Многогодишна гипсофила: пълзяща, грациозна

Крехкото грациозно многогодишно растение гипсофила служи не само като декорация за градината. Флористи допълват букети с цъфтящи клони на гипсофила, тя е засадена на алпийски хълмове, използвани в композиции от плоски скалисти градини. В момента се отглеждат повече от 100 растителни сорта.

Многогодишна гипсофила: описание на растението

Цветето се отглежда на открито. Повечето декоративни храсти джуджета растат до 0,5-1,2 м. Но някои сортове гипсофила приличат на тревисти пълзящи издънки с височина от 10 до 20 см.

цветна композиция

Растението понася добре студената зима и горещото лято, много обича светлината, не изисква обилно често поливане, има мощен корен под формата на разклонена пръчка, която прониква на големи дълбочини.

На клоните, облечени в гладка зелена обвивка, практически няма листа. Повечето от малките, удължени или заоблени листа са разположени в областта на корените и са събрани в розетки. Листата имат заострени краища и плътни ръбове, цветът варира от сиво-син до тъмно зелен, повърхността е гладка и лъскава.

Прости цветя от гипсофила

Стъблата на гипсофилата са изправени или пълзящи, по тях растат много гъсто тънки, странични издънки, поради което, без грижи и редовно подрязване, растението често приема разпростираща се форма на цветно облаче. Съцветията на гипсофила са хлабави, ажурни или метличести полукръвни с прости или двойни цветя под формата на малки камбанки от бели, розови и други нюанси.

Многогодишна гипсофила: сортове и сортове

Многогодишната гипсофила се отнася до растения от семейството на карамфил, които имат второто общо име сред производителите на цветя "kachim". На териториите на Европа и Азия растат около 30 вида дива качима.

Интересно е! Разнообразието от стени на гипсофила - кахим е известно като злонамерен плевел, който замърсява ръжните култури. В същото време в културата това растение се използва като елемент на дизайна за отглеждане по граници и декориране на цветни шарки.

Гипсофила грациозна (Gypsophila elegans)

Мястото на произход на културата Gypsophila elegans се нарича Мала Азия.

Гипсофила грациозна

Растението се използва в градини, алпинеуми, миксбордери, за да се получи изрязване на букет. Съцветията са щитовидни метличести.

Сред градинарите се търсят сортове розови нюанси Rose, Double Star, сорт с цветя от лилаво-оранжеви нюанси на Carmine, снежнобяли сортове - Covent Garden, Grandiflora alba. Височината на растенията е малка, от 10 до 50 cm.

Допълнителна информация! Гипсофилата се отглежда на леки неутрални или слабо алкални почви, поради което киселите почви изискват варуване. Нищо чудно, че основното име на вида цвете се превежда като любител на вар.

Когато се размножава чрез семена чрез сеитба в почвата, тя се отглежда като едногодишна гипсофила. Времето за цъфтеж е кратко, не повече от 3 седмици, така че се използва многократна сеитба. Разсадът започва да цъфти 40-50 дни след появата на първите издънки.Сеитбата на семената започва (в зависимост от климата) през април, завършва през октомври-ноември - за зимуване на открито.

Gypsophila paniculata (Gypsophila paniculata)

Храстите на Gypsophila paniculata растат на едно място от няколко години. Многогодишната гипсофила е представена от махлени сортове Бристол Фея, Фламинго до 75 см височина, дългоцъфтящ сорт с ниски стъбла Розеншлайер, тревист сорт Розов воал, който има метличести съцветия от бяло-розови двойни цветя.

Гипсофила хавлиена

Снежнобели гъсто двойни съцветия са покрити с високи, силно разклонени храсти от гипсофила Снежинка (снежинка) - многогодишно растение, един храст от който може да заема площ до 1 м². Храстите от бяла гипсофила изглеждат страхотно на цветни лехи с растения от други ярки цветове, създавайки нежна мъгла на фона на червени, жълти, оранжеви нюанси.

Гипсофила пълзяща (Gypsophila muralis)

Пълзящите сортове гипсофила са многогодишни светлолюбиви пълзящи треви, които живеят на едно място до четвърт век.

Гипсофила пълзяща

Ниските храсти с височина до 25 см от пълзящия розов сорт гипсофила Fretensis са покрити с ярки малки цветя през юни и завършват цъфтежа си през август. Сортът Blush не е придирчив към условията на отглеждане, има гъст обилен цъфтеж, издръжлив на замръзване.

Размножаването е възможно по няколко начина - чрез семена, резници, разделяне на храста. Пълзящата бяла гипсофила Monsterroza може да се отглежда по същия начин.

Gypsophila pacifica

Цветето расте в дивата природа по скалистите склонове на морските брегове на Китай, Приморие.

В културата размахваме Тихия океан на едно място до 4 години. На всеки 3-4 години насажденията се подновяват чрез размножаване със семена.

Храстите на Pacifik са високи, разперени (до 100 см), така че разсадът се засажда на разстояние най-малко 1 м един от друг. Обилен цъфтеж, образуващ розов облак над храста, настъпва през август, през септември интензивността на цъфтежа намалява.

Gypsophila cerastioides

Многогодишен храст със заоблени листа и ярко бели цветя с розови вени изглежда добре в окачени контейнери, кошници с саксии.

Буйни ниски храсти от гипсофила jascolkovid градинари се използват в пейзажни скалисти скални градини. Височината на растението е от 15 до 30 см, храстът заема площ до 40 см, расте бързо. Има много малки семена - теглото на 2000 парчета е около 1 г. Широко разпространен е в градините на Европа, където цъфтежът започва през април.

Гипсофила главна

Събиране на цветя за букет

Гипсофилата се използва за букети не само пресни. Използва се както за летни, така и за зимни композиции.

При изсушаване растението запазва своя декоративен ефект и привлекателност. Събирането на цветя, предназначени за живи букети или за сушене, се извършва в средата на деня, след като росата изсъхне.

Растенията трябва да цъфтят. Те избират здрави растения, без механични повреди и следи от насекоми. Нарежете стъблата възможно най-дълго. Дължината на стъблата се регулира по време на подреждането на букетите.

Клоните на растенията се сушат на сянка, в окачено състояние, завързани на гроздове.

Важно! Растенията, предназначени за украса на венци, се закръгляват веднага след изрязването и след това се сушат в насипни материали - калциниран пясък, сол, грис. В същото време те следят степента на сухота на цветята, предотвратявайки пълно изсъхване.

Повечето популярни сортове гипсофила не променят нюансите на своите съцветия след изсушаване. Ако е необходимо, те могат да бъдат боядисани с естествени багрила. Също толкова добре оцветени гипсофилни клони изглеждат еднакво добре в многоцветни и монохромни композиции.

Сушене в насипни материали

Приложение в ландшафтния дизайн

Гипсофилните гъсталаци, създавайки ажурен цветен дим като фон за ярки цветя, хармонично се вписват в пейзажа на всяка градина или цветно легло, независимо от височината на храста.

Тревисти цъфтящи растения се използват в комбинация с едроцветни култури в различни ансамбли - миксбордери, рабатки, алпинеуми, алпийски пързалки, бордюри.

Често гипсофилата запълва празни участъци от земята, образувани след изсъхването на ранните цветя. Популярни са комбинации от маломерни сортове гипсофила с високи цветя.

Миксбордер

Изисквания към почвата и подготвителна работа

Почвите за отглеждане на гипсофила не трябва да са много плодородни с ниско ниво на хумус. Използвайте парцели с неутрални и алкални показатели за нивото на киселинност на почвата - копка, пясъчна глинеста почва, лека глинеста почва. Ако киселинността на почвата е по-ниска от pH 6,3, въвеждането на калциев карбонат се извършва до 50 g на 1 m².

Внимание! Гипсофилата е взискателна към съдържанието на калий в почвата, поради което калиевите торове се използват както при изкопаване на почвата по време на подготовката на почвата за засаждане на семена или разсад, така и по време на грижите за растенията. На 1m² почва се използват 25-50 g калиев монофосфат.

Земите с висок подземен водоносен хоризонт не са подходящи за размножаване на гипсофила. В противен случай корените на растенията могат да изгният. Ако е необходимо, преди започване на работата по засаждане, са подредени дренажни канали за воден поток. Подготвителната работа трябва да приключи не по-късно от 15 дни преди засаждането или сеитбата на семена.

Важно!Гипсофилата е светлолюбиво растение, което се развива активно само в райони, добре осветени от слънцето.

Отглеждане от семена

Семената на гипсофилата са много малки. Те се намират в семенни шушулки, които се отварят, когато са напълно узрели. Кутиите от клоните на растенията трябва да бъдат отрязани преди тази точка и ръчно да се изсипят семената върху лист хартия. Семената узряват и се сушат при стайна температура на проветриво място без пряка слънчева светлина. Съхранявайте семената в хартиени пликове или кутии. Срокът на годност на семената е 2-3 години.

Семена от гипсофила

Сеитбата на семена от едногодишна гипсофила директно в почвата се извършва два пъти:

  • през есента за зимуване под покритие от листа и сняг,
  • през пролетта - след затопляне на земята до +5 ° С.

Семената се засяват в дупки на дълбочина 1,5 см. През пролетта се премахва подслон от мястото на есенната сеитба на семената веднага след топенето на снега и се установяват стабилни ниски положителни температури. Разсадът се появява в рамките на две седмици. Ако е необходимо, разсадът се разрежда. Семената на цветята могат да се засяват няколко пъти през лятото.

Многогодишните семена се покълват в парникови или закрити условия. Използвайте разсад, напълнен с готов субстрат с неутрална киселинност или торф с добавка на пясък и креда. Семената се поставят в навлажнени дупки на дълбочина 0,5 см. Контейнерите се покриват с фолио и се поставят на осветено място. Периодично филмът се повдига, повърхността на почвата леко се навлажнява с пулверизатор.

Гипсофила издънки

След появата на издънките филмът се отстранява от кутиите, за да се предотврати висока влажност на въздуха в близост до растенията. Кълновете на гипсофила, които са достигнали височина 3-4 см и имат 2-3 истински листа, се гмуркат в отделни саксии.

Важно! За нормално развитие разсадът се нуждае от осветление за 13-14 часа. Ако продължителността на естествената дневна светлина е по-малка, фитолампите се използват за допълнително осветление.

Трансплантацията на многогодишна гипсофила на постоянно място за отглеждане се извършва през есента. През лятото растенията продължават да се държат в отделни саксии на открито.

Грижите за разсада се състоят в умерено поливане, внимателно разрохкване на почвата и отстраняване на плевелите. Ако е необходимо, направете единична превръзка с калий. Многогодишните растения цъфтят една до две години след засаждането на открито.

Размножаване на многогодишни резници от гипсофила

Растенията се подлагат на резници на възраст поне 3 години. За резници през май или юли се отрязват върховете на нецъфтящите млади издънки с дължина 5-7 см. Наклонените разфасовки се правят с остър нож на разстояние 0,5 см от долния лист. Краищата с филийки се третират със стимуланти за растежа на корените. Резниците се засаждат на открито под филм в предварително подготвени навлажнени бразди на дълбочина 2 cm.

Изрезката трябва да бъде поставена в земята под ъгъл, горната част на изрезката е насочена към север. Под филма се поддържа висока влажност.

Оптималната температура за вкореняване е 20-25 ° C. Отнема около 20 дни за вкореняване. След това филмът се отстранява. Но ако през нощта се получи застудяване, върху растенията се поставят временни капачки от изрязани пластмасови бутилки.

Дати на слизане на открито

Порасналите резници от многогодишна гипсофила се засаждат на постоянно място през есента.

Ако растението изисква голяма площ за развитие, тогава необходимите разстояния се запазват веднага между разсад.

Интересно е! Кореновата шийка на младите храсти не е заровена в земята - тя трябва да е на повърхността на почвата. След засаждането на растение в него почвата трябва да се навлажни.

Грижа за гипсофила в страната

Благодарение на мощната коренова система, която развива по-голямата част от живота на растението, непретенциозната гипсофила е устойчива на студ и суша. Грижата за гипсофилата е достатъчно лесна. Следователно те се отглеждат с удоволствие от летни жители, които посещават крайградските си домове на кратки посещения и не могат да осигурят редовно отглежданите в летните си вили редовно поливане и подходящи грижи.

Непретенциозна гипсофила

Правила за поливане с цветни облаци

Поливането на растения рядко се извършва, но те не позволяват на почвата да изсъхне.

При суша под един храст се изсипват до 3 литра течност, която не съдържа примеси и хлор. Използвайте извор, кладенец, дъждовна вода и чешмяна вода.

Температурата на водата не трябва да бъде по-ниска от температурата на околната среда. Гипсофилата не обича повърхностното поливане, така че водата се излива в корена.

Подхранване

Подхранването се извършва не повече от 3 пъти за сезон на цъфтеж. Калиевите торове могат да се редуват с органични - билкови инфузии, екстракт от пепел.

Пепелта съдържа голямо количество калий, калций и други микроелементи. За хранене използвайте чаша дървесна пепел, пресята през сито, която се залива с вряла вода, оставена да се запари за 3 дни. След това течността се филтрира. Към него се добавя чиста вода. Общото количество вода трябва да бъде 10 литра.

Важно! За хранене на гипсофила не се препоръчва използването на оборски тор.

Подхранване с пепел

Зимуване

Гипсофилата е подготвена за зимуване предварително. Преди настъпването на студеното време поливането се спира, растенията се оставят да изсъхнат.

Стъблата се отрязват, над земята трябва да останат само 4-5 пънчета с височина около 2 см. В един храст над тях трябва да останат паднали листа, суха трева без дръжки и семена и иглолистни смърчови клони. След появата на сняг се образува преспи.

Забележка! За да не изгният корените на растенията под заслона, през пролетта, веднага след настъпването на топло време, снежната топка и растителната покривка от корените на гипсофилата трябва да бъдат премахнати.

Снимка 14 гипсофила

Основни вредители и заболявания

Корените на гипсофилата могат да бъдат повредени от нематоди, земни части на растенията - от ръжда и сиво гниене.

Растенията, увредени от вредителя, се изкореняват и изгарят най-добре, тъй като все още не съществуват лекарства, които унищожават нематодите на кореновите червеи. Те умират само когато корените се третират с гореща вода. След това е необходимо да се извършат дейности, насочени към отблъскване на вредителя от мястото на отглеждане на цветя. С помощта на народни средства и фосфамиден инсектицид можете да намалите броя на насекомите.

Нематодите се плашат от невен, настурция, невен, които много често се засаждат заедно с гипсофила.

От смес от цветни кошници от тези растения и лукова обвивка можете да приготвите отвара и да напоите с нея зоната на корена на гипсофилата в топла форма. За получаване на продукта се използват поне 1 кг суровини и 10 литра вода. Сместа се оставя да ври 10-15 минути и след това се запарва за един ден.

Забележка! Борбата срещу сивото гниене и ръждата се провежда с помощта на контактни фунгициди, меден сулфат, течност от Бордо.

Храстите на гипсофила, които се засаждат и се грижат за тях в продължение на много години, бързо растат след пълно вкореняване и без редовен надзор те могат да заемат големи площи в градината. Но обилният растеж и цъфтеж не идват веднага, а само след две или три години. Следователно, ако не позволите на растенията да растат неконтролируемо, те ще станат украса на всеки личен парцел.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина