Как да засадите алое правилно у дома

Алое може да се намери в почти всеки дом. Подобна популярност на растението се дължи на лечебните му свойства, което прави възможно използването му при лечение на кожни възпаления и хрема. Но за да може културата да не създава проблеми и да се развива напълно, трябва да знаете как да засадите алое и какви правила за грижи трябва да спазвате в бъдеще.

Как да засадите алое правилно у дома

Това растение принадлежи към категорията сукуленти. Поради това алоето предпочита добре осветени первази и лесно толерира липсата на влага, тъй като се натрупва в листата си с рядко поливане. При спазване на основните изисквания на културата, това растение няма да създава проблеми.

Алоето се счита за домашен лечител

Забележка! За пълното му развитие е важно правилното засаждане. Тази процедура включва няколко основни етапа. Затова си струва да се запознаете с тях предварително.

По кое време на годината е по-добре да се засажда и възможно ли е през зимата

Засаждането на алое, подобно на други стайни растения, е най-добре в края на февруари - началото на март. През този период растението напуска състоянието на зимен покой и в него се засилват биологичните процеси.

Ако през този период не е било възможно кацане, тогава процедурата може да бъде отложена до края на лятото, а именно до юли-август. По това време соковият поток в тъканите на растението се увеличава, така че толерира лесно засаждането и бързо се възстановява

Важно! Засаждането на алое в края на есента, както и в началото и в средата на зимата, не се препоръчва, тъй като по това време растението е в състояние на покой и няма да може да се вкорени напълно, което означава, че ще умре.

Каква земя е необходима за алое

В природата това растение може да се намери в страни със сух климат и бедна на хранителни вещества почва. В същото време алое се чувства чудесно в такива условия и расте добре. Следователно е необходимо да се подготви почва за него, чийто състав ще бъде възможно най-близо до естественото местообитание.

Можете да си купите готов субстрат в цветарски магазин, като изберете почвена смес за кактуси и сукуленти. Но можете и сами да приготвите подходяща почва за алое. Основното е, че субстратът е хлабав, лек и добре дрениран.

За да засадите алое, трябва да смесите следните компоненти:

 • тревна площ - 40%;
 • листна почва - 20%;
 • едър пясък - 20%;
 • малки камъчета - 10%;
 • въглен - 10%.

Важно! Торфът не трябва да се добавя към почвата, тъй като той повишава киселинността и това действа потискащо върху корените на растението.

Почвата за алое не трябва да бъде питателна, най-важното е влагата да не застоява в нея.

В какъв контейнер се отглежда алое: размерът на саксията

Кореновата система на алоето, както всички сукуленти, е малка, но листата са месести и големи, тъй като съдържат запас от влага и хранителни вещества. Следователно за растението е необходимо да изберете не твърде дълбоки, но широки саксии. Когато се засажда във високи контейнери, растението постоянно ще се обръща.

Диаметърът на саксията трябва да бъде избран в зависимост от възрастта на разсада

В началния етап на растеж ширината на контейнера за засаждане трябва да бъде в рамките на 8-9 cm.При последващи трансплантации може да се увеличи с 2-3 cm.

За ваша информация! Не можете веднага да засадите алое в твърде голям контейнер, тъй като излишната почва в саксията ще започне да се подкислява и да провокира гниене на корените.

Как правилно да засадите алое в саксия

Преди да започнете да засаждате, трябва да подготвите всичко предварително, така че по време на процедурата всичко да е под ръка. Това ще изисква:

 • гърне;
 • грундиране;
 • дренаж;
 • утаена вода със стайна температура;
 • Активен въглен;
 • остър нож.

Когато всичко е готово, можете да продължите директно към засаждането на алое. В същото време е важно да се спазва процедурата и стриктно да се спазват препоръките.

Алгоритъм за кацане:

 1. Огледайте корена на разсада и при необходимост отстранете с нож повредените и изгнили участъци.
 2. Поръсете филийките с активен въглен.
 3. Поставете дренаж на дъното на саксията със слой 1,5-2 cm.
 4. Отгоре го поръсете със субстрат.
 5. Поставете разсада в центъра на саксията, изправете корените внимателно, за да не ги повредите.
 6. Запълнете получените кухини със земя, леко уплътнете повърхността.
 7. Поливайте растението обилно и го поставете на леко засенчено място за вкореняване.

Забележка! При засаждане кореновата шийка на алоето трябва да бъде на или малко над повърхността на почвата, което ще премахне вероятността от разпадане на стъблото.

Веднага след като разсадът порасне, той трябва да бъде поставен на слънчев перваз. В бъдеще е необходимо да се полива засаденото растение, тъй като горният слой на почвата изсъхва.

Как да отгледаме алое от потомък без корени

Понякога възниква въпросът, как да засадите алое, ако издънката е без корен. В този случай е напълно възможно да отгледате растение, ако действате правилно.

Тази ситуация може да възникне в следните случаи:

 • трябваше да прекъсне страничния процес;
 • храстът изисква подмладяване;
 • корените на растението са изгнили, но върхът е оцелял.

Важно! Тъй като алоето е сукулент, не се препоръчва изкореняването на издънката във вода, тъй като може да изгние, затова е по-добре веднага да го засадите в почвата.

Има ли шанс за успех

Преди да засадите резниците без корени, трябва да освежите разреза и да го оставите да изсъхне за 2-3 дни на сенчесто място. През това време се образува един вид филм, който предпазва от проникване на инфекция в растителните тъкани и предотвратява прекомерното изпаряване на влагата.

Вкореняването на летораста става в рамките на 3-4 седмици.

Междувременно е необходимо да се подготви специална почва за алое. В този случай трябва да смесите дернова почва и речен пясък в съотношение 1: 2. Печете го във фурната за 15 минути. при температура от 100 ° C за дезинфекция.

За да засадите апендикса, можете да използвате пластмасова чаша, като в нея направите дренажни отвори, на дъното сложете експандирана глина със слой от 2 см и запълнете останалите 2/3 от обема с подготвения субстрат и го навлажнете. След това засадете издънката, задълбочавайки се в почвата до първата двойка листа. След това уплътнете почвата в основата и поръсете повърхността с малки камъчета. Това ще укрепи разсада и ще предотврати падането му.

За пълноценно вкореняване е необходимо контейнерът с дръжката да се пренареди на светло място с температура 23-25 ​​° C, докато растението не трябва да се излага на пряка слънчева светлина. Периодично е необходимо да се навлажнява почвата, като се спазва правилото - по-добре е да се запълва, отколкото да се прелива.

Ако цялата процедура е била извършена правилно, тогава процесът ще се вкорени без никакви проблеми. Можете да определите това по новите листа, които започват да се появяват отгоре.

За ваша информация! Месец след вкореняване издънката трябва да бъде трансплантирана в подходяща почва и саксия.

Как да отглеждаме алое от листа

Този метод за отглеждане на разсад от алое вера или друга култура у дома е по-трудоемък.

За вкореняване е необходимо да се използват долните листа от растение на възраст над 3 години.Те трябва да бъдат напълно развити и с добър тургор. Листата трябва да се отрежат с остър нож в основата и да се поставят, за да се образува защитен филм за 2-3 дни на сенчесто сухо място.

Вкореняването трябва да се извършва в чист пясък, който предварително трябва да се калцинира във фурната. За засаждане трябва да изберете широки купи с дренажни отвори, за да се отцеди излишната вода. Необходимо е да ги напълните с подготвен пясък и да го навлажнете равномерно. Листата трябва да се задълбочат в пясъка с 3 см, поставете контейнера с разсад на топло, светло място с температура на въздуха 23-25 ​​° С.

Важно! За да се отглежда алое от листа, както и от потомък, не е необходимо да се създава парников ефект по време на вкореняване, тъй като това води до гниене.

Ако се спазват всички препоръки, след 1,5-2 месеца трябва да се появят малки кълнове в основата на листата. През целия този период пясъкът в контейнера трябва да се поддържа леко влажен.

Размножаването на листа изисква търпение

Необходимо е да се засаждат млади разсад в отделни контейнери, когато листата им растат до 3-5 см. В този случай трябва да вземете пълноценен субстрат, както за възрастни растения.

Знаейки как да отглеждате алое от листа, можете да получите голямо количество посадъчен материал. Този метод на възпроизвеждане ви позволява да запазите всички специфични качества на майчиното растение, което не може да бъде постигнато, ако разсадът е покълнал от семена.

Грижа за алое у дома след засаждане

Засаденото растение се нуждае от качествени грижи. Всяка грешка на производителя на този етап от отглеждането на алое може да стане пагубна, тъй като растението все още не е имало време да укрепне. Затова трябва да обърнете внимание на основните изисквания на културата, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Правила за грижи:

 • осветление. Алоето се счита за светлолюбиво растение, поради което е необходимо да изберете южен или източен перваз за него. Но в същото време е необходимо да се изключат преките слънчеви лъчи, тъй като те могат да причинят изгаряния на листата. През зимата това стайно растение се нуждае от допълнително изкуствено осветление. Лампите трябва да се поставят на височина 35 см над растението;
 • температура на съдържанието. Този сукулент процъфтява при високи температури на въздуха. През лятото на улицата може да се извади саксия с цвете. През зимата, когато алоето е в покой, благоприятната температура е 16 ° C;
 • влажност. Алоето е устойчиво на суша растение, така че листата не трябва да се пръскат. Оптималното ниво на влажност е 60-65%. Понякога можете просто да избършете листата, за да премахнете праха;
 • прехвърляне. Тази процедура трябва да се извърши, когато сочната тенджера стане тясна. В този случай растението спира да расте активно и младите листа стават много по-малки. Пресаждането се препоръчва да се извършва по метода на трансбордиране, без да се разрушава земната буца в корените.

Как да храним алое

Това растение не се нуждае от високо съдържание на хранителни вещества. За хранене трябва да използвате минерални торове, които можете да закупите в магазина с надпис "за сукуленти".

Торенето на алое е рядко необходимо.

Характеристики на подхранването:

 • при засаждане в закупен субстрат, торът трябва да се прилага за първи път само след шест месеца, а в други случаи - след 3 месеца;
 • посочената дозировка в инструкциите не може да бъде надвишена;
 • необходимо е да използвате торове от март до края на септември 1 път на месец и да правите почивка в края на есента и зимата;
 • могат да се хранят само здрави разсад.

Важно! Невъзможно е алое да се използва за медицински цели след хранене, в този случай трябва да го престоите 2 месеца.

Как да поливаме правилно, за да не съсипем младо растение

Алоето не понася преовлажняване на почвата. Поради това е необходимо да се полива растението само когато е необходимо, когато горният слой на почвата изсъхне, като се избягва стагнацията на влагата. Също така е важно периодично да се разхлабва почвата в саксията, за да се подобри нейната дишане.

За овлажняване се препоръчва използването на утаена вода със стайна температура.Поливането трябва да се извършва в корена, така че водата да не попадне върху листата. Но също така е приемливо да се налива вода в тигана, за да се насити субстрата с влага.

Изборът на алое като стайно растение, засаждането и грижите у дома няма да създадат сериозни затруднения. Следователно всеки цветар, независимо от опита си, може да се справи с тази задача.

Потенциални проблеми по време и непосредствено след качването

Често засаждането и размножаването на алое протичат без никакви затруднения. Но понякога производителите на цветя се оплакват, че този сочен не пуска корени. Следователно трябва да разберете защо това се случва.

Най-честата причина за смъртта на растенията е прекомерната влага в почвата, която е свързана с неправилно поливане. За да се поправи ситуацията, е необходимо да извадите растението от саксията, да почистите изгнилите места и корените с нож. След това поръсете пресни рани с въглен и подсушете няколко дни на тъмно място.

След това засадете в еднаква пропорция пясък и трева. Не поливайте растението през следващите 2 седмици. Ако през това време процесът на гниене не се възобнови, тогава почвата в саксията може да бъде леко навлажнена. Веднага след като растението напълно се засили и расте, то трябва да бъде трансплантирано в пълноценен субстрат.

Mealybug - опасен вредител от сукуленти

Друга причина, поради която алоето не пуска корени, може да бъде брашнестата брада. Този вредител снася яйца в корените на растението. В резултат на това ларвите, които се появяват, се хранят със сока на растението, което предотвратява вкореняването. В този случай се препоръчва да се полива растението с разтвор на лекарството Aktara (1,4 g на 6 L). След една седмица напръскайте растението и почвата в саксията с фитоверм.

Забележка! Третирането трябва да се извършва, докато вредителят бъде напълно унищожен, като се редуват препарати.

Какво да направя, ако не пусне корен

Ако въпреки всички похарчени усилия алоето все още не може да се вкорени напълно, трябва да проверите дали са спазени всички препоръки. При засаждането и отглеждането всичко има значение, така че и най-малките детайли не трябва да се пренебрегват.

Най-често растението не може да се вкорени напълно, тъй като температурният режим не се спазва по време на периода на вкореняване. В този случай се препоръчва да се повтори засаждането, като същевременно се замени напълно почвата. Също така трябва да измиете добре саксията и да я попарите с вряща вода.

Отглеждането на алое, подобно на други сукуленти, не е трудно, основното е да се осигури на растението условия, които са възможно най-близки до неговите изисквания. На първо място, това се отнася до засаждането, тъй като развитието в бъдеще зависи от него. В противен случай дори неопитен производител може да се справи с грижите за алое.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина