Вечнозелен кипарис - какво представлява и как изглежда

Кипарисът е вечнозелено растение, което принадлежи към семейство Кипарисови. Това са топлолюбиви растения. В ландшафтния дизайн се използва като отделно растение, а в алеите може да расте на открито и в саксии. В природата има около 15 вида кипариси, всеки от които се различава по височина, цвят, форма на короната, условия на отглеждане.

Вечнозелен кипарис - какво представлява и как изглежда

Дървото може да има прав или извит ствол. Покрита е с тънка гладка кора, която през младостта има светлокафяв цвят, след това постепенно потъмнява, става сиво-кафява и е покрита с канали.

Как изглежда кипарисът?

За ваша информация! Клоните имат четириъгълно или заоблено сечение, листата са малки. Скелетните клони растат и се простират нагоре, прилепвайки плътно към ствола. Издънките са меки и тънки, разклонени. Не напразно се появи прякорът „стройна като кипарис“.

Младите индивиди изглеждат по-пухкави поради шишевидните листа, които изостават зад клона. Докато растат, те се люспеят и гнездят срещу издънките. Цветът на зеленината е тъмно зелен.

През първите години от живота листата са игловидни, наподобяващи смърчови иглички. През четвъртата година от живота те стават люспести. Ако се вгледате внимателно, всеки лист има бразда, която се различава по текстура и цвят. Това е мазна жлеза. Описанието на кипариса ще бъде непълно, ако не забележите невероятния аромат на иглите.

Кипарисите се чувстват добре както на слънце, така и на сянка, понасят температури до -20 ° C. Благодарение на меките игли е лесно да се реже, за да се придаде красива форма.

Възрастните екземпляри понасят лесно трансплантация, но трябва да внимавате да не повредите чувствителните корени, трябва да трансплантирате със земна буца. Когато купувате разсад, корените му също трябва да бъдат покрити и защитени.

Въпреки възможността за самозасяване е по-лесно и по-бързо да засадите растение чрез резници у дома. Дървото започва да цъфти от март до май. Поленът се превръща в мръсно зелени издънки и може да причини алергии, докато дървесните червеи и молци се възпират.

Забележка!От кипарисово дърво се правят мебели. По своите свойства той е подобен на екземплярите от ядки.

Къде расте кипарисът

Родината на иглолистното дърво е Северна Америка. В природата дървото е широко разпространено в Гватемала и Калифорния, може да се намери и в други страни от северното полукълбо. Расте също в САЩ, Китай, Ливан, Сирия, Крим, Кавказ, Хималаите, субтропиците и тропиците на Средиземно море. По новогодишните празници те украсяват кипарис вместо елха.

Растителни игли

Кипарис - иглолистно или широколистно дърво

Растението звучи като "Cupressus" на латински. Той няма остри игли, визуално короната му е подобна на листата, така че хората се питат: кипарисът е иглолистно дърво или широколистно?

Какво е кипарис, можете да разберете, изучавайки класификацията:

  • царство - растения;
  • отдел - иглолистни дървета;
  • клас - иглолистни дървета;
  • поръчка - бор;
  • семейство - кипарис;
  • род - кипарис.

Отговорът е недвусмислен, кипарисът е иглолистно дърво, короната му правилно се нарича игли. Освен това за размножаване се използват семена, които узряват в шишарки.

Забележка! Много хора бъркат кипарис с кипарис. Това са две различни растения, които принадлежат към различни семейства.

Кипарис - голосеменни

Когато казват, че растението е голосеменно, това означава, че семената му не са разположени в плодовете и не са защитени от нищо, тоест те са отворени. Такива растения нямат нито цветя, нито плодове.

Почти всички голосеменни растения са вечнозелени, те образуват яйцеклетки, които в крайна сметка се превръщат в семена, покрити с плоски люспи, прикрепени към стъблото. При иглолистните дървета и храстите яйцеклетките приличат на спирала по форма и образуват шишарки.

Кипарисът е род дървета, който е еднодомно. Това означава, че както мъжките, така и женските шишарки имат сиво-кафяв цвят на всяко дърво. Диаметърът на всяка е 3,5 см, има няколко семена под всяка скала. Конусите узряват през втората година от живота.

Конуси

Колко расте кипарис

Кипарисът е дългочерен дроб; у дома животът му е до 300 години, в естествени условия до 1-2 хиляди години.

Най-бързо растящият вечнозелен кипарис се показва през младостта си, през първите три години от живота. През този период растението достига 1-2 м, след което добавя още половин метър годишно. На 50-годишна възраст растежът спира и е бавен и достига максимална височина от 100 години и е 30 m.

Има ли храст кипарис

Говорейки за кипарис, много хора си го представят като удължено растение с триъгълна или разперена корона. Повечето от видовете са наистина стройни и високи, но в природата има и буйни разпръснати храсти, чиято максимална височина е 2 м, например изгледът е хоризонтален.

Кипарис: видове и описание

Всеки тип има свои собствени характеристики и ще се впише идеално в градината. Най-популярният тип е пирамидален. По-малко известен, но не по-малко привлекателен е италианският.

Забележка! Можете също да отглеждате вида Аполон в градината. Освен това е високо и тясно дърво, но короната е по-пухкава и по-разклонена.

Той е коренно различен от всички останали видове блатен кипарис или двуредов таксодиум. Расте на блатисти почви или по бреговете на мудни реки. След като сте избрали правилното място за засаждане, можете да го отгледате сами, като закупите семена или разсад. Кореновата система на блатния вид е ключова, така че незабавно се избира постоянно място на растеж. Декоративност придават псевдофорите или страничните коренища, които растат по целия ствол и създават стена около растението. Няма нужда да се грижите за такова дърво.

Блатна гледка

Пирамидален кипарис

Вечнозеленият пирамидален кипарис (Cupressus Sempervirens) е високо иглолистно дърво. Има плътна корона, която се издига в небето като стрела.

Пирамидален изглед

Расте бавно, максималната височина на кипариса е 20-40 м. Пикът на растеж достига 80-100 години. Дървесината е сиво-кафява, тъмна.

Забележка! Кореновата система е малка, но мощна, корените са разклонени, като храст. Ето защо е толкова лесно да се трансплантира дори възрастно растение.

Корените на дървото са чувствителни и трябва да внимавате с тях при презасаждане и градинарство. Дори при незначителни повреди дървото може да изсъхне.

Листата на пирамидалния кипарис покриват гъсто разклонените разклонени клони. Младите листа са тънки и остри, по-скоро като игли. Докато растат, те стават меки и наподобяват люспи. От долната страна има мазна жлеза.

Иглите са малки, яркозелени. Мек на допир, невъзможно е да се убоде с него. Иглите с удължена ромбична форма са разположени напречно и плътно притиснати към леторастите. Дължината на всяка скала е 10-15 cm.

Мъжките и женските шишарки достигат зрялост до края на втората година от живота и са с кръгла или овална форма. Младите плодове имат зелен оттенък, до края на узряването те са покрити с люспи и потъмняват. Диаметърът на всеки конус е 3 см. Семената остават жизнеспособни до 6 години.

Италиански кипарис

Италианският кипарис обича слънцето. Засажда се на рохкава, дренирана почва, което изисква подхранване на всеки две години.

Малки иглени листа в крайна сметка стават люспести с форма на диамант. В ландшафтния дизайн се използва за създаване на акцент върху парцел или жив плет.

Забележка! Формата на дървото е конична, клоните са възходящи и притиснати към стълба. Монолитен силует се създава от странични издънки, растящи във всички посоки.

Този вид е устойчив на суша и замръзване, не изисква специални грижи.

Максималната височина на растението е 20-25 м. Кореновата система на италианския кипарис, както и другите видове, е влакнеста, плитка и чувствителна.

Кипарисът не е най-скъпото дърво, но дори и тези, които не могат да си позволят да засадят жив плет или да направят композиция от няколко дървета, трябва да помнят, че иглолистният екземпляр ще изглежда страхотно сам. В същото време не е нужно да се притеснявате от коя страна на обекта да го засадите, той е напълно придирчив към условията на отглеждане.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина