Многогодишен слез - засаждане и грижи

Слезът е цъфтящо растение, което може да се засажда с декоративна цел. Цветето на слез отдавна е популярно сред градинарите. Растението изглежда хармонично както на цветни лехи, цветни лехи и алпинеуми, така и по пътеки, огради и живи плетове. Двегодишно или по-зряло цвете вече цъфти ярко. Той е в състояние да украси всеки чифлик. Наличието на растение ще съживи всяка област, било то частна къща или лятна вила. Слезът, който също се нарича слез, калачник, роза, не може да бъде пренебрегнат на сайта. Това е високо растение, покрито с много големи, живи цветя. В природата има повече от 30 разновидности на розови рози с различни нюанси на пъпки от бяло до кестеняво.

Многогодишен слез: засаждане и грижи

Това многогодишно растение е отглеждано в древен Египет като лечебно растение. Хипократ пише много за полезните свойства на слез. В момента розата се среща в различни климатични условия в Европа, Азия, Африка и Америка. Слезът расте в горите, покрай пътища, по склонове, в близост до населени места.

Многогодишно

Как изглежда слезът и как цъфти?

Какво е слез? Това е високо растение, достигащо 2,5-3 метра височина, чийто връх е покрит с големи, фуниевидни цветя с диаметър от 7 до 13 сантиметра. Венчелистчетата, в зависимост от сорта, могат да бъдат подредени в един или в няколко реда.

Цвете на слез: описание

Цветът на пъпките може да бъде напълно различен: бял, розов, червен, жълт, бордо. Слезът цъфти дълго време, от началото на юни до септември, радвайки градинарите със своята красота и изящество. Листата на слез са с форма на сърце, заоблени с вили. Кореновата система е веретенообразна, дълга, разклонена. След цъфтежа на стъблото на слеза се появяват плодове - полисемена.

Как цъфти

Забележка! Всички части от растението слез могат да се използват за приготвяне на лекарство, но голяма концентрация на хранителни вещества се съдържа в корена. Отварата от листата и корените на слез помага за облекчаване на възпалението и премахване на храчки от дихателните пътища.

Сортове и сортове роза

Въпреки факта, че в природата има голям брой различни видове слез, само няколко от тях са често срещани сред производителите на цветя. Най-популярен е слезът на Жълтата кралица. Това е многогодишно растение, достигащо 2-2,5 метра височина, покрито с големи, двойни, златисто-жълти пъпки с диаметър до 12 сантиметра. Този сорт слез е светолюбив и понася много добре сухото време. През студения сезон се препоръчва да покриете жълтия слез със смърчови клони или друг материал, който позволява на въздуха да премине през него.

Също така производителите на цветя познават изброените по-долу сортове.

Жълта кралица

Многогодишната Тери Малва е елегантно декоративно растение, хибрид, получен в резултат на дълга и старателна работа на животновъдите. Растение с височина до 2 метра с обемни, буйни, подобни на божур цветя с розови и лилави нюанси. Тери слез е любимо цвете на ландшафтните дизайнери и изглежда страхотно както в група, така и в единични насаждения.

Тери многогодишно

White Perfection е нискорастящо растение, което не надвишава 60 сантиметра височина, осеяно с малки, снежнобяли цветя.

Mallow White Tower е друг сорт бял, мускусен слез. Нискорастящ храст, достигащ 70 сантиметра височина. Това растение изглежда привлекателно не само в цветна леха, но и в букет или аранжировка на цветя.

Бяла кула

Розовата кула е мускусен сорт розов слез. Растение със средна височина 70-100 сантиметра с най-нежните розови цветя, което изглежда страхотно в цветна леха в комбинация с Бялата кула.

Розова кула

Храст е грандиозно градинско растение, което расте до 2,5 метра. Храстите на слез са гъсти, разперени, покрити с големи, ярки цветя с деликатен аромат. Буш розата изобщо не е причудлива в грижите и перфектно толерира както слана, така и суша. За да засадите храст слез, трябва да изберете слънчево място, тъй като то ще цъфти много по-зле на сянка.

Буш

Arboreal е малко дърво с големи, двойни цветя. Най-често в ландшафтния дизайн има бели и розови цветове на пъпките, но животновъдите не престават да изумяват и извеждат всички нови сортове необичайни нюанси - червено, праскова, тюркоаз. Височината на дървото е 3-3,5 метра. Растението е устойчиво на болести и замръзване.

Подобно на дърво

Набръчкана - това растение, условно наречено слез, достига 2 метра височина и е осеяно с големи, фуниевидни цветя с различни цветове, може да преобладава синият цвят.

Набръчкана

Правила за засаждане и засаждане: цвете малвина

Слезът е цвете, което е напълно непретенциозно и лесно за грижа. Отглеждането на растение започва с избора на посадъчен материал и място за засаждане. Къде да засаждаме многогодишен слез? За благоприятния растеж и развитие на слезата се избира място, което е добре осветено през деня. Колкото по-малко светлина, толкова по-лошо ще бъде цъфтежът. Запасната роза се адаптира бързо и расте в почти всяка почва, но най-добре ще процъфтява в рохкава почва, пълна с кислород и хранителни вещества. Мястото за засаждане трябва да е високо и сухо.

Натрупването на излишна влага в почвата може да доведе до гниене на кореновата система. Най-добре е да засадите цветето на слънчевата страна на къщата, където ще бъде защитено от вятъра. Грижите за растенията са изключително прости и ясни. Препоръчва се само периодично разрохкване на почвата, за да се осигури активен обмен на въздух за корените и да се премахнат плевелите. Поливането е необходимо за слез само при сухо и горещо време. След цъфтежа стръковете на слеза се отрязват до нивото на почвата, покриват почвата с мулч - слама, хумус и покриват храстите със смърчови клони.

Забележка! Това цвете е устойчиво на повечето видове болести и вредители. Ако въпреки това растението е претърпяло заболяване, е необходимо спешно да се предприемат действия: отстранете засегнатите листа и третирайте храста със специални препарати.

Цветя на слез: отглеждане

Отглеждането на розова роза от семена се извършва на няколко етапа.

Събиране на посадъчен материал. След цъфтежа на стъблото на слеза се появяват плодове - кутии със семена. Отнема няколко седмици, за да узреят напълно. След като изсъхнат и потъмнеят, можете да ги съберете. Струва си да се отбележи, че семената са подходящи за засаждане в продължение на три години след прибиране на реколтата и на третата година те покълват най-добре.

Изборът на метод за отглеждане. Семената могат да бъдат засадени както на открито, така и в контейнер за отглеждане на разсад. Методът на засаждане зависи от това колко скоро производителят иска растението да цъфти. Когато засаждате семена в земята, до есента върху растението се образува само първата розетка от листа. Ако отглеждате слез в разсад, тогава до края на юли вече можете да се насладите на първите цъфнали цветя.

Отглеждане на разсад. За навременна поява е необходимо да засадите семена от слез в контейнери в началото на февруари.За размножаване чрез разсад посадъчният материал трябва да се накисва във вода със стайна температура за подуване и да се засажда в почвата на малка дълбочина. Най-оптималната температура на въздуха за отглеждане на разсад е 22 градуса по Целзий.

Разсад

Пресаждане на разсад в почва. Не е възможно да се засаждат разсад от слез на открито до началото на май, когато земята вече е достатъчно топла и рискът от замръзване е сведен до минимум. Растенията се засаждат вечер, за да не изсъхнат под парещото слънце. Разстоянието между храстите в цветната леха трябва да бъде най-малко 30 сантиметра.

Ако говорим за засаждане на семена в земята, това трябва да стане през май. Когато пролетта здраво влезе в своите права, е необходимо да се намери подходящо място за засаждане на слез, да се разрохка почвата, водата и да се засадят семена с дълбочина няколко сантиметра. При благоприятни климатични условия първите издънки ще се появят след няколко седмици, но слезът ще цъфти едва следващата година.

Забележка! За да поникнат семената по-рано през пролетта, можете да ги засадите през есента, но в този случай трябва внимателно да помислите за техния подслон.

Има няколко техники, които ще ускорят процеса на покълване на семената:

  • кисне. Ако семената се накиснат във вода, загрята до 45 градуса, кората ще омекне и разсадът ще поникне много по-бързо;
  • мини оранжерия. Семената се поставят върху хартиена салфетка, сгъват се няколко пъти, на малко разстояние едно от друго, поставят се в купа и се заливат с топла вода. За да създадете парников ефект, покрийте плочата със стреч фолио и оставете за 24 часа. Можете също да използвате мека кърпа вместо хартиена салфетка;
  • хидрогелът е продукт, специално проектиран за покълване на семена. Можете да го закупите в специализиран магазин. Преди да поставите семената в хидрогела, е необходимо да ги държите в калциев разтвор;
  • можете просто да поставите семената на тъмно и влажно място. Този микроклимат активира растежа на корените и след засяването те бързо ще поникнат.

Подготовка за кацане

Как и къде да засадите слез? Този въпрос си задава всеки градинар, който реши да украси сайта си с роза. Както беше отбелязано по-горе, слезът много обича светлината. На сянка цветята на растението ще бъдат редки, малки и бледи на цвят. Мястото за засаждане трябва да бъде добре осветено от слънчевите лъчи. Оптимално е да се засади слезът на хълм, така че водата да не се натрупва в почвата. За да предотвратите счупването на високите стъбла от вятъра, най-добре е да засадите растението по стена или ограда. Активността на растежа и цъфтежа на розата ще зависи от избраната област.

За да се насити почвата за засаждане на слез с хранителни вещества, е необходимо да се изкопае и да се оплоди с хумус. Що се отнася до разсад, за него се приготвя следната почва: две части от земята от градинския парцел, една част от пясък и една част от хумус. Активно растящият слез не изисква често хранене. Веднъж годишно през пролетта е достатъчно. За торене трябва да използвате сложно минерално торене за цъфтящи растения.

Грижи след кацане

Грижата за цвете след засаждането е съвсем проста. След засаждането на разсада в земята е необходимо да притиснете добре корените му със земя и да го поливате обилно. След вкореняване и началото на активен растеж е необходимо да се разхлаби почвата и да се премахнат плевелите. Младите храсти изискват по-често поливане в малки количества. С нарастването броят на поливанията намалява.

Цъфтящи

Когато пъпките се появят на стъблото на слеза, той трябва да бъде оплоден с минерален комплекс. За обилен цъфтеж се препоръчва да се отстраняват дръжките, докато плодовете започнат да се образуват върху тях. Слезът е напълно непретенциозно цвете и не изисква специално внимание и специални грижи.

За да предотвратите счупването на дългите и крехки стъбла на растението от вятъра, можете да ги завържете за опори.

Забележка! Слезът не понася пресаждането, тъй като в процеса обраслите корени могат да бъдат повредени и това ще причини заболяване или ще доведе до смърт. Поради това е необходимо да се избере постоянно място за слез, а разсадът се прави най-добре в торфени саксии.

Подготовка за студа

Грижата за слез е необходима не само през лятото, но също така изисква внимателна подготовка на растението за зимата. Въпреки факта, че розовата роза се справя добре дори и при силно студено време, все пак трябва да се погрижите за нея преди зимата. Най-важната стъпка при подготовката за зимуване е подрязването на растението. Необходимо е да се отрежат дългите стъбла веднага след цъфтежа, така че силата на растението да не се губи за узряването на полисемена.

Някои сортове слез, след резитбата, имат време да растат отново и да цъфтят преди настъпването на студеното време.

Забележка! Някои експерти не смятат резитбата за задължителна мярка и препоръчват само премахване на дръжките. Според тях това ще е достатъчно, за да се подготвим за зимата.

Ако въпреки това се вземе решение за отрязване на стъблата, това трябва да се направи в основата. Препоръчително е да се покрие с клони от иглолистни дървета, да се покрие с торф или хумус.

Покрит от смърчови клони

Слезът е наистина грациозно растение, което привлича със своята необикновена красота. Въпреки лекотата на грижи, слезът очарова с външния си вид, украсявайки задния двор.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина