Heuchera: засаждане и грижи на открито

Няма особени трудности при отглеждането на многогодишна Heuchera на открито. Основното е, че мястото, където ще бъде засадено растението, е правилно подбрано, като се вземат предвид неговите нужди. Някои видове (например хехера цилиндрична) растат добре в планинските райони на Северна Америка. Цветето има уникален външен вид, така че често се използва в ландшафтния дизайн. Статията обсъжда как изглежда Heuchera, засаждането и грижите на открито зад нея.

Размножаване на растения

Heuchera може да се размножава по два начина: чрез разделяне на храста и чрез резници.

Разделяне на храста

Разделянето на храст е по-лесен и бърз метод от рязането. С него е възможно да се запази декоративният ефект на храста. Възможно е да се използва този метод в началото на пролетта или есента.

Как цъфти Heuchera

За да извършите разделянето на храста, трябва:

 1. Отделете изхода от растението за възрастни.
 2. Трансплантирайте растението малко по-дълбоко, отколкото е засадено майчиното растение.

Ако не засадите Heuchera навреме, това може да доведе до проблеми като:

 • лоша поносимост към зимния период;
 • топлината и високата температура ще бъдат мъчение за растението;
 • през пролетта най-вероятно растението се разболява от болести;
 • откритите стъбла ще се счупят при силен вятър.

Резници

Този метод изисква:

 1. Отделете 4-6 см дръжка от храста.
 2. Засадете го в оранжерия.

Целият процес отнема 3-4 седмици. След това е възможно да се трансплантира цветето на открито.

Общи условия за отглеждане

Heuchera изисква малко грижи. Най-важното е да изберете правилното място. По-добре е да засадите цвете под короните на дърветата, тъй като под слънцето то ще изсъхне и ще изисква обилно и често поливане. Най-добре е да изберете място, където има малка сянка. Не трябва обаче да избирате плътна тъмнина, тъй като това ще доведе до изчезване на шарката от листата.

Важно! Адекватното осветяване е особено важно при засаждане и грижи за пъстри видове Heuchera.

Грижите за гейхерите са прости. Това многогодишно растение расте добре в лятна вила. Може да се засажда близо до домакини, треви, храсти и иглолистни дървета.

Въпросното цвете не е претенциозно към състава на почвата. Той обаче няма да може да расте на някои видове почви. Каква почва не харесва Heuchera:

 • земя с прекомерна киселинност;
 • на мястото за кацане има много висока плътност на земята;
 • лоши условия, ако подпочвените, стопените или дъждовните води застояват в почвата.

Растението цъфти особено пищно в рохкава почва, която поддържа нормално количество влага.

Дати на кацане

Heuchera в градината може да се размножава чрез семена и вегетативно. Предпочита се вторият метод.

Важно! Семената, събрани от градински растения, не могат да запазят външния си вид на градината. От такива семена се получават цветя, близки до тези от дивата природа.

Времето за засаждане зависи от мястото на растеж. Подходящо време за засаждане е от май до юни.

Кога да засадите Heuchera на открито

Особености на отглеждането от семена

Как да засадите Heuchera от семена? За да направите това, трябва да следвате някои правила:

 • семената могат да поникнат в рамките на шест месеца след събирането им. В тази връзка е необходимо да се следи срока на годност на опаковката.Опакованите семена във фолио се съхраняват за година и половина по-дълго;
 • за засаждане на семена, трябва да изберете широко ястие. Височината на контейнера трябва да бъде най-малко 5 см;
 • почвата за семената трябва да е рохкава. Необходимо е да добавите пясък или перлит към почвата;
 • преди засаждане, почвата трябва да се затопли във фурната за 5-7 минути;
 • семената се засяват през март-април;

Как да расте от семена

 • сеитбата е необходима върху навлажнена почва, която преди това е била разрохкана и изравнена;
 • контейнер със засети семена е покрит с фолио или стъкло;
 • за разсад е необходимо много светлина, така че е по-добре да поставите контейнера на перваза на прозореца;
 • разсадът ще поникне след 2-3 седмици. През този период понякога се изисква отваряне на стъклото за вентилация;
 • след появата на първите три листа е необходимо да се гмуркате, засаждайки разсад на разстояние 4-6 см;
 • до средата на май можете да започнете да засаждате на открито.

Забележка! Heuchera има много малки семена. Следователно е невъзможно да се засяват равномерно. Някои хора препоръчват смесването на семената с пясък. Преди сеитба семената се накисват в разтвор на калиев перманганат, за да стимулират растежа. Дръжте ги там за 20 минути. Възможно е също така да охладите семената за няколко дни.

Избор на място за засаждане: на сянка или на слънце

Как да засадите Heuchera: на сянка или на слънце? Изборът на място за кацане е от голямо значение. Засяга листата и цъфтежа. Повечето сортове растения трябва да се засаждат в полузасенчени места. Младите растения се засаждат най-добре на добре осветени места. Изисква се обаче да няма чернови.

Прехвърляне

За някои видове се изисква трансплантация на Heuchera на всеки три години. Заводът запазва своя изход за не повече от пет години. След това храстът излага цялата среда. Можете да трансплантирате растението през есента или пролетта. За да засадите растение, трябва да изпълните следните стъпки:

 1. След цъфтежа отстранете дръжките и оголените стъбла. Растението цъфти от юни до август. Цветята й са малки. Цветът може да бъде кремав, бял, червен, кървав, лилав. Цветята приличат на камбани. Те се събират в метли. Плодът на heuchera е кутия, съдържаща семената. Те са с размерите на маково семе.
 2. Изкопайте стар храст и го разделете на няколко парчета.
 3. Поставете получените деления според избраните места.

Как да се грижим за това цвете

Как да се грижим за гейхерите? Това не изисква много усилия.

Как да се грижим за Heuchera на открито

Поливане

Ако се излее на Heuchera, това ще доведе до факта, че кореновата система може да изгние. Най-добрият вариант би бил умереното поливане, без да се толерира наводнената почва. Поливането се извършва в горещо и сухо време, сутрин или вечер.

Подхранване

Heuchera не се нуждае от често хранене. При необходимост се използват минерални торове. През пролетта торовете се внасят преди цъфтежа на растението, а през лятото след цъфтежа. Как да храним Heuchera през лятото: сложни торове с ниско съдържание на азот.

Важно! Растението не понася излишък от органични вещества.

Как да храним Heuchera

Подрязване за зимата

Въпросът за резитбата на Heuchera за зимуване е спорен. Листата на растението не трябва да се отстраняват, а се отстраняват само сухи дръжки. Листата ще предпазят растението от замръзване. След края на цъфтежа дръжките само ще отнемат силата на растението. Подрязването на Heuchera е необходимо, за да запази красивия си външен вид.

Важно! При някои сортове резитбата на цъфтящи стъбла се извършва преди цъфтежа. Това се дължи на факта, че според някои те развалят външния вид на храста.

Проблеми с болести и вредители

Някои хора имат въпрос, защо Heuchera не расте? Това може да се дължи на факта, че растението е засегнато от болести или вредители. Болестите на Heuchera обаче се засягат рядко, но може да се появи брашнеста мана. Изглежда като бяло покритие върху листата.В този случай растението се третира с фунгицид.

Кафявото зацапване може сериозно да развали външния вид. Изразява се с появата на светлокафяви петна, които имат различна форма. Петната растат постепенно и растението е напълно засегнато. Това заболяване често се проявява през топлото лято. В случай на това заболяване е необходимо цветето да се пръска с продукти, които съдържат мед. Те включват течност от Бордо или меден оксихлорид. Обработката се извършва 2-3 пъти с интервал от 10-14 дни.

Сред вредителите на гейхерите са отбелязани:

 • набразден дългоносик. Ларвите му се хранят с коренището на растението. В резултат горната част на цветето изсъхва. За да се премахне насекомото, се използват дървени стърготини. Те са напоени с креолин. За половин кофа дървени стърготини вземете 1 супена лъжица. лъжица средства. Всичко е смесено и разпръснато из храстите. Можете също така да се борите с тях с помощта на горчица на прах (1 супена лъжица сух продукт се разрежда в 1 литър вода). Бушът се напръсква с този разтвор от всички страни;
 • охлюви. Те изяждат дупки в листата и оставят сребриста слуз. Напрашването на почвата с вар се извършва срещу тях. Това събитие се провежда рано сутрин или вечер. През тези периоди охлювите са най-активни.

Какви заболявания има Heuchera?

Отглеждането и грижата за цвете Heuchera е лесен процес. Може да расте дори в Сибир или Урал. Основното нещо, което трябва да се направи, е да изберете правилното място за засаждане. В останалото е необходимо умерено поливане и рядко хранене.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина