Многогодишни флокси: засаждане и грижи на открито

Многогодишните флокси са декоративни растения с ярко оцветени съцветия. Имат силен аромат. Първият сорт е разработен в Северна Америка. Първоначално съцветията бяха само алени, след това се появиха хибриди. Има много различни сортове със син, розов, малинов, лилав оттенък.

Кратко описание на видовете и популярните сортове

Растенията растат под формата на малък храст от 10 см до 1,5 м височина. Стъблата са прави и равномерни. Листата са овални, яркозелени. Съцветието има много цветя, до 90 бр. Те са удължени под формата на тръба, имат пет венчелистчета.

Флокс многогодишен

Най-популярните сортове са по-долу.

Субулат

Височината на храста достига 40 см. Те имат много издънки. Листата имат тясна игловидна форма.

Цъфтежът се случва в средата на пролетта, храстите са изобилно покрити със съцветия. Те са бели, лилави, розови, лилави.

Растението може да се отглежда в градини, цветни лехи, тревни площи. Изпълзяващите по пътеките храсти изглеждат добре. В грижата гледката е неизискваща. Проблеми могат да възникнат само при размножаването. За да направите това, трябва да изберете определено време от годината, за да оцелее цветето.

Флокс субулатен

Разпространен

Друго име е канадски или ронлив флокс. Растението е маломерно. Има люлякови или сини цветя. Съцветия под формата на скуллум В основата венчелистчетата са стеснени, разширени по краищата. Цъфтежът настъпва в края на пролетта, началото на лятото. Максималната височина на храста е до 40 см.

Местообитание - влажни ливади. В дивата природа се среща само в Северна Америка. В градинарството многогодишните нискорастящи флокси се използват с декоративна цел. Сортът е непретенциозен и издръжлив. Най-добре вирее в централната част на Русия. Расте по-добре на влажни и сенчести места, отколкото на сухи и слънчеви места.

Разпръснат флокс

Канадски

Расте диво в гори с умерена влажност. Кога флоксът цъфти? Късна пролет, началото на лятото. Съцветията са розови, сини, зелени.

Цветето е непретенциозно, но за растежа му е необходима достатъчно влага. Използва се за декоративни цели на каменни тераси, цветни стени.

За да оцелее цветето, почвата трябва да е песъчливо-глинеста. Можете да размножите сорта, като засадите част от храст или семена. Растението ще цъфти до първата слана.

Флокс канадски

Паникулатен

Максималната височина на флокса е 1 м. Той расте в естествени условия, непретенциозен. Цветовете са бели, оранжеви, сини, лилави, червени. Но има разновидности на интересни цветове, например с щрихи, розови и бели ивици, жълти краища и розови основи. Когато се образуват цветя, ароматът е силен, но приятен.

Храстът е нисък, така че може да се отглежда както в саксии на балкона, така и в градината. Цъфтежът настъпва в средата на лятото и продължава до два месеца. Ако режете някои от леторастите през май, можете да коригирате периода на цъфтеж. Това удължава декоративния период.

Phlox paniculata

Дъглас

Нискорастящите флокси, които достигат височина до 30 см. Цветът е непретенциозен, оцелява добре през зимата.Но ако е мокро и топло, ще започне да повръща. Цъфтежът настъпва в рамките на 1,5 месеца. Ако почвата е прекалено влажна, този период драстично ще намалее.

За отглеждане на многогодишен джудже флокс с бели цветя е необходима средна влажност, за предпочитане по-малко пряка слънчева светлина. Съцветията са назъбени. Имат малинов, розов, бял цвят.

Флокс Дъглас

Дръмонд

Това е едногодишен вид с разклонени издънки. Максималната височина на храста достига до половин метър. Цъфтежът настъпва в средата на лятото и завършва преди настъпването на слана.

Естественият цвят е червен, но с помощта на хибридизация са отгледани розови, лилави, жълти, бели, двуцветни сортове. Цветята са ароматни, събрани в плътни метли. Пъпките се събират в тръби, когато цъфтят, всяко венчелистче има копиевидна форма.

Забележка! Ако цветето се отглежда в градината, то ще бъде по-голямо. Ако отглеждате растението на балкона в саксия, то ще бъде по-малко.

Флокс Дръмонд

Когато флокс многогодишни растения цъфтят

Много градинари се интересуват кога флоксът цъфти, преди да ги засади в градината си. Този период зависи от сорта:

 • субулатен, разпръснат, канадски, Дъглас - края на април, началото на май;
 • паникулата - края на юни, началото на юли;
 • Дръмонд - началото на цъфтежа в края на юли, завършващо преди първата слана.

Важно! Някои градинари удължават цъфтежа, като отрязват издънките и наторяват почвата с химикали.

Особености на отглеждането на флокс като многогодишна градинска култура

Има няколко начина за размножаване на храст.

 • Резници. Това е най-простият вариант за разплод, който се използва у дома. Повечето градинари го използват. Тези, които са съкратени в професионални детски градини, имат най-голяма степен на оцеляване. Съществува риск от закупуване на заразени резници на пазара.
 • Слоеве. Използвайки метода, можете да размножавате растението не само през пролетта, но и по друго време на годината. За това страничната издънка на храста е огъната към земята и покрита със земя. Постепенно се появяват корени. След това процесът се отделя от майчиния храст и се трансплантира.
 • Разделяне на храста. Това е труден метод, така че не всеки градинар може да се справи. Но резултатите ще бъдат впечатляващи. Слизането се извършва през пролетта или началото на есента. Това изисква възрастен, здрав храст. Възрастта му трябва да е най-малко пет години. Корените на растението са разделени на две части, всяка от които трябва да има корен.
 • Семена. Това е най-трудоемката процедура, която не всеки ще избере. Семената се купуват в магазина или се получават сами. Те се засяват през есента, но не на открито, а в контейнер със смес от пясък и хумус. Те се засаждат на дълбочина 2 см. Контейнерът се поставя навън, покрит със сняг и листа. Това позволява на храста да расте естествено. През пролетта издънките се преместват на закрито, така че да започнат да покълват допълнително.

По-добре е да презасаждате резници в края на пролетта. Най-желаният период е май. Условията се избират в зависимост от климата, където цветето ще расте. Друг път за засаждане на многогодишни флокси е септември. В този случай цъфтежът се формира през пролетта. Но по време на засаждането през есента не трябва да има студове, в противен случай растението ще умре, без да има време да пусне корени.

Забележка! Рядко някой трансплантира растение през лятото. В този случай е необходимо разсадът да се полива добре, така че да не изсъхне под парещото слънце.

Когато засаждате растение на открито, е необходимо да поддържате разстояние най-малко 30 см един от друг. Това се дължи на факта, че корените ще растат в ширина под земята, те не трябва да се преплитат помежду си. Ако растението е високо, разстоянието трябва да се увеличи до 60 см. След презасаждането парцелът трябва да се полива, тъй като растението обича влагата.

Почвата за пресаждане трябва да е умерено влажна, да съдържа черна почва и пясък. Не трябва да е сухо, в противен случай ще трябва постоянно да поливате флокса, за да не изсъхнат.

Ако градинарят е избрал да размножава чрез засаждане на семена, те могат да бъдат закупени на пазара, поръчани онлайн. Цената варира от 15 до 50 рубли * за едно саше.

Грижи в градината от момента на засаждане на открито

Засаждането и грижите за многогодишните флокси се извършват съгласно правилата.

 • Поливане. Веднага след засаждането растението се полива обилно. Консумацията трябва да бъде най-малко 15 литра вода на 1 m² насаждения. След като почвата изсъхне, тя трябва да се разхлаби около разсада. Отгоре се добавя торф със слой до 50 см. Не можете често да поливате или разхлабвате земята, това ще доведе до смъртта на храста. Използването на торф осигурява достъп на кислород до цветето.
 • Подхранване, разхлабване. Много сортове флокс реагират добре на торене с минерални торове. Можете да ги купите от всеки магазин. Това ускорява растежа и развитието на вегетативната маса, кореновата система. Когато почвата се разхлаби, те се опитват да не повредят младите корени, тъй като имат тънка структура. През май те започват да дават течни минерални добавки (лопен, пилешки изпражнения, амониев нитрат, фосфорни торове). При сухо време почвата се полива обилно.
 • Изтъняване. Така че храстът да не е прекалено голям, излишните стъбла и листа се отстраняват. Направете го през пролетта. Най-сухите и слаби периферни издънки се отстраняват, ако са с дължина повече от 7 см. Прищипването на част от издънките през май ще осигури дълъг цъфтеж.

Забележка! През есента, преди замразяване, е необходимо да се отрежат всички горни части на растението. Можете да поръсите малко количество хумус и листа отгоре, ако градинарят се притеснява за оцеляването на цветето. Те обаче са непретенциозни дори при най-силните студове.

Ако всички условия са изпълнени, градинарят се грижи правилно за флокса, многогодишното растение ще цъфти всяка година.

Какви проблеми имат градинарите с отглеждането на флокс

Най-често градинарите могат да срещнат следните проблеми при отглеждането на флокс:

 • недостатъчен растеж на стъблото и цветята, летаргия. Това се дължи на сухия климат, суха земя и липса на влага;
 • появата на болести фомоза, брашнеста мана, зацапване, които могат напълно да унищожат цветето. Фунгицидите ще помогнат в борбата срещу заболявания;
 • обилен растеж на вегетативна маса с малко цъфтеж. Това се случва, защото излишните издънки не бяха премахнати през пролетта;
 • лоша кълняемост на семена или присаждане на резници, ако те са взети от майчин храст, заразен с болести или заразен с вредители;
 • лоша преживяемост след трансплантация. Може би е избрано грешното място или е избрано грешното време от годината.

Забележка! Тъй като цветето е непретенциозно, правилното време за пресаждане и режимът на поливане напълно ще премахнат тези проблеми. Ако градинарят открие инфекциозна болест навреме и започне лечение, болестта може да бъде победена.

Защо многогодишните флокси не цъфтят

Има следните проблеми, които водят до липса на цъфтеж:

 • липса на обилно поливане, суха земя, когато е на открито;
 • недостатъчно осветление, което е необходимо за почти всяко растение, за да придобие сила за освобождаване на цветя;
 • прекомерното осветление, което изсушава растението, не му позволява да цъфти;
 • засаждане в почва, която има малко количество минерали и хранителни вещества, необходими за растежа на цветята;
 • липса на мулчиране, което е предпоставка за нормалния растеж на резници, издънки, семена;
 • прекомерно количество приложен азот за торене, което насърчава растежа на стъблата и издънките, но предотвратява образуването на цветя.

Важно! За образуването на цветя е необходимо стриктно да се спазва водният режим, количеството светлина, както и дозировката при използване на торове.

Как да храним флокса за обилен цъфтеж

За да се получи достатъчен брой съцветия, е необходимо да се намали съдържанието на азот в почвата. За целта премахнете всички торове, които включват това вещество. Добавят се торове, съдържащи фосфор и калий. Тези минерали допринасят за обилния цъфтеж. Но те трябва да се използват през пролетта и лятото.

Болести и вредители

Най-често срещаните болести и вредители, които атакуват многогодишни флокси, са описани по-долу.

 • Фомоз. При заболяване листата се извиват и започват да пожълтяват, стъблата се зачервяват, напукват. За да се елиминира болестта, е необходимо да се приложи течност от Бордо. Използва се четири пъти на ден. Курсът на лечение е до 10 дни.
 • Гъсеници на пеперуди. Ядат листа и цветя. Те могат да бъдат контролирани с химически инсектициди.
 • Брашнеста мана. Това е гъбично заболяване, което се образува като бяло покритие по листата. За елиминиране използвайте течност от Бордо или други противогъбични лекарства. За профилактика на болестта се препоръчва използването на слаб разтвор на калиев перманганат, който се напръсква с растения през пролетта.
 • Мръсна стотинка. Това е паразит, който се храни с растителен сок, оставяйки секрети от долната страна на листата. Intavir помага.
 • Забелязване. При заболяване по листата се образуват кафяви или жълти петна. За лечение се използва течност от Бордо в концентрация 1%.

Приложими са традиционни методи за лечение, които ще ви позволят да отглеждате растение без използването на химикали, които са вредни за околната среда и хората:

 • запрашаване на почвата и издънките с пепел;
 • пръскане със сапунена вода (15 g меден сулфат на 10 литра вода, добавете половин парче сапун за пране, разтворен в 8 литра гореща вода, разбъркайте всичко);
 • пръскане с разредена 1% сода, смесена с разтвор на сапун за пране;
 • пръскане с водороден прекис. Бутилка с продукта се разрежда в кофа с вода и полученият разтвор се излива в почвата, за да се предотврати появата на нематода.

Забележка! Многогодишният флокс е непретенциозно растение, но расте в условия на добра влага и средно осветление. По време на отглеждането могат да възникнат проблеми, но всичко е поправимо, ако внимателно наблюдавате цъфтящите храсти.

* Цените са за юли 2019г

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина