Многогодишна вечерна иглика (цвете): засаждане и грижи

Цветето на вечерна иглика се използва широко в градината и ландшафтния дизайн. Въпреки това, много градинари не са добре запознати с характеристиките на това цвете. За да можете да го използвате пълноценно, трябва да научите повече за неговите сортове и особености на отглеждане.

Легенди за вечерна иглика и други имена

Вечерна иглика е цвете, което расте диво в Централна Америка и Европа. Enotera принадлежи към семейството на Кипър. Самият род Oenothéra включва над сто вида. Сред тях има както едногодишни, така и двугодишни и многогодишни сортове.

Храст от вечерна иглика

Името идва от гръцките думи „oinos“ и „ther“, които в превод съответно означават „вино“ и „див звяр“. Това име идва от поверие, свързано с чудодейната сила на това растение. Смята се, че ако диво животно подуши растение, напоено с вино, това ще го направи питомен.

Интересно е, че вечерна иглика има няколко имена: "Нощна свещ", "Нощна иглика", "Вечерна звезда", "Вечерен цвят", "Жълта луна", "Лятна звезда". Може би причината за това се дължи на факта, че след залез слънце цветята на вечерна иглика се отварят едно след друго. Гледайки ги, човек може да оприличи цветята на гирлянд, светещ в тъмнината.

Важно! Но сред хората е фиксирано името "Магаре", което вероятно дължи произхода си на сходството на листа с магарешки уши.

Стъблата при различни видове могат да бъдат както изправени, така и пълзящи. Дължината им може да варира от 20 сантиметра до два метра. Листата са лобуларни или овално удължени. Листата и стъблата са космат.

В зависимост от сортовете трайни насаждения цветята могат да имат различни цветове и са:

 • бял,
 • розово,
 • червеникав,
 • син,
 • светло жълто.

Типичните времена на цъфтеж са през нощта или по време на лошо време. При някои сортове обаче цъфтежът се случва през целия ден.

Всяко цвете се отваря само веднъж. След като избледнее, на негово място се оформя кутия със семена, от които има до 3000 броя. Те запазват добре кълняемостта си в продължение на четири години.

Видове и сортове

По-долу е дадено кратко описание на най-популярните видове и сортове на магарето.

 • Вечерна иглика Oenothera odorata

Това цвете често се отглежда в сенчести ъгли на градини и паркове. Расте на височина до 1 метър.

Жълтите цветя създават приятен и отчетлив аромат.

Този сорт цъфти през деня.

 • Вечерна иглика четириъгълна Oenothera tetragona

Това растение има прави стъбла. Те могат да достигнат 70 сантиметра височина. Овалната зеленина има синьо-зелен цвят. В щитовидните съцветия жълтите цветя са подредени на групи. Цъфтежът започва през юни и продължава до края на август.

 • Enotera Drummond Oenothera drummondii

Този вид е двугодишен. Нараства до 80 сантиметра. Листата са светлозелени на цвят. Диаметърът на цветето е 7 сантиметра. Вечерният цъфтеж започва в началото на юни и завършва с настъпването на слана.

 • Вечерна иглика разноцветна Oenothera versicolor

Този сорт е двугодишен. Цветето може да нарасне до един и половина метра височина.

Цветовете са жълто-червеникави на цвят. Растението има къси, червеникави стъбла и тъмно оранжеви цветя, които цъфтят в средата на лятото.

За справка: Sunset Boulevard е най-популярният от този вид. Този сорт образува компактни храсти с диаметър 30 ​​сантиметра и не е в състояние да расте много в широчина.

 • Вечерна иглика красива Oenothera speciosa

Enotera Orchidnaya за една година създава няколко издънки с височина от 20 до 60 сантиметра. Прилича на ажурна възглавница от листа, обсипана с излюпени цветя, които имат бял или розов цвят.

Енотера розово цъфти от юли до средата на август. Този вид изисква подслон за зимата. За да направите това, можете да го изкопаете от земята и да го поставите на закрито през зимата.

 • Двугодишна вечерна иглика Oenothera biennis

Този тип е много популярен. Цветът израства двуметрови изправени стъбла. Храстът е покрит с ланцетни листа с дължина до 20 сантиметра.

Тази вечерна иглика е жълта, големите й цветя имат лимонов оттенък. Времето на цъфтеж започва през юни и завършва през октомври.

Особено популярен е сортът Onothera Biennis или Vechernyaya Zarya. Височината му е 90 сантиметра, а цветята са златисти с червеникав оттенък.

Този сорт не е подходящ за отглеждане в студен климат.

Корените на вечерна иглика

 • Обикновена вечерна иглика Oenothera fruticosa

Сортът се счита за най-непретенциозен. Височината му е 120 сантиметра.

Стъблата на този храст са мощни и разклонени. Цветята са със златист цвят и имат приятен аромат.

Листата на вечерна иглика Lamarck е малка и овално удължена. Расте, образувайки гъста корона. През лятото листата имат тъмнозелен цвят. През есента върху тях се появява пурпурен оттенък.

 • Вечерна иглика Missouri жълта Oenothera missouriensis

При този пълзящ вид стъблата излежават. Цветята приличат на купа с диаметър 10 сантиметра. Те са златисто жълти на цвят.

Този тип включва сорта Solveig. Когато цъфтежът е интензивен, може да се забележи слаб цитрусовиден аромат.

Цъфтежът започва в средата на юни и докато настъпи първата слана.

 • Вечерна иглика Oenothera acaulis

Това растение практически няма видими стъбла. С настъпването на тъмнината тя е покрита с красиви и рядко разположени цветя. Те излизат от розетка, състояща се от ланцетни листа.

Този вид вечерна иглика цъфти от края на юни до началото на септември. Този сорт е непретенциозен в грижите и има добър параметър за зимна издръжливост.

Полезни характеристики

Многогодишното магаре има редица полезни свойства, свързани с различни области на употреба.

Лекарство

Това растение се използва в медицината за създаване на лекарства. За тази цел можете да използвате семената и корените на храста вечерна иглика. Можете да използвате маслото, направено от тях. Смята се за ефективно средство срещу екзема, може да помогне при алергични реакции, да помогне на кръвоносните съдове да повишат тонуса на стените и може да нормализира нивата на холестерола в кръвта.

За жените това лекарство може да подобри благосъстоянието, когато дойдат критични дни. Маслото ви позволява да се грижите за кожата, има подмладяващ ефект и може да подобри еластичността на кожата.

Важно! Използването на продукта е забранено за страдащите от глаукома.

Допуска се използването на смачкани семена от растения вместо масло. Те се използват за едни и същи симптоми. За лечение приемайте по една чаена лъжичка два или три пъти на ден. Ако трябва да се справите с профилактиката на тези заболявания, тогава е достатъчна половин чаена лъжичка, която се приема ежедневно.

Корените, които се събират от едногодишни растения, имат лечебна сила. Възможно е да се вземат въздушни части от двегодишни деца. Настойките, които могат да се приготвят от тях, са ефективни при лечението на камъни в бъбреците, диария, кашлица, астма. Този състав спомага за нормализиране на работата на организма.Полезен е за стомаха, далака, черния дроб, има релаксиращ ефект върху сърдечния мускул при наличие на невралгия.

Внимание! Отварата от корените може да се използва за почистване на рани или натъртвания.

Готвене

Корените съдържат голямо количество витамин С. Те са богати на инсулин, нишесте. Ако се изкопаят в началото на пролетта, те могат да се използват в салати.

Енотера Мисури

Вечерна иглика в озеленяване или ландшафтен дизайн

Магарето често се използва като контрастен елемент. Ако говорим за високи растения, тогава те ще изглеждат ефектно на заден план, а маломерните на преден план.

Enotera е намерила приложение за себе си на алпийски пързалки, тераси, при декориране на граници, в четириъгълни цветни лехи.

Когато вечерна иглика е засадена на цветна леха, трябва да се вземат предвид характеристиките на конкретния сорт. Някои растения могат да растат бързо, други на практика изобщо не го правят. В някои случаи има мощна коренова система, при други видове вечерна иглика е сравнително малка.

Когато решавате кой тип вечерна иглика да използвате, трябва да вземете предвид нейните характеристики, за да може да цъфти и да се разбира заедно с други растения в цветната леха.

Например, когато засаждате високо растение, се препоръчва да отрежете страничните издънки, така че да изглежда по-спретнато.

Внимание! Трябва да се има предвид, че вечерна иглика се размножава добре чрез самозасяване, така че трябва да се уверите, че не расте твърде много в цветното легло.

Когато цъфти, се съчетава добре с камбана, божур, вероника, агератум и някои други растителни видове.

Методи за размножаване на вечерна иглика

На първо място ще ви бъдат полезни следните знания:

 • По време на размножаването със семена през първата година се образуват листни розетки. Растението започва да цъфти след още една година.
 • За да създадете разсад, е удобно да засаждате растения през февруари в оранжерия. В този случай не е необходимо семената да се погребват. При отглеждане осигурете редовно поливане и температура, равна на 20 градуса топлина. През май разсадът трябва да е готов. Засажда се на открито. Очаква се цъфтежът да настъпи през първата година от растежа на растенията.
 • Растението може да се размножава чрез разделяне. В този случай един от издънките се отделя заедно с парче корен. След това го трансплантират на ново място. Методът не е популярен.

При засаждане на разсад е необходимо да се гарантира, че разстоянието между храстите е поне половин метър. Когато засаждате, трябва да снабдите растението с превръзка.

Вечерна иглика в цветната леха

Вечерна иглика от семена у дома

Необходимо е да накиснете семената в стимулиращия разтвор за няколко часа. За да направите това, можете например да използвате Kornevin. След това започват да отглеждат разсад.

Необходимо е да се подготви почвата - тя е направена от смес от пясък, торф и трева. Слагат семена там и осигуряват поливане. С течение на времето се появяват кълнове, които се засаждат. За тази цел можете да използвате кръгли или четиристранни торфени саксии.

Семената на вечерна иглика са много малки. Следователно те не се поставят в отделни ями. И се смесва с почвата. В този случай е достатъчно да се направи задълбочаване от 5 милиметра. Когато започнат да поникват, се извършва изтъняване.

Необходимо е да се осигури на кълновете редовно поливане и умерена топлина. Висока влажност се получава чрез покриване на оранжерията с филм. Проветряването е необходимо на всеки два дни.

Важно! Проветряването се извършва ежедневно преди засаждането. И времето се увеличава, докато достигне 8-10 часа.

След това разсадът се засажда на открито.

Избор на място за кацане

Това цвете предпочита да има добро осветление. Той е нечувствителен към състава на почвата - ще расте добре на почти всяка земя.

По-добре е обаче да добавите определено количество хумус. За 1 кв. метър ще са необходими 2,5 килограма. След това мястото внимателно се изкопава.Няколко часа преди засаждането почвата се полива.

Грижа

Засаждането и грижите за многогодишната вечерна иглика не е трудно, но трябва да се спазват някои правила.

Фиг. 5 Вечерна иглика

 • Подхранване и торене

Вечерна иглика не се нуждае от редовно хранене. Ако обаче прилагате сложен тор веднъж или два пъти на сезон, това ще помогне на растението да расте добре.

 • Правила за поливане

Не се изисква редовно и обилно поливане. Въпреки това, с настъпването на горещо и сухо време е необходимо растението да се поддържа и допълнително да се снабдява с влага.

Трябва да се помни, че застоялата влага в корените може да причини гниене.

Важно! Младо, прясно засадено растение на открито трябва да се полива веднъж седмично. Това се прави, докато се види, че растението е станало по-силно.

 • Подмладяване и трансплантация

Тъй като храстът вечерна иглика расте добре, след няколко години издънките остават в центъра, а младите по краищата. За да може растението да запази декоративния си вид, се препоръчва да се трансплантира чрез разделяне на храста.

 • Подрязване на вечерна иглика и подготовка за зимата

Повечето видове вечерна иглика са в състояние да понасят нормално зимата. Няма да е излишно обаче да им помогнете, като покриете растенията от замръзване.

Прост и ефективен начин е изкореняването на издънките преди настъпването на зимата. След това корените трябва да се поръсят с дървени стърготини и суха зеленина.

Болести и вредители на иглика

Ако се грижите според правилата, тогава шансът вечерна иглика да се разболее или да бъде нападнат от вредители е близо до нула.

На практика почти никой не създава идеални условия, така че има гъбични заболявания или атаки на листни въшки. В първия случай вероятната причина е преовлажняването. За да се излекува растението, е необходимо да се отстрани частта, заразена с гъбичките.

Важно!Ако листните въшки атакуват вечерна иглика, тогава трябва внимателно да изследвате листата и да ги почистите от вредители. След това е препоръчително да измиете листата с мек сапунен разтвор.

Това растение не само цъфти по оригинален начин, но има и специална красота, а също така може да помогне за подобряване на здравето и в същото време е полезно за храната. Разбира се, съвременните любители на цветя едва ли ще ядат толкова красив екземпляр, но никой не забранява да им се възхищаваме.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина