Флокс на цветно легло в градината

Цветни лехи с флокс привличат погледа с уникалните си цветове и буен цъфтеж. Тези невероятни цветя могат да украсят всяка домашна градина. В същото време те не създават проблеми в процеса на отглеждане, но само ако се спазва определена технология.

Флокс в ландшафтния дизайн

Тъй като флоксите са непретенциозни растения, те могат да бъдат засадени на различни места, независимо от вида на почвата. Дори да няма парче земя, можете да засадите цветя в контейнер. Ако има земя, можете да дадете воля на въображението и да построите много цветни лехи с флокс.

Цветница с флокс

С определени познания в областта на ландшафтния дизайн, с помощта на флокс, можете да създадете различни композиции, които ще се различават по хармония в цвят и местоположение в пространството.

Забележка! Експертите препоръчват засаждането на флокси в цветна леха в голям масив, като се поставят, като се вземе предвид височината на възрастните растения, времето на цъфтежа им, както и нюансите на комбинацията от съцветия и зеленина.

Обикновените цветя са най-подходящи за декориране на паркове и големи площи, тъй като изглеждат най-изгодни от голямо разстояние. За тези, които обичат да се наслаждават на красотата на цветята рано сутрин или вечер, най-подходящи са сортове с бели цветя или хамелеони, които променят цвета си.

Избор на място за цветно легло

Въпреки факта, че флоксите се считат за непретенциозни и гъвкави растения, те няма да растат на нито едно избрано място. За плодородно отглеждане трябва да се погрижите за подходящото качество на почвата и неприкосновеността на личния живот.

Флокс в ландшафтния дизайн

За да се чувстват флоксите комфортно в градината, трябва да се осигурят следните условия:

 • Висококачествено осветление - всички флокси са светлолюбиви култури, които не се развиват добре и цъфтят в сянка. В същото време различните категории растения изискват своя интензивност на осветление. Зоните с разсеяно осветление се считат за най-оптималното място за отглеждане на тези цветя.
 • Защита от вятър и течения - в противен случай растението ще загуби своята точност и компактност.

Що се отнася до топографията на почвата, тя може да бъде или идеално равна, или да има всякакви дефекти. Единственото нещо, което трябва да имате предвид, е, че тези цветя не трябва да се засаждат в низини, вдлъбнатини или на места, където има вероятност да се натрупва вода. Що се отнася до склоновете, склоновете и трудния терен, флоксите могат да растат нормално на такива места, ако са им осигурени необходимите условия.

Важно! Когато създавате композиции в близост до къщи или други сгради, трябва да се съсредоточите директно върху предметите и тяхното въздействие върху микроклимата. От източната, западната и частично южната страна се препоръчва да се засаждат храстови сортове, които няма да растат от северните страни.

Видове флокс - изберете най-красивите

Много е трудно да се подчертаят най-красивите цветя, тъй като всеки производител има свои собствени. Някои предпочитат къси храсти, други предпочитат високи с големи съцветия. Многогодишните флокси са много популярни сред градинарите, тъй като те са по-непретенциозни в грижите и не изискват ежегодно засаждане на разсад.

Всички флокси са добри и красиви по свой начин, но следното все още се счита за най-популярно:

 • Снежна лавина - отнася се до ранно цъфтящата пирамидална група. На височина тези цветя растат до 80 см. Цветята са чисто бели.
 • Делта е друго цвете, принадлежащо към ранно цъфтящата пирамидална група. Височината на растение за възрастни не надвишава 1 метър. Цветовете са бели с център с цвят на малина.
 • Наташа - развива се бавно и расте не повече от 80 см. Цветята са двуцветни с бели венчелистчета и широки пурпурно-розови ивици.
 • Колибри - принадлежи към представителите на дребните цветни флокси. Различава се с разклонени и големи конични съцветия. Цветя от светло люляково-сини нюанси с люлякова звезда в центъра. Различава се с висока зимна издръжливост.
 • Twinkling Star - цветя с форма на звезда с характерен ароматен аромат и заострени ръбове. Втулките са маломерни. Периодът на цъфтеж е от юни до септември. Поради миниатюрните си размери този сорт може да се отглежда на балкони.
 • Фердинанд - расте на височина 60 см. Разклонени стъбла с игловидни, кръгли, звездовидни, разчленени венчелистчета. Цветът може да бъде различен. Отличава се със силен аромат и двойно цъфтеж.

Флокс Снежна лавина

 • Davids Lavender е мощно широколистно цвете с овално-конични люлякови съцветия с бял център.
 • Селена е средно голямо растение, височината на храста не надвишава 80 см. Цъфтежът започва в средата на лятото. Буйни конусовидни съцветия от тъмно розов цвят със сива мъгла.
 • Бах - расте на височина до 80 см. Цветовете са средно големи, тъмнорозови на цвят с малинов пръстен, цъфтят през юли. Цветята от този сорт са чувствителни към слънцето и лошото време, така че засаждането трябва да става на полусянка.
 • Berendey е компактно цвете със силни издънки и големи, закръглени съцветия. Растението расте на височина до 80 см. Цветовете са големи люлякови, покрити със сребрист цвят.

Флоксите са много красиви цветя, независимо от сорта и името. Техните съцветия не оставят никого безразличен, така че всеки градинар трябва сам да реши кой от тях да засади на сайта си.

Лавандулата на Флокс Дейвид

Избор на цветове

Днес има голям избор от флокс, различаващи се в цветовата палитра. Цветята могат да бъдат избрани от снежнобяло до наситено лилаво. Единственото нещо е, че в палитрата няма жълт цвят и неговите нюанси, а присъстват само бяло-розово-люлякови тонове.

Всички флокси имат нежен цвят с романтични нотки.

Ефективна комбинация от флокс с други цветове

Много начинаещи градинари се чудят какво да засадят до флокса. Преди да решите кои цветя да засадите в цветна градина, трябва да разберете към какъв вид растение принадлежат тези или други растения.

Почвените покривни цветя са най-подходящи за декориране на пързалки, декор на стени и градински вази. За акцентиране на бордюри, градински пътеки и разделяне на градината на секции, най-добре е да се даде предимство на нискорастящите растения.

Важно! Високите екземпляри са идеални за декориране на миксбордове.

Лилии и флокси в едно цветно легло

Лилиите и флоксите в една и съща цветна леха са перфектно съчетани, но това не се отнася за всички видове. Ето защо, преди красиво засаждане на флокс до лилия, е необходимо да се разработи определена схема. Флоксите от сини и лилави нюанси в комбинация с лилии изглеждат твърде цветни. Добър фон за растящите издънки на лилии са пълзящите сортове.

Лилии и флокси в едно цветно легло

С коча билка

За да подчертаете разкоша и масивността на растението, можете да засадите до него коча билка, която ще изглежда напълно безтегловна в тази комбинация. Дуетът ще бъде перфектен не само по отношение на цвета, но и текстури, форми и контури. Най-добре е да комбинирате сортовете флокс с розов цвят с коча билка.

Поради огромното разнообразие от флокси, които се различават по цвят и височина, всякакви цветя могат да се използват за украса на цветни лехи.В същото време за засаждане най-често се използват комбинации от флокси с гостоприемници, рози, невен, гладиоли, лилии и папрати.

Как да постигнем повече ефект

След като сте решили с какво се комбинира флокс, можете лесно да създадете атрактивни цветни лехи, които ще ви радват с красота през целия сезон. С лятно-есенните сортове е най-добре да поставите домакини, базилис или астилба.

Важно! За растенията, които цъфтят през пролетта, иглика и саксифраг са идеални съседи.

Подхранване за красив цъфтеж

В зависимост от фазите на развитие, растенията се нуждаят от подхранване. Ако всичко е направено правилно, тогава можете да постигнете буйни и красиви, както и дълготраен цъфтеж.

По време на интензивно развитие и растеж растението се нуждае от обилно поливане. Освен това можете да захраните цветето с азот. През периода на образуване на пъпки нуждата от азот намалява и растението се нуждае от повече калий и фосфор. В края на периода на цъфтеж и по време на узряването на семената е необходимо да осигурите на растението хранителни вещества, за да може по-лесно да издържа зимата.

През целия вегетационен период флоксът, независимо дали е едногодишно цвете или многогодишно растение, изисква подхранване, което трябва да се извършва около 5-6 пъти. Методът може да се използва както листно, така и кореново.

Забележка! Също така се изисква добавяне на торове към почвата преди засаждане на цветя - по този начин плодородието на почвата се увеличава и нейната структура се подобрява.

Снимка 6. Астилба, рози и флокс в цветна леха

Флоксите с изненадващо ярък цвят са идеални за организиране на цветни лехи у дома, в провинцията или на балкона в градски апартамент. Растенията са непретенциозни в грижите и изглеждат страхотно в една и съща зона с различни цветове. Благодарение на това можете да създадете цветно легло със собствените си ръце без външна помощ, което ще бъде гордостта на всеки собственик.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина