Лавандулови семена - как изглеждат разсадът

Сред цъфтящите растения най-известна на всеки човек е лавандулата. Хората толкова харесват сянката на нейните цветя, че дори са получили едноименното име - лавандула.

Лавандулови полета

Много хора мечтаят да имат това многогодишно растение в градината си, но не всеки знае как да отглежда лавандула от семена.

Лавандулата като цветна култура

Лавандулата или Lavandula е нетревисто растение. Това е храст, представител на вида Lamiaceae, който обединява около 30 вида. Можете да ги срещнете в Африка, Арабия, Южна Европа, Индия, Австралия.

Интересно. Лавандулата е символ на Франция, или по-точно една от нейните части - Прованс. Това е така, защото по времето на Римската империя именно тези земи са били използвани за отглеждането на това растение. Смяташе се за много ценен и се продаваше почти с теглото си в злато.

Първото име на цветето идва от латинското "лава", което означава "измиване". Това е така, защото древните гърци са го използвали не само за медицински цели, но и за пране и пране на дрехите си. Малко по-късно французите кръщават ароматната флора лавандра, това име се разпространява по целия свят.

Видове лавандула

Общо този род обединява цели 30 вида. От тях само два се отглеждат най-често. А именно:

 • Теснолистна лавандула (известна още като английска и лекарствена);
 • Лавандула широколистна (или френска).

Френска лавандула

Английската лавандула е най-разпространената в световен мащаб. Тя има тесни листа и класовидни съцветия. Тя е тази, която се отглежда по улиците в средната лента. Това е така, защото е в състояние спокойно да презимува на открито, не е необходимо да се изкопава и трансплантира в къщата.

Френският външен вид е много по-капризен. Той има по-широки листа, по-къси съцветия. Най-важната разлика е, че френската лавандула се убива при ниски температури под -10 ° C. Поради това се отглежда по-често у дома; когато се отглежда в градина за зимата, задължително се изкопава и прехвърля в стая.

Интересно. Руските градинари използват още два вида (макар и много по-рядко от първия): холандски или хибриден и назъбен.

Предимства и приложения

Още древните гърци отбелязват ползите от това цъфтящо растение. С течение на времето границите на знанията на хората за света се разшириха и до днес няма съмнения относно полезните качества на лавандулата.

Най-важното за лекарството в това цвете е неговото етерично масло. Това може да се получи чрез изстискване на цялата въздушна част на флората (и не само от цветя, както смятат някои). Маслото е с най-богат състав: съдържа линалоол, кумарини, гераниол, борнеол и други полезни елементи. Благодарение на тях лавандуловият етер може да се използва, както следва:

 • За заздравяване на ожулвания, порязвания.
 • С виене на свят, главоболие.
 • При безсъние и нервни разстройства.
 • За зъбобол.
 • За да се отървете от отоци.
 • С дискомфорт в стомаха и червата.
 • Като противоглистно средство.

Цветът се използва в народната медицина по различни начини: семена от лавандула, неговите кълнове, цветя и листа също се използват. От него се правят чайове и лапи. Добавя се към мехлемите, с него се правят бани.Лавандуловото масло може да се използва за ароматерапия.

Ароматерапевтично масло

Нещо повече, официалната, научно доказана медицина също използва тази флора. Вярно е, че в този случай по-често се използва екстракт от цветя.

Домашно отгледани сортове лавандула

Лавандулата е цвете, което може да се отглежда както в градината, така и у дома. В този случай за втората цел обикновено се избира френският тип цвете, назъбено или хибридно. Те са малки, страхуват се от замръзване, затова в средната лента е по-добре да ги отглеждате веднага у дома. Сред цялото разнообразие от сортове следните са особено интересни:

 • Хелмсдейл. Това е разнообразие от широколистна лавандула. Различава се по цвят на цветята - не е люляково, а по-скоро бургундско.
 • Алба. Този сорт е разновидност на холандската лавандула. Разликата му е в белите цветя.
 • Сойери. Това също е хибридна лавандула, цветята на която имат люляков оттенък.

Разнообразие Sawyers

 • Royal Crown е назъбен сорт лавандула с нежни люлякови цветя.

Как се събират семена за сеитба

Производителите предпочитат размножаването на лавандула чрез семена. Те могат да бъдат получени по два начина: като ги съберете сами и ги изберете в магазина. Във всеки случай има тънкости, които трябва да знаете.

колекция

Можете да съберете напълно цъфнали съцветия в градината (или да купите букет с тях в магазина) и да ги изсушите. След това малките семена ще отпаднат.

Една характеристика на лавандуловите семена е тяхната невероятна кълняемост. Дори след пет години от събирането, те могат да поникнат. Но само при правилно съхранение (в херметически затворен контейнер) и покълване.

Покупка

По самите семена е трудно да се разбере дали сортът се продава в хартиен плик или не. За да не бъдете изненадани от смяна на цвете след поникването на засетите семена, на първо място, трябва да погледнете цената. Колкото по-интересно и красиво е растението, толкова по-скъпи ще бъдат семената му. Те не са евтини.

Пазарувайте лавандулови семена

Втората точка, на която трябва да обърнете внимание, е информацията на опаковката. Той трябва да съдържа:

 • Име на сорта;
 • Производител;
 • Препоръки за грижи.

Грижи за разсад

За да може лавандуловото семе да даде силни здрави издънки, трябва да следвате редица правила за грижа за него. По-специално това са:

 • Блясък. Лавандулата е изключително светлолюбиво растение, поради което в никакъв случай не трябва да се поставя на сянка.
 • Топло. Цветето няма да хареса нито топлина, нито студ - температурните показатели трябва да варират между 15-21 ° C.
 • Бране. Гмуркането е пресаждане на кълнове в по-голям контейнер. По-удобно е покълването на семена в плитка кутия. След като лавандуловите кълнове освободят първата двойка истински листа, те трябва да бъдат трансплантирани в по-дълбока саксия. Той може да бъде отделен или споделен (с голямо разстояние между разсад), но във всеки случай достатъчно просторен. Това е така, защото на пръв поглед малки кълнове имат достатъчно силни корени, които са тесни в съда за покълване.

Какво е необходимо за покълване на семената

Когато семената на миризливата флора се засеят в земята, те не се нуждаят от презасаждане, подхранване и много други условия. Засега те имат само две изисквания, но ще трябва да бъдат спазени:

 • Осветление. Лавандуловите семена се нуждаят от около 10 часа дневна светлина на ден. Ако времето не позволява условието да бъде изпълнено по естествен начин, разсадът ще трябва да бъде осветен.

Допълнително осветяване на посевите

 • Температура. За покълването трябва стриктно да спазвате температурния режим, посочен по-горе.

Инструкции за сеитба за разсад

С цвете като лавандула, отглеждането на английски семена у дома изисква спазване на определен ред и правила. При другите видове обаче всичко е същото.

Избор на семена

Семената могат да бъдат събрани сами или закупени от магазина. Във всеки случай те трябва да отговарят на следните критерии:

 • Да се ​​събира от напълно разцъфнали пъпки.
 • Съхранявайте правилно при средна температура (без замръзване или топлина), в затворен съд.
 • Не бъдете влажни или опетнени от вредители.
 • Когато купувате, не бъдете евтини.

Стратификация на семената

Лавандуловите семена, дори при правилен избор, няма да поникнат сами. Той се нуждае от стратификация. Това е естествен „спусък“ на механизма за растеж на семената чрез излагането му на критични температури. Освен това може да се извършва както при високи градуси, така и при ниски. В случая с тази конкретна флора стратификацията се извършва само от студ.

И има една особеност. Не е достатъчно само да поставите семето в хладилника за минута - ефектът от замръзване трябва да продължи доста дълго време.

Какво е стратификация

Стратификацията се извършва по два начина: естествен и изкуствен. Първият е да посеете семето директно в открита почва преди зимата.

За да отгледате лавандула от семена за разсад у дома, трябва да знаете как изкуствено се стратифицират семената. Това означава, че те трябва да се държат на студено поне месец и половина преди сеитбата. Повече е по-добре. Тази процедура се извършва по следния начин: семената се смесват с пясък или пръст и се поставят в запечатващ се контейнер. Изпраща се в хладилника за поне 8 седмици, при температура около +5 ° C. Но семето няма да оцелее при замръзване.

Стратификация на хладилни семена

Какво да сеем семена

В допълнение към други подготовки за сеитба, градинарят е изправен пред въпроса за избора на контейнер и почва.

Лавандулата се нуждае от рохкава, питателна почва. Най-лесният начин е да купите готова смес за разсад или универсална за стайни растения в магазина. Но преди поникването се препоръчва да го изпечете във фурната.

Контейнерът трябва да е широк, просторен и плитък - не повече от см дълбочина. Улесняването на живота и покълването на цвете в касета няма да работи - този метод не му отива.

Сеитба

Самата сеитба трябва да се извърши съгласно следните инструкции стъпка по стъпка:

 1. Калцинираният субстрат се поставя в контейнера. Не може да се приеме, трябва да се разхлаби.
 2. Земята трябва да се напръска добре с вода от спрей бутилка.
 3. Семената на цветята се поставят на земята доста рядко - с отстъпи на поне 2 см едно от друго.
 4. От горе те също трябва да бъдат покрити с пръст, пресявайки я отгоре. Горният слой на земята трябва да бъде 2-3 мм.
 5. След сеитбата не забравяйте да направите оранжерия, като покриете контейнера с хранително фолио.

Пресаждане на разсад в открита земя

Първата година от поникването от ароматната флора, не трябва да се очакват цветя и всъщност миризма. Тя ще отдели това време за формиране на корени и ще цъфти едва следващата година. С настъпването на топлината кълновете могат и трябва да бъдат трансплантирани навън. Как да засаждаме разсад от лавандула според правилата:

 • Мястото за кълнове се нуждае от слънчево, топло.
 • Многогодишното предпочита пясъчно-глинеста почва.
 • Почвата за лавандула трябва да се наторява с минерално торене преди засаждане.
 • Пространството между храстите трябва да бъде най-малко 30 сантиметра (за предпочитане всички 40).
 • Разсадът на лавандулата трябва да се втвърди преди презасаждането. Саксиите с него трябва да се изнасят навън за няколко часа през седмицата.

Разсад от лавандула на открито

Засяване на семена директно в земята

Цветето люляк може да се отглежда по-просто, без да се подготвят разсад. Трябва да знаете как правилно да засаждате лавандула, като използвате семена.

Дати на кацане

За да започне да расте лавандуловото семе, то трябва да се стимулира със студ. За разсад трябва да държите семената в хладилника. Когато сеете на открито, не е нужно да се занимавате директно по този начин - то се извършва през есента, през октомври, стратификацията ще се извърши през зимата по естествен начин.

Разхлабване и хранене

След зимуване по време на вегетацията лавандулата трябва да се подхранва. Най-добре е да изберете торове с високо съдържание на калий над азот. В противен случай храстът ще се разтегне силно, но ще даде малко пъпки.

Тази флора също трябва да се култивира. След зимата трябва да се разхлаби, а също и да се мулчира.Мулчирането създава слой върху почвата, който помага на влагата да не се изпарява толкова бързо. Подпадналите листа са подходящи за тези цели. Под самия корен на лавандулата земята не се мулчира.

Мулчиране на лавандулови храсти

Поливане

Това цвете обича водата. Необходимо е да се полива редовно, предотвратявайки изсъхването на почвата. Въпреки това, благодарение на мулчиране на вода, растението няма да има нужда от много. Поливането, най-вероятно, няма да се налага да се извършва ежедневно.

Грижи за млади растения

Първата година от живота на открито, лавандулата не трябва да се оставя да цъфти, препоръчително е да се отрежат всички съцветия. Това е така, защото по това време коренът на флората трябва да стане по-силен, той трябва да се адаптира към ново място.

Подготовка за зимуване

Английската лавандула може да издържи на температури до -25-30 ° C. Но без допълнителен подслон цветето може да не оцелее при толкова ниски температури.

Първо, трябва да режете храста. Върху него са останали само 4-5 млади издънки, останалите се отрязват.

На второ място, дори преди първата слана, храстът трябва да бъде плътно покрит със смърчови клони. Паднала зеленина не може да се използва - шансовете за гниене са големи. Можете да покриете посевите с листа. Когато падне първият сняг, се препоръчва отделно да се затопли с плътен слой върху домашно приютени. Така растението ще има възможност да оцелее безопасно през зимата.

Грижа за лавандула в саксия

Можете също да отглеждате това цвете като стайно растение. Отглеждането на лавандула от семена в този случай ще бъде подобно на начина, по който се прави за разсад. В бъдеще ще има само няколко специални точки за грижа за цветята:

 • Вътрешната миризлива флора понася по-лесно сухата земя, отколкото прекомерната влага.
 • Стаята с лавандула често ще трябва да се проветрява. През зимата не забравяйте да занесете цветето в друга стая. Фрост ще го убие.
 • На дъното на саксията е наложително да се създаде слой от експандиран глинен дренаж.
 • Домашното растение се нуждае от 6-8 часа дневна светлина. Най-добре е да поставите саксиите с него на слънчевата страна. През зимата може да се наложи допълнително осветление със специална лампа.

Лавандула в саксия у дома

Като цяло лавандулата е некапризно растение. Ако са изпълнени всички необходими условия, семената бързо ще зарадват с разсад, а тези с времето - с буйни храсти. Скоро апартаментът или вилата на човек ще бъдат украсени с храст с невероятно ароматни цветя.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина