Когато лавандулата цъфти

Лавандулата е многогодишно сухоустойчиво растение с приятен аромат и принадлежи към семейство Lamiaceae. Средиземноморското крайбрежие се счита за родно място на лавандулата. Отглежда се в Австралия, Индия, Арабия, Канарските острови, Африка, Европа, южната и централна Русия. В дивата природа расте по скалисти планински склонове. В съвремието името на цветето идва от Древен Рим, лавандулата се превежда от латинския език "лава" - да се измие. Жителите на Рим добавиха растението във водата, докато се къпеха за свежест и ароматен аромат.

Описание

Лавандулата е вечнозелен многогодишен храст. Има лобуларни, дървесни корени с дължина около 2 м. Растението достига височина 60 см. Сребристо-зелени листа с купчина са срещуположни.

Английска лавандула в цветна леха

На един храст се събират до 10 съцветия.

Най-известните видове:

 1. Английски или теснолист - идеално се адаптира към климата в централна Русия. Когато се появи слана, тя трябва да бъде трансплантирана в оранжерия от открита земя. Популярни сортове - Alba, Headcoat Jainto, Headcoat Blue, Rosea, Manstad;
 2. Френски или широколистен - доста капризно растение, за което трябва да се грижите. Отглежда се за декориране на стаи в саксия, тъй като не понася ниски температури. Известни сортове - Tiara, Rocky Road, Regal Splendur и др .;
 3. Назъбени - Този вид цветя с назъбени листа расте на открито само в мекия средиземноморски климат. В Русия този вид лавандула се отглежда на закрито. Популярен сорт е Royal Crown.

Френска лавандула в саксия

 1. Холандският е хибрид от теснолистни и широколистни видове. Тези цветя се наричат ​​още лавандула. Те са по-големи по размер и произвеждат повече зеленина.

Забележка! Лавандините (хибридите) не дават семена, те могат да се размножават само вегетативно.

Мнозина не знаят къде расте лавандулата в руските ширини. Ако отидете в Крим, можете да видите безкрайни лавандулови полета. Околностите на Севастопол и Бахчисарай, носът са особено известни с тях. Тарханкут. Ароматни цветя растат в района на Астрахан.

Допълнителна информация! Лавандулата е прекрасно медоносно растение.

Цъфтяща лавандула

Ароматът на лавандула се разпространява в градината или дома и оставя малко хора безразлични. Храстите могат да разкрасят всяка градина. Затова все повече хора са склонни да отглеждат тези ароматни и здравословни цветя в своите дачи. Когато купуват семена, хората често се чудят кога цъфти лавандулата.

Време на цъфтеж на различни сортове

В дивата природа ароматното растение цъфти в началото на лятото и радва хората за доста дълъг период - до есента. Цъфтежът на лавандула в селска къща или апартамент може да бъде по-кратък - всичко зависи от вида и сорта му.

За начинаещи градинари е по-добре да попитате кога ще цъфти избраният сорт лавандула. Теснолистните сортове, като холандските сортове, не започват да цъфтят в началото на лятото, а едва през юли. Зъбният вид растение произвежда съцветия от юни. Френската лавандула цъфти преди всички останали - през април, след кратка почивка също през август. Следователно, той е идеален за декориране на стаи.

Назъбена лавандула

Продължителност на цъфтежа

За любителите на цветята е важно те да радват окото възможно най-дълго. Затова често се чудят колко цъфти лавандула.

Времената на цъфтеж на различните растителни видове са както следва:

 1. Английски - юли-август;
 2. Френски - април-юни, август-септември;
 3. Назъбени - юли-август;
 4. Холандски - юли-август.

Форма на цвете

Цветята са разположени в горната част на стъблото, по външния си вид те приличат на класове. В лавандулата от различни видове се различават само размерите на цветята. Например съцветията на французойка са по-големи от тези на англичанката. Лавандуловите цветя обикновено са лилави или сини, но има разновидности на бели, люляково-розови и люлякови цветя.

Миризмата на лавандула

Почти всички сортове на лечебното растение са ароматни. Това се дължи на голямото количество етерично масло в лавандулата. Миризмата е плътна, пикантна, леко сладка. Ако говорим за конкретни видове цветя, тогава миризмата на френска лавандула е малко по-ниска от миризмата на английски. Lavandin (холандски видове) съдържа повече етерични масла и поради това има по-остър аромат от другите видове. Отглежда се за промишлени цели.

Удължаване на цъфтежа у дома

Полагането на добри грижи за вашата лавандула ще ви помогне да удължите периода на цъфтеж, както и да получите по-големи цветя и буйни храсти.

За по-добър цъфтеж не трябва често да поливате храстите на лавандулата, достатъчно е да правите това 2 пъти седмично с утаена вода. Важно е да поставите саксията правилно - поставете я на южния перваз. През лятото лавандулата трябва да бъде изнесена на балкона, през зимата - допълнена с флуоресцентни лампи. Дневните часове за растение трябва да са поне 10 часа.

Стимулиране на цъфтежа

За по-добър цъфтеж е необходимо всяка година да пресаждате растението в по-голяма саксия, тъй като се нуждае от място. Лавандулата трябва да се подхранва със сложни торове веднъж на всеки 2 седмици от април до края на август. Цветето реагира много добре и на калиеви торове. Например, при засаждане, натрошени яйчени черупки могат да се добавят към субстрата.

Допълнителна информация! Азотното торене има отрицателен ефект върху цъфтежа, те стимулират растежа само на зелена маса.

Грижи след цъфтежа

След цъфтежа лавандулата трябва да бъде напълно отрязана от избледнелите клонки. Растението се нуждае от почивка, трябва да го поставите на тъмно място и да не го поливате. Това ще му позволи да набере сила и да осигури буен цъфтеж в бъдеще.

Лавандулови полета

Особености на отглеждането на цвете

Едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато купувате от магазин за цветя, е изборът на подходящия сорт. Някои сортове са подходящи за отглеждане само на открито или на топло на закрито. Когато избирате лавандула за засаждане в страната, трябва да вземете предвид местния климат.

Размножаване

Красотата лавандула се възпроизвежда по три начина:

 1. Чрез резници. От едногодишно издънка е необходимо да се отрежат резници с дължина около 10 см, листата от дъното на резника трябва да се отстранят. Процесът на вкореняване е достатъчно лесен;
 2. Семена. Преди засаждане те трябва да бъдат студено третирани за по-добра кълняемост. Семената трябва да се поставят върху мокра марля, да се покрият с торба и да се поставят в хладилника на долния рафт за 1,5 месеца. След това се сее в контейнер, след появата на издънки - гмуркане. Растенията ще цъфтят само след 1 или 2 години;
 3. Чрез разделяне на храста. Разделете храста и засадете в различни саксии или дупки в страната.

Кацане

Растението предпочита да расте на хълм, следователно, когато засаждате в страната, трябва да направите легла 30-45 см над нивото на земята. Необходимо е да се засажда на открито през пролетта или есента (май или октомври).

За засаждане и успешен растеж на лавандула в апартамент трябва да бъдат изпълнени редица условия:

 1. Изберете саксия - тя трябва да е просторна, поне 30 см, тъй като цветето обича пространството. В малка саксия цветята ще бъдат малки и незабележими. Няколко растения, засадени в продълговати контейнери, изглеждат много красиви. Саксията трябва да има дренажни отвори за оттичане на излишната вода;

Важно! Наложително е да изберете лек съд за лавандула, тъй като тъмната саксия се прегрява твърде много, което може да доведе до смъртта на цветето.

 1. За да закупите или направите своя собствена идеална почва за дадено растение е чакъл или пясък, хумус, листна или копка земя в съотношение 1: 1: 2. Необходимо е да добавите малко развалини към подготвения субстрат, след което да засадите растението.

Ползи и употреби на лавандула

Това цвете има уникален химичен състав. Лавандулата съдържа маслена, валерианова, оцетна, найлонова и урсолова киселини, етерични масла и кумарин.

В народната медицина от древността се използва като успокоително; най-подходящ е за създаване на парфюми. Растението се използва и в козметологията. Благодарение на него можете да подобрите състоянието на кожата и косата.

Интересен факт! Благородни хора от Древен Египет са използвали скъп тамян от етерично масло от лавандула през целия си живот.

Използвайки препоръките на експертите, можете да отгледате това невероятно цвете във вашата градина или апартамент и дори да удължите периода му на цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина