Как се възпроизвежда бръшлян на закрито или хедер

Обикновеният бръшлян е кърлинг растение, което се среща в почти всяка градина и зеленчукова градина. Много средновековни замъци и къщи са преплетени с това непретенциозно растение. Той може да промени пейзажа до неузнаваемост. Пръстите от вечнозелен бръшлян придават много загадъчен вид на огради, дървета и пещери. По своите физически и органолептични свойства той много прилича на циклама (цвете с форма на бръшлян).

Какво е това растение

В световната история много легенди и митове са свързани с това растение. Легендата за Деонис казва, че като бебе е бил защитен от внезапно появилите се гъсти бръшлян от сигурна смърт. Доказателство за това е, че той, като бог на винопроизводството, се е украсил с листата и издънките на това красиво растение.

Как изглежда

Восъчен бръшлян (хоя) се среща в природата. Много прилича на лиана, а името „восък“ се свързва със специалния блясък на листата. Хоя бръшлянът е много разпространен сред градинарите любители, както и в дивата природа с умерен климат.

За ваша информация! В египетската, християнската и семитската култури бръшлянът, прикрепен към опора, означаваше преданост и безсмъртие.

Така че, след като се запознахте с бръшлян, можете да продължите към методите за неговото възпроизвеждане.

Как се размножава бръшлянът

Има два начина за размножаване на бръшлян или хедер, както се нарича още:

Резници

Този вид размножаване е доста практичен, тъй като според ботаниците той гарантира почти 100% от резултата.

За да направите това, трябва да направите няколко процедури:

 • Отрежете резниците, засадете в подготвена саксия с пръст. Особено внимание трябва да се обърне на качеството на земята. Тя трябва да е ронлива, без остатъци и камъни.
 • След това трябва да подготвите почвата в отделен контейнер. Ще ви трябва по-късно. Той трябва да се почисти от отломки, примеси, а също да се направи разхлабен и да не е сух. Според съветите на много летни жители най-добрата почва за бръшлян е широколистната почва с пясък.

Забележка! Първото условие за разсаждане е наличието на корени върху резниците. Това ще позволи на растението бързо да свикне с новата почва.

След всичко по-горе направено, резниците трябва да пуснат корени. Правилните грижи и навременното поливане на почвата също са много важни. Размножаването на бръшлян чрез резници е често срещано сред опитни градинари и начинаещи любители.

Размножаване на хедери чрез резници

Издънки или как да отглеждате бръшлян от издънка

Този тип отглеждане изисква малко повече усилия. Има шанс този метод на трансплантация да не бъде увенчан с успех, тъй като това ще изисква малко опит и сръчност. Как да го направя правилно:

 1. За пресаждането ще ви е необходим издънка, която има около 10 листа на ствола си.
 2. Необходимо е внимателно да натиснете издънката в подготвения пясък, така че на повърхността да се виждат само листа, а самият издънка да отиде под земята.
 3. След 10 дни корените трябва да излязат от пъпките от листата, които са под земята.
 4. Издънка трябва да се изкопае от земята и да се отреже, така че всеки от резниците да има лист и корен.
 5. По-нататъшното засаждане става по същия начин, както при резниците.

Произнесени издънки на стъблото

Слоеве

Третият метод е също толкова практичен и удобен, колкото и първият. Нарича се наслояване. За да направите това, постъпете по следния начин:

 1. Изберете най-дългите издънки.
 2. Направете около три разреза на всеки. След това го прикрепете към земята със специални ботанически щипки (този процес се нарича вкореняване).
 3. В рамките на един ден при разфасовките трябва да се появят корени. След това трябва внимателно да отделите резниците един от друг и безопасно да трансплантирате на различни места.

Как да изкорени слоеве

Как се размножава вътрешен бръшлян

Бръшлянът е устойчиво на атмосферни влияния растение на открито. Той има голям брой братя. Един от тях е вътрешен бръшлян. Растението е идентично по всички параметри и размери на обикновения бръшлян. Разклонено стъбло с многобройни листа ще украси перваза на прозореца, лесно ще превърне балкона в джунгла.

Бръшлян на закрито: мога ли да го държа вкъщи?

Въпросът е спорен. Много е важно да отделите много време за поливане, презасаждане и подрязване на листата. След това можете спокойно да го поставите в саксии и да го поставите на первазите на прозореца. Методите за разплод са същите като при изгледа на улицата.

Възможно ли е да закупите семена от бръшлян

Голям брой сортове бръшлян се срещат в ботаническите магазини. Непретенциозните форми, които приема това грациозно растение, могат да се използват за декорация на стени, огради, както и покриви и дървета.

Забележка! Най-често срещаните са: балтийски, грациозен, зимен, миниатюрен и др.

Съществуват и разлики във физическите свойства между видовете. Тоест, този или онзи сорт бръшлян обича повече хладно и обратно. Някои процъфтяват по-добре през хладните сезони, други през топлите сезони. В допълнение, определен тип има специфична форма на листа: заоблени, заострени и също овални.

Как да трансплантирате бръшлян

Растението се трансплантира в няколко случая:

 • ако стърчащите от саксията корени станат забележими;
 • ако растежът и развитието са спрели.

Освен това е възможно, без да се обръща внимание на всички тези фактори, да се трансплантират млади издънки ежегодно. За многогодишни издънки е достатъчно просто да смените горния слой на почвата в саксия с прясно приготвен.

Забележка! Приблизителният състав трябва да бъде както следва: листни, торфени, дернисти видове земя, заедно с пясък в равни пропорции.

Най-предпочитаното време за засаждане на цвете е пролетта, а именно март-април. Това е много важно, тъй като засаждането на бръшлян в саксия правилно не е никак лесно. Контейнерът трябва да бъде с около няколко сантиметра по-голям от използвания преди. След това е необходимо да се излее обилно количество вода върху почвата на корена, за да се образува бучка. След това внимателно хванете стъблото и го плъзнете в нова саксия. Поръсете с нова земя, оставяйки малко място по краищата за оттичане на вода. Последната стъпка е да поливате растението и да пръскате листата и стъблото.

Важно! Най-добре е да държите новоприсаденото цвете далеч от течения, а също така да се криете от пряка слънчева светлина.

Характеристики на грижите

Голям късмет е за градинаря да държи бръшлян в градината си. Подобно на здравец, това растение не се нуждае от специални грижи.

Бръшлянът се адаптира лесно към пролетно и есенно време. Издържа от 7 ° C до 14 ° C. През лятото се изисква повече поливане, отколкото през пролетта или есента. В горещо време трябва по-често да пръскате храсти от бръшлян. За продължителността на живота на леторастите и резниците краищата на стъблата трябва постоянно да се прищипват към земята. Това ще осигури растежа на нови издънки.

Забележка! Паякообразните акари, както и скалното насекомо, са преки врагове на бръшлян.

Бръшлян след саксия

Мулчиране и грижи за почвата

В случай на специална нужда от отглеждане на бръшлян се използват торове: както органични, така и минерални. Мулчирането се използва, за да поддържа бръшлян здрав и земята под него. За да направите това, той се добавя на капки и след това се покрива с компост, както и хумус от листа и дървени стърготини.

Правилно поливане

Правилното поливане и навременното напояване на земята е много важно за всяко растение, включително бръшлян. Това е особено необходимо както в горещ, така и в сух сезон. Има няколко вида поливане:

 • дъжд (естествен), но не е редовен през лятото;
 • повърхност (нормално от маркуч);
 • капково (пръскане с пулверизатор).

Забележка! Всички видове напояване са в пряка зависимост от природните дадености, както и наличното напоително оборудване.

Подрязване

Процедура, която има положителен ефект върху растежа и развитието на растението. Подрязването на бръшлян трябва да се извършва през лятото и есента. Процедурата се извършва с обикновени градински ножици. Всички изсушени листа се отрязват, както и излишък, който стърчи в различни посоки и има не особено приятен външен вид.

Подрязването на бръшлян се прави не само заради външния вид, но и за обновяване на стъблата. По този начин растението е наситено с кислород, което допринася за по-нататъшния успешен растеж. Когато бръшлянът е изрязан правилно, градинската площ ще изглежда много спретнато и подредено. Удоволствие е да се засажда и размножава уличен бръшлян!

Правилна резитба на листа

Въпреки че бръшлянът често се среща в природата, не всеки може да се грижи правилно за него. Собственикът на това невероятно растение трябва внимателно да наблюдава поливането, излишния растеж и почвата, а след това растенията ще им благодарят с красивия си разклонен вид.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина