Туя Брабант - описание и размер, годни и грижи

Сортът Брабант принадлежи към западния тип туя. Това е вечнозелено иглолистно дърво, широко използвано в декоративното градинарство по целия свят. Брабантът е изкуствено отглеждан сорт, характеризиращ се със зимоустойчивост и устойчивост на неблагоприятните ефекти на градската среда.

Туя Брабант

Предшественикът е западната туя (Thuja occidentali), растението може при благоприятни условия да достигне рекордна височина от 38 м, но обикновено не расте над 20 м. В същото време годишният прираст е изключително малък. Сортът Barabant расте много по-бързо - годишният прираст е до 30 см височина и до 10 см ширина. В градските райони максималната височина е до 4 m.

Туя Брабант при групово кацане

Описание и размери

Туя принадлежи към дълголетни иглолистни дървета. На едно място тя може да нарасне до 150 години. За него са подходящи климатични зони II-VII. Дървото понася безболезнено замръзване до -35 ° С. Туя придобива най-голяма декоративност на свободно и слънчево място, но се чувства добре на места, където част от деня е на сянка.

В средата на пролетта дървото цъфти. След това се завързват малки (с дължина до 1 см) продълговати кафяви конуси. Вътре има семена, които могат да се използват за размножаване. Брабантът е издръжлив сорт, който расте дори при тежки мразовити зими. Също така няма взискателност към почвата, поради което тя се отглежда с еднакъв успех върху глинозем, чернозем, пясъчни глинести и други почви.

Туя "Златен Брабант" се продава. Това е специален сорт с жълто-златист нюанс на игли. На фона на заснежена градина дървото изглежда наистина невероятно и празнично, радващо окото на новогодишните празници. През цялата година цветът на иглите остава непроменен - ​​това е най-атрактивната му характеристика.

Туя "Златен Брабант"

Важно! За да се получи естетична корона, е необходимо слънце, но само през част от дневните часове. През останалото време е необходимо засенчване.

Туя западен Брабант - височина и диаметър на растение за възрастни

Според описанието на производителите, дървото е способно да се простира до 20 м височина и до 4 м през живота си. Короната има естествена пирамидална форма, но може лесно да бъде променена чрез срязване без много увреждане на растение. При сгъстено засаждане туята има тенденция да расте нагоре, а не в ширина.

Жив плет от Туя Брабант

Този сорт е идеален за получаване на живи огради. Младите разсад дават до половин метър растеж годишно. За да се постигне висока плътност и пухкавост на короната, тя трябва да се подрязва два пъти на сезон. Получава се наистина непроницаем жив плет с висока плътност на засаждане - 1 разсад на линеен метър. Прави се многоредово кацане със същия интервал.

Жив плет от Туя Брабант

След 2-3 години "живата ограда" ще престане да блести, създавайки много плътна сянка. В сравнение с други сортове, Брабант не променя цвета на иглите през цялата година. За това качество той е високо ценен в частни крайградски сгради и в градските паркове.

Подрязване на туя Брабант

За да оформите короната, използвайте резачка. Първата резитба се извършва веднага след пресаждането на разсада на открито - през март.Вторият се извършва шест месеца по-късно. Така се получава плътна и буйна корона. Ако през лятото формата на отделните разсад стане твърде хлабава с изпъкнали отделни клони, тогава се прави допълнителна корекция.

Когато изпълнявате работа, следвайте препоръките:

 1. Премахнете всички счупени, повредени клони.
 2. Клоновете се съкращават с не повече от една трета. В същото време те се стремят да дадат на дървото определена форма - куб, паралелепипед, топка, пирамида.
 3. За работа се избира облачен ден, за да се предотвратят изгаряния на издънки, наранени от резитба.

В края не забравяйте да поливате всички разсад.

Колко бързо расте туя

Младите разсад растат най-бързо през първите 5 години от живота. По това време годишният прираст достига половин метър. В бъдеще растежът се забавя, дърветата растат само 30 см годишно. След 15-20 години дървото може напълно да спре, или растежът му става почти незабележим.

Коренова система на туя Брабант

За всички туи е характерно хоризонтално разположение на корените, което не навлиза твърде дълбоко в земята. По време на отглеждане в контейнери кореновата система става компактна.

Забележка! По време на пресаждането в открита земя не е необходимо да се отделят корените, достатъчно е да се прехвърли с бучка в ямата за засаждане. През цялата година е необходимо да се следи съдържанието на влага в почвата и при необходимост да се полива.

Туя Брабант - засаждане и грижи

Трябва да купувате разсад в надеждни търговски обекти и разсадници. Факт е, че туята реагира изключително бавно на неблагоприятни условия, но го прави безотказно. В резултат може да се окаже, че разваленият разсад ще умре след трансплантацията, въпреки че е бил повреден в магазина. Неспециалистът е трудно да различи болно растение визуално, но твърде ниската цена трябва да ви предупреди.

Фиданки от туя Брабант

Висококачественият посадъчен материал е лесно разпознаваем. Иглите са еластични и имат ярък цвят. Кафявите и жълтите върхове са ясен признак на заболяване. Здравите върхове на корените са бели, 1-3 мм в диаметър. Почвата в контейнера е влажна. Най-добре е да закупите разсад с височина до 1 м, но не по-ниска от 20 см.

Как да засадите туя Брабант

Оптималното време за засаждане на разсад от туя на постоянно място на открито зависи от вида му:

 • със затворена коренова система - април или октомври;
 • отворен - март-април.

Изкопава се дупка за засаждане с дълбочина 70-75 см и диаметър около 1 м. Ако говорим за засаждане на жив плет, тогава копаят изкоп със същата дълбочина. Дъното се поръсва със слой от 10 см пясък или експандирана глина за по-добър дренаж. В центъра се изсипва могила плодородна почва, върху която се разстилат корените на разсада. Напълнете ямата с подготвена почвена смес, като се стараете да не се утъпква твърде много, тъй като корените се нуждаят от въздушен поток.

Така че по време на напояването водата да не се разпространява в страни, от почвата се изгражда валяк с височина 20 см по протежение на изкопа за засаждане или около ямата за едно засаждане.

Важно! Фиданки на възраст 2-3 години се трансплантират само чрез претоварване, като се уверите, че кореновата шийка е изравнена с нивото на земята.

Веднага след разсаждането разсадът се полива обилно, като към всяко дърво се добавят 30-50 g нитроамофоска. Стволовете се поръсват със слой мулч, за да се предпазят от изсушаване на почвата и да ограничат растежа на плевелите.

Избор на място и подготовка на почвата

Частичната сянка е идеалното осветление за младите дървета. Това може да се постигне чрез засаждането им по високи сгради, които осигуряват сянка през част от деня. Не си струва да засаждате млади туи до високи и стари дървета, защото засенчването ще се окаже твърде силно.

Засаждане на туя

Почвата се изсипва в готови ями, подходящи за иглолистни дървета, или почвата се смесва независимо. За да направите това, вземете 3 части копка земя, добавете 1 част пясък и торф. Структурата трябва да е хлабава и лека, идеалната киселинност е рН 4–5,5.

Задължителна грижа за растенията

Сред дейностите, необходими за младите разсад, най-важни са следните:

 1. Поливане. Извършва се за 3-4 дни, в размер до 10 литра вода за всеки разсад.
 2. Разхлабване. Необходимо е, но на дълбочина не повече от 10 см. Слоят мулч от торф или дървени стърготини ще позволи да се направи без разхлабване.
 3. Премахване на плевелите. Важно е да премахнете плевелите около туята веднага, особено с дълбоки корени.

Забележка! При успешно вкореняване първата резитба се извършва през август.

Ако разсадът изглежда твърде хлабав, тогава веднага след засаждането той трябва да бъде подрязан, като се отстранят повредените клони и се определи посоката на растеж на короната.

Типични болести и вредители

Доста лесно е да се разбере дали растението е подложено на стрес от болест или неправилно боравене. Например, пожълтяването на дърво, особено от едната страна, може да означава, че урината на домашните любимци попада върху корените. Често корените атакуват гъбични инфекции, унищожавайки симбионтите на ефедрата. Това се доказва от кората на дърво, което лесно пада, когато се притисне към ствола.

Туи със засегнати игли

Вредители като телени червеи и ларви на дългоноси могат да причинят големи щети на туите. Варовикът на почвата помага при телени червеи и специализирани инсектициди за дългоносици. За да излекуват болно дърво, те вземат разтвор от течност от Бордо и обработват иглите.

Има и други проблеми:

 • Фитофтора. Първо страда кореновата система, а след това гъбичките се разпространяват към иглите. Туята бързо избледнява, иглите стават неприятно лепкави и сиви на цвят. Причината е прекомерно поливане или преовлажняване на почвата. За лечение те се третират с фунгициди.
 • Фузариум. Заради него иглите придобиват кафяв цвят. За да се справят с болестта, засегнатите издънки се отстраняват и дървото се третира с разтвор на Fundazol.
 • Ръжда. Обикновено се появява през март. Засегнатите игли потъмняват и падат. Третирането с фунгициди на медна основа помага.
 • Thuya листни въшки. Лесно е да го забележите, като се мърдате по клоните. Силно засегнатите издънки бързо изсъхват. От листни въшки се третират с "Karbofos".

Забележка! Третирането на засегнатите части с разтвор на меден сулфат помага срещу гниене. Ако има съмнение за увреждане на дървесината от вредители, тогава инжекцията на "Actellik" се инжектира в кората в съответствие с инструкциите.

Туя Брабант - иглите пожълтяват

Не само вредителите и болестите могат да навредят на младо дърво. Понякога причината за загубата на привлекателен външен вид е дефицит на микроелементи. В същото време си струва да добавяте торове много внимателно. Излишъкът ще доведе до изсъхване на върховете на леторастите.

Ако иглите придобият червеникаво-лилав оттенък, това показва липса на фосфор. Въвежда се нитрофоска, амофос или друг фосфорсъдържащ състав.

Пожълтяването на иглите показва липса на желязо, а бледият му вид показва недостиг на азот. Подхранването се извършва при поливане, следвайки препоръките на производителя на торове.

Подготовка за зимата

Преди зимуване разсадът се покрива с чул, смърчови клони, нетъкан материал и крафт хартия. Короната е изцяло покрита и фиксирана с канап. При възрастните растения вече не е нужно да полагате толкова много усилия, те зимуват безопасно, без подслон.

Туй, защитен за зимата

Мулчирането помага за предотвратяване на увреждане на корените. За тези цели игли, торф, натрошени издънки на иглолистни и широколистни дървета са отлични. През пролетта се препоръчва да се гребе и изгори старата мулча и вместо това да се излее слой дървени стърготини или борови иглички.

Формиране на корона

Подрязването на туя е от голямо значение за самото растение. Ако не го направите, короната става разхлабена, подредена. Пожълтели или повредени клони, които не са били отстранени навреме, могат да се превърнат в източник на болести или вредители на цялото дърво.

Препоръчително е да се извърши първата резитба, когато средната дневна температура се повиши до +10 ° C. Вместо издънката, отрязана с една трета, се образува бурен нов растеж на страничните издънки, бързо запълващи празнините в короната.Ако върхът на дървото е огънат през зимата поради силен вятър или тежестта на снега, тогава за да се коригира ситуацията, той просто се отрязва, придавайки на короната правоъгълна форма.

Ако на мястото има само няколко туи, тогава те се оформят с обикновена резачка или градински ножици. Може да се изисква електроинструмент, за да се оформи правилната геометрия на дълга жива ограда.

Туя Смарагд и Брабант - разлики

Забележка! Конкурентът по популярност на сорта Брабант е Smaragd.

И двете ще струват приблизително една и съща сума при покупка - разликата е незначителна, но си струва да се даде предпочитание на един или друг сорт, въз основа на техните ключови разлики. Кое е по-добре - туя Смарагд или Брабант - е необходимо да се вземе решение въз основа на условията на определен обект.

Таблицата ще ви помогне да сравните:

 БрабантИзумруд
Годишен прирастДо 50 смДо 20 см
Подрязване2 пъти годишноВеднъж годишно
ФотофилозностФотофилниСянка толерантна
Устойчивост на замръзванеДо -35 ° СДо -40 ° С
Плътност на засаждане за жив плет80 см
Продължителност на животаНа възраст до 150 годиниНа възраст до 110-130 години

Характеристики на отглеждането на туя Брабант: засаждане, грижи, използване в ландшафтния дизайн

В парковите и градинските насаждения туята обикновено се комбинира с други иглолистни дървета, като предпочита видове и цветови контрасти. Добри съседи за Брабант са кипарис, смърч, лиственица, отворена и кълбовидна хвойна и микробиота.

Групово засаждане на туя

Ако говорим за създаване на жив плет, те са два вида:

 1. Безплатно отглеждане. Между дърветата остават празнини и короната им се изрязва под формата на правилни геометрични фигури, еднакви или различни.
 2. Съкратен. Засаждането се извършва с максимална плътност, за да се получи плътна стена с височина около 1,5 м за 2-3 г. Типът подстригване се извършва, без да се откроява всяко отделно растение. Поради преплитането на клони, съседните дървета буквално се превръщат в непроходима стена. Забележително е, че с течение на годините стволовете не стават голи, което е особено ценено в ландшафтния дизайн.

Като се има предвид, че поливането и периодичното подхранване, както и изрязването са основните мерки за грижа за живите плетове, единствената пречка за по-широкото разпространение е високата цена на сортовите разсад. Средно 1 дърво с височина до 1 м ще струва 1,5 хиляди рубли.

Туя Брабант е красиво иглолистно дърво, което се засажда в единични и групови насаждения. Нейната непретенциозност и висока жизненост, дълъг живот и добра податливост на формираща резитба го правят много популярен във всички региони. Всяка година жив плет или отделна тения ще изглеждат още по-добре.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина