Китайска шизандра - как да засаждате правилно

Шизандра е известна още като шизандра. На китайски името на това растение звучи като „wu-wei-tsi“, което буквално се превежда като „плодове с 5 вкуса“. В китайската медицина тя се нарежда на второ място след женшен по спектър на лечебните свойства.

Ако потъркате стъблото на лимонена трева, листата му или потъркате парче корен в ръката си, веднага усещате тръпчивия аромат на лимон. Ето защо това растение получи името си.

Произход и външен вид

Родината на тази култура е Китай. Ботаническата статистика показва, че около 2000 хектара територия е покрита с храсти от лимонена трева в този регион. Шизандра е вид от семейство Магнолиеви.

Schisandra chinensis

Това е вид лиана, която може да се намери в западните райони, в Сибир и Амур, в Урал и Курилските острови, на брега на Приморския регион. Той се увива около стволовете на дървета и храсти в спирала.

Лозовите издънки са гъвкави, не се чупят при огъване и растат вертикално нагоре. Стъблата имат тъмнокафява кора. На младите издънки кората е лъскава и гладка, на старите стъбла е набръчкана и люспеста. Растението е дълго 10-18 метра. Диаметърът на стъблото е приблизително 2,5 cm.

Пъпките на хизандрата са кафеникаво-червени, в сравнение с цвета на кората на лианата, те са светли. Те са с продълговата форма, като яйце с остър връх. По отношение на издънката те са разположени под ъгъл 40-45 ° във възли: 3 пъпки във всеки възел. Средният бъбрек се развива по-активно от съседите си.

Интересно! Шизандра е много светлолюбиво растение, така че в естествени условия може да се намери на открити площи. Шизандра може да приеме храстовидна форма, както и да пълзи по земята, да сплита пънове и плаващи дървета.

Растението има овални листа с клиновидна основа, с цвят на трева. В същото време характерен външен признак на хизандрата е, че дръжките на листата са коралово-розови на цвят. Дължината на листа е около 10 см, ширината е 2 пъти по-малка. Листата са гъсто разпределени по цялото стъбло. Благодарение на тази функция, той често се използва в ландшафтен дизайн с декоративна цел.

Как цъфти лимонена трева? През пролетта на стъблата на китайската лиана се появяват нежни восъчни бели цветя с ярък ароматен аромат. По форма цветето на лимонена трева наподобява по-малко копие на магнолия.

Цветя от лимонена трева

От цветята се образува плодов яйчник, гроздове червени плодове узряват през есента. Плодовете остават по стъблата на лозата дори след отпадане на листата. Те имат кисел вкус с тръпчиви нотки.

Описание на плодовете и техните свойства

Плодовете на растението имат формата на четка с удължен съд, в който има от 4 до 40 плода, с диаметър 5-10 мм. По времето на пълно узряване дължината на четката достига 10 см, ширината е 4 см. В този случай четката има маса от 1,5 до 15 г. Теглото на едно зрънце е половин грам.

Пресните плодове са яркочервени, сушените плодове са тъмночервени, понякога дори черни. Плодовете на вкус са кисели с остър послевкус. Под тънката обвивка на зрънцето има сочна нежна пулпа, от която е лесно да се изцеди сок.

Плодовете на шизандра съдържат огромно количество полезни микроелементи.У дома това растение се използва от ловците - само една шепа горски плодове позволява на човек неуморно да кара звяра през целия ден, като осигурява тонизиращ, ободряващ ефект върху тялото. Освен това е доказано, че тези плодове подобряват зрителната острота.

Интересно! Днес плодовете на растението се използват активно в сибирската народна медицина. Препаратите, съдържащи плодове от чизандра, помагат да се справите с задуха, имат укрепващ ефект върху мускулите, стимулират регенерацията на костната тъкан и подобряват метаболитните процеси в тялото.

Плодовете от шизандра подобряват процесите на възбуждане в мозъчната кора, имат положителен ефект върху нервната система и условната рефлекторна дейност, нормализират психо-емоционалното състояние и подобряват настроението. В същото време препаратите на основата на лимонена трева не дават странични ефекти и не водят до изчерпване на нервната тъкан.

Две разновидности на китайска (далекоизточна) лимонена трева

В различни региони на Далечния изток има около 20 разновидности на китайска лиана, която расте в горите. В градините можете да намерите 2 разновидности: "Първороден" и "Градина - 1".

Първороден

Този сорт лимонена трева е отгледан от московски животновъди. "Първороден" има малки продълговати плодове, чиято кожа е лилаво-алена, плътта е червена. Зряла четка от този сорт е дълга 10-12 см, теглото й варира от 10 до 12 г. Ако "Първородният" е засаден на открито, тогава храстът му ще бъде със среден размер, ако лозата е в съседство с някои дървета или има вертикални опори, тогава дължината му ще бъде около 5 m.

Първороден

Този вид е еднодомно. Основните недостатъци на сорта са лошата устойчивост на болести и податливостта на негативните ефекти от ниските температури на въздуха.

Садови-1

Този сорт китайска хизандра не се нуждае от опрашители, той е самоплоден хибрид. Собствениците на тази култура премахват 4-6 кг реколта от един храст, тъй като сортът се отличава с активен растеж на леторастите и дава много стъбла. Дължината на четката от този сорт е 9-10 cm.

Садови 1

За разлика от "Първороден", той е устойчив на замръзване.

Пресаждане на лимонена трева след покупка на открито

Храстът от лимонена трева, въпреки факта, че е екзотичен за руските ширини, е непретенциозно растение. За да може градината u-wey-tsy да донесе реколта, трябва да знаете как да засадите лимонена трева.

Какво е необходимо за кацане

Преди засаждането на култура в земята се изискват следните подготвителни мерки:

 1. Разрохкайте добре почвата, добавете торове към нея. Торф или хумус, пепел, амониев нитрат и суперфосфат са идеални добавки.
 1. Също така е необходимо да се погрижите за дренажа, за да предотвратите загниването на корените: добавете натрошени тухлени или речни камъни към почвата.
 1. С помощта на специални добавки е необходимо да се постигне неутрално ниво на киселинност на почвата.

Внимание! Двугодишните разсад са най-подходящи за засаждане на открито.

Оптимално местоположение

Към въпроса за избора на място за засаждане на японска лимонена трева трябва да се подхожда много отговорно, тъй като здравословният вид култура и нейният добив зависят от това. Мястото за кацане трябва да отговаря на следните критерии:

 • Добро излагане на слънце. Културата се нуждае от слънчева светлина, така че листата й да запазят красив ярко зелен цвят, а плодовите гроздове да имат дълги дръжки. За пълно развитие лимонената трева трябва да се осветява от слънцето поне 8 часа на ден. При липса на слънце листата придобиват жълт оттенък, размерът на гроздовия грозд намалява. Оптималното място за засаждане на лимонена трева ще бъде южната страна на обекта.
 • Доказателство за чернови. Силните пориви на вятъра, особено през есента и зимата, могат да причинят смъртта на лозата. Препоръчително е да засадите растението по протежение на жив плет или стени, където то може да намери допълнителна опора за себе си.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

В региона на Москва лимонената трева може да бъде засадена в началото на юни. Инструкции за засаждане:

 1. В земята се правят ями с дълбочина 40 см, чийто диаметър е 50-60 см.

  Засаждане на лимонена трева

 1. Дъното на ямата се запълва с дренажна смес, върху която се излива смес от широколистна земя, трева и хумус в пропорции 1: 1: 1, с добавяне на 500 г пепел и 200 г суперфосфат.
 1. Лозите се поставят в почвата на разстояние 1 м една от друга. Ако културата расте по протежение на сградата, тогава от стената на сградата трябва да се отстъпи 1-1,5 м. Това ще предпази корените от дъждовни потоци от покрива.
 2. По време на засаждането не се препоръчва дълбоко задълбочаване на лимонена трева.

Как се размножава лимонена трева

Китайската шизандра може да се размножава по различни начини: чрез резници, наслояване, разделяне на храст или семена. Най-често се вземат резници или семена за размножаване.

Резници

Размножаването чрез резници е трудоемък процес. Особеността на японското растение е, че от всички резници, взети за размножаване, може да се отглеждат само половината.

За размножаване в периода от средата на юли до средата на август се вземат млади издънки с дължина около 50 см. Издънката трябва да е къдрава и да завършва с тъп връх. Изрязаните издънки се нарязват на резници с дължина 10-15 cm.

Важно! Долният разрез на резника трябва да бъде на 5 мм под пъпката. Направен е скосен. Горният разрез се прави на 3 мм над бъбрека, той трябва да е прав. Долните листа са откъснати.

Скосените краища на резниците се потапят в разтвор на стимулатор на растежа за 6-12 часа преди засаждането. За засаждане трябва да подготвите студена оранжерия: изкопайте чиста почва, добавете измит и пресят пясък към нея. Изваждайки резниците от разтвора със стимулатор на растежа, те се измиват с чиста вода и се засаждат в подготвена студена оранжерия.

Резниците се засаждат косо на разстояние 3-4 см. Височината на свободното пространство между резниците и оранжерийния филм е 15-20 см. След това резниците се поливат обилно през сито и се покриват с филм. Пряката слънчева светлина е противопоказание за тях.

В оранжерията трябва да поддържате температурата до 25 ° C и влажен въздух, като периодично отваряте филма за вентилация. Не трябва да забравяме и за системното поливане.

Засадили сте лимонена трева

До края на август резниците ще придобият оформена коренова система, парниковият филм е леко отворен през деня. След няколко дни можете да оставите оранжерията отворена за една нощ. След една седмица филмът се отстранява напълно, в началото на есента резниците са готови за засаждане на открито.

Веднага след адаптирането на лозите в открито поле е необходимо да се внесат азотни минерални торове в течна форма върху почвата. Подходящ е разтвор на амониев нитрат (30 g нитрат на 1 кофа вода) или суспензия, разредена с вода в пропорции 1: 7.

През следващите 2-3 години трябва постоянно да разрохквате почвата, да премахвате плевелите и да поливате разсада обилно. През пролетта, след 2-3 години, лозата може да бъде трансплантирана на постоянно място.

Отглеждане от семена

Семената на културата също не покълват всички. Само 25% от семената ще могат да отглеждат лиана.

Преди засаждане семената са стратифицирани, което ви позволява да увеличите процента на покълване. Тази процедура включва 3 етапа: първият месец те се държат при температура 20 ° C, вторият месец - при температура 3-5 ° C, третият месец - при температура 8-10 ° C.

По-добре е да засадите лимонена трева в домашна почва веднага след като снегът се разтопи, задълбочавайки се с 1-2 см. Веднага щом се появят издънки, е необходимо семената да се държат в полусянка и редовно да се навлажнява почвата. В закрити условия лимонена трева расте в продължение на 2 години, след което разсадът е готов за открита почва.

Помня! На открито Лиана се нуждае от подкрепа, за да се разклони. Без опора лимонената трева изглежда като храст, добивът й е нисък.

Решетката е идеалната опора. Това е ивица от заровени колчета, чиято височина е 2,5 м. Тези колчета са увити с тел на височина 0,5, 0,7 и 1 м. Лианата е завързана за решетка, без да се изваждат издънките от нея за зимата .

Грижи и отглеждане на китайска лимонена трева

Режим на поливане

Систематичното поливане е условие за активен растеж и високи добиви. В жегата е необходимо допълнително да се напръска лозата.

Внимание! За разлика от домашните цветя, лимонената трева трябва да се полива и да се напръсква с топла вода. Поливането е задължително след наторяване на почвата. За да могат хранителните вещества и влагата да останат в почвата по-дълго, почвата се мулчира с дървени стърготини.

Лиана за възрастни през лятото изисква около 6 кофи вода на поливане.

Подхранване

Развъждането на градински сортове е немислимо без торене на почвата. През пролетта, когато пъпките на лозите цъфтят, за подхранване се смесват 40 g азотни, фосфорни и калиеви торове. По време на периода на цъфтеж най-добрият тор е нитрофоска. Когато лимонена трева завърши цъфтежа, към нея се добавя смес от 20 g азот, 15 g калий и 15 g фосфор.

В същото време растението се опложда с течни органични превръзки, разредени във вода в пропорции 1:15. След прибиране на реколтата почвата се наторява с пепел и суперфосфат.

Освен това правилният начин на съхранение предписва на всеки 2-3 години да се наторява почвата с компост в размер на 5 кг на 1 м².

Подготовка за зимата

Преди първите слани лозята се поливат обилно, слой мулч се полага около основата на лимонената трева. В условията на южните райони възрастните лиани ще могат да зимуват без подслон. Младите растения трябва да бъдат покрити със слой суха зеленина и смърчови клони.

Подготовка на лимонена трева за зимата

В райони с мразовита зима се препоръчва да извадите лозите от опората, да ги завържете заедно и да ги огънете на земята, след което да ги покриете с паднали листа, смърчови клони и филм.

Екзотичната чизандра расте добре в южните райони с влажен въздух. Това обаче не означава, че растението лимонена трева не е подходящо за летни вили в други региони на Русия. Ако се грижи правилно, лимонената трева ще расте активно и ще дава добри плодове.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина