Китайска дата - как да я засаждате и да се грижите за нея

Китайската фурма е популярна билка, която има лечебни свойства. Днес са известни много разновидности на тази култура, всяка от които има определени характеристики. За да се отглежда пълноценно растение у дома или на място, трябва стриктно да се спазват агротехническите препоръки.

Китайска фурма - какъв вид растение е това?

Това растение е родом от Китай. Нарича се още червена фурма, зизифус или унаби. Представлява голям храст или дърво, достигащо височина 8 м. Културата се характеризира с разперена корона и листа, които през зимата падат.

Китайската фурма е ценно растение, което носи ползи

Дивите растителни видове имат големи тръни. Освен това повечето културни растения са лишени от тръни. Те имат големи плодове, достигащи 30-40 г. Това растение се характеризира с много полезни свойства.

Полезни свойства и приложение в медицината

Плодовете, листата, семената на растението отдавна се използват в китайската медицина. Културата има лечебни свойства. Използва се в такива ситуации:

 • високо налягане;
 • патология на храносмилателната система;
 • стрес;
 • патология на дихателната система;
 • нисък хемоглобин;
 • сърдечно заболяване.

Важно!Плодовете на растението могат да се използват за укрепване на имунната система - консумират се сурови или се използват за прибиране на реколтата.

Листата на китайската финикова палма се използва за приготвяне на лечебни бульони или настойки. Съдържа специално вещество - зизифин. Помага за притъпяване на вкусовите рецептори. Поради това веществото много често се използва за производството на горчиви лекарства.

Култивирани видове и сортове

Днес са известни много разновидности на растението, някои от тях са устойчиви на замръзване. Следователно те могат да се отглеждат в средната лента и в региони със студен климат.

Най-популярните видове унаби от китайски фурми включват следното:

 • Коктебел. Този сорт е получен в ботаническата градина Никитски. Отличава се със своя късен период на узряване. Плодовете са с големи размери и покрити с точки. Растението е умерено устойчиво на замръзване и суша. Въпреки това лесно понася топлината.
 • Синит. Тази култура се отглежда и в ботаническата градина Никитски. Плодовете на растението имат добър вкус.
 • Плодивски. Това е разнообразие от украинска селекция. Отличната устойчивост на суша и ниски температури се счита за ключово предимство. Плодовете са с малки размери и покрити със зелено-бяла плът.
 • Ялита. Това е нов сорт, който има много предимства. Получено е от работниците на ботаническата градина Никитски. Плодовете са рано узряващи. Те се характеризират с отлични добиви и висококачествени плодове.

Днес има различни сортове фурми, които са подходящи за отглеждане в различни региони.

Отглеждащи функции

За да отглеждате силна и мощна култура, трябва стриктно да следвате препоръките на специалистите.

Място за засаждане на зизифус

Преди да засадите растение, струва си да изберете правилно място. Дата се нуждае от слънчева зона, която е надеждно защитена от вятъра. Почвата трябва да е лека и дренирана.В тежка почва се препоръчва добавяне на пясък и торф. Бедната земя трябва да бъде обогатена с торове.

Важно!Когато избирате място, трябва да вземете предвид размера на растението. Те се различават в зависимост от сорта.

Дата се нуждае от слънчев парцел

Засаждане на unabi на открито

Можете да засадите реколта на открито през есента или пролетта. В същото време е важно правилно да се избере сорт, като се вземат предвид климатичните характеристики на региона.

Когато избирате разсад, струва си да се уверите, че издънките и корените са живи. Те не трябва да са сухи или гниещи. Най-добре е да купувате растения, отгледани във вашия регион. Ако посадъчният материал се внася от южните райони, зимната му устойчивост намалява.

За да засадите дата, трябва да направите следното:

 1. Изкопайте 50 см депресия.
 2. Изсипете хълм земя на дъното на ямата, смесвайки я с изгнил компост.
 3. Поставете разсад на хълм и внимателно разнесете корените му.
 4. Специално задълбочаване може да бъде пропуснато. Кореновата шийка трябва да е на едно ниво със земята.
 5. Внимателно покрийте дупката със земя.
 6. Изсипете кофа вода върху културата. В този случай трябва да използвате лейка с дюза. Важно е да се избягва ерозията на почвата.

Методи за резитба за различни климатични региони

Санитарната резитба включва премахване на сухи и болни клони. Трябва да се извършва във всеки регион през топлия сезон. Процедурата за оформяне се извършва през пролетта. Зависи от площта на отглеждане.

Унаби не замръзва в субтропиците. За пълно осветяване на короната растението се оформя под формата на ваза или купа. В този случай се препоръчва да оставите 4 скелетни клона, които растат в кръг.

В северните райони унаби замръзва до нивото на снега или до кореновата шийка. В резултат на това културата приема формата на храст. В този случай е необходимо да се изтъни короната, така че да не стане твърде дебела.

Китайски грижи за дати, основни правила

За да може растението да се развива нормално, трябва да му се осигурят качествени грижи. Тя трябва да бъде изчерпателна.

В условията на Крим и други южни райони на Русия едно обилно поливане веднъж месечно е напълно достатъчно за китайската дата. В този случай почвата трябва да стане влажна най-малко 60 см дълбочина.

Веднага след слизането младите унаби се развиват бавно, поради което през първите години от живота е необходимо да се плеви района около него. Когато храстът порасне, необходимостта от такива грижи ще изчезне.

В началото на пролетта всяка година се храни малко дърво. За нормално развитие на повърхността около багажника ще бъде достатъчно да се разпръсне:

 • 1/2 кофа хумус;
 • 2 с.л. лъжици суперфосфат;
 • 1 супена лъжица лъжица калиев тор;
 • 1-2 супени лъжици амониев нитрат.

Как да оформите корона

Формиращата резитба се извършва за разсад на възраст над 2 години. Обикновено унаби се отглеждат под формата на дърво с рохкава корона. През втората година на растеж централният проводник се нарязва на 80-90 cm.

Короната е оформена на 2 нива, с клони, разположени по спирала. Разстоянието между нивата трябва да бъде еднакво.

Важно!За 4-та година на растеж, формирането на нивата е завършено. Последващата резитба трябва да се извършва изключително за изтъняване на короната.

Размножаване на унаби

Датите могат да се разпространяват по различни начини. За това се използват семена, резници, издънки.

Размножаване на семена

Можете да засадите семена от напълно узрели плодове. Освен това те трябва да бъдат взети от диви дребноплодни растителни сортове. Семената на едроплодните култури се отличават с недоразвит ембрион, така че е невъзможно да ги покълнат.

В края на есента семената от плодовете трябва да бъдат засадени в земята и поправени с 3-4 см. За зимата се препоръчва леко да се изолират посевите със смърчови клони. Трябва да се отстрани през пролетта, след като снегът се стопи.

За да се ускори появата на кълнове, през пролетта те трябва да бъдат покрити с прозрачен филм. Ако разсадът е твърде дебел, препоръчително е да ги изтъните. Между храстите трябва да има поне 20 см.

В горещо и сухо време разсадът изисква поливане веднъж седмично.1 квадратен метър изисква 1 кофа вода. Препоръчително е почвата да се мулчира с импровизирани материали.

Размножаване чрез резници

За размножаване на културата е допустимо да се използват коренови резници. За да направите това, трябва да направите следното:

 1. В началото на пролетта внимателно нагребете почвата близо до храста и изкопайте корена му с дебелина 1 см.
 2. От избрания корен трябва да се направят няколко резници. Те трябва да са дълги 15 см.
 3. Получените резници засадете хоризонтално или под лек наклон.
 4. Трябва да засадите растения на подготвено легло с влажна и рохкава почва. Разстоянието между резниците трябва да бъде 10-15 см. Дълбочината на засаждане е 5 см.
 5. Леглото трябва да е влажно и свободно. След известно време от спящите пъпки се появяват издънки.
 6. На следващата пролет разсадът може да бъде преместен на постоянно място.

Датата може да се разпространява по много начини.

Подлес и наслояване

Размножаването с коренови издънки е доста прост метод, който е достъпен за всеки. Малкоплодните диворастящи сортове култури образуват голям брой коренови издънки. В началото на пролетта или началото на есента е необходимо внимателно да изкопаете няколко потомци и да ги засадите на постоянно място.

Друг прост метод за разплод е използването на наслояване. В началото на пролетта долните клони трябва да бъдат огънати към земята и здраво закрепени. Фиксираната част трябва да се поръси с пръст, а горната част да се изнесе навън. Ако е възможно, растението се поставя в изправено положение.

Почвата над слоевете трябва да е влажна и рохкава. Почвата трябва да се плеви редовно. При благоприятни условия резниците се вкореняват през лятото. През пролетта на следващата година е допустимо да се отреже майчиният клон и да се преместят разсадът на постоянно място.

Особености на плододаването и подготовката за зимата

Плододаването на културата започва 2 години след засаждането. Растението се характеризира със сладки или кисели плодове. Те съчетават голям брой уникални съставки.

Датата има отличен добив.

Фурмите съдържат микроелементи, аскорбинова киселина, съставки с Р-витаминна активност. Благодарение на използването на този продукт е възможно да се нормализира налягането и да се направят кръвоносните съдове по-еластични.

Устойчивостта на растението към замръзване зависи от неговия сорт. В ранните години трябва да бъдат обхванати всички видове култура. За да направите това, трябва да изпръскате засаждането и да го покриете с нетъкан материал. Приютяването на по-зрели култури е много проблематично.

Важно! Лекото замръзване на леторастите обикновено не влияе на параметрите на добива. През пролетта е необходимо да се отрежат всички засегнати клони.

Болести и вредители, борбата срещу тях

Основният враг на културата е мухата unabium. Също така, понякога растението е нападнато от паякови акари и листни въшки. За да се избегнат проблеми, е необходимо да се използват специални инсектицидни препарати. Но те трябва да се разреждат в много вода, за да не изгорят младите издънки.

Много е важно през есента да се съберат всички паднали плодове. Именно при тях възникват болести и вредителите хибернират, което ще започне атака през следващата година.

Унаби датата е популярна билка с големи ползи за здравето. За да постигнете успех в отглеждането му, трябва ясно да се придържате към агротехническите препоръки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина