Многогодишен карамфил - засаждане в градината и грижи

Многогодишен градински карамфил е много декоративно растение и в същото време непретенциозно. Той е идеален за декорация на цветна градина или алпийска пързалка. Отделно трябва да се отбележи, че това растение не само се радва на буен цъфтеж, но и с приятен аромат.

Годишен градински карамфил

Годишните карамфили имат огромно разнообразие от видове. В продажба има готови смеси, които ви позволяват да отглеждате храст с различен нюанс на съцветия. Отглеждането на това цвете като едногодишно растение също ви дава възможност да експериментирате със сортове. Възможно е да се отглежда годишен карамфил не само на открито, но и в саксии, което разширява възможностите за използването му в дизайна на сайта.

Карамфили в цветната леха

За отглеждането на това растение като едногодишна култура се използва методът за разсад. Сеитбата на семена се извършва в края на февруари - началото на март. За отглеждане на разсад трябва да използвате лека и питателна почва.

Важно!Сеитбата се извършва на повърхността, без погребване на семената в земята. Отгоре може да се поръси с тънък слой пясък.

През първите 4-5 дни контейнерът с разсад трябва да е в тъмна стая с температура 18-20 градуса. След като се появят входовете, той трябва да бъде поставен на слънчев перваз. След месец разсадът трябва да се отвори и върховете да се прищипят.

Необходимо е да се засаждат млади растения в земята не по-рано от май. До този момент заплахата от замръзване трябваше да отмине и почвата вече ще бъде достатъчно затоплена.

Многогодишен карамфил

Това прекрасно цвете е доста лесно за отглеждане. За да получите ново копие, можете да използвате няколко вида възпроизвеждане:

  • семена;
  • резници;
  • наслояване;
  • разделяне на храста.

Изборът на метод зависи от вида на цветето и технологията на отглеждането му. Термолюбивите сортове карамфил обикновено се отглеждат като едногодишно или двугодишно растение. Има някои видове, като холандския сорт, които могат да се отглеждат напълно само в оранжерия.

Многогодишен градински карамфил - как най-добре да се размножава

Двата най-често срещани метода за размножаване на този вид са чрез семена и резници. И двата метода се използват широко от градинарите.

Размножаването със семена е предпочитано за многогодишни карамфили. Това прави възможно получаването на растение с различен нюанс на съцветия и ви позволява да отглеждате тази култура в саксии и саксии. Освен това не винаги е възможно да получите резници от растение от точно сорта, за който сте мечтали. В този смисъл придобиването на семена е по-проста задача.

Многогодишни семена от карамфил можете да получите сами. За да направите това, изчакайте до края на цъфтежа и оставете няколко избледнели съцветия на храста, за да узреят семената. Когато семената узреят, те се стриват внимателно в малък хартиен плик и се излагат на тънък слой, за да изсъхнат. След това подготвените семена се поставят в херметична опаковка и се съхраняват на тъмно и сухо място.

Внимание! За получаване на семена трябва да се избират само здрави растения.Някои болести могат да бъдат пренесени върху млади разсад.

Популярни видове и сортове

Броят на видовете и сортовете многогодишни карамфили е поразителен по разнообразие. Има компактни и миниатюрни видове, а има и по-високи, подходящи за използване в букети.

Карамфил многогодишен малолетен

Един от най-непретенциозните видове. Той се използва широко в ландшафтния дизайн за декорация на миксбордове и алпийски пързалки. Повечето сортове са непретенциозни в грижите и са в състояние да растат напълно дори на най-бедните почви.

Има много популярни маломерни сортове. Един от тях е пясъчен. Тя е много непретенциозна. Предпочита слънчеви места. Височината на леторастите не надвишава 30 сантиметра. Обилен цъфтеж от юли до края на август.

Санди

Турски карамфил многогодишен

Един от най-устойчивите на замръзване сортове. Подходящ за отглеждане в почти всички региони на Русия.

Цветята са ароматни, събрани в съцветия, на едно и също растение те могат да имат различен нюанс. Страхотно за аранжиране на букети. Височината на леторастите е около 70 сантиметра. Цъфтежът продължава от юни до края на юли.

Турски

Китайски многогодишен карамфил

Това е многогодишно растение, но в студен климат се препоръчва да се отглежда като двугодишен карамфил.

В зависимост от сорта, цветята могат да се различават по цвят и размер; някои сортове имат двойни съцветия.

Цъфтежът настъпва през август. Някои сортове се отличават с по-дълъг цъфтеж през лятото. Дължината на леторастите може да бъде от 15 до 50 сантиметра.

Китайски

Многогодишен перист карамфил

Различава се с доста голям размер на цветята - 2-3 сантиметра в диаметър. Височината на храста не надвишава 30 сантиметра.

Цъфти от началото на юни до края на август.

Внимание! Най-популярните сортове са Sonata, Alba и Desdemona.

Плумоза

Алпийски карамфил многогодишен

Един от най-късите и компактни видове, може да се каже джудже, височината на издънките варира от 15 до 25 сантиметра.

Цветовете са розови или пурпурни.

Непретенциозен и способен да расте на бедни скалисти почви. Страхотно за декорация на алпийски пързалки.

Алпийски

Многогодишен карамфил Шабо

Отличителна черта на сорта е, че двойните цветя се събират в съцветия. Освен това има дълъг период на цъфтеж - от юли до настъпването на студено време.

Височината на леторастите може да достигне 65 сантиметра.

Внимание! Най-популярните сортове с големи цветя са Aurora и La France.

"Шабо"

Многогодишен почвопокривен карамфил

Растенията с почвена покривка се използват широко в ландшафтния дизайн. Много от тях се отличават не само със своята непретенциозност, но и с обилен цъфтеж. Най-често срещаният вид карамфил от почвената покривка е билката.

Билката има пълзящи издънки, които през периода на цъфтеж са покрити с голям брой съцветия. Не е взискателен към почвата и е в състояние да расте дори на камениста земя. В същото време изисква минимално поливане и поддръжка.

Основното изискване за това растение е слънчево място.

Трева

Засаждане и грижи на открито

Няколко метода могат да се използват за размножаване на многогодишни карамфили. Зависи от избрания сорт и възможностите на производителя.

Размножаване със семена

Един от най-разпространените методи за размножаване на градински многогодишни карамфили е отглеждането на разсад от семена. Този метод ви позволява да получите растение от желания сорт без много труд.

Можете да започнете да сеете от края на февруари. Процесът на отглеждане на разсад може да бъде разделен на няколко етапа:

  • Подготовка на почвата и контейнери

Почвата за засяване трябва да бъде лека и питателна. За да го приготвите, трябва да смесите градинската пръст с три части пясък, две части компост и една част торф. Контейнерът и подготвената почва трябва да се дезинфекцират.За това се използва или обработка с разтвор на калиев перманганат, или дезинфекция чрез калциниране.

  • Подготовка на семената

На първо място, трябва да вземете решение за сорта. След извършване на селекцията семената трябва да се накиснат в слаб манганов разтвор за дезинфекция.

  • Сеитба

Карамфиловите семена не трябва да се погребват в земята. Те се засяват на повърхността на почвата и се поръсват отгоре с малко количество пясък.

След това контейнерът се покрива с филм или стъкло и се съхранява при температура от поне 18 градуса в тъмна стая. След появата на разсад, разсадът се премества на най-лекия перваз на прозореца.

Важно!Младите разсад изискват много светлина за пълен растеж. Ако няма достатъчно слънчева светлина, наложително е да се добавят разсад. Това ще избегне разтягане и разхлабване на леторастите.

Месец по-късно, когато растенията пораснат, те трябва да бъдат отворени и прищипани от върха.

Размножаване чрез резници

Ако е възможно, можете да получите ново копие на растението от желания сорт чрез резници. Този метод ви позволява да ускорите размножителния процес и да постигнете цъфтеж още в годината на засаждане.

Резниците са подходящи за размножаване на карамфили

Те започват да събират резници в края на май или началото на юни. За това се използва здрав издънка, която има 3-4 листа. Долните листа трябва да бъдат премахнати.

Внимание! Преди засаждането се препоръчва подготвените резници да се третират със специален препарат, който да стимулира растежа на корените.

След това обработените резници се погребват в подготвената почва. По-добре е да изберете лека, пясъчна почва. Също така трябва да се навлажни преди засаждането. Ако всички условия бяха изпълнени, след 2-3 седмици се формира коренова система и разсадът започва да расте.

Разделяне на храста

Този метод се отнася и за многогодишни карамфили. Но не може да се използва за всички сортове на това растение. При някои видове кореновата система има едно ядро ​​и не е възможно да се раздели такъв храст.

За да се получи ново растение през пролетта, храстът е напълно изкопан и разделен на две или повече части. След това, получени в резултат на разделяне, растенията могат да бъдат трансплантирани в земята на постоянно място.

Грижа за младите растения

На младите разсад за пълноценно развитие трябва да се осигурят пълни грижи. Трябва да се внимава почвата да не изсъхне. Отначало младите растения постоянно се нуждаят от влага.

Карамфил от разсад

Върховете на растението трябва да бъдат прищипани. Това ще засили разклоняването на леторастите и ще предотврати разтягането на разсад.

Също така трябва да обърнете внимание на разрохкване на почвата и плевене от плевели.

Преди настъпването на студеното време насажденията трябва да бъдат покрити. Млади, незрели растения може да не понасят силни студове. Презимуването без подслон може да доведе до смърт на растенията.

Засаждане на разсад в земята

Можете да започнете да засаждате разсад в земята само след като заплахата от замръзване отмине и почвата е достатъчно затоплена. По правило това е средата на края на май. Но за някои региони датите може да са по-късни, предвид особеностите на климата.

Преди да започнете да засаждате готови разсад, трябва да решите мястото за кацане. Това многогодишно растение предпочита слънчеви места. Почвата трябва да бъде подготвена в зависимост от взискателността на избрания сорт. Някои видове предпочитат питателна почва, а за някои сортове са достатъчни бедни скалисти почви.

Грижа за карамфил в цветни лехи

Въпреки непретенциозността на това растение, то все още се нуждае от известни грижи.

Един от важните моменти е поливането. За карамфила той трябва да е умерен.

Важно! Това растение понася по-добре леката суша, отколкото прекомерното преовлажняване на корените.

Също така, за обилен и продължителен цъфтеж, редовно трябва да се извършва торене с минерални торове. По-добре е да не се използва органично торене, допустимо е само използването на компост в ограничени количества.

Някои видове, като многогодишни храсти карамфили, се нуждаят от подкрепа и жартиера.Крехките издънки могат да се счупят под тежестта на съцветията, така че те трябва да бъдат внимателно завързани за опора. По-добре е да не затягате здраво закрепването, за да не повредите стъблата.

Градински карамфил в саксии

Болести и вредители

Многогодишният градински карамфил е силно устойчив на вредители и болести. Растенията обикновено не боледуват с подходящи грижи.

Важно! Най-често карамфилът е засегнат от листни въшки и акари. Също така е податлива на гъбични инфекции. В случай на заболяване, растението трябва да се третира с подходящи химикали. Препоръчва се също да се извършват превантивни лечения. Могат да се използват домашни домашни средства за борба с вредителите, но те обикновено са неефективни.

Градинският карамфил е грандиозно и непретенциозно растение. С минимални грижи, тя радва с буен цъфтеж всяка година.

Разнообразието от сортове ви позволява да изберете сорта, който най-добре отговаря на вашия стил и предпочитания. Някои хора предпочитат многогодишни карамфили, докато други предпочитат едногодишен сорт.

Размножаването на това растение също не изисква специални умения. Може да се направи чрез отглеждане на разсад от семена, чрез резници или разделяне на храста. В зависимост от характеристиките на сорта, можете да изберете един или друг метод.

Карамфилът може да се култивира като многогодишно или едногодишно растение. В зависимост от това трябва да се избере метод за отглеждане и да се вземат предвид особеностите на земеделската технология. Всеки, дори начинаещ, цветар, може да отгледа това прекрасно цвете на личен парцел.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина