Ампелни балсами в ландшафтния дизайн

Тези цветя са за декоративна употреба. Важна характеристика на тях са стъблата, които се огъват силно. Думата "ампел" в превод от немски означава висяща ваза, предназначена за отглеждане на цветя. Този вид балсам е много подходящ за този метод на отглеждане.

Обща информация за ампелния балсам

Това растение се разпространява по целия свят и се радва на широка популярност. По-долу е описано по-подробно какво представлява.

Ботаническо описание и история на произхода

Няма надеждна информация как точно се е появил ампелният балсам. Произходът му може да бъде обяснен само с помощта на легенди, но нито една от тях все още не е потвърдена.

Бели цветя

Родината на това домашно цвете е субтропиците на Африка или Северна Америка. Първото споменаване на появата на балсам на европейския континент датира от 1596 година. Веднага след появата му той започва да се радва на популярност.

Това растение може да се отглежда като едногодишно и многогодишно растение. Принадлежи към семейство балсамови, в което са известни над 300 растителни вида. Цветята растат в пазвите на листата и могат да имат различни нюанси:

 • Оранжево,
 • люляк,
 • червен,
 • бял,
 • розово.

Забележка! Цветът може да бъде плътен, петнист или райе. Те създават впечатление за фенери с ярки цветове.

Размерът на цветето е 6-8 сантиметра в диаметър. Когато узреят, растат зелени кутии с растителни семена. Те изсъхват постепенно. Ако леко докоснете узрелата кутия, тя ще се пръсне и ще разпръсне семената наоколо. Поради това свойство растението е популярно наричано докачливо.

Ампелозният балсам има размер от 15 до 25 сантиметра. Времето на цъфтеж започва през юни и може да продължи до измръзване.

Интересни факти

Балсам цъфти целогодишно. Това е една от причините те да се наричат ​​вечнозелени.

Капките вода често се открояват по краищата на венчелистчетата. Това свойство даде на растението друго име: Vanka Wet.

Важно!При спазване на условията на отглеждане в стайни условия ампелозният балсам може да цъфти през цялата година.

Смята се, че оцветяването на балсами влияе върху развитието на някои аспекти на човешката личност. Например, лилавото развива умствените способности, а розовото насърчава развитието на емоционалност. Предполага се, че цветът на цветето съответства на вида на енергийния поток, засягащ човек.

Балзами в дивата природа

Има повече от триста вида от това цвете. Сред тях са както многогодишни, така и едногодишни. Има храсти с височина до два метра. Ако за отглеждане е избран ампелен балсам, по-долу е описано как да се грижим за него.

Популярни видове ампелни балсами

Има няколко от най-популярните видове балсами, използвани у дома или за озеленяване.

Балсам Tumbler

Превключвател балсамов ампел

Този сорт има бели цветя. Диаметърът им е 4-5 сантиметра.

Балсам ампелен махрен Waller Atena Appleblossom

Този вид хавлиен балсам има цветя с размери от 4 до 5 сантиметра. Външната част на венчелистчетата е бяла, а вътрешната има нежно розов цвят.

Ампелни балсами в ландшафтния дизайн

Тези растения могат да се използват в озеленяването. Обикновено те се използват за тази цел от началото на цъфтежа до края на август. В други случаи те се държат в стайни условия.

Как да отглеждаме ампелен балсам

Освен това, балсамът Impatiens Ampelny е разгледан в детайли - сеитба, условия на отглеждане и други характеристики.

За отглеждане можете да използвате резници. В този случай през пролетта отрежете стъблата с дължина 8-10 сантиметра, поставете ги във водата. Когато отглеждате, можете да използвате влажна почва с малко добавяне на пясък.

Забележка! Само след няколко дни те ще развият коренова система. Веднага след това трябва да ги трансплантирате в саксии.

Етапи на развитие на разсад и грижа за балсам

При напускане е важно да се спазват всички нарастващи правила.

Състав на почвата

За да се отглежда ампелен балсам, е необходимо да се осигури подходящ почвен състав, в който те ще растат. За целта пригответе почвена смес, която трябва да съдържа следните компоненти:

 • вермикулит;
 • торф;
 • речен пясък;
 • повърхностна листна земя.

Важно! Тези части се вземат в същия обем и се смесват добре. Готов състав от този вид се продава в специализирани магазини, където може да бъде закупен за отглеждане на балсам.

Биотехнологиите изискват, когато се използва тази почва, върху дъното на саксията се изсипва тънък слой пясък - това ще помогне да се предпазят корените на растението от гниене.

Осветление и местоположение

Как да се грижим за балсамово цвете - на първо място е важно да осигурим правилно осветление. При липсата му цветята ще избледнеят. Растението не понася пряка слънчева светлина. Най-добрият вариант за грижа за цвете е обилното разсеяно осветление.

Важно!Ако балсамът се отглежда в просторна саксия, тогава няма да има достатъчно цветя. Ситуацията може да бъде коригирана чрез трансплантация в по-стегната саксия.

Размножаване от семена

За да отглеждате цветя от семена, те могат да бъдат получени от растението или закупени от специализиран магазин.

Техника на засяване на балсам

Ако е решено да се отглеждат цветя от семена, тогава с тяхна помощ първо трябва да вземете разсад. Това трябва да се направи, както следва:

 1. Пригответе контейнери с пръст. Семената леко се притискат в почвата и се поръсват с малко количество пясък.
 2. Полейте и покрийте с прозрачно фолио или стъкло.
 3. Контейнерите за семена трябва да се съхраняват на добре осветено и топло място. Трябва да се има предвид, че преките слънчеви лъчи са опасни за тях. Най-добрият избор е обилното разсеяно осветление.
 4. Ежедневната вентилация е от съществено значение за пълното развитие. За да направите това, филмът или стъклото временно се отстраняват и растението се оставя да диша.
 5. Поливането трябва да е достатъчно, но не обилно. Трябва да се внимава земята да не стане суха.

Първоначално семената се засаждат заедно. С течение на времето се появяват кълнове. Веднага щом се видят три листа върху тях, става необходимо да се извърши пикиране. Сега всяко растение се засажда в отделен контейнер. Балсамът предпочита тесни саксии, в които ще процъфтява. В този случай той ще се нуждае от ежедневно поливане. Можете да използвате саксии за отглеждане.

Луксозни алени цветя

Как и кога да засаждате

Кацането се извършва в средата на март. Преди това е важно да ги държите няколко часа в слаб разтвор на калиев перманганат. Непосредствено преди засаждането семената се изплакват в чиста вода.

Грижа за растения за възрастни

Когато се грижите за балсам, е важно да му осигурите адекватно поливане. Това е влаголюбиво растение. В условия, когато няма достатъчно вода, балсамът е в състояние да оцелее. В същото време обаче той ще хвърли долните листа и самото растение ще загуби своята еластичност.

За да се определи кога е необходима влага, трябва да се има предвид, че земята, в която се намират корените на балсама, не трябва да става напълно суха.

През зимата растението се нуждае от много по-малко влага. Следователно поливането по това време трябва да се намали.

Забележка! Ситуацията е неприемлива, когато течността застоява в саксия или палет. Ако не вземете мерки, това може да доведе до гниене на корените.

Торове, растително хранене

В периода от април до края на август цветята изискват редовно подхранване. За тази цел са подходящи минерални торове, които са предназначени за стайни цъфтящи растения.

Когато хранете, трябва внимателно да наблюдавате, че няма преобладаване на азотни торове в сместа, предоставена на растението. Ако възникне тази ситуация, тогава ще има интензивен растеж на стъблата и инхибиране на процеса на образуване на цветя.

Един от подходящите видове торове е "Kemira", неговият състав:

 • магнезий;
 • калий;
 • бор;
 • мед;
 • фосфор;
 • азот;
 • манган;
 • цинк;
 • молибден;
 • желязо.

Ако допълнително подхранвате "Кристалон", той ще поддържа дълъг и обилен цъфтеж. За да приготвите състава, ще трябва да разтворите супена лъжица от лекарството в 5 литра вода. Това хранене се прави веднъж седмично.

Балсам с различни цветове

Чести болести и вредители

Когато настъпи зимата, ампелният балсам става особено уязвим към появата на гъбични заболявания. Най-опасно за него е сивото гниене.

Ако растението е болно, е необходимо да го трансплантирате в нов контейнер, като смените старата почва.

Атаката на паяк е по-вероятна при тези условия, когато растението не получава достатъчно влага. Един от признаците на заболяването е наличието на усукани листа. Ако не вземете мерки за лечение, тогава всички листа ще отпаднат. За борба с това насекомо се използват специализирани препарати: "Actellik" или "Neoron".

Забележка! При болестта на бялата муха листата ще започнат бързо да пожълтяват. Насекомите могат да бъдат намерени от долната страна на долните листа. В този случай за лечение се използва "Fufanon" или "Decis".

Грижи за почивка

След приключване на цъфтежа дръжките трябва да се отрежат и растението да се пренареди на хладно място. Желателно е да се осигурят такива условия, при които температурата няма да надвишава 15 градуса. През това време поливането трябва да е много умерено.

През февруари трябва да се появят нови издънки. Веднага щом това се случи, балсамът трябва да бъде преместен в помещение с по-висока температура и да се полива по-интензивно.

Смята се, че ампелният балсам е капризно растение, което изисква много внимание. Ако обаче се грижите правилно, той ще ви радва с луксозен и разнообразен цъфтеж през почти цялата година.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина