Градинска папрат - засаждане и грижи в страната

На своите парцели много хора отглеждат не само растения, които носят практически ползи, но и това, което е просто приятно за окото. Сред тези зелени площи е папратът, героят на приказките и легендите на руския народ. Малцина знаят как да го засаждат правилно, как да се грижат правилно за него и за кои вредители да се грижат.

Каква папрат се отглежда в градината

Папратите са семейство зелени растения, което наброява повече от 10 хиляди различни вида. Този представител на флората живее по целия свят. Предпочита сянка и влажност пред слънчеви и сухи места. Освен това е доста непретенциозен. Взети заедно, това спорово растение е отличен вариант за градинска зеленина. След като се използва за храна, му приписват лечебни свойства. Сега папратът има декоративен статус.

Папрат

Това семейство исторически има загадъчен ореол. Хората вярвали, че папратът цъфти само в нощта на Иван Купала, в гъсталаците над съкровището. Всеки, който иска да го намери, ще бъде обезпокоен от зли духове, тайнствен цвят (в фолклорното описание - красив, преливащ с всички цветове на дъгата) трябва да бъде намерен преди зазоряване. Това разказват легендите на хората. Отдавна е доказано, че древният човек е мистифицирал често срещано явление. Самата папрат не цъфти. Млади, нагънати листа или други растения, цъфтящи в квартала, бяха взети за легендарното цвете.

Интересно. Папратите са най-старите жители на Земята. Те са възникнали много години преди първият човек да се появи на него.

Този представител на флората хвърля зеленина за зимата. Би било грешка да го наречем листа. Папратът няма листа - само листни плочи, които научно се наричат ​​ваями. Те могат да бъдат различни по размер в зависимост от вида: от само три сантиметра дължина и до височината на дърветата. Кореновата система на това семейство растения е силна и мощна.

Папратът в градината отдавна е новост за летните жители. Използва се от всички: както любител градинар за цветно легло в двора, така и професионалист за ландшафтен дизайн. Най-често използваните видове са:

 • Обикновен щраус. Листата му наподобява щраусово перо, откъдето идва и името на растението. Такива листови плочи могат да бъдат с дължина до един и половина метра. Коренът на щрауса слиза надолу, расте вертикално.
 • Орляк обикновен. Тази папрат е обичана да се засажда на училищна територия. Той е относително нисък - листата могат да достигнат 70 сантиметра. По форма наподобява орелово перо, откъдето идва и името на вида. За животните е отровен, но за хората не е опасен. Кореновата му система също е вертикална, макар и силно разклонена.

Young frond

 • Женски кочедижник. На пръв поглед градинската папрат е сходна при различните видове; само професионалист може да я различи. Например при женския кочедижник дисекцията на листната плоча е по-изразена, отколкото при щрауса или орела. Листът на папрат расте, както се изисква от определен сорт - някои не надвишават 30 сантиметра, други достигат 70. Коренът на този вид е къс, но дебел.
 • Nippon гъска ски. Подобно на женската, той има ясно видима дисекция на листата. Именно този вид издава необичаен цвят - сиво-зелен, с тъмночервени вени. Забележително е, че въпреки че папратът обича сянката и влагата, кохидианът Nippon все още се нуждае от малко слънце, за да изглежда шарката на листата му по-ярка. Освен това, по време на размножаване със спори, характеристиката на сорта не се предава, само когато от корена се отглежда нов кълновец.

Орляк обикновен

Има много видове папрат, но именно изброените по-горе са идеални като летни вили.

Как се засажда папрат

Като цяло този представител на флората е непретенциозен. Засаждането на папрат е лесно - не е нужно да се занимавате с него, както с причудливите рози. Независимо от това, ще трябва да се спазват редица препоръки, така че растението да пусне корени и да радва с буйни храсти.

На открито

Папратите могат да растат много силно, улавяйки нова територия. След това се препоръчва да ги засадите, така че да не изтласкват други растения. Засаждането и грижите за улична папрат в градината имат няколко важни момента, които изискват внимание:

 • Сянка. Папратите умират на активно слънце. Ето защо е по-добре да изберете сенчести места за тях. В случая с копчежника Nippon, трябва да изберете ъгъл, където ще падат само първите лъчи на слънцето, в противен случай той изисква защита от слънцето.

Nippon гоблер

 • Разрошена земя. Трансплантацията на папрат на случаен принцип няма да работи. Не може да се засажда в запечена почва. Той активно „диша“ от корена и се задушава в твърда земя. Почвата трябва да е рохкава, да не се стъпква.
 • Често поливане. Без изключение всички видове папрат обичат влагата. Това означава, че те се засаждат чрез обилно напояване на дупката за засаждане. В бъдеще те осигуряват постоянно поддържане на влага на мястото, където расте храстът. В този случай водата не трябва да се застоява. Добрият дренаж е важен в корените.
 • Правилното време. По-добре е да се засаждат папрати на открито през пролетта, докато листата са млади. Това увеличава шансовете растението да пусне корени.
 • Не затягайте. Изкопаният кълн трябва да бъде трансплантиран възможно най-скоро. Не можете да го задържите във въздуха дълго време, в противен случай корените ще започнат да изсъхват.

В гърнето

Уличната папрат в страната живее няколко години. Нищо не трае вечно и рано или късно растението умира. Ако обаче вземете кълновете му в саксия през есента и го приберете вкъщи, отглеждате го през зимата, тогава през пролетта ще бъде възможно да засадите пораснал разсад в страната. Той ще има по-голям шанс да се адаптира към новата среда.

Трансплантация на папрат

Това засаждане на папрат има свои нюанси:

 • Умерено осветление. Не трябва да натискате гърнето в далечния ъгъл. Къщата ще бъде твърде тъмна за него. То е толкова вредно, колкото изгарящите слънчеви лъчи. По-добре е да изберете стая, където папратът ще стои близо до прозореца, но в същото време няма да бъде изложен на пряка слънчева светлина.
 • Поливане. Всички папрати обичат водата. Ето защо, понякога можете да организирате малък душ за растението. Уверете се, че почвата в корените не изсъхва, остава влажна.
 • Размер на гърнето. Папратите в градината обикновено растат големи, а не джуджета. Те имат мощна коренова система, това е важно да се има предвид при избора на саксия. По-добре е да вземете този, който е по-голям, така че растението определено да има резерв за растеж.
 • Температура. Има мнение, че папратът се нуждае от прохлада, така че помещението с кълновете трябва да има температура не по-висока от 15 градуса. Това е грешка. Този представител на флората ще бъде доста удобен при 22-23 градуса по Целзий.
 • Влажност. Сухият въздух е вреден за това растение, поради което по време на отоплителния сезон не е необходимо да го държите близо до батерии и нагреватели. Няма да е излишно да овлажнявате въздуха в стаята или да напръскате папрата с вода, при дъжд - отворете прозореца, за да увеличите влажността по естествен път.

Интересно. Има видове папрат, които обикновено можете да отглеждате у дома. Те включват домашната папрат Nephrolepis

.

Можете също така да го трансплантирате в саксия и да заведете Орляк в стаята (в този случай горните препоръки ще са подходящи).

Как да пресадите папрат от гората

Понякога в гората има много красива папрат. Това се случва, когато почвата и условията са идеални за този представител на флората. Човек иска да има същия красив у дома. Тогава той със сигурност ще иска да го трансплантира на своята територия. Горската папрат в това отношение има свой собствен набор от правила:

 • Умерен размер на храста. Искам да получа всичко наведнъж, тоест да изкопая и да трансплантирам голям храст наведнъж. Това е изпълнено със смъртта на растението. Колкото по-голяма е папратът, толкова по-мощен е нейният корен, който освен това се разклонява силно. Шансовете са добре да го отсечете с лопата. По-добре е да изкопаете малък или среден храст, без да изстъргвате почвата от корените. Тъй като бучка се отстранява от земята, така буца папрат се транспортира до нов дом.
 • Премахнете повечето листа. Опитните градинари препоръчват да се премахнат 90% от всички листни плочи от папрат. Засаждането на папрат както е не се препоръчва. Ако зеленчуците са добре изтънени, растението ще може да хвърли сила върху адаптацията, а не върху поддържането на състоянието на всяка листа.

Забележка! Когато пресаждате папрат в различна почва, препоръчително е да вземете малко количество земя от гората, в която е растела. Добавя се към дупката за кацане на ново място. Това помага на растението да се адаптира по-бързо към новите условия.

 • Веднага засадете в нова почва. В идеалния случай трансплантацията изглежда така: папрат в гората, напоена час преди манипулацията, се изкопава. Корените не се почистват от почвата и се взема малко количество пръст със себе си. След изкопаване растението веднага се пренася в ново местообитание. Горска земя се добавя към предварително подготвена дупка, след това се присажда папрат, не забравяйте да я поливате добре.

Който вреди на градинската папрат

Както всички живи същества на този свят, папратът в страната и в къщата може да се разболее, паразитите да й навредят. Градинарят трябва да е готов за това.

Изкопаване на папрат в гората

Болести

Семейството на папратовите може да бъде преодоляно от вируси, гъбички, бактерии. Необходимо е да забележите проблемите навреме и да вземете мерки.

Папратови болести

БолестСимптомиЛечение
АнтракнозаЛистите потъмняват, по тях се появяват кафяви петнаОтстранете повредените части, обработете останалите зелени със системен фунгицид. Намалете поливането и пръскането.
Кореново гниенеПожълтяване и падане на листни плочиПо-малко поливане
Сива плесенЗасяга цялото растениеОтстранете повредените части. Третирайте оцелелите със специален фунгицид. Избягвайте попадане на вода по фронта. Избягвайте азотни торове.

Папрат антракноза

Вредители

Не само поради някои заболявания, растението може да започне да изсъхва. Понякога напълно здрава, пълна със сила папрат изведнъж започва да избледнява пред очите ни, да ни боли. Тогава можете да подозирате инфекция с всякакви вредители. Най-често срещаните са изброени по-долу.

Папратови вредители

ВредителСимптомиЛечение
Бяла мухаЛетаргията на папрата. Бели малки молци, пърхащи от листата. Петна от сива плесен, яйца и ларви на гърба на листа.· Ако заразяването не е тежко, трябва да организирате хладен душ за растението. Белокрилките умират в студа. Процедурата се повтаря няколко пъти, тъй като яйцата са имунизирани срещу студ. Ако стайната папрат е болна, можете да я поставите на хладно (около 12 градуса по Целзий) място през нощта.
· Ако инфекцията е сериозна, тогава трябва да се прилагат специални инсектициди, които правят сока на растението отровен за насекомите.
Бели издънкиМалки бели безкрили насекоми в почватаТе се появяват от преовлажняване на почвата, поради което е необходимо да се намали поливането. Препоръчва се земята да се изсуши.
MealybugБял цвят по листа или в пръст, по стените на саксията· Ако плаката е на листа, отстранете засегнатите части и горния слой на почвата.
· Ако плаката е върху почвата, трансплантирайте растението в нова саксия и прясна почва, след като изплакнете добре корените с вода.

Mealybug

Правилната грижа за вашата градинска папрат

За папрат трябва да се грижи като за всяко друго цвете. Особено стриктно се изисква да спазва редица условия, необходими за него през първата година след трансплантацията:

 • Почвата, в която расте това спорово растение, трябва да е влажна.Фактът, че се нуждае от влага, вече беше казан. Факт е, че това изискване е особено важно през първата година от трансплантацията.
 • Подхранване. Папратите, подобно на хората, понякога се нуждаят от минерали и витамини. Ето защо през пролетта и лятото се препоръчва да ги подхранвате с торове. Можете да ги купите във всеки магазин за цветарство.

Забележка! Категорично е забранено да се използват торове, ако папратът е току що трансплантиран (поне три месеца след това), както и ако почвата е суха, за да се избегне попарването на корените. Ако растението е слабо, тогава се препоръчва да се наторява не по кореновия метод, а чрез напояване на листата. Разтворът за превръзка трябва да е слаб.

 • Разхлабване. Папратите са развили коренно „дишане“. Това означава, че те са наситени с кислород не само през листата, но и чрез корените и са по-активни от много други цветя. Ето защо е невъзможно земята около тях да се пече, препоръчително е да я разхлабвате от време на време.

Папратът е идеално растение за начинаещи градинари. Отглеждането му отнема минимум усилия. И все пак не трябва да оставяте растежа на флората да върви по своя път, определено трябва да обърнете дължимото внимание на всяко цвете във вашата градина.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина