Аглаонема стайно цвете - видове и цъфтеж

Цветето на аглаонема е красиво стайно растение, произхождащо от Югоизточна Азия, Индия и Китай. По външен вид е подобен на дифенбахията, но аглаонемата има по-тесни листа. Плюс това е по-малък.

Цветето принадлежи към семейство Aroid. Той е многогодишен и расте по бреговете на реки и потоци. Лесно се адаптира към живота в торфени блата, почва с камениста повърхност и малък слой хумус. За растението не е необходимо голямо количество хранителна почва.

Цветът расте на височина до 700 мм, стъблата му са къси и месести. При младите екземпляри стволът е невидим.

История на появата

Флората е широко разпространена в родината си. Изненадващо е пренесено в Европа от Малайзия.

Аглаонема е подобна на дифенбахията

Историята на опитомяването започва през 19 век. Досега растението е един от най-красивите и уникални обитатели на тропиците.

Някои екземпляри са станали неразделна част от колекцията на Британските ботанически градини. Те са били използвани от служителите в развъдната работа, в резултат на което са получени стотици популярни хибриди и закрити сортове. Всички те се радват на вниманието на производителите на цветя.

Блум

Растението рядко цъфти. Това може да се постигне само с внимателна грижа. Цветовете са доста малки, особено на фона на големите листа на растението. След цъфтежа могат да се появят малки червени плодове, които не трябва да се пипат, тъй като са отровни.

У дома аглаонема може да цъфти

Възможно ли е да задържите аглаонема у дома

Растението аглаонема, което има повече от 20 вида, има едно важно предимство - пречистването на въздуха. Листата абсорбират различни съединения: формалдехид, бензен, фенол. Освен това те са способни да произвеждат фитонциди, които унищожават стрептококи.

Горното предполага, че може да се съхранява у дома. Има само един недостатък - едър сок от листата. Поради тази причина е най-добре да премахнете растението, ако в къщата има малки деца или животни, които могат да опитат цветето.

Важно! Листата на аглаонема никога не трябва да бъдат опитвани. Ако вкъщи има деца, цветето се отстранява.

Видове и сортове стайни растения

Има повече от 50 разновидности на аглаонема. Има повече от сто хибридни вида. Струва си да се подчертаят най-често срещаните.

Аглаонема Мария Кристина

Този тип се нарича аглаонема променлив. Aglaonema Maria Christina е растение с големи сребристосиви листа. Те почти напълно скриват стъблото. Листата имат тъмнозелени ивици. Цветето може да нарасне до 70 см, листа до 20 см дължина и до 10 ширина. Не е необходимо да се създават специални условия за представител на флората. Той е непретенциозен в грижите. Пръскането на листата е полезно за екземпляра. Поливането се извършва с вода, предварително утаена за поне един ден. Можете да използвате вода от филтъра.

Крит Аглаонема

Aglaonema Crete стои самостоятелно сред този вид растения. Младото цвете има яркочервени листа. С течение на времето на повърхността се появяват други нюанси на зелено.Вената на венчелистчето, която се намира в средата, не променя цвета си. Ако Крит се постави на място с недостатъчна светлина, листата ще станат безизразни и скучни.

Крит принадлежи към червените сортове

Aglaonema Silver Bay

Сортът е получен от животновъдите в края на 20-ти век и за кратко време придоби любовта на производителите на цветя. Представител на този вид има нетипични листа. Те не са продълговати, както другите сортове, а заоблени. На дължина те могат да достигнат до 35 см. Краищата на листата са зелени, а центровете са светлосиви. Silver Bay ще изисква много място, тъй като сортът расте много, макар и за дълъг период.

Silver Bay има листа с необичайна форма

Aglaonema Silver Queen

Образецът се счита за един от най-непретенциозните за грижи. В региони с топъл климат може да се отглежда дори на открито. За да е удобно растението, то се поставя на място, частично покрито от сянка. Не се препоръчва да го поставяте на пряка слънчева светлина.

Листните плочи са удължени. Предната им страна е със сребърен цвят, има зелени петна. Листата могат да бъдат до 15 см дълги и 8 см широки.

Аглаонема е променлива (или променлива)

Този представител най-често може да се намери в домашните колекции на животновъдите. Родината му е Филипините. Цветето може да достигне височина от един и половина метра. Листата се срещат в различни нюанси на зелено. На повърхността има сребърни петна. На дължина те могат да достигнат 30 см, на ширина - 10.

Важно! В чист вид растението не понася добре зимния период. Но изкуствено отглежданите сортове са устойчиви на ниски температури.

Цъфти с малки цветчета. След цъфтежа се образуват червени плодове, които придават привлекателност на представителя на флората.

Променлив сорт Aglaonema - Silver Queen, често срещан сред любителите на цветя на закрито. Също така е непретенциозен в грижите, подобно на други сортове аглаонема.

Silver Queen толерира добре студа

Ивици Аглаонема

Растението обича светлината и топлината. Стъблото с времето се вдървесинява. Ланцетни листа. Може да бъде пъстра и зелена. Цветята са оформени като ухо, покрити с покривало от кремав цвят. Те са оформени като ухо. Понякога цветето може да има оттенък на жълто или зелено. Дръжките са къси, дължината им не надвишава 15 см. Цветето не се нуждае от изкуствено опрашване. Семената се засяват 12 месеца. Няма обвързване за определен сезон.

Aglaonema Pattaya Beauty

Този междувидов хибрид е по-често срещан от другите сортове. Растението е храстовидно по специален начин, поради което придобива елегантен и изтънчен външен вид. Стъблата са много тънки. Те обаче имат много големи листа с овална форма. С узряването си храстът става като палмово дърво, тъй като долната зеленина пада.

Важно! Възрастта на екземпляра може да се определи от цвета на страничните части на листата: колкото по-тъмни са те, толкова по-старо е растението.

За да се чувства комфортно, Патая е поставена в стая с ниска осветеност. Той перфектно толерира течения, резки температурни промени и сух въздух.

Pattaya Beauty е едно от най-непретенциозните растения

Aglaonema тайландски

Тайландските цветя имат огромен брой разновидности. Сред тях са: Cananga odorata, Calophyllum inophyllum, Calliandra haematocephala и други.

Аглаонема розово

Растението е способно да расте до 40 см. Основната характеристика, която отличава този екземпляр от останалите, е раирани листа с неравен цвят. На тъмнозелената повърхност на аглаонемата Pink Jed има централна пурпурна вена и напречни розови вени. Освен това може да забележите светли петна. Тези знаци ще ви позволят да декорирате всеки интериор по достоен начин.

Аглаонема червена

Относително наскоро отглеждани чрез разплод. Различава се от останалите представители по яркочервения цвят на листата, върху който с течение на времето се появяват зелени нюанси.Един от видовете е пеперудата Aglaonema. Името се дължи на пъстри листа, които според описанието приличат на пеперуди.

Аглаонема червена наскоро отгледана от животновъди

Аглаонема Трейба

Екзотично цвете с гъсти дълги листа. Вариацията на цветовете зависи от сорта. Тя може да бъде зелена или да има пъстра комбинация от нюанси. Цветовете са бледожълти. Те нямат декоративна стойност.

Аглаонема скромна

Нейната родина е Южен Китай и Лаос. На височина може да достигне 60 см. Листата са овални, имат наситен зелен цвят. След цъфтежа се образуват яркочервени плодове, които на външен вид са подобни на дрян.

Скромната аглаонема има овални листа с еднороден зелен цвят.

Други добре познати сортове включват аглаонема "Greenlight" (тя може да достигне 100 см височина, има светъл модел на широки тъмнозелени листа), аглаонема "Green Lady" (заострени листа, през зимата те придобиват по-светъл цвят от през лятото), Prestige (отличителна черта - прасковени листа, осеяни със зелено).

Важно! Повече от сто растения са отгледани изкуствено.

Дифенбахия и аглаонема: разлики

И двете растения принадлежат към огромно семейство, наречено Aroids. Аглаонема се счита за роднина на дифенбахия. Не е изненадващо, защото те са много сходни в описанието. Но има някои разлики, които правят възможно идентифицирането на определен сорт растения.

Сравнителни характеристики

КритерийАглаонемаДифенбахия
РазмерътМоже да нарасне до 70-100 смЧесто достига височина от 2 m
ФорматаПо-скоро като храстВъзрастното растение е оформено като дърво
Растеж на листатаРастат на отделни стъблаРастете на багажника
БлумЦъфтежът е характерен за аглаонема, след което се появяват червени плодовеУ дома цъфтежът е необичаен за растение.
Брой видовеОт 20 до 50. Освен това животновъдите са разработили огромен брой хибриди, които се разбъркват като тесте карти. Споровете относно видовете, сортовете и вариациите относно точното количество все още продължават.Има от 30 до 40 (според различни източници)
РазмножаванеЧрез резници, семена, разделяне на коренища, наслояване на въздухаАпикални или стъблени резници, въздушни слоеве

Аглонема е тропическо растение, за което е известно, че е лесно да се грижи за него. За него е подходяща сенчеста стая, където пряката слънчева светлина няма да падне. Поливането се препоръчва с утаена вода.

Интересно! При контакт с листа трябва да се внимава, тъй като сокът от листата е отровен. Може да раздразни кожата. По същата причина цветето трябва да се пази от малки деца и животни.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина