Бръшлян градински вечнозелени мразоустойчиви - как да засадите в градината

Вечнозеленият бръшлян често се отглежда в частни къщи и апартаменти. Това се дължи на факта, че растението не понася добре зимата на открито и умира при лошо време. Но производителите на цветя от южните райони могат лесно да отглеждат невероятна лоза в двора си. Тази статия разказва за сортовете на растението, неговите грижи и неговите характеристики.

Какво е градински бръшлян или Hedera

Много градинари избират общ градински бръшлян от огромно разнообразие от растения. Използва се във вертикално градинарство, жив плет от лозя изглежда красиво.

За ваша информация! Градинският бръшлян е вечнозелен и устойчив на замръзване.

Опитните производители на цветя избират вечнозелен бръшлян специално за ландшафтен дизайн.

Вечнозелена култура

Описание и характеристики на градинския вечнозелен бръшлян

Градинският бръшлян е многогодишно растение от семейство Аралиеви. Къдравите му стъбла с големи въздушни корени могат да растат до 35 м. Има много видове, които се различават помежду си по декоративни характеристики.

Листата с различни форми (сърцевидни, трипръсти, овални) са боядисани предимно в зелени нюанси. Понякога има червени петна.

Популярни сортове:

 • Hedera Helix. Листата са лъскави с бял модел, блатно зелено. Корените, като малки издънки, се хващат за стволовете на дървета или различни вертикални опори. Расте до 35 м, изглежда добре при вертикално градинарство, но се засажда и като почвопокривна култура. Този сорт се приписва на медоносен, от цветята на растението се образува бял мед с вкус на мента. Обича сенчести места, скрити от вятъра, устойчиви на замръзване.
 • Колхида (Hedera colchica). Голяма реколта, която расте до 40 м височина. Има големи листа с дължина 25 см, блатен цвят, но има и петнисти. Не понася замръзване. Обича плодородната почва и тъмните участъци.
 • Кримски - много непретенциозен в грижите. Обича влажна почва и частична сянка, но понася лесно топлината. Това е голяма лиана, стъблата на която растат до 35 м височина. Има блатисто зелени лъскави листа.

Грижи за млад бръшлян

Известен с толерантността към сянка, бързо свиква с живота като почвопокривно растение. Разположен в южните зони, той лесно понася зимата. Но колкото по-на север е територията, толкова по-висок е процентът на смърт не само поради замръзване, но и поради висока влажност, недостатъчна сянка.

Забележка! За да се запази бръшлянът и да се улесни поддръжката, засаждането се извършва във възвишени зони, защитени от вятъра.

Пъстър бръшлян

Първите няколко години не растат много активно, тъй като младите растения се засаждат в началото на пролетта, така че при топло време да се вкореняват добре. За размножаване растенията вземат здрави издънки не по-стари от 4 години. В този случай бръшлянът в градината бързо ще пусне корени.

Вредители и болести

Основният вредител на растението е паякът. Когато се появи, на стъблата се образува паяжина, по която пълзят малки буболечки от светли, жълти или червени нюанси. По-вероятно е да улови паразита от бръшлян, растящ на слънце.Можете да премахнете кърлежа с актеллик, който се разрежда във вода съгласно инструкциите и се пръска върху листата 2 пъти седмично. Процедурата трябва да се повтаря, докато вредителят бъде напълно елиминиран.

Забележка! Високата влажност на почвата може да доведе до гъбична инфекция на бръшлян. В резултат на това по листата се образуват тъмни петна, те започват да изсъхват и да падат. В този случай трябва да отрежете заразените листа и стъбла, да се опрашват с фунгициди.

Много висока температура в сградата, където стои саксията с цветя, може да доведе до появата на ножницата. С появата си по листата се образува бял цвят, а след това и малки растящи жълтеникави петънца, които водят до пълна смърт на листата. В този случай заразените листа трябва да се подрязват, а самото растение да се пренареди на по-тъмно място.

Размножаване на бръшлян чрез резници

Резниците се считат за основен метод за размножаване на растенията. Клоните се вкореняват много лесно, поставят се в обикновена чаша вода, която периодично се сменя. Съществуват и други методи за възпроизвеждане (чрез семена, клони), но именно резници се дават най-лесният начин дори за начинаещ по този въпрос.

За присаждане е най-добре да се вземат едногодишни издънки. И върховите, и стволовите ще работят. Апикалните резници трябва да са със среден размер, горните клони с дължина от 15 до 25 см се изрязват под ъгъл. На резниците се отстраняват долните двойки стъбла.

Процес на резитба

Препоръчва се изкореняването на резниците на растението:

 • във вода;
 • в смес от торф и пясък;
 • в лека смес с високо съдържание на пясък.

Забележка! Растителната храна се добавя заедно с поливането на възрастен храст. Разреденият лопен е подходящ като тор. Можете също така да приложите сложно торене съгласно инструкциите за употреба.

Подготовка за зимата

В регионите на Централна Русия има вероятност от смърт на растенията под въздействието на ниски температури. Един добър слой мулч може да предпази почвените покривни растения от замръзване, а след първия сняг - снежна покривка с височина около 35 cm.

Важно! С пристигането на пролетта горният слой мулч се отстранява, така че топлото време, съчетано с висока влажност, да не разваля издънките.

Проблеми при отглеждането на градински бръшлян вечнозелен на открито

Въпреки че бръшлянът е непретенциозен, с него могат да възникнат незначителни трудности.

Ако стъблата на растението започнат да пожълтяват, тогава му липсва влага и ако листата започнат да падат, тогава въздухът е много сух. За да се реши този проблем, трябва периодично да се пръска.

Ако пъстър градински бръшлян се нуждае от слънцето, тогава ярките му листа побледняват. За да направите това, трябва да трансплантирате на по-светло място.

Как да разпознаем болести и да открием вредители

Въпреки че за това растение е лесно да се грижи, то може да се разболее много бързо. Важно е веднага да се види, че лозата се нуждае от лечение и да се използват всички методи.

Важно! Ако цвете е нападнато от вредители или болест, трябва да инспектирате всички близки растящи растения.

Ако листата започнат да пожълтяват и изсъхват, проблемът трябва да се търси в пресъхналата почва. Ако се полива добре, пресни листа ще започнат да растат след една седмица. Ако зелените са опални наведнъж, това означава, че температурата на въздуха не е подходяща за бръшлян. Това може да се случи през горещото лято. Ето защо е препоръчително да се пръска цветето с вода всеки ден по това време.

Поражение от болест

Понякога листата губят цвета си. Основната причина е, че храстът не получава достатъчно светлина. За да разрешите това, трябва да го преместите на по-светло място.

Растението, което расте в открито поле, не може да бъде защитено от нападение от насекоми. Листни въшки, цикломенски кърлежи се пренасят главно от вятъра. Виждайки вредители по листата, стъблата, обработката трябва да започне незабавно. За да ги унищожи, храстът и всички близко растящи цветя трябва да се измият с разреден във вода актеллик или карбофос.

Как да засадите уличен бръшлян на сайта

Бръшлянът се корени добре на хълм, където няма вятър.Трябва да намерите добро място в градината или у дома, където цветето ще бъде на слънце.

Той се страхува от зимните студове. Но не само те вредят на бръшлян, повишената влага е опасна, независимо от сезона и месеца. Затова се избира място за отглеждане, където е сухо.

За ваша информация! Расте бавно в открита почва. За да може младият бръшлян да стане по-силен преди измръзване, препоръчително е да го засадите през пролетта.

Ако почвата за засаждане на растението е много влажна и рохкава, това ще е от полза за бръшлян. Много е добре, когато почвата съдържа голямо количество органични минерали. Ако почвата е с различен състав, тогава трябва сами да смесите почвата и да я запълните в дупка за засаждане с дълбочина най-малко 25 см. Преди да засадите бръшлян, трябва да направите смес от 2: 2: 2 :

 • дернова почва;
 • торф;
 • речен пясък.

Условия за размножаване на бръшлян

За градинския бръшлян се използват три метода за размножаване.

 • резници;
 • вкореняване на резници;
 • отделяне на стари растения.

Независимо от метода на развъждане, трябва да следвате някои правила:

 • при вкореняване на резници, те трябва да бъдат отрязани от многогодишен уличен бръшлян;
 • когато избирате клони, трябва внимателно да ги обмислите: дървесните издънки с забележими въздушни корени ще покълнат по-бързо от много младите клони;
 • размножаването на растенията е най-добре през пролетта.

Важно! Резниците са основният метод за размножаване на бръшлян.

Изрязването е достатъчно лесен вариант за закупуване на посадъчен материал. Някои сортове растения растат много бързо, че бръшлянът дори няма да забележи резитбата на няколко издънки.

Вкореняване на слоеве в бръшлян

Подобно на други видове, можете просто да ги подредите. Лозите на земята могат да се вкоренят сами. Но вие можете да помогнете в този процес и да получите мощни независими процеси. Методът за вкореняване на резници е най-разпространен при отглеждане на растение като почвена покривка. Но е подходящ и за тези, които трябва да получат не най-голямото количество нов бръшлян.

Избършете листове

Операцията за вкореняване изглежда така:

 1. мощни, гъвкави издънки на растението отдолу и по периметъра се спускат в малка депресия. По принцип се вземат дълги големи издънки, за да се вкоренят резниците. Малките разфасовки в долната част на клоните ускоряват процеса;
 2. клоните се закрепват в земята със скоба и отгоре се излива хранителен субстрат;
 3. започнете обилно да поливате земята, за да поддържате стабилна влага.

След вкореняване не трябва да бързате да засаждате слоевете. През пролетта младите цветя се отделят като самостоятелни храсти и се засаждат на постоянно място.

Подготовка за засаждане на открито

Преди да отглеждате бръшлян, трябва да изпълните следните подготвителни стъпки:

 1. изберете подходящ сорт растение. Почти всички видове се вкореняват както на сянка, така и на слънце;
 2. намерете подходящо място за кацане;
 3. поливайте добре почвата преди засаждане;
 4. изкопайте дупка с дълбочина 20 см;
 5. засадете в дупка, така че корените да се поберат свободно.

Бръшлян в страната

Оградата от бръшлян може да бъде красив фон за градински растения или детска площадка. Следователно изборът на територията за кацане трябва да се вземе много внимателно. Но първо трябва да си купите разсад.

Размножава се чрез резници и наслояване. Ако е невъзможно да се вземат резници, а също и да се направи наслояване, тогава трябва да си купите бръшлян в детската стая.

Забележка! Големите листа и корени са добър знак за здравословно рязане. Ако има недоверие към вида на растението, тогава е по-добре да не го купувате, тъй като болен храст няма да пусне корени.

Точното време за създаване на жив плет е от началото до края на пролетта. Преди кацане трябва да направите някои маркировки и да поставите опори. По протежение на пергола се правят малки окопи. Корените трябва лесно да се поберат в тях. Почвата във всеки изкоп трябва да бъде добре разрохкана и компостирана. След засаждането се нуждаете от добро поливане.

Докато расте, трябва да бъде вързан на опори. През първото лято целият жив плет ще бъде плетен и ще получите красива плътна ограда.

Използване в ландшафтен дизайн

Флористите постоянно използват растението в пейзажни композиции в своите дачи. Красивите лозя, преплитащи различни сгради и скриващи сиви зони в страната, са приказна гледка.

Жив плет

Растенията могат да преобразят празна стена или беседка. Растат добре, когато се сдвояват с иглолистни дървета или храсти. При спазване на правилата за отглеждане и добри грижи, младите лозя за катерене ще украсяват къщата в продължение на много години. За да може бръшлянът, който се вие ​​по стената, да радва окото, той трябва периодично да се подрязва и да се предпазва от болести.

Комбинация с други растения

Расте много добре и изглежда с разнообразни дървета, храсти. За декорация може да се засажда до фуксия. Но най-вече се засажда като единично растение.

Как да се отървем от свръхрастежа на градински бръшлян пълзящ вечнозелен

Много производители са изправени пред такъв проблем като растежа на бръшлян на много голяма площ. Бързо растящото растение не позволява напълно да съществуват други цветя и храсти или оплита иглолистни дървета. За да премахнете храста, трябва да отрежете стъблото в основата с ножици за подрязване и да изкорените корена. Нежелателно е нарязаните части да се оставят на земята, тъй като храстът бързо се вкоренява и започва да расте.

Градинският бръшлян е непретенциозно растение, но се нуждае от око и око за него. Някои сортове са зимоустойчиви, докато други обичат слънчевата светлина. Всеки градинар ще може да избере правилния вариант за себе си.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина