Многогодишна градина Традесканция в ландшафтен дизайн

Garden Tradescantia е многогодишно храстовидно растение, чиято височина достига 50-60 см. Разнообразието от видове, устойчивост на замръзване и суша направи това растение търсено в дизайна на ландшафтно градинарство.

Традесканция градинска многогодишна

Това декоративно цвете принадлежи на семейство Коммелинови и е представено от десетки разновидности. За разлика от закритата традесканция, външните растения образуват храсти. Всички видове могат да се различават леко на външен вид, но повечето от тези цветове имат сходна структура.

Традесканция Андерсън

Остри широки листа с гладки ръбове могат да бъдат оцветени в различни нюанси на зелено: от светло зелено до дълбоко тъмно. Високите тръбни стъбла образуват гъсти гъсталаци. Цветята от всички видове традесканции (включително домашните) се състоят от три големи венчелистчета. В центъра на цветето има тичинки с големи ярки прашници.

За ваша информация! Цветето цъфти за 1 ден, след което изсъхва и пада. Атрактивността на храста се запазва благодарение на големия брой цветя, които се сменят всеки ден.

Страна на произход на традесканция

Естественото местообитание на това растение се счита за умерения и тропическия пояс на Съединените щати. От Северна Аржентина до Южна Канада има около две дузини видове.

Вирджиния Традесканция

Цветето получи името си в чест на бащата и сина на Tradescants, които бяха колекционери, пътешественици и натуралисти. За един от популярните видове (Вирджиния Традесканция) страната на произход служи като отправна точка за създаване на поетично име.

Популярни типове

В природата има десетки разновидности на това растение, но само няколко представители на рода са най-търсени на територията на Русия.

 • Андерсън. Плътните храсти от този селекционен сорт могат да достигнат височина от 80-100 см. Клоните се характеризират с повишена крехкост. Имат листа с дължина до 20 см. Боядисани са в наситен зелен цвят, а цветята могат да бъдат сини, бели, розови или лилави.
 • Виргинская. Този сорт има по-скромни размери: средната височина на храста достига 30-40 см. На изправени, силни стъбла са прикрепени стреловидни листа с ярко зелен или тъмен цвят. Цъфти в розови, яркочервени или светлосини цветя. Вирджиния Традесканция при засаждане и грижи е неизискваща, което означава, че е подходяща за повечето региони на страната.
 • Дълго коренище. Миниатюрен представител на рода, който рядко надвишава 10 см височина. На сочните крехки издънки са светлозелени листа и цветя с нежен син и розов цвят. Този вид се характеризира с повишена устойчивост на суша.

Традесканция с дълго коренище

 • Гигант. Такава традесканция е многогодишно градинско цвете, което въпреки името си расте не по-високо от 40 см. Можете да разпознаете този сорт по по-широките листа и пухкавите чашелистчета.
 • Охайо. Това е един от най-големите видове, храстите му в естествени условия често достигат 1-1,2 м. Листата на растението са големи, широки, покрити с лек белезникав цвят. На чашелистчетата има вили.Пъпките често са розови или сини, но има и бели пъпки.
 • Субаспер. Подобни традесканции на улицата със сигурност ще привлекат вниманието. Зигзагообразните му стъбла могат да достигнат височина до 1 м. Листата на това растение са широки, яркозелени, често голи, но могат да имат и вили. Цветните листенца са светлосини на цвят.

Когато градинската традесканция цъфти

При добри грижи растението започва да цъфти през пролетта с настъпването на топло време. Периодът на цъфтеж завършва в края на есента. Благодарение на тази функция, многогодишното растение е широко търсено сред производителите на цветя и ландшафтните дизайнери.

Традесканция гигант

Многогодишна градинска традесканция: засаждане и грижи

Многогодишното растение се размножава по три начина:

 • разделяне на храста;
 • резници;
 • семена.

Ако засадите Традесканция в градината, отглеждането и грижите няма да отнемат много време и усилия.

 • Поливане. Това е влаголюбиво цвете, което се нуждае от редовно поливане. Изобилието на влага е особено важно за онези храсти, които не растат в сенчеста зона. В този случай, за да предпазите почвата от изсушаване, си струва да я мулчирате с окосена трева или слама. Много видове упорито понасят лека суша, но постоянната липса на влага блокира растежа и цъфтежа.
 • Подхранване. Многогодишната традесканция изисква редовно торене. Веднъж месечно е достатъчно. За тази цел са подходящи минерални и органични съединения (компост, оборски тор, костно брашно). Първото хранене е през април, последното се извършва през август.
 • Болести. Това растение рядко се засяга от болести. Един от най-често срещаните е появата на какавиди нематоди, охлюви и бронзови бръмбари.

Място за традесканция в градината

Много производители се страхуват да засаждат тези растения на открито. Експертите обаче казват, че повечето видове се вкореняват добре при такива условия.

Забележка! Изборът на правилната седалка е от съществено значение преди качването. Традесканцията в градината не понася пряка слънчева светлина. Най-добре е да изберете райони, които са леко засенчени, например под навеса на дърветата.

Традесканция: засаждане и напускане

Градинска ампелна традесканция в ландшафтен дизайн

Ландшафтните дизайнери често използват този храст за украса на цветни лехи и изкуствени езера, създават цветни аранжировки в частни домове, паркове, детски градини и други съоръжения. Трябва да се помни, че за ампелна улична традесканция е необходимо да се създаде частична сянка, за да се предпазят листата от пладнетата. Поради тази причина е по-добре да изберете места в близост до огради, в долните нива на алпийски пързалки и сянката на други структури.

Особеността на видовете с високи стъбла е, че с течение на времето храстът започва да се накланя отстрани. За да се постигне чист външен вид, това растение трябва да се постави до други цветя. В този случай ще се образува естествена опора за стъблата.

Важно! Уличната традесканция е най-добре съвместима с растения като ириси, папрати, здравец, лилейници, гейхери, домакини и астилба.

Традесканция в градината: отглеждане и грижи

През целия период на цъфтеж трябва да се режат изсъхнали цветя. Това стимулира редовното обновяване на пъпките и предотвратява самозасяването. Този подход ще поддържа градината добре поддържана.

След приключване на цъфтежа храстите се подготвят за зимуване. За да направите това, стъблата се отрязват в корените. Повечето сортове са достатъчно издръжливи, за да преживеят студа без изолация, но най-добре е да не рискувате. Можете да изолирате корените, като мулчирате с мъх, хумус или торф.

Традесканция в саксия на улицата

За да отглеждате традесканция в саксии на улицата, трябва да изберете нискорастящи сортове: дълго коренище, бяло цвете с пълзящи издънки, венецуелски и някои други. Благодарение на пълзящите клони, тези сортове ви позволяват да създадете каскадна аранжировка с разпръскване на цветя.

Като се вземат предвид всички горепосочени характеристики на това цвете, можем да заключим, че е лесно да се грижим за това растение. Спазвайки графика на поливане и хранене на растението, можете да постигнете буен и дълъг цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина