поради грешно количество влага. Много често начинаещите градинари, след като растението поникне, рязко отварят горния капак или филм. Правенето на това е строго забранено. Препоръчително е да намалявате влажността постепенно, като първо отворите капака за кратко.

Процес на оплождане

Много гъстите храсти трябва да се изтънят или да се отстранят най-слабите растения. Ако има малко разсад, тогава трябва да го отсечете. И след това се придържайте към температура от около 18 градуса.

В заключение може да се отбележи, че трябва да се прищипват само ампелни и каскадни петунии, други растителни сортове живеят добре без постоянно подрязване. Също така трябва да запомните, че растението се нуждае от много място, затова не се препоръчва да го засаждате в малки саксии. Не забравяйте да спазвате климатичния режим на растението.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина