Euonymus на Fortune "Emerald Gold" - приложение в ландшафтния дизайн

Растенията от семейство euonymus се считат за едни от най-зрелищните и атрактивни храсти. Оптималната височина на растението е идеална за озеленяване.

Euonymus на Fortune Emerald Gold. История на размножаване и описание на видовете

Храстът от семейство euonymus е нисък и на върха си достига само 20 сантиметра, поради което принадлежи към класа джуджета. Притежава името Euonymus fortunei Emerald Gold и е преведено от латински като „славно дърво“. Листата са плоски, зеленикаво-жълти на цвят. Euonymus се простира вертикално нагоре. През зимата оттенъкът му се променя от жълтеникав до розов. Храстът е роден в Китай и Южна Корея. Принадлежи към термофилните видове. Силно не се препоръчва да се засажда в региони с висок температурен спад.

Euonymus Emerald Gold

Сортът е широко разпространен в страните Китай, Корея, Япония и Южна Русия. Общо в семейството euonymus има около 200 вида.

Историята на появата на храста е малко известна. Този тип джудже храсти е представен от Робърт Форчън, известен ботаник от Китай през 1908 година. Растението е получило името си в чест на този, който е успял да го открие, а средното име Emerald Gold е дадено благодарение на листата от смарагдово злато.

Когато храстът euonymus цъфти

Euonymus Emerald Gold обикновено се нарича мъртъв храст. Това име е дадено поради факта, че по стъблата му цъфтят незабележими бели съцветия, след което се образуват ярки сплескани топки от лилав, почти червен цвят. Плодове под формата на малки кубчета, които узряват през септември, но незабележим цъфтеж настъпва в края на май, началото на юни.

Размерът на възрастен храст достига максимум 30 сантиметра, но клоните могат да се извиват на височина до 2 метра.

Използването на euonymus в ландшафтния дизайн

Eonymus на Fortune се използва доста активно в ландшафтния дизайн. Изглежда особено привлекателно в декора на пейзажите на градски сгради, лични парцели, паркови площи и магазини. Растението има много положителни качества:

 • храстът е непретенциозен в грижите;
 • листата запазват зеления си вид дълго време;
 • през есента храстът придобива приятен червеникав оттенък.

Черешова монголия

Силно се препоръчва засаждането до следните цветя и растения:

 • черешова магнолия;
 • Грозде Изабела;
 • кестени.

Несъвместимостта в ландшафтния дизайн се крие във факта, че всички тези растения са обединени от факта, че имат доста активна развита стъблена част и върху тях се заселват същите вредители.

Важно! Euonymus изглежда особено впечатляващо и скъпо в ландшафтен дизайн, когато декорира живи плетове и дворове.

Препоръки за грижа за растенията

Лесно е да се грижите за вечнозелен euonymus. Основното правило е спазването на всички условия:

 • правилната почва е първото нещо, за което трябва да внимавате. Факт е, че коренът на храста е почти на повърхността и е много податлив на болести. Отводняването и нежното разхлабване два пъти седмично с цел обогатяване на кореновата система с кислород е основното нещо при правилна грижа;
 • euonymus е склонен към бързо гниене на корените, поради което е важно да се наблюдава умерено, но често поливане. Ако храстът расте повече от няколко години, тогава се препоръчва да се полива не повече от 2 пъти седмично;

Важно! Колко бързо храстът ще абсорбира влагата през сезона зависи от това колко бързо се събужда след зимния студ.

 • euonymus на почвената покривка има единственото слабо място - чувствителност към светлина. Тя трябва да бъде умерено интензивна, но без парещи слънчеви лъчи, леко затъмнена;
 • изисква се да се подхранва растението с минерални торове през целия сезон и да се прави комплексно торене през пролетта и есента с компостен тор;
 • необходимо е да се отреже короната на дървото на вретеното според нуждите. Колкото по-често се извършва тази процедура, толкова по-ефектно и красиво ще изглежда храстът.

Как да се грижим за растение през зимата

Euonymus Emerald от Хаити се счита за доста издръжливо растение. Всеки храст може да завиди на неговата зимна издръжливост. Не бива обаче да пренебрегвате процедурата за подслон. При температури под 25 градуса е необходимо растението да се покрие със суха зеленина на разстояние 20 сантиметра или със специален материал.

Как правилно да се размножава euonymus

Euonymus на Sunspot Fortune е лесен за възпроизвеждане по различни начини. Възпроизвеждането чрез наслояване е съвсем просто, но отнема време. Корените на растението са разположени близо до земята, благодарение на това там, където клоните и земята се сливат, се образува вкоренен разрез. Това е идеален развъден материал.

Най-простият вегетативен метод са резници. Не е необходимо да се извършват специални предварителни процедури преди присаждането. Достатъчно е просто да изрязвате издънките ежегодно и да стимулирате почвата. За да възпроизведете сортови euonymus, трябва:

 • изрежете млади резници от млада издънка с дължина 10-17 сантиметра;
 • подгответе почвата, оплодена с тор от компост, засадете там резници и поливайте за един месец, докато се появи собствената му коренова система. Ако кореновата система не започне да расте дълго време, следващия път резниците трябва да се спуснат в субстрата за няколко часа;
 • след това трансплантирайте на всяко подходящо място в откритата земя.

Важно! Необходимо е да се ангажирате с резници в края на юни или през юли. Изрязването на растението през есента или пролетта не се препоръчва.

Храстът се размножава доста лесно, като се разделя на храсти. Схемата на разделяне изглежда така:

 • корените на euonymus трябва да бъдат изкопани и разделени на няколко части, така че да има пъпки по стъблата;
 • третирайте корените с въглища;
 • оставете на ново място.

Има някои градинари, които обичат да отглеждат euonymus от семена, но тази процедура изисква много внимание и усилия.

Растителни болести и вредители

Растението е доста устойчиво на различни заболявания. С навременни грижи и правилно поливане, той дори не е обект на гниене на корените. Ако обаче се появят рани по корените, е необходимо спешно да се третира растението с химикали и да се направят необходимите корекции в грижите. Възможно намаляване на поливането.

Често срещан вредител - ябълков молец

По-рядко, но се срещат следните заболявания:

 • щит;
 • паяк;
 • листна въшка;
 • ябълков молец.

По този начин храстът Fortune Emerald Gold е една от най-популярните разновидности на euonymus. Храстът, поради своята устойчивост на замръзване и непретенциозни грижи, е любимо растение сред градинарите и ландшафтните дизайнери.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина