Как се размножава фуксията у дома

Най-ранните новини за фуксиите са се появили преди около 300 години. Тези цветя винаги са правили луксозно впечатление на производителите на цветя. Фуксия не е загубила своята привлекателност през годините. През последните десетилетия се появиха много нови сортове. Тази статия ще ви разкаже за размножаването на резници от фуксия у дома.

Размножаване на фуксия чрез резници у дома

Това растение изумява с красивия си цъфтеж. Една от характеристиките на фуксията е бавното развитие на цветето. По този начин периодът на цъфтеж се простира почти през лятото.

Фуксия в чаши

За ваша информация! Това цвете получи името си от известния немски учен Л. Фукс. Това растение се нарича още балерина. Това се дължи на специалната форма на цветята, която напомня балетни обувки - пачки.

Не са необходими много усилия за отглеждане на фуксия. Дори начинаещ градинар може да направи това. Най-лесният начин да започнете е да купите готово цвете от специализиран магазин. В бъдеще можете да получите посадъчен материал от него и да отглеждате няколко растения.

Смята се, че размножаването на фуксия не е трудно. Има два начина: със семена и резници.

Как се размножава фуксията

За размножаване на цветя у дома, резниците са по-предпочитани. Също така е обичайно да се използва отглеждане от семена. Когато решавате как да размножавате фуксия, трябва да прецените значителните разлики.

Забележка! Тъй като хибридните сортове фуксия сега се използват широко, трябва да се има предвид, че те не пренасят свойствата си със семена. За да отглеждате цветя по този начин, семената трябва да бъдат закупени от животновъдите. Само в този случай можете да сте сигурни, че представител на този сорт ще израсте от тях.

При размножаване чрез резници ситуацията е различна. Цветята, получени по този метод, напълно повтарят свойствата на родителите. Това не изисква допълнителни усилия.

Освен това разликата между двата варианта е също така, че отглеждането от семена е по-сложен и отнемащ време процес, отколкото използването на резници.

Цвете

Ползи от присаждането

Това е най-добрият начин за размножаване на фуксия у дома. Това се дължи на факта, че процесът гарантирано пренася характеристики от родителското растение, както и на относителната лекота на използване.

Как да засаждаме резници от фуксия

Когато резникът е вкоренен, той трябва да бъде трансплантиран. Това ще изисква почва с определен състав. Трябва да има неутрално рН. На дъното на саксията се поставя дренажен слой, където се трансплантира фуксия.

Ако засадите фуксия, трябва да бъдете много внимателни с кореновата система на растението. Това се дължи на факта, че е крехка и лесно може да се счупи. След засаждането фуксията се полива с утаена топла вода.

Тъй като не е трудно да се изкорени фуксия с резници, методът е достъпен за всички. Основното нещо е да не забравите да оставите етикет върху саксията с описание на сорта растения. Вкореняването ще приключи, когато фуксията започне активно да расте.

Забележка! Необходимо е предварително да се вземе решение за постоянно място за отглеждане на цвете.Той не понася добре движението, затова е препоръчително да ги сведете до минимум.

За размножаването на фуксия е важно да изберете правилния съд, в който тя ще расте. За домашна употреба често се приемат такива с диаметър 18-20 см. Най-подходящи са плитки съдове от глина. Този материал не може да прегрее.

Как да изкорени фуксия

Процедурата за вкореняване на фуксия с използване на резници е както следва.

Обучение

Тъй като е по-добре да изрежете фуксия през пролетта, следва да се направи предварително. За засаждане обикновено се използват резници с размер 10-12 см. Необходимо е те да имат две или три двойки листа. Разрезът се извършва с остър нож, разделяйки изрязването с наклонен разрез.

Важно! След отделянето трябва да дадете време на клонката да изсъхне. Това обикновено отнема не повече от 15 минути.

Важна стъпка в резниците на фуксия е процедурата за вкореняване. За да стимулира рязането до по-бързо развитие, разрезът се обработва със специални стимулиращи съединения. За тази цел можете да използвате корен, циркон, хетероауксин или епин.

Прехвърляне

Методи за вкореняване

Резниците трябва да се засаждат в пластмасови чаши вода. В този случай долните листа трябва да бъдат премахнати. Ако това не се направи, тогава в процеса на растеж те ще се навеждат и влизат в контакт с вода. От това може да започне гниене. За фуксия се препоръчва използването на мека филтрирана вода. Ще отнеме около две седмици, докато корените пораснат.

Друг метод за вкореняване, който може да се приложи, е както следва. Резниците трябва да се засаждат в пластмасови контейнери, пълни със специален субстрат. За това можете да използвате дървени стърготини или вермикулит. Този състав трябва да се навлажни.

Друг метод за размножаване е използването на торфена таблетка. Преди засаждането е необходимо да го накиснете в топла, утаена вода. Когато се използва този метод, се извършва най-голям процент вкореняване. В този случай стойността му достига 99%.

Може да се засажда в глинена смес. За да стане по-хлабав и по-добре да пропуска въздух, трябва да се добави пясък или вермикулит. Когато засаждате резници, трябва да ги поливате обилно.

Как да расте

При засаждането е необходимо да се осигури парников ефект. За целта покрийте контейнера с кълнове със слой целофан или парче стъкло. В същото време е важно редовно да се проветрява. Когато се образува конденз, той трябва да бъде отстранен.

Контейнерите трябва да се поставят на добре осветено място, но не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина. Необходимо е да се осигурят подходящи температурни условия: кълновете трябва да са топли, но не прекалено горещи. Най-добре е, ако за отглеждане на резници се използва оранжерия.

Забележка! По време на грижите е необходимо земята да не изсъхне. Всеки път, когато почвата изсъхне, трябва да поливате фуксията.

Веднага след като настъпи образуването на кореновата система, кълновете трябва да бъдат засадени. Като контейнери за отглеждане на фуксия е удобно да използвате очила или пластмасови контейнери, както и малки саксии.

Възможни трудности при отглеждането на фуксии

Трябва да се има предвид, че резниците трябва да се ръководят от следните правила.

Оптимални условия

Оптималният температурен режим не трябва да се нарушава. Температурата не трябва да пада под 14 ° C или да се повишава над 24 ° C.

Въпреки че се изисква поливане, за да не изсъхне кореновата система, също така е необходимо храстите да се пръскат 1-2 пъти на ден. Когато настъпи студеният сезон, животът на растението спира. Ето защо през зимата поливането трябва да бъде сведено до минимум.

Трябва да осигурите правилното осветление. Фуксията обича ярка светлина, но не бива да е обгаряща. Най-добрият избор е обилното разсеяно осветление.Когато се отглежда у дома за фуксия, най-доброто място ще бъдат первазите на прозореца в близост до най-осветените прозорци.

Важно! Ако липсва естествена светлина, може да се използва изкуствена светлина.

Веднага след появата на цветя, не се препоръчва да прехвърлите цветето на ново място. Поради това цъфтежът може да спре.

На улицата фуксия може да се отглежда, ако се намира на сянка.

Поливането е необходимо всеки път, когато почвата започне да изсъхва. По време на горещо време е важно процедурата да се извършва ежедневно.

За ваша информация! Ампеловите фуксии се отглеждат чрез поставяне на няколко резници в една саксия.

Засаждане на резници от фуксия

Подхранване

Цветето трябва да се подхранва редовно. За това е необходимо да се използват сложни торове. Това трябва да се направи през периода, когато фуксията цъфти. По това време трябва да изберете торове с високо съдържание на фосфор и калий. Подхранването трябва да се извършва ежеседмично през цялата година, с изключение на зимния период. Фуксиите, които растат на открито, трябва да се хранят с органични торове.

Забележка! Всяка пролет тези цветя трябва да бъдат трансплантирани в нова почва.

Характеристики на грижите

Премахването на сухи цветя и листа е важно. Необходимо е редовно разрохкване на почвата. За да се борите с вредителите, трябва да инспектирате растението.

Ако няма достатъчно светлина, тогава растението е в състояние да хвърли цветя. Стъблата ще се разтегнат силно при такива условия.

Важно е да се има предвид, че корените не реагират добре на прегряване. Необходимо е да се поддържа фуксия в такива условия, че температурата за цветето да е удобна.

Въпреки че тези цветя са неизискващи за грижи, въпреки това трябва да се вземе предвид, че те не понасят добре излишната влага. Ако този проблем не бъде решен навреме, ще настъпи гниене на корена, което ще се разпространи по листата. В резултат на това цветето може да умре.

Отглеждане в пластмасови контейнери

Контрол на вредителите и болестите

Наличието на излишна влага създава благоприятни условия за растението да се зарази с гъбично заболяване със сиво гниене. За да се излекува фуксия от нея, е необходимо да се използват специални фунгицидни препарати. Продукти с високо съдържание на мед също могат да помогнат.

Забележка! За лечение на гъбични заболявания е ефективно използването на течност от Бордо в концентрация 1%.

Ръждата също е опасност за растението. Това е, когато по листата се образуват жълто-оранжеви петна. На първия етап на заразяване долните листа започват интензивно да падат. В бъдеще всички останали падат. Ако болно цвете се лекува с лекарството виртан, това ще помогне за излекуването на цветето.

За едно растение опасни могат да бъдат не само болестите, но и насекомите вредители. Листни въшки, паякови акари и белокрилки могат да атакуват цветето. Тези насекоми, удряйки фуксия, се намират в долната част на листата и се хранят със сока на растението. В същото време листата изсъхват, пожълтяват и падат, поради факта, че не получават хранене.

За борба с насекомите вредители трябва да се използват подходящи инсектициди.

Трансплантация на фуксия през пролетта

Тъй като това цвете всяка пролет изисква трансплантация на фуксия в нова почва, трябва да знаете как да направите това правилно.

Условия, които трябва да бъдат осигурени

На новото място трябва да се осигурят следните условия за фуксия.

  • Трябва да изберете правилното място, където ще стои фуксията. Тя не обича да се движи, така че след края на трансплантацията в новата земя, саксията трябва да бъде поставена на същото място, където е била преди.
  • Важно е да се обмисли какъв вид обмен на въздух ще има централата. Фуксията не се чувства добре, ако расте в течение или дълго време е в застоял въздух. Тя трябва да осигури умерена вентилация.
  • Грундът може да бъде закупен в магазина. За цветя е подходящ готов универсален, който може да бъде закупен в специализиран магазин.

Позволено е да подготвите терена сами.Това трябва да стане по следния начин. Необходимо е да се вземат в равни части пясък, листна почва, както и компост или торф. За да направите композицията достатъчно хлабава, е необходимо да добавите перлит или вермикулит. За растението ще бъде от полза, ако допълнително добавите костно брашно. Това ще помогне на цветето на фуксията по-обилно. В този случай е достатъчно да се разрежда 1 супена лъжица. лъжица брашно за всеки литър от приготвения състав.

Важно! Използването на сух въздух е неприемливо за растението. За него е подходяща влажност от поне 60%. Тя не трябва да бъде твърде голяма (над 70%), тъй като растението е лошо за преовлажняване. Ако е необходимо, влажността може да се поддържа чрез пръскане с вода. Пръскането може да се извърши върху листа или в непосредствена близост до растението.

Процедура за трансплантация

Етапи на трансплантация на фуксия:

  1. Необходимо е да вземете подготвената саксия и да излеете дренажен слой на дъното. Достатъчно е дебелината му да е 2 cm.
  2. Добавете малък слой пръст.
  3. Растението трябва да бъде трансплантирано заедно с бучката на старата земя. В този случай корените ще бъдат защитени от възможни повреди.
  4. Придържайки фуксията с ръка отстрани и отгоре, добавете подготвената почва.
  5. Поливайте растението обилно. В този случай е важно да не настъпи преовлажняване.

След края на трансплантацията ще бъде полезно да напръскате растенията със стимулатор на растежа. За това е подходящ инструментът epin.

Последващи грижи

При хранене е важно да се има предвид етапът на растеж, в който се намира цветето. В периода на интензивен растеж растението се нуждае от азот, а по време на цъфтежа - от тор, който съдържа много калий и фосфор. Храненето на цветя, отглеждащи се в закрити условия, трябва да се извършва седмично.

Важно! Хранителните вещества ще се усвоят по-добре от фуксията, ако се напръскат. Fuchsia ще бъде подкрепена с препарати, съдържащи магнезий, бор, цинк, желязо и манган.

За размножаване на фуксия в къща или апартамент не се изискват специални умения. Основното нещо е да се извърши правилно цялата процедура. С правилните познания можете да отглеждате фуксия, без да се страхувате от проблеми.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина