Hedera helix - как изглежда растението бръшлян

Hedera Helix, или зелен бръшлян, е вечнозелена гъвкава лоза от семейство Аралиеви. Растението може да се види в естествената среда, където обгръща стволовете на дърветата, както и в градовете по стените на частни къщи. Такъв жив плет е в състояние да украси фасадата на сграда, променяйки я до неузнаваемост.

Родина на растението

Местата, откъдето бръшлянът е дошъл по нашите географски ширини, са влажните субтропични райони на Югоизточна Азия, Средиземноморието и Централна Европа. Този пълзящ храст днес живее не само в дивата природа. Той беше опитомен и се превърна в декор за всяка градина и местността на частни къщи. Растението се придържа към стволовете на дърветата със специални корени по стъблата. Бръшлянът се е адаптирал към новите климатични условия и понася доста твърдо зимния студ в средната зона.

Растението често се използва в декора днес.

Интересно! Има мнение, че културата е дошла при нас от Латинска Америка. Контрабандистите носели див кораб от зелен бръшлян. Той бързо украси високите стени на испански крепости, превръщайки се в своеобразен символ на страната.

Как изглежда зеленият бръшлян?

Hedera е вечнозелена лоза, която може да обгърне всичко, дори вертикални конструкции. Културата няма мощен багажник. Кореновата система е разклонена. Отделни въздушни части на корена служат за осигуряване на бръшлян за стени, дървета и други вертикални предмети.

Хедера в дивата природа обгръща дърветата

Листата на повечето видове са зелени. Някои се отличават с бели петна или кантове. Те могат да бъдат доста големи и да достигнат дължина от 20 см или малки, което е типично за закритите сортове. Те винаги са плътни и кожени екземпляри с лъскава повърхност, различаващи се по форма в зависимост от вида.

Хедера е способна да цъфти. Но съцветията са незабележими. Цветята са малки. Те имат зеленикав оттенък. След това се появяват малки плодове. Те могат да действат и като семе за размножаване в дивата природа.

Важно! Ако вътрешният бръшлян изведнъж цъфне, се появяват плодове, те трябва внимателно да се отрежат и унищожат. Те са тези, които са отровни. Важно е да носите ръкавици и да предпазвате кожата от вредния „сироп“. Можете дори да облечете дъждобран. Директният контакт може да причини зачервяване, мехури и дори изгаряния по тялото. Прекомерното подуване може да причини кашлица.

Хедера Ампельная

Стайно растение, което може да расте удобно у дома. Основното му предимство е любовта към сенчести места. Не обича високата влажност и честото поливане. Препоръчва се постоянно да се избърсват листата, като се избягва прах. Само в чист вид те ще могат активно да пречистват въздуха в стаята.

След повишаване на маркировката на термометъра над +20 градуса по Целзий, се препоръчва постоянно да се пръска стайното растение с вода, като по този начин се увеличава влажността на въздуха.

Възпроизвеждането може да се извърши по всяко време на годината, като се използва горната част на растението за рязане. Вкореняването се извършва във вода. След засаждането на резника се препоръчва да я прищипите за по-добро разклоняване.

Препоръчва се младият храст да се пресажда ежегодно в продължение на три поредни години.След това можете да намалите броя на обновяванията на почвата до веднъж на няколко години. Кореновата система е достатъчно мощна. Поради това саксията е избрана широка, така че да приляга удобно. Необходим е дренаж. Почвата е за предпочитане торф.

Забележка! За да придадете на растението привлекателен външен вид, се препоръчва периодично да се режат храстите.

Колко бързо расте бръшлянът

Повечето бръшлян расте бързо. Ако условията за растежа на една култура са подходящи, за кратък период от време тя може да обхване цяла стена на селска къща, дори малка разлика няма да остане. Някои сортове могат да добавят до четири метра растеж за един сезон.

Хедера и нейните разновидности

Известни са повече от 15 разновидности на пълзящ бръшлян. Растението се среща в субтропичните горички на Европа, Азия, Африка и дори Америка. Храстът предпочита сенчести гори. Усуквайки издънките си около високи дървета, той може да достигне значителна височина поради тях. Известни:

Хедера Пъстра

Смята се за домашен сорт, който предпочита да обгръща вертикални повърхности. Лиановиден храст, има малка зеленина с пъстър цвят. Лесно е да отглеждате пъстър бръшлян и да се грижите за растението. Предпочита светли помещения за активен растеж, но без пряка слънчева светлина върху листата. Почвата в саксията винаги трябва да е влажна, в противен случай листата ще започнат да падат.

Бръшлян канарче

Различава се по силата и мощта на багажника и листата. Листът може да бъде с дължина до 20 см. Характерни са белите петна по повърхността. Среща се естествено в Португалия и Северна Африка. Най-известният сорт е Variegata. Стъблото е леко червеникаво. Листата са големи, с бяло-зелен кант. Цветето на Канарските хедери има зелено-жълт цвят. Малки цветя са събрани в съцветия, наподобяващи чадъри на външен вид. Бръшлянът е отровен храст.

Листата от сорта Канарски имат невероятен цвят

Бръшлян ирландски

Сортът се характеризира с бърз растеж. По принцип достига височина от 12-15 м. Някои екземпляри - 20 м. Отличителна черта на хедерите се считат за зелени листа с тъпи участъци, които имат характерен завой. Културата е способна да се разпространи много живописно по стените на къщите и по земята и за кратък период от време може да скрие в листата си парцел от до девет до десет квадратни метра. Кълбовидните съцветия се появяват в началото на есента. Плътно опушените издънки с червеникав кант добавят декоративност.

Ivy Hedera Helix Vander

Просторен външен вид, който може да разкраси всеки интериор. Можете да създадете жива стена. Основното нещо е да се осигури надеждна поддръжка. Листата са зелени и с форма на звезда. Вените са светли, тюркоазени. Можете да засадите растението във висящи саксии. Почвата е подходяща за всички видове растения.

Забележка! Helix Vander не се нуждае от хранене, той обича дифузно осветление. Избягвайте пряката слънчева светлина.

Плюшч Пастухова

Растението е защитено в редица резервати в Кавказ. Той е включен в Червената книга на Съветския съюз. Издънките са тънки, светлокафяви на цвят. Листата са яркозелени с редки ивици отдолу, могат да достигнат дължина 10 см. Без мирис. Те са с кръгла сърцевидна форма. Днес в дивата природа бръшлянът на Пастухов е доста рядък. Расте по горски ръбове и сечи, изкачва високи дървета.

Бръшлян пъстър

Той се счита за закрит подвид и е популярен сред дизайнерите на цветарски магазини. Изглежда красиво в интериора благодарение на зелените листа с бели кантове. Листата е оформена като триъгълник. Размерът му е малък, за разлика от листата на бръшлян, растящи по стената на къщата. Много е лесно да се грижите за пъстър бръшлян.

Айви кавказки

Кавказ се счита за естествено местообитание на храста, оттук и второто име на растението. Лиана се отличава със своята сила и сила. Може да се издигне до висока опора до 30 m.Листата са големи и често цели. Дължина 18-25 см, ширина 15-20 см. Цвят зелен. Въпреки че има и сортове, разпръснати под формата на малки петна.

Кавказката хедера има тъмни плодове, които се появяват след цъфтежа

Айви грийнхарт

Вечнозелено аралийско растение, достигащо височина 3-6 м. Листата са яркозелени със светли жилки. Надеждното закрепване на вертикални повърхности се извършва с помощта на въздушни корени. Непретенциозна култура, използвана за декоративни цели. Трябва да се засажда на рохкава и овлажнена почва. Зимата преминава нормално.

Бостънски бръшлян

Лиана се отличава с дървовиден ствол, разкош и плътност. Достига 20-30 м. Често се използва за декоративни цели. До есента тъмнозелените листа придобиват червен и оранжев оттенък. Растението е чувствително към ниски температури. Светлината трябва да бъде разсеяна, бръшлянът ще страда от пряка слънчева светлина. През сезона лозата може да нарасне с 3-4 м.

Интересно! AT За разлика от английския, полевия, колхидския и кримския бръшлян, Бостън не принадлежи към семейство Аралиеви. Произхожда от семейството на гроздето. От което растението е популярно наричано грозде от момински бръшлян.

Смес Hedera Helix: възможно ли е да се държи у дома

Hedera vulgaris може да се засажда във висящи саксии и да се отглежда у дома. В този случай дава изключително рядко отровни плодове. Но ако това се случи, те трябва спешно да бъдат отсечени и можете да продължите да се възхищавате на растението.

Грижата за бръшлян е проста. Той е непретенциозен и не се нуждае от много манипулации. Поливайте навреме и избърсвайте листата от прах, отстранете малко от парещото слънце на сянка - и лозата ще ви зарадва с гъста зеленина и зеленина в стаята.

Как да се отървем от бръшлян

Често градинарите са изправени пред проблема с запълването на територията с хедера. Расте изключително бързо и може напълно да покрие цялата градина и зеленчукова градина. За да се избегне това, се препоръчва да се отреже лозата в самата основа, за да се изкопае напълно кореновата система. Важно е да се отстранят издънките, за да се предотврати по-нататъшното им вкореняване. Когато се появи млад растеж, струва си да се използват хербициди. Това е единственият начин да го извадите.

Внимание! Културата има много разновидности, някои от които са отровни. Но самото цвете и неговите листа не са опасни. Опасността е представена от съцветия и плодове.

Стайното растение може да се отглежда безопасно на закрито или в градината. Можете да създадете истинско декоративно чудо. Градинските композиции са просто невероятни. Трябва само вдъхновение и малко подстригване.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина