Многогодишни хризантеми - засаждане и грижи на открито

Хората отглеждат цветя в градини и за букети. Есента идва по времето на едно от тези растения - хризантеми. За да зарадват те с цъфтежа си, трябва правилно да се грижите за тях.

Много начинаещи градинари започват запознаването си с това цвете с объркване: многогодишно растение ли е или едногодишно? Междувременно отговорът е прост - съществуват и такива, и такива. По-долу ще говорим за градинската флора, която може да живее няколко години.

Хризантеми

Интересно. Археолозите предполагат, че хората са започнали да отглеждат първите хризантеми още преди 2,5 хиляди години, а след това цветето е било изядено. Тогава японците започнали да го боготворят, дотолкова, че само императорът (и членовете на семейството му) имали право да носят дрехи с шарка от хризантеми. Цветето е дошло в Европа през далечния 18 век; то е спечелило любовта на градинарите само век по-късно.

Японски мотив с хризантема

Какво е градинска хризантема

Хризантемата е тревисто растение от семейство Сложноцветни (друго име е Astrovykh). На латински се нарича Хризантема. Хората понякога я наричат ​​златно или слънчево цвете. Това е така, защото повечето видове (от които общо 29) имат жълти или оранжеви нюанси на съцветия.

За растения като хризантеми многогодишното засаждане и грижите на открито не изискват специален подход. Тази флора е доста непретенциозна, макар и красива. Храстите са в състояние да оцелеят през руската зима, те цъфтят късно и дълго време.

Интересно. При правилна грижа след изрязването тези цветя могат да издържат до 30 дни в букет.

Градинската хризантема е разделена на сортове в зависимост от формата на цветята:

 • Едно - или двуредова. Те имат съответно едно или чифт венчелистчета. Например като сорта Триколор.
 • Полу-двойно. Тук има само три листенца.
 • Тери. Има много венчелистчета, всички те се различават по форма, образуват буйно съцветие.
 • Анемоид. Цветята на тази хризантема наподобяват анемони.
 • Помпон. Многобройни малки венчелистчета образуват помпон. Те често се наричат ​​сферични.

Хризантемите цъфтят в градината късно - през август, цъфтежът продължава през есента. Тази флора е в състояние да издържа на студове до -10 градуса по Целзий.

Засаждане на хризантеми през пролетта

Не всеки знае как да засажда хризантема. В процедурата няма нищо сложно:

 1. Изберете подходящ ден или час. Не трябва да има активно слънце.
 2. На подходящо място се прави дупка с дълбочина около 40 см.
 3. Дъното на дупката се полива, след което там се излива дренаж, добавя се почва, смесена с тор (в съотношение 1 до 20).
 4. В дупката се поставя хризантема, корените й са заровени. Цветето не трябва да бъде дълбоко заровено.

Засаждане на хризантеми в открит терен

Най-трудното нещо при засаждането на тази флора е спазването на всички нейни изисквания за поддръжка.

При засаждане на хризантеми на открито и последващи грижи за тях трябва да се има предвид следното:

 • Те обичат слънцето. Те дори няма да харесат и най-малкото засенчване.
 • Необходим е баланс на влагата. Тези цветя не обичат, когато водата застоява (следователно те са засадени на малък хълм). Но пресушаването на почвата ще убие флората.
 • Наложително е да изберете правилната земя. Тя трябва да е рохкава, влагопропусклива, оплодена.

Важно! Ако земята не е плодородна, можете да използвате тор, торф или компост като храна за засаждане. Важно е да не прекалявате.

 • Хризантемите се нуждаят от дренаж. Пясъкът работи най-добре за него.

Правила за пролетни грижи

След засаждането на хризантеми през пролетта, те се нуждаят от специално внимание само през първите няколко седмици. В бъдеще ще трябва да полагате по-малко усилия, за да ги отглеждате.

Какво да правя:

 • Първият път (от два до пет дни след манипулация) разсадът трябва да бъде изкуствено затъмнен. Цветето обича слънцето, но отнема време, за да се адаптира към ново място.
 • За висок сорт е наложително да се организира подкрепа за периода на адаптация.
 • Веднага след засаждането се извършва първото прищипване - отстраняване на горния растежен възел върху растението. 3-5 дни след това се извършва второто прищипване. Този път отстранете горната част на стъблото с 2-3 възела.

Забележка! Сферичната хризантема (Multiflora) не се нуждае от прищипване.

Сферична хризантема Multiflora

Трансплантация на хризантема

От време на време се препоръчва да се трансплантира градинската многогодишна хризантема. Факт е, че дори и най-оплодената почва се изчерпва с времето. Оптималният баланс на минерали и органични вещества в състава на почвата е много важен за тази флора. Опитните градинари извършват тази манипулация ежегодно през май - няма нощни студове, но все още не е време за активното лятно слънце. Трансплантацията се извършва, както следва:

 1. Избира се ново място.
 2. Цвете в старо цветно легло е добре напоено - по този начин има по-малък шанс за увреждане на корените.
 3. След екстракцията маточните храсти трябва да бъдат разделени, така че всяка отделена част да има свой собствен корен.
 4. Отделените издънки се засаждат всеки в своя дупка, полива се добре. Разстоянието между разсад трябва да бъде най-малко половин метър.
 5. След пет дни присадените цветя се препоръчват да се оплождат с подходящи средства.

Важно! Само златни цветя, които са зимували на открито, могат да бъдат трансплантирани.

Изкопани ли са хризантеми за зимата

Новите градинари понякога се чудят дали е необходимо да се изкопават хризантеми за зимата. Няма категоричен отговор, тъй като всеки сорт има свои собствени изисквания. Някои от тях могат спокойно да зимуват на улицата, други трябва да се трансплантират в саксия и да се вземат на закрито за зимата. Във всеки случай, хризантемата се нуждае от някои точки за грижи, независимо къде прекарва зимата:

 • Подрязване. Трябва да го оставите да цъфти и да отрежете стъблата, оставяйки само 10 см.

Подрязване на хризантема

 • Подхранване. В началото на есента се препоръчва да започнете подготовката и да преминете към фосфорно-калиеви торове. Те ще помогнат на цветето да оцелее от студа.

Като правило корейската (или китайската) хибридна улична хризантема е видът, който най-често се среща в Русия, той е зимоустойчив. Това означава, че не е необходимо да се трансплантира. Други видове (например Chrysanthemum Mix - закрито есенно многогодишно растение) може да се нуждаят от него.

Скриване на хризантеми

Онези видове слънчеви цветя, които остават на улицата през зимата, трябва не само да бъдат отрязани, но и покрити. Това също трябва да се направи правилно:

 • Не позволявайте образуването на ями в храста. В противен случай водата ще застоява там.
 • Ако зимите не са много студени, тогава няма нужда да правите сериозни подслони. Достатъчно е просто да покриете отрязания храст с торф и сухи листа. Когато се появи първият сняг, скицирайте го отгоре.
 • Ако зимата е люта, тогава трябва да се заемете със създаването на по-сериозен подслон.

Не трябва да увивате отрязания храст от първите студени щракания. Леките студове само ще му бъдат от полза, втвърдявайки се. Препоръчва се растението да се покрие със специални материали: лутрасил или спандбонд. Ако те не са там, тогава редовен полиетиленов плътен филм ще свърши работа. Не забравяйте да го затегнете около краищата с камъни, за да изключите възможността да бъдете отнесени от вятъра.

Подслон за хризантема за зимата

Те никога не използват стърготини или торф под заслона - така че се намокрит, ще запазят влагата. Стагнацията на течности ще провокира смъртта на флората.

Кога да чакаме разсад през пролетта

Първите кълнове на хризантемата стартират с първата топлина. Дори пролетните студове обикновено не могат да предотвратят това.

Зимуващият под заслона храстова хризантема е най-уязвим в това отношение - може да пламне (ако не се мисли за вентилация при създаването на подслон). Или силна слана ще повреди нови разсад, тогава те ще цъфтят слабо. Флората, зимуваща в къщата, няма такъв проблем.

От гърнето до улицата

И така, хризантемата е трансплантирана в саксия и е презимувала безопасно у дома. Сега е време да го преместите на открито. Трябва да знаете как правилно да засадите хризантема в градината, която е оцеляла през зимата в къщата:

 • Преди да пресадите, не забравяйте да поставите цветя в саксии отвън за седмица и половина средно. Така те ще се втвърдят, ще издържат спокойно на всички манипулации.
 • Можете също да трансплантирате на старото място, след като оплодите почвата там с пепел. През зимата почвата вече е имала време за почивка.
 • Две седмици след разсаждането храстите могат да бъдат оплодени.

Пресаждане на хризантеми от саксия

Размножаване на хризантеми

Можете да си купите готов, пораснал храст. Но самоотглежданите цветя са особено ценени. Можете да ги развъждате по един от няколко начина.

Резници

Изрязването на хризантеми е един от най-популярните начини за отглеждането им, защото е подходящо за отглеждане на цветя дори от букет.

Малка дръжка се поставя във вода. Ще пусне тънки корени. Когато се появят, трябва да трансплантирате кълновете в субстрата. Той трябва да съдържа торф и пясък в равни пропорции. Кутията със субстрата трябва да бъде покрита със стъкло или пластмаса, създавайки оранжерия.

За разлика от други растения, хризантемите не се нуждаят от топлина. Можете да го отрежете при температура не по-висока от 15 градуса по Целзий. Когато растението стане по-силно, то може да бъде трансплантирано в отделна саксия, след това в открита земя.

Забележка! След присаждането младата флора може да бъде трансплантирана само през пролетта, когато измръзването отмине. Ако кълновете са получени през есента, по-добре е да го оставите да презимува в апартамента за първи път.

Отглеждане от семена

Друг често задаван въпрос е как да се отглежда хризантема от семена. Отново, нищо сложно - те се засяват директно на открито през май. Когато кълновете достигнат 10 сантиметра височина, те се прищипват за първи път. Ако тази процедура не се извърши, можете да забравите за красивата форма на храста. След като е спряла да изхвърля високи стъбла, хризантемата ще цъфти за първи път през есента.

Можете да си купите златни цветни семена от магазина. Можете също да го сглобите сами, като спазвате следните условия:

Семена от хризантема

 • Предпазвайте съцветията от намокряне.
 • Ако растението се занесе в къщата за зимата, тогава преди събирането на семената трябва да се държи на перваза на прозореца, където има много слънце.
 • Семето е готово за събиране веднага щом съцветията започнат да потъмняват. Ако моментът бъде пропуснат, те ще започнат да се рушат.

Невъзможно е да засадите пресни семена веднага, в противен случай само 10% ще започнат да поникват. След узряване за няколко месеца този процент се увеличава.

Разсад от хризантема

Размножаването на тази флора е възможно и с помощта на разсад. Или се отглежда от семена у дома, или се купува в специализиран магазин. Този метод е подходящ само за пролетно засаждане.

Засаждане на храст

Този метод се препоръчва да се прилага средно веднъж на всеки две години. Не само за умножаване на цветето, но и за подмладяване на храста. Състои се в следното: растението се изкопава, няколко издънки с корени се отделят от майчиния храст с помощта на секатор. Всички отделени части са разположени отделно.

Това е единственият препоръчителен начин за засаждане на нови хризантеми през есента.

Какво е болен от хризантема

Както всеки живот на този свят, цветята могат да навредят. Хризантемата не прави изключение, въпреки факта, че има доста силна имунна система. Болести, които застрашават тази флора:

 • Гъбички.Изглежда от лоша вентилация, застояла вода, висока киселинност на почвата и излишен азот в тора.
 • Септория. Листата на хризантемата стават петнисти, след което изсъхват напълно. Растението се третира по този начин: повредените листа се отстраняват, оцелелият фунгицид се третира.

Септория от листа на хризантема

 • Ръжда. При нея листата също се влошават, само че сега стават белезникави. Може да се появи като оранжеви прахообразни петна. Повредените зеленчуци трябва да се отстранят, растенията да се изтънят, да се избягва влага върху листата. Прилагайте фунгицид, ако е необходимо.

Защо не цъфти

Не само болестите или паразитите са отговорни за факта, че хризантемата не цъфти. Ако по някаква причина все още няма цветя, причината може да е следната:

 • Лоша светлина;
 • Липса или излишък на тор;
 • Липса на трансплантация;
 • Напълно необезпечен период на почивка.

Хризантемата е популярна навсякъде: в дачи в Московска област и в Сибир и Урал. Това цвете не е капризно, но изисква определено внимание. С дължимата грижа, тази флора със сигурност ще зарадва собствениците си със зашеметяващо красив цъфтеж, ще бъде силна и здрава.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина